Sminkmissar – 12 vanliga misstag du vill undvika vid sminkning

Att sminka sig är väl enkelt? Det är ju bara att måla på sig sminket så är det klart? Nja så lätt är det inte, eller i alla fall inte om du vill att det ska se bra ut och du vill framhäva dina fina drag.

Ibland gör vi sminkmissar som gör att vi ser tröttare eller äldre ut. Ibland kan det också bli alldeles för mycket smink.

De vanligaste sminkmissarna vi gör är att vi sminkar oss på en torr hy som inte är återfuktad det gör att sminket ser kakigt ut. Glömmer primer, en primer jämnar ut huden och gör så att sminket sitter bättre. Vi tonar inte ut foundation ner på halsen, genom att tona ut foundation ner mot halsen gör att du slipper kanten runt ansiktet.

Jag ska i det här inlägget berätta om de vanligaste sminkmissarna vi gör, så att du kan undvika dom.

12 vanliga sminkmissar vi gör

Jag tänkte gå igenom de vanligaste smikmissarna vi gör när vi sminkar oss. Jag kan säga att jag har gjort många av dom på listan.

Men som tur är lär vi oss med åren.

En sminkning ska gärna se så naturlig ut som möjligt, men ändå sminkat. Den är till för att framhäva och lyfta våra fina drag, inte framhäva våra dåliga.

1. Du sminkar på för torr hy

återfukta huden

Det är superviktigt att vi återfuktar huden ordentligt innan vi sminkar oss. Med det menar jag en bra hudvårdsrutin samt återfuktande produkter innan.

Sminkar vi oss på en torr hy så ser det oftast flammigt och fläckigt ut på de torra partierna. Att sminka på en torr hy får oss också att se äldre ut.

Har du torr hy ska du använda dig av återfuktande ansiktsmasker, återfuktande foundations och krämprodukter. Detta är extra viktigt att ha koll på under de kallare årstiderna eftersom huden oftare är torr på vintern.

2. Du glömmer primer

Vill du att ditt smink ska ser felfritt ut? Då får du inte glömma att applicera en primer innan. En primer slätar ut din hud, den minskar dina porer och jämnar till fina linjer.

Ditt ansikte kommer att få en perfekt grund att fortsätta sminka på om du använder primer.

En primer gör också så att ditt smink kommer att sitta hela dagen och inte flyta runt i ansiktet när du blir varm.

3. Du använder fel nyans på din foundation

foundation

Ett vanligt misstag är att vi använder oss av fel färg på vår foundation. Vanligtvis för mörk för att vi vill se bruna ut, men istället ser det konstigt ut mot resten av kroppen.

Vi kan också ha en foundation som gör att vi ser rosa eller gråa ut då vi har valt fel foundation i förhållande till vår hudton.

En foundation ska inte synas på dig. Den ska bara vara där för att jämna ut din hudton.

4. Du drar inte ner din foundation mot halsen

Att du inte tonar ut din foundation ner på halsen. Även om du har en bra foundation-nyans så ser det bättre ut om du drar ner det lite mer på halsen.

Allt smälter ihop bättre då och du slipper den berömda kanten.

5. Du har en för ljus concealer

concealer tarte

En concealer är till för att ljusa upp under ögat för att ge ett piggare intryck. Och är det perfekta sminket för trötta dagar.

Men det många tar miste på är att de tror att det ska vara en super-ljus nyans på concealern. Jag skulle nästan säga att du ska ha en concealer som nästan är samma färg som din foundation. Kanske en nyans ljusare, inte mer.

En för ljus concealer kan göra att du ser trött ut istället för pigg.

6. Målar dina ögonbryn för onaturligt

Måla och markera gärna dina ögonbryn, de ramar in ansiktet på ett fint sätt och det är inget jag tycker du ska utesluta i en sminkning.

Men det är lätt hänt att du har en alldeles för mörk ögonbryns-färg eller att du har gått på med för mycket. Det blir bara onaturligt. Var lätt på handen och borsta ut brynfärgen så den inte blir så skarp och markerande.

Om du gör det rätt kommer du få ett fint och naturligt resultat.

7. Hård eyeliner under ögat

Du använder en svart eyeliner under ögat. Det är absolut inget fel och jättefint om du vill ha en intensiv och en markerad blick.

För skarp kant och för mycket färg kan däremot göra att du ser arg och trött ut.

Applicera därför lite åt gången och tona ut din eyeliner. Det kommer ge dig en intensiv blick men du kommer inte se arg, trött eller sliten ut.

8. För mycket bronzer-puder

bronzing puder

Bronzer är fint att använda sig av för att få den lätt solkysta färgen i ansiktet. Men var försiktig, överdriv inte med bronzer eller solpuder.

För mycket solpuder kommer göra att du ser smutsig ut istället.

Svep det bara lite lätt över de höga punkterna i ditt ansikte, kindben, tippen på näsan och lite i pannan.

9. Du använder för mycket rouge

rouge

Att en rouge lyfter en sminkning tycker nog de flesta. När du applicerar din rouge räcker det med några lätta svep över kinden för att få till det där friska utseendet.

Men ibland blir det för mycket och då blir det bara pannkaka. Istället för att det ska ge en uppiggande look så blir det tvärtom.

10. Använder för ljust läppstift

lipbalm

Att använda för ljust läppstift till din egen hudton gör att dina läppar smälter in i huden och ser mindre ut.

Välj ett läppstift i neutrala toner i stället, gärna så likt din egen färg som möjligt men med inslag av rosa, beige eller nude-färger.

Glöm inte att använda läppenna det gör att läppstiftet sitter bättre och att det inte flyter utanför läppkanten.

11. För mycket av vit kajalpenna

En vit kajalpenna är till för att öppna upp ditt öga och för att du ska se piggare ut. Men för mycket vit kajal blir inte bra alls, det kan lätt se onaturligt ut.

Skippa den!

Satsa istället på en beige kajalpenna för att öppna upp dit öga, då slipper du den skarpa vita kanten men får ändå ett större öga. Det blir också mer naturligt då.

12. För mycket puder

setting puder

Använd inte för mycket puder. Vill du ha ett matt resultat – dutta lite puder i t-zonen bara, det räcker. Inte över hela ansiktet.

Undvik detta om du inte vill se äldre ut

Vissa sminkmisstag kan göra så att vi ser äldre ut än vad vi är. Det vill vi gärna undvika.

Det vanligaste felen vi gör:

1. Använder fel foundation-formula

Använder vi en för torr foundation till vår hudtyp så kan det göra att vi ser äldre ut. Det är också viktigt att vi återfuktar huden ordentligt innan vi lägger på en foundation för att slippa se torra ut.

2. Använder för mycket eyeliner

Sminkar du dig med en för svart eyeliner och målar en för skarp kant kan det göra att du ser äldre ut.

Tona ut eyelinern eller använd en brun eyeliner för att få ett mjukare intryck.

3. För mörka ögonskuggor

Använder du för mörka ögonskuggor kan det gör att du ser äldre ut. Vill du istället upplevas yngre så ska du använda ljusa färger som är naturliga.

4. Applicerar rouge när du ler

Det här är det största misstaget du kan göra om du inte vill se äldre ut. Det är sällan vårat ansikte är så fast att våra kinder är så högt uppe när vi ler hela tiden.

När du sen slappnar av sjunker dina kinder ner. Det kommer upplevas som att ditt ansikte saknar fasthet och du ser äldre ut.

Undvik detta om du inte vill se trött ut

Vissa sminkmissar kan även göra så att du ser trött ut. Undvik detta om du inte vill se trött ut:

1. Samma färg i hela ansiktet

Att bara använda en foundation kommer göra att du ser trött ut. Fyll i dina ögonbryn och använd rouge, bara det kommer att pigga upp din sminkning till det bättre.

2. Att inte borsta upp dina ögonbryn

Att borsta upp dina ögonbryn med t.ex. en bryngel kommer göra att du upplevs piggare.

Går strån på dina ögonbryn neråt stänger de in och det upplevs som att du ser trött ut.

Du kan även göra en browlift för att ”permanent få dina ögonbryn uppborstade”.

3. Du har inte återfuktat huden

Det är viktigt att alltid återfukta huden innan en sminkning. Har du en torr hud under sminket kommer det göra att du ser trött ut.

4. Fel färg på concealer

Som jag nämnde innan i inlägget så kan fel färg på en concealer göra att du ser trött ut. Det spelar inger roll om den är för mörk eller för ljus för dig. Båda nyanserna kommer att ge ett intryck av att du ser trött ut.

Ta hand om dina sminkverktyg

Ett annat vanligt misstag vi gör när det kommer till sminkningen är att inte ta hand om våra sminkverktyg. Det är viktigt att du rengör och tvättar dina sminkborstar och andra redskap.

Det gör inte bara att de håller längre och är fräscha, de blir även lättare att jobba med. Se även till att förvara dina sminkborstar på ett bra sätt så att de inte slits och går sönder.

så tar du hand om dina sminkborstar

Sammanfattning

Alla har vi gjort dessa sminkmissar någon gång eller iallafall några av dom. Använd alltid smink för din hudtyp och färger som passar din hudton så blir sminkresultatet mycket bättre.

Tänk på att använda smink och de färger som passar just dig och inte ta efter någon annans färgval.

Är du över 30-40 år så ska du inte göra en sminkning du sett på YouTube av en 20-åring. De har säkert inte samma hudtyp som du och de använder smink som passar för dom. Det betyder inte att det kommer bli bra på dig som är 20 år äldre eller mer.

Sminka dig efter din ålder och efter din hudtyp. Då blir det bäst!

Lämna en kommentar