Är kokosolja bra för huden? – Allt du behöver veta!

Kokosolja är en riktig superprodukt som hjälper ditt immunförsvar och boostar din kropp. Men den är inte bara bra i matlagning. Du kan även använda den utvändigt på din kropp och det bästa är att den är helt naturlig.

Men är kokosolja för huden? Eller är det bara ännu en hype?

Ja, kokosolja är bra för huden. Den största fördelen med att använda kokosolja på huden är att den har en antibakteriell effekt vilket gör att den passar bra för bland annat dig med torr- och aknebenägen hy.

Kokosolja innehåller även antioxidanter, mineraler och vitaminer. Det motverkar bland annat rynkor och är bra för dig med mogen hy.

Kokosolja som hudvård

Du kan använda en kokosolja till mycket när det kommer till huden och resten av kroppen. Kokosolja har flera fördelar när det kommer till hudvård och är riktigt bra mat för torr hud.

Som jag redan har nämnt innehåller den bland annat antioxidanter, mineraler och vitaminer men det kokosoljan är mest känt för är den antibakteriella effekt som gör att den passar utmärkt för hudvård.

Återfuktande ansiktskräm

En naturlig fuktgivare för en torr hud är helt klart kokosoljan, den passar också dig med mogen hy.

Ta en lite klick kokosolja i handen och applicera på ansiktet. Låt kokosoljan sjunka in i ansiktet – tvätta inte bort. Du kommer att se återfuktad ut efter användning och få en härlig lyster.

Kokosolja är bra för torr hy

Innan du använder kokosolja i ansiktet bör du ta reda på vilken hudtyp du har.

Kokosolja bör inte användas som ansiktskräm för dig med fet/oljig hy. Det kan täppta igen dina porer. Använd bara kokosolja som en ansiktsmask istället som du tvättar bort om du har fet/oljig hy.

Sminkborttagning / Ansiktsrengöring

Som sminkborttagning fungerar kokosolja faktiskt rätt bra. Den tar bort allt smink, även vattenfast mascara.

Jag använder mig alltid av vattenfast mascara och det tar kokosolja bort utan problem. Ta två bomullspad med kokosolja på och lägg de på ögonen i ungefär 10 minuter, sen är det bara att torka bort mascaran.

Ska du använda kokosolja som ansiktsrengöring – massera in oljan i hela ansiktet och tvätta bort med ljummet vatten. Avsluta sedan med resten av din hudvård.

Ögonkräm / Fransserum

Att använda kokosolja på fransarna har visat sig ha effekten av att de stärker dina fransar så att de håller längre.

Vissa har även upplevt att ögonfransarna växer bättre och på så sätt kunna bidra till längre fransar.

Så smörjer du in hela ögat med lite kokosolja så får du en återfuktande ögonkräm, samt att det förstärker dina ögonfransar.

After Sun

Har du varit ute för länge i solen och bränt dig? Testa att smörja in dig med lite kokosolja, den har en lugnande och läkande effekt på solskador.

Läppbalsam / Lypsyl

Har du torra spruckna läppar så kan du använda kokosolja istället för vanligt läppbalsam.

Vill du inte gå runt med en hel burk kokosolja i väskan så kan du lägga över lite i en mindre burk som finns att köpa i de flesta skönhetsbutiker.

Är dina läppar fnasiga så kan du blanda i lite socker i oljan och skrubba försiktigt på läpparna.

Rakskum

Att kokosolja passar till rakningen stämmer faktiskt. Istället för att använda dig av vanligt rakskum så kan du smörja in de områden du ska raka med kokosolja.

Kakhyveln kommer att glida lätt över huden samtidigt som kokosoljan minskar uppkomsten av röda prickar man kan få vid rakning, det är tack vare den antibakteriella effekten kokosoljan har.

Acnebenägen hy

Eftersom kokosoljan har- (som jag nämnt tidigare) en antibakteriell effekt kan du använda dig av den om du har en utslagsbenägen hy med acne och finnar.

Kokosoljan förhindrar den inflammatoriska tillstånden i huden som kan förekomma vid acne och oren hy. Kokosolja kan alltså hjälpa till att få bort finnar tack vara sin antiinflammatoriska effekt.

Nattkräm

Att använda kokosoljan som en nattkräm är ingen dum idé. Det näringsrika innehållet av vitaminer och mineraler vårdar och återfuktar huden på djupet.

Ta en liten större klick olja på natten så att huden riktigt får gotta in sig i alla de bra egenskaper en kokosolja har.

Bodylotion

Vill du ha en naturlig återfuktning för huden så kan du smörja in kroppen med kokosolja, eller om du bara vill smörja in de extra torra partierna så är denna olja superbra för det.

Jag smörjer ofta in kroppen i kokosolja istället för en vanlig bodylotion.

Bodyscrub

Blanda kokosolja med socker eller salt för att få en bodyscrub som tar bort döda hudceller och återfuktar. Ett tips är att smälta oljan innan du bladar ihop ingredienserna, de blandas bättre om oljan är smält.

Ansiktsmasker med kokosolja

Gör din egna och naturliga ansiktsmask med kokosolja. Kokosoljan kan användas för att blandas ner med andra aktiva ingredienser som är bra för din hud.

1. Fuktgivande & Peelande ansiktsmask

  • 2 msk kokosolja
  • 1/2 tsk citronsaft
  • 2 tsk honung

Blanda ihop alla ingredienser och applicera ett tjockt lager på ansiktet. Låt masken sitta på i ca 20 min och tvätta sedan bort den med ljummet vatten.

ansiktsmask med kokosolja

2. Djuprengörande ansiktsmask

  • 4 msk bikarbonat
  • 3-4 msk kokosolja

Blanda alla ingredienser och applicera på ansiktet, låt sitta i ca 10 minuter, skölj ansiktet med vatten.

3. Mjukgörande och uppiggande ansiktsmask

  • 1 tsk kokosolja
  • 2 tsk spirulina
  • 1/2 msk honung
  • Några droppar vatten så du kan måla masken i ansiktet

Blanda alla ingredienser och applicera i ansiktet i ca 10-15 minuter, tvätta sedan bort masken med vatten.

Här har jag samlat lite fler recept på bra och återfuktande ansiktsmasker som innehåller kokosolja:

Hur länge ska man ha kokosolja i ansiktet?

Du kan använda kokosoljan som en dagkräm eller nattkräm om du har en torr hy eller en mogen hy.

Men har du en fet/oljig hy bör du undvika att låta kokosolja ligga kvar i ansiktet eftersom det kan sätta igen dina porer.

Har du en fet/oljig hy så kan du använda dig av kokosolja som sminkborttagning, ansiktsrengöring eller som ansiktsmask. Så länge du tvättar bort oljan så går den att använda även för dig med fet hy.

Sammanfattning

Att kokosolja är bra för huden är det ingen tvekan om. Med sina vitaminer, mineraler, antioxidanter och med en antibaktriell effekt så passar den alla. Men främst för dig med torr-, mogen- eller acnebenägen hy.

Kokosolja går att använda till flera saker som har en god effekt på din hud. Bland annat till sminkborttagning, after-sun, rakskum eller som en återfuktande ansiktskräm.

Den går även bra att blanda ner i egna ansiktsmasker med andra naturliga ingredienser.

Lämna en kommentar