Få bort pormaskar – Så här gör du (Komplett guide)

Alla har vi pormaskar på vår hud, mest syns dom på näsan och hakan. Pormaskar (finnar) är inte något farligt utan är smuts som har samlats i våra porer och talgproduktion. Gör man inte rent ansiktet så kan pormaskar bli till finnar pga. oren hy.

Men hur får man bort pormaskar?

Det enklaste och mest skonsamma sättet att bli av med pormaskar är att peela eller exfoliera huden. Du ska aldrig klämma ut pormaskar eller hålla på och pilla på dom, det förvärrar det bara och du kan få sår eller inflammationer i huden.

Vad är pormaskar?

Hela våran kropp består av små porer som är öppningar för svett, talg och hår. Det som gör att vi får pormaskar beror på att porerna täpps igen av döda hudceller.

Det kapslar in talg och smuts som ligger i porerna. Du kan få detta på hela kroppen men vanligast är att få det i ansiktet och speciellt vid näsan och hakan.

Det finns ett utryck som heter förstorade porer. Med det menas att dina redan tilltäppta porer vidgas av all överflödig talg som samlas i dom därför blir de större och mer tydliga.

Hur får man bort pormaskar? (finnar) – 4 Tips!

Det enklaste och mest skonsamma sättet att bli av med pormaskar är att exfoliera huden.

Kläm aldrig ut eller pilla med pormaskar.

Jag vet att det är svårt att inte göra det, men det du gör förvärrar det och du kan få sår eller inflammationer.

Det finns många sätt att bli av med pormaskar, och vilket sätt som föredras varierar från person till person. Här nedanför är några tips:

1. Exfoliera eller peela huden

Det mest skonsamma sättet att bli av med pormaskar är att exfoliera eller peela huden.

Att peela huden innebär att du ”skrubbar” ansiktet försiktig och tar på så vis bort döda hudceller – vilket i sin tur renar dina porer. Det här sättet passar dig om du inte har en känslig hy eller akne.

Att exfoliera är en kemisk-peeling som är en vätska som du häller på en bomullspad och sveper över ansiktet. Den ska inte sköljas bort.

Det är alltså olika syror som löser upp smutts och döda hudceller från huden. Det är ett skonsammare sätt om du har stora finnar eller akne, så du inte river upp huden och det blir sår.

Det kommer inte bara ta bort all smuts och bakterier, det får också din hud att se fräschare ut. Att peela eller exfoliera huden rekommenderas att göras regelbundet 1-2 gånger i veckan.

2. Använd en ansiktsmask som är porsammandragande

Porsammandragande ansiktsmasker passar alla, men framför allt dig med en fet och oljig hy. Lermasken är ett exempel på en mask som har en renande och sammandragande effekt på porer, den rensar porerna och gör de mindre.

Har du exempel en torr- eller blandad hy behöver du inte ha den i hela ansiktet utan bara på de ställena du drabbas av pormaskar.

För att det ska ha någon effekt så ska du göra detta 1-2 ggr i veckan regelbundet. Du lägger lermasken efter din ansiktstvätt. Du kan även göra ansiktsmasker själv hemma som motverkar pormaskar.

3. Använd en porremsa

En porremsa är i princip vad det låter som. Det är en klibbig tejp som du sätter över näsan, hakan eller pannan som du sedan drar loss. Den drar då med sig smuts från porerna.

Porremsor kan du hitta i de flesta skönhetsbutikerna.

4. Undvik smink

Försök att sminka dig med mindre- eller med lättare smink. Helst ska du undvika det helt om du har problem med finnar.

Vissa typer av smink stänger in huden och det lägger sig i porerna. Det kan förvärra dina hudproblem.

Måste du sminka dig så använd helst mineralsmink då det inte täpper igen dina porer.

hur får man bort finnar

Varför får man finnar?

Detta är ganska vanligt och händer oss alla emellanåt. När du är stressad producerar din kropp mer olja eftersom den försöker hålla allt i balans.

Det kan leda till att du får finnar.

Under puberten gör hormonbalansen att du lättare får finnar och om du vistats i solen kan hudens produktion av talg öka – vilket i sin tur ökar risken för utbrott av pormaskar och finnar.

Fler orsaker till att du kan få finnar:

 • Dålig kost – Dålig kost är en vanlig orsak till pormaskar. Att hålla koll på vad du äter hjälper till att hålla porerna rena, vilket innebär att risken för finnar minskar.
 • Föroreningar – I miljön du vistas i dagligen finns det luftföroreningar, damm och smuts. Det här hamnar i dina porer med oljan som finns på huden. Detta kan leda till att fler pormaskar dyker upp om du inte gör rent huden ordentligt varje kväll.
 • Sol – Solens strålar kan förvärra pormaskar eftersom de ökar produktionen av talg.
 • Hormoner – Under puberteten eller andra perioder i livet kan hormoner bidra till att du får mer finnar.
 • Genetiska faktorer – Vissa människor har pormaskar på grund av sina gener eller för att de är mer benägna att få dem.
 • Dålig hygien Att inte hålla huden ren kan leda till fler finnar eftersom smuts och bakterier samlas i porerna.

Hur får man bort pormaskar från näsan?

Om du har pormaskar på näsan så är det bästa sättet att bli av med dem genom att använda ånga. Ånga öppnar dina porer och gör det lättare för dig att rengöra med exempel en exfoliering eller en lermask.

Det gör så att pormaskarna lättare kommer ut.

Att basta är ett enkelt och effektivt sätt att öppna upp porerna på genom ånga. Annars kan du lägga en liten handduk i varmt vatten, vrid ur den och lägg över ansiktet. Låt ligga på ansiktet ett tag så du känner att huden är varm.

Kan man bli av med svarta porer?

Ja det kan du, det är det samma som du gör med pormaskar. Anledningen till att de är svarta är för att pormasken är öppen och melanin (pigment) har kommit i kontakt med solljus och syre.

Tvätta ansiktet noga morgon och kväll, använd dig av exfoliering och lermask.

Det är också viktigt att du återfuktar huden.

få bort finnar med lermask
Hur en lermask (mud mask) ser ut innan den torkar

Hur får man bort pormaskar med saker hemma?

Om du vill prova några naturliga sätt att bli av med pormaskar är hemmagjorda ansiktsmasker ett bra tips. Här nedanför är några ansiktsmasker du kan testa för att bli av med pormaskar.

Ansiktsmasker mot finnar (som du kan göra själv)

 • Blanda 1 tesked bakpulver med 3 droppar vatten. Applicera blandningen i ansiktet och låt den torka i 10 minuter. Tvätta av den med ljummet vatten. Detta kommer att exfoliera din hud och göra den mjuk genom att avlägsna döda hudceller som kan täppa till dina porer.
 • Applicera tomatjuice eller äppelcidervinäger på huden och låt det verka i fem minuter, tvätta sedan av med ljummet vatten. Detta kommer också att hjälpa dig att bli av med pormaskar och få din hud att se klar ut.
 • Blanda 1 matsked vardera av citronsaft och honung i en skål. Tillsätt sedan 2 droppar glycerin i blandningen. Applicera den på huden och låt den torka i 20 minuter, sedan tvättar du av den med ljummet vatten.
 • Blanda 1 matsked vardera av rosenvatten, honung och citronsaft i en skål. Tillsätt sedan 2 droppar vardera av mandelolja och glycerin i blandningen. Applicera den på ditt ansikte och låt den sitta kvar i 20 minuter eller tills den torkar, tvätta sedan av den med vatten.
 • Blanda en halv tesked kanel med en matsked honung och applicera blandningen i ansiktet. Låt den sitta i 10 minuter innan du sköljer av den. Detta hjälper till att bli av med pormaskar samtidigt som det förbättrar blodcirkulationen i huden.
 • Tillsätt havregryn till lite honung. Honung har antibiotiska egenskaper och hjälper till att läka sår. Blanda i en skål tills du har en pasta. Lägg blandning på ditt ansikte. Låt den sitta i ca 15 minuter, skölj sedan av med ljummet vatten. Detta kommer att hjälpa till att rensa porerna samtidigt som det återfuktar huden.

Pilla inte på dina finnar

Försök att inte pilla på dina finnar eller pormaskar.

Det enda du gör då är att försämra tillståndet på dom, de kommer bli större och mer irriterade. Det är för att du får in bakterier från dina händer och de blir inflammerade.

Se alltid till att dina händer är rena innan du rör någon del av ansiktet. På så sätt överför du inte smuts från händerna till porerna i ansiktet – vilket förvärrar akne och orsakar fler pormaskar.

varför får man finnar

Ta bort pormaskar med tandtråd

Tandtråd är bra för många saker, men visste du att den kan användas för att ta bort pormaskar?

Så här använder du tandtråd för att få bort pormaskar:

 1. Värm upp huden med ånga eller en varm och ren handduk
 2. Använd en bit tandtråd – eller ännu hellre en ”plackers” och dra över huden
 3. Tvätta av ansiktet

OBS! Använd en ny bit tandtråd varje gång så att porerna inte har någon chans att bygga upp bakterier.

Se också till att vara försiktig för att undvika att skada huden eller orsaka svullnad.

Ta bort finnar med tandkräm

Tandkräm är inte bara för tänderna, utan kan hjälpa dig att bli av med pormaskar. Det här var något jag och många av mina vänner gjorde förr när vi var i tonåren. Och jag tyckte att det hjälpte lite.

Så här gör du:

 1. Applicera tandkräm där finnen är
 2. Låt det sitta i 5 minuter
 3. Skölj med varmt vatten och klappa torrt, gnugga inte

Tandkräm torkar ut finnen. Men använd den bara som punktbehandling och inte i hela ansiktet.

OBS! Dermatologer rekommenderar att inte använda tandkräm i ansiktet då tandkrämer innehåller andra ämnen som inte är bra – och för starka för huden. Så du väljer själv om du vill testa denna kur eller inte.

Förebygga pormaskar – 5 tips!

 • Ät hälsosamt – Du kan förebygga pormaskar genom att äta en hälsosam kost och dricka mycket vatten.
 • Träna – Träning förebygger pormaskar eftersom det får igång blodcirkulation.
 • Rengör din hud – Rengör huden varje dag. Använd en ansiktsrengöring och undvik att pilla med fingrarna eller försöka klämma dina pormaskar.
 • Undvik solen – Att undvika solen kan också göra stor skillnad om du har problem med pormaskar eftersom huden ökar produktionen av talg då den torkas ut i solen. Det i sin tur ökar risken för problem med pormaskar och finnar.
 • Sov tillräckligt – Se till att sova tillräckligt eftersom sömnbrist kan påverka mängden talg som huden producerar, detta kan också bidra till uppkomsten av pormaskar.

Varför har vissa mer pormaskar och finnar än andra?

Långsam eller blockerad blodcirkulation kan göra dig mer benägen att få pormaskar och finnar.

Om talgkörtlarna inte kan utsöndra tillräckligt mycket talg blir hårsäckarna täppta av keratinmaterial som produceras i mycket högre takt eftersom det inte finns tillräckligt med utrymme för det i porerna.

Detta resulterar i en förstorad por som fylls med keratin och döda hudceller, vilket resulterar i pormaskar.

Därför är det viktigt att hålla igång blodcirkulationen genom att träna och hålla sig i form och att sova ordentligt. Sömnbrist också kan påverka mängden talg som huden producerar och detta kan bidra till uppkomsten av pormaskar.

Sammanfattning av hur man får bort pormaskar

 • Håll igång blodcirkulationen genom att röra på dig
 • Var noga med din ansiktsrengöring, det ska göras morgon och kväll
 • Undvik att pilla med fingrarna eller försöka klämma ut pormaskar
 • Ät inte ohälsosam kost – minska fettrika livsmedel, socker och enkla kolhydrater
 • Minska stressen, eftersom detta också kan orsaka överdriven talgproduktion och därmed pormaskar
 • Sov tillräckligt eftersom stress och trötthet gör att kroppen producerar mer olja
 • Exfoliera och peela huden regelbundet 1-2 gånger i veckan
 • Använd gärna en fuktkräm som inte innehåller oljor, gärna en gelkräm

Lämna en kommentar