Kan man tvätta ansiktet med handtvål? – Läs det här först!

Det här med att tvätt och rengöra ansiktet är verkligen det viktigaste om du vill ha en bra hy. Idag finns det massa olika ansiktstvättar i flera texturer.

Men kan man inte bara ta vanlig handtvål och tvätta ansiktet med?

Svaret på den frågan är nej. Tvätta aldrig ditt ansikte med handtvål om du inte vill torka ut den pga. högt PH värde. Med torr hy kommer torrhetsrynkor samt en känslig och irriterad hud.

Har du en fet hy så kan ansiktstvätt med handtvål leda till en ännu fetare hy eftersom tvålen torkar ut huden vilket gör att den producerar mer talg (sebum).

Varför ska man inte tvätta ansiktet med tvål?

Vanlig handtvål som är till för att tvätta dina händer har ett högt pH värde och det är alldeles för högt för ditt ansikte. Skalan på pH värde ligger på 1-14 där 7 är det neutrala pH värdet.

Största delen av våran hud på kroppen vill ha ett pH värde runt 4-5 för att hålla en bra balans. Vi vill inte få bort de bra bakterierna som finns på huden. De är till för att skydda huden mot olika miljöfaktorer vi utsätts för dagligen.

En vanlig handtvål köpt på livsmedelsbutiken kan ha ett pH värde på 8-11 vilket är väldigt högt för att användas i ditt ansikte.

Vad händer om vi tvättar ansiktet med handtvål?

En vanlig handtvål kommer att torka ut din hud i ansiktet och rubba pH balansen. Det gör att du får en torr-, känslig- och irriterad hud.

En torr hud ger också torrhetsrynkor.

Du kanske har märkt när du tvättar händerna för mycket att blir de torra och fnasiga som gör att du ofta behöver smörja in dom med handkräm? Samma sak kan hända i ditt ansikte och det vill du inte.

Handtvål och fet hy

Har du en fet hy kanske du tänker att du behöver en ”starkare” ansiktstvätt och då passar ju handtvålen perfekt?

Det är helt fel och du får tänka om.

Det som händer när du tvättar dig med handtvål är att din hy kommer att producera mera talg (olja) i hyn.

Det i sin tur kommer ge dig finnar. Handtvål är alltså något du ska undvika – och definitivt inget som kommer hålla pormaskar och finnar borta.

Tvätta ansiktet med bara vatten?

Varför räcker det då inte att bara tvätta ansiktet med vatten? För det första är vatten också uttorkande på huden. Sen vill du få bort smuts-, smink- och oljor som har samlats på ansiktet under dagen.

Allt detta får du inte bort med enbart vatten.

Får du inte bort all smuts så kommer det i sin tur visa sig i finnar och kanske en känslig hud.

Därför behöver du en ansiktsrengöring som löser upp smuts och oljor samtidigt som den återfuktar huden och inte torkar ut. Det bästa är att använda sig av en dubbelrengöring (oljetvätt och vattenbaserad tvätt).

kan man tvätta ansiktet för mycket

Vad är bäst att tvätta ansiktet med?

Det bästa att tvätta ansiktet med är en ansiktsrengöring. De har ofta lågt pH värde som passar huden i ansiktet och torkar inte ut då de är återfuktande.

Det finns olika texturer på ansiktsrengöring. Jag har gjort en lista på olika vattenbaserade ansiktstvättar här nere.

  • Rengöringsmjölk
  • Rengöringsgel
  • Rengöringsmousse
  • Rengöringskräm

Dubbelrengöring

En dubbelrengöring är den bästa rengöringen du kan göra. Jag vet, det låter mycket och komplicerat, men att rengöra ansiktet ordentligt är superviktigt för att få en bra hy.

En dubbelrengöring består av två steg:

  1. Oljetvätt – Det är en ansiktstvätt på olja som löser upp smink-, smuts- och oljor från ansiktet på ett skonsamt sätt. Skölj av din oljetvätt och fortsätt med en vattenbaserad ansiktstvätt…
  2. Vattenbaserad ansiktstvätt – Tar bort oljan och det sista av smutsen som finns kvar i ansiktet. Följ alltid upp med resten av din hudvårdsrutin efter.

Hur många gånger ska man tvätta ansiktet?

Två gånger om dagen – morgon och kväll. Mest noga är att tvätta ansiktet på kvällen, då är det som smutsigast efter en heldag i skolan eller på jobbet.

Många tycker inte det är så noga att tvätta ansiktet på morgonen, du har ju bara legat i sängen och sovit.

Men jo, det är viktigt att du tvättar ansiktet även på morgonen.

Varför tvätta ansiktet på morgonen?

När du sover ligger du mot örngottet och vilket inte alltid är rent eftersom du ligger där med håret. Damm ligger också i rummet och lägger sig på ditt ansikte när du sover.

Visst du är inte lika smutsig i ansiktet på morgonen som på kvällen, men tvätta inte bara av med med vatten. Använd din vattenbaserade rengöring eller ett micellärt vatten.

Ett micellärt vatten fungerar som en magnet och drar till sig smutsen, det behöver inte sköljas bort. Det passar alla, men framför allt dig med torr- eller känslig hy.

Kan man tvätta ansiktet för mycket?

Ja det kan du. Det räcker med två gånger, för mycket tvättande torkar ut huden.

Även om du använder riktig ansiktstvätt.

Huden behöver få vila också och vatten torkar som sagt ut huden. Så två gånger räcker om dagen räcker.

Hemmagjord ansiktsrengöring

Vill du ha en naturlig ansiktsrengöring så kan du göra det på ingredienser du har hemma.

Det är både enkelt och billigt.

Många av våra råvaror hemma innehåller bra med vitaminer, mineraler och antioxidanter som är bra för huden.

Jag tipsar om ett bra recept här nedanför:

Ansiktsrengöring som passar alla hudtyper

Du behöver:

  • 1 msk kokosolja (mjukgör och löser upp smuts)
  • 6 msk honung (bakteriedödande och läkande)

Värm kokosoljan så den blir lös, blanda sedan ihop alla ingredienser till en smet. Ta lite på fingrarna och smörj in i ansiktet.

Låt sitta 1-2 minuter eller tvätta bort direkt med ljummet vatten.

Torka ansiktet torrt och följ upp med fuktkräm. Kokosoljan är bra för din hud då den mjukgör och löser upp smuts medan honungen är bakteriedödande.

Det här receptet blir ca 1 dl så du kan spara den i en burk i kylen och använda några dagar framöver.

hemmagjord ansiktsrengöring

Rengör ansiktet – Steg för steg

Att rengöra ansiktet kan se ut på olika sätt. Det kan vara allt från 1 till 3 steg. Jag berättar hur du ska göra på morgonen – respektive på kvällen.

Rengöring – Morgon:

På morgonen räcker det med att ta ansiktsvatten eller ett micillärt vatten som sveper bort smuts från natten, de här produkterna ska inte sköljas bort.

Annars räcker det med en vattenbaserad ansiktsrengöring.

När du tvättat klart ditt ansikte fortsätter du med din vanliga hudvårdsrutin (toner, serum, dagkräm, spf).

Rengöring – Kvällen:

På kvällen när du har varit ute en hel dag så är ditt ansikte smutsigare än på morgonen.

Då är det bra om du använder dubbelrengöringen (oljetvätt + vattenbaserad tvätt). Börja med oljetvätten och fortsätt sedan med den vattenbaserade tvätten.

1-2 gånger i veckan kan du även göra en peeling eller exfoliering av huden för att få bort döda hudceller. När du har tvättat och peelat ansiktet fortsätter du med din hudvårdsrutin du har för kvällen (toner, serum, nattkräm).

Sammanfattning

Att tvätta ansiktet med vanlig handtvål ska du undvika då det torkar ut din hud ordentligt pga. högt pH värde. Vår hud vill gärna ha ett pH värde runt 4-5 och en vanlig handtvål har ett pH värde på 8-11.

Ansiktsrengöring är en viktig del i din hudvårdsrutin för att ha en fin och frisk hy.

Gör gärna en dubbelrengöring som består av en oljetvätt och en vattenbaserad tvätt. Även på morgonen ska du rengöra ansiktet men då räcker det med ett ansiktsvatten eller en vattenbaserad rengöring.

Efter rengöring ska du alltid följa upp med en återfuktande kräm!

Lämna en kommentar