Bästa foundationborsten 2023 (Bäst i test)

Det kan vara svårt att veta vilken sminkborste du ska ha för att applicera din foundation med. Idag finns det så otroligt många sminkborstar att välja bland som är till för olika områden när du sminkar dig. Just en foundationborste är till för att enkelt fördela din foundation över ansiktet.

En bra foundationborste ska vara enkel att jobba med, inte fälla några strån, vara skön och mjuk mot huden. Men det viktigaste är att den göra så att din foundation lägger sig jämt och felfritt på huden.

I det här inlägget tänkte jag gå igenom lite olika varianter på borstar du kan använda när du applicerar din foundation.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Lyko, Nordicfeel, Bangerhead, Eleven och Kicks

1.It Cosmetics Complexion Perfection BrushBästa foundationborsten allround
2.Real Techniques Powder BrushBästa foundationborsten för puder
3.Sigma Beauty F80-Flat Kabuki BrushBästa foundationborsten för lätt täckning
4.Flaer Buffing Foundation BrushBästa borsten för flytande foundation

Den bästa foundatinborsten i testet är den populära It Cosmetics Complexion Perfection Brush. Här får du en foundationborste som passar till allt. Du kan använda den till både tun och tjockare foundations men även till puderfoundation.

Den är mjuk och skön mot huden och är lätt att applicera foundation med. Nackdelen är att den är dyr men tar du hand om borsten så kan du ha den i flera år. På andra sidan änden av borste så är det en mindre borste som du kan applicera concealer med.

Är du ute efter en foundationborste som ska funka till puder så ska du spana in Real Techniques Powder Brush. Det här är en fluffig och mjuk foundationborste som är lätt att applicera puderfondation med.

Borsten är dessutom väldigt prisvärd och har funnits med länge i beauty-världen och är även den populär bland många. Nackdelen är att den kan tappa några strån ibland.

Vill du ha en foundationborste som ger en lätt täckning men som går att bygga upp så kan Sigma Beauty F80-Flat Kabuki Brush vara något för dig.

Tack vare den platta borsten så får du ett jämt resultat när applicerar foundation på pannan och kinder utan att få några streck som kan förekomma av andra borstar. Borsten är skön att arbeta med och strån i borsten suger inte upp din foundation.


Bästa foundationborsten – 4 bra sminkborstar för foundation

Jag kan gilla att applicera min foundation med mina fingrarna för att få ett naturligt och ”osminkad” look. Men jag tycker alltid det blir bäst när jag använder mig av en foundationborste och jag slipper kladdet. Det blir mycket jämnare och jag ser slätar ut i ansiktet när jag använder en foundationborste.

Jag använder mig oftast av en borste som har kompakta och kortare strån för att få ett mer täckande resultat. Vill du ha en snygg bas så är en foundationborste ett måste i sminkväskan.

En foundationborste är enkel att jobba med och det går fort att sminka sig utan att det blir slarvigt. Du slipper dessutom att bli kladdig på händerna efteråt. Det finns olika former på foundationborstar som funkar vid olika tillfällen. Jag går igenom de populäraste foundatinborstarna här nedan.


1. It Cosmetics Complexion Perfection Brush – Bästa foundationborsten allround

it cosmetics foundation brush

It Cosmetics Complexion Perfection Brush är deras mest sålda sminkborste och en populär foundationborste bland många sminkgurus. Förutom att du kan applicera foundation med den så har den även en mindre borste på andra ändan som du kan använda för att applicera din concealer med. Så här får du två borstar i en.

Borsten är tät och fluffig så den är skön och mjuk mot huden. Den är också lätt att jobba med och ger dig en fin och naturlig täckning och gör så att huden ser jämn och felfri ut.

Det här är även en av mina favorit borstar när jag applicerar foundation som jag använder flitigt. Nackdelen är att den är dyr men tar du hand om den så kommer den att hålla längde, den tappar inga strån trots att jag har tvättat den flera gånger.

För vem passar It Cosmetics Complexion Perfection Brush?

It Cosmetics Comlexion Perfection Brush passar dig som vill ha den bästa foundationborsten på markanden. Den är värd vartenda krona, du får en felfri och jämn bas och du får det snabbt.

Du kan även använda den här foundationborsten till olika typer av foundations, tunn flytande foundation, tjockare flytande foundation men den går också bra att använda till puderfoundation. Tar du hand om borsten så kommer den att hålla i flera år.

Fördelar

 • Lätt att jobba med
 • Ger en felfri bas
 • 2i1 Foundationborste och concealerborste
 • Mjuka och sköna strån

Nackdelar

 • Dyr

2. Real Techniques Powder Brush – Bästa puder foundation borsten

bästa foundationborsten för puder

Real Techniques Powder Brush är en foundationborste som passar bäst för att applicera puderfoundation med. Det är en stor och fluffig borste som du med lätta rörelser sveper över ansiktet för att få en lätt täckning med.

Borsten är lätt att hålla i trots att den ser stor ut. Ett bredare skaft gör att den är skön att arbeta med, dessutom har borsten en härlig färg så den är även snygg att ha på sminkbordet. De enda nackdelen med den här puderborsten är att den kan fälla lite strån i bland. Jag själv upplever inte det som ett stort problem.

För vem passar Real Techniques Powder Brush?

Ska du applicera mineralpuder eller annan foundation i puderform så är den här borsten perfekt för dig. Det är en fluffig puderborste som går att använda i flera användnings områden.

Du kan använda den för att tona ut bronzer eller rouge för att slippa skrapa kanter. Den går också bra att använda till transparent puder om du vill matta ner glansighet i ansiktet. Den är mjuk och skön och är lätt att jobba med dessutom är den prisvärd.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Skön borste
 • Fint resultat
 • Stabilt skaffa att hålla i

Nackdelar

 • Tappar strån ibland

3. Sigma Beauty F80-Flat Kabuki Brush – Bästa foundationborsten för lätt täckning

bästa foundationborsten sigma

Sigma Beauty F80-Flat Kabuki Brush är en foundationborste som du kan använda om du önskar dig en naturlig och lite lättare täckning men som självklart går att bygga upp om du vill ha mer täckning.

Borsten är special utformad av Sigma för att ge dig det bästa resultatet när du applicerar din foundation, tack vare den platta borsten så får du en jämn applicering på partier som panna och kinder.

Stråna på borsten är tillverkade i syntetiska fibrer som inte suger upp din foundation som många andra foundationborstar kan göra. Så du blir inte av med massa foundations i onödan. Sigmas sminkborstar är kända för att vara riktigt bra sminkborstar och det är många make up artister som använder sig av just det märket.

För vem passar Sigma Beauty F-80 Flat Kabuki Brush?

Den här foundationborsten passar dig som har svårt att få det jämt på kinder och panna där det oftast kan bli som små streck av borst-stråna det slipper du med den här borsten då den är helt platt.

Det jag tycker är bra med denna foundationborste är att den inte suger upp foundation som de flesta borstar gör. Det gör att du endast behöver applicera en lite mängd foundation.

Fördelar

 • Suger inte upp foundation
 • Lätt att arbeta med
 • Går att jobba upp täckning med om man vill
 • Skönt skaft

Nackdelar

 • Dyr

4. Flaer Buffing Foundation Brush – Bästa borsten för flytande foundation

bästa foundationborsten flaer

Flaer Buffing Foundation Brush är en vegansk foundationborste från Kicks med täta och kompakta strån som gör att den passar perfekt för flytande foundations. Skaftet är även skönt att hålla i vilket gör den lätt att arbeta med.

Borsten har mjuka och sköna strån som är behaglig mot huden. Just den här foundationborsten har även vunnit Kicks Beauty Awards för bästa makeupborsten.

Nackdelen är att vissa upplever att det tar lång tid att få in foundation i huden att du kan få jobba ett tag, annars känns det som att foundation ligger på huden och glider runt.

Jag har själv testat den här borsten och upplevde att den var svår i början att få in foundationen jämn och fin men efter några användningar så funkar den utmärkt och ger ett perfekt resultat.

För vem passar Flaer Buffing Foundation Brush?

Flaer Buffing Foundation Brush passar dig som vill ha en prisvärd foundationborste som även är vegansk. Den har ett skönt skaft att hålla i och den har mjuka och fina borst-strån.

Du kan behöva använda den några gånger innan den ger ett bra resultat på huden. I början när den är ny kan det ta lite längre tid att applicera foundation.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Vegansk
 • Mjuk och skön mot huden
 • Skönt skaft att hålla i

Nackdelar

 • Svår att få in foundationen bra på huden i början

vad vad skiljer en foundationborste från en vanlig sminkborste

Att tänka på när du köper en foundationborste

 • Vilken täckning vill du uppnå Olika foundationborstar ger olika täckning. En borste med täta strån ger ett mer täckande resultat än en borste med luftigare och inte täta strån.
 • Ska du använde puderfoundation eller flytande foundation – Vilken foundation använder du? Beroende på om det är en flytande foundation eller foundation i puder så används olika borstar.
 • Vilken storlek – Vill du ha en stor borste eller en mindre? Välj det du föredrar och som du tycker är lätt att arbeta in foundationen med.
 • Skönt skaft – En fördel är om skaftet är skönt att hålla i, ett bredare skaft är enklare att jobba med och mer ergonomiskt att hålla i en ett smalt skaffat.

Borste för puder foundation

En foundationborste som är till för puder är oftast större och har fluffigare strån. Den är inte lika tät som en foundationborste som du använder för flytande foundation. Med en borste för puder så plockar du upp pudret i borsten, du kan behöva knacka av överflödigt puder i locket om det är löspuder. Du sveper oftast över en puderborsten över ansiktet som ger en lätt täckning.

Använder du en kompakt puder foundation så kan du välja en puderborste med lite tätare strån. Det kommer ge dig ett mer täckande resultat och istället för att svepa pudret över ansiktet så jobbar du mer in pudret i huden med cirkulerande rörelser.

Borste för flytande foundation

En foundationborste som är till för flytande foundations har mer kompakta och tätare strån än en puderborste. Det ger ett mer täckande resultat och du arbetar in foundation i huden med hjälp av cirkulerande rörelser.

Önskar du en lättare täckning så kan du använda dig av en foundationborste som inte har så kompakta strån det ger dig en mer naturlig täckning.

bra foundationborste

Vad skiljer en foundationborste från en vanlig sminkborste?

Sminkborste är ett samlingsnamn över alla borstar du använder för att applicera ditt smink med. Så en foundationborste är en sminkborste men den är specifikt till för att applicera foundation med.

En foundationborste har mer täta och kortare strån än vad en t.ex. rougeborste har som inte är lika kompakt utan mer luftig och har längre strån. Varför alla sminkborstar har olika täthet på stråna och är i olika längd och form är för att de ska passa för olika appliceringar som bronzer, highligter, rouge eller concealer.

Sminksvamp till foundation

Det går alldeles utmärkt att använda sig av en sminksvamp istället för en foundationborste för att applicera foundation med. En bra sminksvamp som ger ett naturligt och jämt resultat är en beautyblender.

En beautyblender är en sminksvamp som har formen som ett ägg och är liten och kompakt i början. När du blöter upp den och kramar ur överflödigt vatten så den enbart är fuktig så blir den stor och mer ”studsig” när du klämmer på den.

Det är många sminkmärken som säljer Beautybleders och de finns i alla möjliga färger, formar och storlekar.

Hur använder man en foundationborste?

En foundationborste används för att fördela ut din foundation jämt över ansiktet för att ge en fin och täckande bas. Du kan antingen klicka ut foundations direkt på ansiktet eller klicka ut en mängd på handryggen som du doppar foundationborsten i.

En foundationborste som är till för flytande foundation kan du buffa in foundationen i huden eller så använder du dig av cirkulerande rörelser. Gör det som du tycker är lättast.

Använder du en foundationborste för puder så tar du upp lite puderfoundation i borsten, knacka av det överflödig och svep sedan över ansiktet.

Hur ofta ska man tvätta sin foundationborste?

Det räcker med att du tvättar din foundationborste 1 gång i veckan. I de bästa världar så ska borsten tvättas efter varje användning men helt ärligt så tror jag inte det är många som gör det.

Välj en dag i veckan som du har som tvättdag för alla dina sminkborstar på så sätt får du in det som en rutin. Jag tvättar mina varje söndag.

Varför du ska tvätta din foundationborste så ofta är för att det samlas bakterier i borsten och det lägger du på din hud sen när du applicerar foundation. Det i sin tur kan gör att du får en känslig eller finnig hy. Förutom att det kan påverka din hy så kommer inte din foundationborste att hålla så länge då den slits ut fortare.

Kan man använda en foundationborste till annat?

Ja det kan du. Du kan bland annat använda den för att applicera allt som är flytande som serum, ansiktskräm, primer och ansiktsmasker går även bra att applicera med en foundationborste om du vill. Skulle rekommendera en platt foundationborste för att applicera ansiktsmasker med.

Ska du använda en foundationborste för något annat än foundation så skulle jag använda mig av två borstar en som är till för foundation och en som är till för annat som serum eller masker. Var noga med att tvätta din borste efter varje användning.

foundationborste

Varför du bör köpa en bra foundationborste

Att köpa en bra foundationborste ger dig flera fördelar när du ska lägga en felfri bas. En foundationborste gör appliceringen av din foundation enkel och den gör att din bas ser jämn och fin ut.

En bra foundationborste är även lätt att jobba med och är mjuk och skön mot huden. Genom att använda en foundationborste istället för dina fingrar så slipper du bli kladdig.

Fördelar med en foundationborste:

 • En jämnbas
 • Ger bra täckning
 • Lätt att applicera foundation med
 • Mjuk och skön mot huden

Vanliga frågor om foundationborstar

Måste man ha en foundationborste för att applicera foundation?

Nej det måste du inte, du kan applicera foundation med dina fingrar. Men genom att använda en foundationborste så får du ett mer täckande och jämnare resultat.

Vad kostar en foundationborste?

Det kan kosta allt från 50-400 kr Det som gör att priset skiljer så mycket är kvalitén på borsten och vad det är för märke.

Kan man applicera foundation med en sminksvamp?

Ja det kan du. En beautyblender är ett bra alternativ till sminksvamp.

Var kan man köpa foundationborstar?

På alla butiker som säljer smink både i fysik butik men också på nätet.

Hur många foundationborstar behöver man?

Det räcker med en foundationborste. Men var noga med att rengöra borsten regelbundet.


Hur jag har sammanställt informationen i inlägget

Jag har själv testat olika foundationborstar från olika märken genom åren och vet vad jag gillar och vad som funkar för mig. Det jag gillar kanske någon annan inte gillar. Därför har jag även gått igenom recensioner och betyg från olika skönhetsbutiker på nätet för att se vilka foundationborstar flest gillar och rekommenderar.

På så sätt har jag kommit fram till de bästa foundationborstarna. Många av de borstar som andra rekommenderade har även jag själv testat. Hoppas att du ska hitta en bra foundationborste som ger dig en jämn och fin bas med hjälp av min guide.


Lämna en kommentar