Sminktips för nybörjare (13 bästa sminktipsen)

Alla har vi varit nybörjare på att sminka oss och första gången brukar inte alltid bli så bra. Jag ska ge dig mina bästa tips för vad du behöver för att lyckas med din make up som nybörjare.

Bästa sminktipsen för en nybörjare är en återfuktad hud att applicera sminket på. Primer som minskar porer, slätar ut fina linjer och som gör att din foundation sitter bättre, bra sminkborstar som gör det enkelt att applicera smink med och att använda smink för din hudtyp.

Sminktips för nybörjare – 13 grymma sminktips!

Det är en del saker du ska tänka på innan du börjar med din sminkning för att det ska bli ett så bra resultat som möjligt. Jag kommer här att fokusera på vad du ska tänka på vid en enkel bas-makeup.

1. Sminkborstar – Gör det enkelt att applicera sminket

bra sminkborstar

Bra sminkborstar är viktigt för att få en enkel applicering av ditt smink men också för att det ska vara enkelt att blanda in sminket i ansiktet och se jämt ut. Jag har själv märkt vilken skillnad det är på sminkborstar och sminkborstar.

Att investera i ett bra set med sminkborstar är något jag rekommenderar. En bra start är att ha 4 stycken sminkborstar som är för ansiktet.

En borste/beautyblender för foundation, en borste för bronzer, en för rouge och en för puder är en bra start.

Jag menar inte att du ska köpa dom dyraste, men undvik att använda dig av borstar köpta på t.ex. ÖB. Real Techniques är prisvärda och bra sminkborstar att börja med, de finns på de flesta sminkbutiker.

Använd aldrig smutsiga sminkborstar!

Det är viktigt att du rengör dina sminkbortstar en gång i veckan. Det gör att de håller längre, det är lättare att applicera sminket med rena borstar, samt att du inte riskerar att få en dålig hy pga. smutsiga borstar.

Förvara dina sminkborstar på ett bra sätt

Att förvara sminkborstarna på ett bra sätt är lika viktigt som att du rengör sminkborstarna ordentligt efter användning. Det gör att de håller bättre och är lättare att jobba med nästa gång.

2. Återfuktad hud – Gör att sminket sjunker in i fint i huden

återfuktad hud får sminket att sitta bättre

Grunden är viktigt för att få ett fint resultat.

Innan du börjar sminka dig se till att huden är ordentligt rengjord och återfuktad. En väl preppad hud kommer göra att din foundation smälter in i huden fint och sitter bättre och inte lägger sig som ett lock ovanpå all smuts.

Resultatet blir en naturligare sminkning och i slutändan kommer du att se bättre ut.

Hur du får en återfuktad hud:

 • Ansiktsrengöring
 • Peeling/exfoliering 1-2 gånger i veckan
 • Toner
 • Serum
 • Fuktkräm

Du kan skippa serumet om du inte vill använda så mycket produkter, eller vill att det ska gå snabbt.

3. Primer – Minskar porer och jämnar ut fina linjer

använd primer

En primer blurrar huden som fina linjer, porer och hudtonen. För att få din foundation att se jämn och felfri ut så är primer ett måste. Det gör också att foundationen sitter på plats hela dagen och att ditt smink håller i värme etc..

Primers finns i olika varianter men vad alla har gemensamt är att de jämnar ut huden. Sen kan du välja om du vill ha en primer som ger extra lyster eller en primer som mattar ner oljighet i ansiktet.

En personlig favorit på primer som jag alltid går tillbaka till är Smashbox Photo Finish Smooth & Blur Primer.

Hur du använder en primer

Ta en liten klick primer på fingertopparna och smörj in hela ansiktet med det. Låt den sjunka in i huden lite innan du fortsätter med foundation. Att glömma primern är en av de vanligaste misstagen när man sminkar sig.

4. Bra ljus! – Använd ljuset från fönstret

sminka dig vid ett fönster

Sätt dig framför ett fönster, det är där du kommer att få ett så jämt ljus som möjligt med få skuggor som faller över ansiktet.

En sminkning kan lätt se annorlunda ut beroende på var du befinner dig i för ljus. Det är också lätt att det blir skuggor beroende på hur lamporna lyser vilket kan vilseleda dig när du ska sminka dig.

Det kan även göra att du applicerar mer smink än vad du behöver och det i sin tur ser översminkat och onaturligt ut.

5. Foundation – Ger en jämn och fin bas

foundation för nybörjare

En foundation är till för att göra så din hy ser ännu bättre ut, får jämnare färg och den döljer små skavanker på huden.

Foundations finns i puder och flytande. En puderfoundation passar bäst för dig med fet/oljig hy medan en flytande passar bäst dig med torr hy. Har du en blandhy eller normal hy så kan du använda den foundation du gillar.

Ett mineralpuder passar alla om du är osäker på vilken hudtyp du har.

Välj rätt nyans!

Är du kall, varm eller neutral i undertonen? Välj sedan ut 3 nyanser från den undertonen du har t.ex. om du har varm underton välj tre nyanser för en varm underton och testa sedan färgerna vid käklinjen.

Den färg som syns minst är den du ska köra på – och är rätt nyans på foundation för dig.

Hur du använder en foundation

Börja med en liten mängd foundation och jobba från mitten av ansiktet och utåt. Tona även ut foundationen på halsen för att undvika en kant runt ansiktet.

Använd en beautyblender eller en kompakt sminkborste när du applicerar foundation. Det gör att den lägger sig jämnare på huden.

6. Concealer – Döljer mörka ringar och plitor

En concealer ska dölja mörka ringar under ögonen och ljusa upp för att ge ett piggare intryck. Concealer kan du även använda på finnar eller annat du vill dölja lite extra.

Välj 1-2 nyanser ljusare än vad din foundation är. Jag använde endast en nyans ljusare. Varför du inte ska välja en för ljus concealer är för att det ser inte naturligt ut och du kommer faktiskt att se tröttare ut.

Hur du använder en concealer

Lägg ut två prickar under inner kanten på ögat samt en prick på ytterkanten av ögat. Det räcker med väldigt lite concealer.

Dutta sedan in det med fingertopparna eller en beautyblender så att det blandas ihop fint med din foundation.

7. Fixeringspuder – Ser till så att sminket inte glider av

fixeringspuder

Alltid när du använder dig av flytande foundation så ska du fixera det med ett puder. Det är för att det inte ska glida runt i ansiktet under dagen. Det räcker med att fixera i t-zonen (haka, näsa och panna) där vi oftast blir oljiga under dagen.

Även under ögat där du lagt concealer ska du applicera lite puder. Annars kan concealern hamna i de fina linjerna vi har runt ögat.

Använd en större fluffig borste för puder. Sminkar du dig med mineralpuder eller foundation-puder behöver du inte använda fixeringspuder, det blir lite kaka på kaka då.

8. Bronzer – Ger ditt ansikte färg och form

bronzer för nybörjare

Att använda en bronzer när du sminkar dig kommer ge ditt ansikte både färg och form. Bronzer finns som flytande, puder och stick. Välj en bronzer som är matt och inte glittrig för att få ett naturlig resultat.

Som nybörjare i sminkning skulle jag rekommendera att du börjar med ett bronzer i puder det är enklast att jobba med.

När du applicerar en bronzer så gör det som en trea på ansiktshalvorna. Ute på kanten vid pannan och under kindbenen och ner på käklinjen.

När du applicerar bronzer så använd en mellanstor- fluffig borste. Du vill att det ska synas men inte blir för skarp kant som det lätt kan bli med en kompakt borste.

9. Rouge (blush) – Se frisk och pigg ut med rouge

multi blush

Rouge är ett måste i en sminkningen, det ger dig ett friskt- och piggt utseende.

Välj ett rouge som passar din hudton:

 • Ljus hy – rosa nyanser
 • Medium hy – korall/aprikosa toner
 • Mörk hy– intensiva färger

Sätt pek- och långfingret bredvid näsvingen, där pekfingret slutar börjar du att applicera rougen.

Det är alltid bättre att börja med lite färg på borsten för att sedan jobba upp mer färg om du vill. Använd en lite mindre kompaktare sminkborste när du applicerar rouge.

10. Highlighter – Ger glow och lyster

highlighter för nybörjare

En highlighter ger dig lyster och glow i ansiktet och är även den ett måste för att få en fin och fräsch bas.

Applicera highlighter på de höga punkterna i ansiktet (näsryggen, amorbågen, kindbenen och lite under ögonbrynen). Använda dig av en liten- och tunn sminkborste eller så använder du fingertopparna för att applicera highligter.

11. Ögonbryn – Ramar in ditt ansikte

caia ögonbryn

Genom att fylla i ögonbrynen så ramar du in ansiktet. Här är det enklast att använda sig av en ögonbrynspenna som du fyller i ögonbrynen med.

Var lätt på hand så du inte fyller i de för starkt. Du vill att det ska se naturliga ut och för hårt ifyllda ögonbryn ger ett argt uttryck.

Applicera lite färg längst in på brynen det som går in mot mitten av ansiktet men lite mer färg ut på sidorna.

När du fyllt i ögonbrynen med ögonbrynspennan så borstar du ut färgen med ögonbryns borsten som oftast sitter på andra änden av pennan. Det är för att du ska tona ut färgen och göra den jämn.

För att fixera din bryn använd en ögonbrynsgel och forma dina ögon bryn med, borsta ögonbrynen lite uppåt för att få de att se fylligare ut.

12. Mascara – För längre och fylligare fransar

mascara för nybörjare

Mascaran är det som öppnar upp ditt öga och ger dig fylligare och längre fransar. Det ramar också in ögonen fint.

Här gäller det att välja rätt mascara, vill du att dina fransar ska se längre ut, få mer volym eller kanske både och? Eller ska mascaran separera dina fransar? Vi alla har olika önskemål när det kommer till mascara.

Jag älskar den vattenfasta mascaran från Lancôme Hypnôse Doll Eyes det som är bra är att den håller fransböjen hela dagen, smular inte och du blir inte svart under ögonen. Enligt mig är det den bästa vattenfasta mascaran.

Nackdelen är att den är svår att tvätta bort men med Nivea Double Effect Eye Make Up Remover får du enkelt bort vattenfast mascara utan att behöva gnugga för hårt.

13. Setting spray – Gör så att sminket inte smetar ut sig

Avsluta alltid en sminkning med att spraya setting spray över ansiktet. En setting spray gör så att sminket inte smetar ut sig eller försvinner från ansiktet under dagen.

Det gör även så att sminket blandar ihop sig bra och det blir mjuka och naturliga övergångar mellan foundation, bronzer och rouge.

Håll sprayen en bit ifrån och spray, låt det sedan sjunka in i huden.

Vad behöver man för smink som nybörjare?

smink måsten

Concealer, rouge och mascara är de viktigaste sminkprodukterna att ha i sminkväskan. Allt annat är en bonus men absolut inget måste. Du kommer långt på bara dessa tre sminkprodukter.

 • Concealer – Med en concealer kan du täcka mörka ringar och andra fläckar du vill dölja
 • Rouge (blush) – Gör så att du ser fräsch och pigg ut
 • Mascara – Öppnar upp och ramar in dina ögon

Vill du ändå utöka din sminkgarderob så tycker jag att du ska satsa på smink som ger en fin bas.

Investera i detta smink för att få en fin grund:

 1. Primer
 2. Foundation
 3. Concealer
 4. Highlighter
 5. Bronzer
 6. Rouge
 7. Ögonbrynspenna
 8. Mascara
vad behöver man för smink

Sammanfattning – Bästa sminktipsen för nybörjare!

Det absolut bästa sminktipsen för en nybörjare är en återfuktad hud att applicera smink på, bra sminkborstar för enkel applicering och jämt resultat. Att välja smink som är anpassad för din hudtyp.

När det kommer till smink så finns det inget rätt eller fel, utan du kan göra precis som du vill. Men några tips på vägen är aldrig fel och jag hoppas att de här tipsen kunde hjälpa dig lite!

Lämna en kommentar