Få längre & fylligare ögonfransar (7 enkla tips!)

Vem vill inte ha långa och fylliga ögonfransar? Jag tror nog att de flesta vill ha det. Som tur är finns det flera saker vi kan göra för att fransarna ska växa bättre – men även för att de ska se längre ut.

Du får längre ögonfransar genom att använda dig av ett fransserum eller göra din egna fransolja hemma. Oljor som är bra för dina fransar är avokadoolja, kokosolja och ricinolja. Vad dessa oljor har gemensamt är att de stärker och återfuktar fransarna, vilket gör de fylligare och längre.

För att snabbt få ögonfransarna att se fylligare och längre ut kan du böja dom med en ögonfransböjare och använda mascara, jag kommer att förklara hur du gör här nedanför.

Hur du får längre och fylligare ögonfransar med de här 7 tipsen!

Här tänkte jag gå igenom de bästa tipsen för hur du vårdar och får längre och fylligare fransar med tiden, men också hur du kan få det enkelt och snabbt med små enkla knep.

1. Vårda fransarna med ögonfransserum/ögonfransolja

franssreum

Det viktigaste med att få längre fransar är att du vårdar och tar hand om dom. Du kan använda dig av fransserum eller olika oljor som kokosolja, ricinolja och avokadoolja. De skyddar och ökar tillväxten på dina fransar.

Att använda serum eller oljor på fransarna gör att de med tiden kommer att bli längre och fylligare. De blir även mer tåliga för mascara och fransböjare. Men ha tålamod, det kan ta upp till 6-8 veckor innan du ser någon skillnad.

Längre ögonfransar med serum

Du kan köpa ett fransserum som är till för att ge längre och fylligare fransar. Det finns flera märken ute på marknaden, det mest kända är från XLash som också är min personliga favorit.

Ett serum räcker långt, när du har uppnått den längd du vill ha räcker det att applicera franssrumet varannan dag eller tre gånger i veckan för att underhålla längden, men också för att stärka fransarna.

Nackdelen med att använda fransserum är att alla inte tål det. Vissa får svullna och röda ögon, så testa dig fram. Får du en allergisk reaktion bör du sluta använda produkten direkt.

2. Sov aldrig med mascara!

sov aldrig med mascara

Somna aldrig med din mascara på. När vi sover är det lätt att vi gnuggar ansiktet mot kudden eller kliar oss i ögonen omedvetet.

Eftersom mascara har en uttorkande effekt så sliter de på fransarna och gör att de lättare går av. Därför är det bra om fransarna får vila. Att sova med mascara kan även irritera dina ögon och du kan få ögon som är inflammerade.

3. Undvik gammalt smink

undvik gammalt smink

En gammal mascara sliter också på dina fransar då den blir extra uttorkande för dina fransar. Efter att du har öppnat en mascara så är hållbarheten tre månader. Därefter måste du slänga den även om det finns produkt kvar.

I en mascara trivs bakterier därför är det kortare hållbarhet på en mascara än på annat smink. Förutom att en gammal mascara torkar ut så kan den även ge dig ögoninflammation.

Därför är det viktigt att du kollar så mascaran inte är gammal. Läs mer i mitt inlägg – hur lång hållbarhet har smink.

4. Gnugga dig inte i ögonen

gnugga dig inte i ögonen

Genom att gnugga dig i ögonen så kommer du att slita loss dina ögonfransar och det gör att de blir glesare och sköra.

Kliar det i ögonen? Försök att gå utan ögon makeup i några dagar för att se om det blir bättre eller skaffa återfuktande ögondroppar om de kliar pga. att de är torra.

5. Böj dina ögonfransar på rätt sätt

böj dina ögonfransar på rätt sätt

När du böjer dina ögonfransar med en ögonfransböjare så öppnar du upp ditt öga och du ser piggare ut. Det gör också att fransarna ser långa ut.

Men en ögonfransböjare kan även slita på dina fransar, speciellt om du använder den på fel sätt. Undvik att böja dina ögonfransar med mascara på, det kan göra att de går av.

6. Använd ögonfransprimer

Använd alltid en ögonfransprimer på fransarna innan du applicerar mascara. Det gör att du får fylligare och längre fransar.

När du applicerat din ögonfransprimer – låt den torka innan du fortsätter med din mascara för bästa resultat. Många ögonfransprimers är även vårdande för dina fransar.

7. Använd rätt mascara

använd rätt mascara

Det är viktigt att du använder rätt mascara för att få långa och fylliga fransar. Använder du t.ex. en mascara som är till för att separera fransarna så kommer du inte få samma resultat som en mascara som är till för att förlänga och ge volym.

Är du bara ute efter längre fransar så finns det mascaror som enbart gör det och inte ger någon volym. Vill du bara ha fylliga fransar så finns det mascaror ger enbart det.

Och såklart, mascaror som uppfyller de båda längd och volym.

En vattenfast mascara kommer att hålla dina fransar på plats bättre än en vanlig mascara. Nackdelen med en vattenfast mascara är att den sliter mer på dina fransar.

Hur får man längre ögonfransar hemma?

Du kan blanda ditt egna fransserum hemma. Det finns flera bra oljor som hjälper ögonfransarna att växa, bland annat kokos-, ricin- och avokadoolja. Genom att använda de separat eller blanda ihop dom kan du göra en enkel huskur.

Du kan enkelt göra ditt egna fransserum hemma utan att betala dyra pengar. Kokos-, avokado- och ricinolja är exempel på bra oljor vi ofta har hemma som gör våra ögonfransar starkare och mer även slittåliga.

Recept på egen ögonfransserum (huskur)

Du behöver:

 • Kokosolja
 • Ricinolja
 • Avokadoolja
 • Tom liten plastflaska
 • Tratt

Gör så här:

 1. Börja med att värm kokosoljan så att den blir rinnig, häll sedan i kokosolja till hälften av flaskan
 2. Fortsätt med ricinolja och fyll nästan ända upp men spara lite utrymme för avokadooljan – använd tratten när du häller i oljorna för att slippa kladd
 3. När du hällt i alla oljor skakar du flaskan väl så att allt blandas

Varje kväll efter att du tvättat av dig sminket så applicerar du din fransolja på fransarna (går också att ha på ögonbrynen). Gå sedan och sov med det på och tvätta bort på morgonen.

Kokosolja och avokadoolja hittar du i matbutiken och ricinolja finns på apoteket.

Längre ögonfransar med ricinolja

Ricinolja har länge varit känt för att användas på ögonfransarna för göra dom längre och fylligare. Förutom att den är näringsrik och innehåller mineraler, vitaminer bra fetter så håller ricinoljan mikroorganismerna i schack som kan hindra tillväxten av fransarna.

Rengör fransarna ordentligt innan du applicerar ricinolja på dom och låt den sitta på över natten för att verka. Tvätta sedan bort den på morgonen. Gör detta varje kväll.

Ricinolja hittar du på de flesta apotek.

Sminkbortagning med kokosolja

Kokosolja innehåller även den bra vitaminer och mineraler. Att använda kokosolja för att ta bort ögon makeup vet jag att många gör och även jag gör det ibland. Den löser upp sminket bra samtidigt som den vårdar fransarna och huden kring ögonen.

Använd kokosoljan som en makeup-remover och tvätta sedan av den direkt. Den kommer att funka som en balsam på dina fransar och vårda dom på det sättet.

Du kan också applicera extra kokosolja på enbart fransarna innan du lägger dig.

Vårda dina ögonfransar med vaselin

Vaselin är bra till mycket. Att använda mascara varje dag torkar ut dina fransar och de behöver precis som håret fukt. Smörj in dina fransar med vaselin efter att du tvättat av dig sminket.

Genom att smörja in och vårda fransarna så kommer de inte att gå av lika lätt. Vilket gör att de kan växa till sig bättre. Vaselin är också billigt och räcker längre.

Vad ska man äta för att få längre fransar?

Ät en kost som innehåller mycket antioxidanter, vitaminer, nyttiga fetter och protein. Exempel på sånt är citrusfrukter, avokado, salladsblad. Även mandlar, bananer och jordnötter är bra för att få fylligare och längre fransar då de innehåller vitamin H (Biotin).

Precis som våran kropp så mår hud, hår, naglar och även våra fransar bra av kost som innehåller antioxidanter, vitaminer och nyttiga fetter.

Hur mycket du än kämpar med serum och oljor på dina fransar så spelar kosten en stor roll.

Bra mat för fylligare ögonfransar

 • Mandlar
 • Banan
 • Jordnötter
 • Pecannöt
 • Avokado
 • Salladsblad
 • Citrusfrukter
 • Linfrön
 • Kakao
 • Havre
vad ska man äta för att få längre fransar

Lösögonfransar & fransförlängning

Vill du fuska till dig långa och fylliga fransar så finns det även andra knep du kan ta till, jag går igenom tre av dom här nere.

Lösögonfransar

Lösögonfransar är det billigaste och snabbaste sättet att få långa och fylliga fransar på. Det finns i de flesta butiker att köpa.

Att använda lösögonfransar kan vara pilligt i början innan du lär dig, så ha tålamod. När du väl har lärt dig så går det snabbt och enkelt.

Lösögonfransar är perfekt att använda om du ska iväg på någon fest och vill ha det lilla extra.

Har du lösögonfransar på dig så sov aldrig med dom på och slit inte bort dom från dina fransar. Det kommer att slita på dina egna fransar.

Fransförlängning

Ett annat alternativ att få långa och fylliga fransar är att göra en fransförlägning. Då limmar man fast en lösögonfrans på en av dina egna fransar och på det sättet fyller man på hela fransraden. Du kan välja på att göra singelfransar eller volymfransar.

För att göra en fransförlängning behöver du besöka en fransstylist som kan sätta fransar på dig. Var nog med vem du går till, det finns många oseriösa fransstylister. Kolla deras bilder på sociala medier först.

En fransförlängning kan sitta i upp till 3-5 veckor. Du kan även göra en påfyllning efter 3 veckor för att behålla ett fint utseende på fransarna.

Fransförlängning sliter på fransarna

Fransförlängnng sliter på dina fransar så jag skulle inte rekommendera att ha det i längre perioder, det är bra om dina egna fransar får vila.

Jag har själv använt mig av fransförlängning i perioder. Oftast har det varit under semestern när jag inte sminkar mig så mycket men ändå vill se pigg och fräsch ut.

Lashlift

Den senaste trenden inom fransar är lashlift. Här är det inga lösfransar som sätts på utan man gör en permanent ögonfransböjning på dina egna fransar. Resultatet kan hålla i upp till 6 veckor.

Det här kan du göra om du inte gillar fransförägning eller lösögonfransar utan vill ha ett naturligt resultat med ett piggt och öppet öga.

Sammanfattning – Längre ögonfransar

Du kan få långa och fylliga fransar snabbt och enkelt genom att använda rätt mascara. Men för att få långa egna fransar så behöver du vårda och ta hand om fransarna.

Fransserum gör att du med tiden får längre fransar men du kan även göra egen fransolja som är billigare och ger dig längre fransar, samtidigt vårdar och stärker upp dina fransar.

Även kosten spelar roll för att dina fransar ska bli längre. Du behöver få i dig nyttiga fetter, vitaminer och antioxidanter. Exempel på det är nötter, avokado, citrusfrukter, salladsblad och banan.

Lämna en kommentar