Hur applicerar man rouge? – Steg för steg guide

Du kan applicera rouge på flera olika sätt. Även på olika ställen på kinden beroende på hur du vill forma ditt ansikte. En rouge kommer att pigga upp din sminkning och ge dig ett friskt intryck.

Börja alltid med att välj en rouge i rätt nyans som passar din hudton. Gärna att den matchar färgen på dina läppar. Du kan applicera rouge med olika borstar, det beror på vad du vill ha för resultat – om du vill ha en intensiv färg eller en lättare svag färg.

Var alltid lätt på handen och jobba i uppåtgående rörelser när du applicerar din rouge.

Steg för steg: Så applicerar du rouge!

1. Nyans

Välj en nyans som passar din hudton. Tonerna på rouge kan gå i kalla, varma och aprikos toner.

Ett trick du kan göra är att nypa dig lite lätt i kinden och se vad det är för typ av rosa/röd färg du får på din kinden.

Det är den nyansen du kan utgå ifrån. Annars kan du välja en nyans som går nära din naturliga läppfärg för att få din sminkning att gå ihop på ett bra sätt.

Om du fortfarande är osäker kan du läsa mitt inlägg om hur du tar reda på vilken typ av hud du har.

2. Skimrig eller matt rouge?

Rouge finns också som matt och skimrig. Om du har fet hy bör du undvika skimrig rouge då det kan se för glansigt ut, men en matt rouge kan däremot se väldig naturlig och fin ut.

En skimrig rouge passar torr hy bra då du vill ha det glansiga utseendet.

3. Välj rätt sminkborste

Det finns lite olika typer av sminkborstar som passar vid applicering av rouge. Välj den borste som passar för ditt önskemål.

Vill du bara ha en lätt touch av rouge på kinderna så väljer du en sminkborste med glesare strån. Önskar du mer intensiv färg välj en borste med tätare strån.

Undvik att välja en borste som är stor eller de borstar som följer med i förpackningen, de funkar inte alls att applicera med och resultatet blir inte bra. Har du en kräm- eller flytande rouge så kan du använda dig av fingrarna att applicera med.

Tänk på att tvätta av dina sminkborstar lite extra om du använder dom till krämrouge eftersom de blir kladdiga då.

3. Jobba med cirkulerande rörelser

Nu är det dags för att applicera rougen på kinderna.

Det vanligaste misstaget många gör är att de tar upp alldeles för mycket rouge på borsten. Det räcker med lite och att du sedan knackar av överflödigt puder på locket.

Ibland kan det till och med räcka med att ta gårdagens rouge som ligger kvar i borsten, så lite behövs det faktiskt.

När du applicerar rougen så jobba med lätt hand och med cirkulerande rörelser uppåt och bakåt.

4. Setting spray

Avsluta sminkningen med en setting spray. Det gör så att ditt smink kommer att sitta på plats hela dagen och inte flyta runt i ansiktet om du blir varm eller svettig.

5. Nu är du klar!

Vilken färg ska jag ha på min rouge? – Några bra tips!

Det är viktigt att du väljer rätt färg på din rouge så att den passar din hudton. Väljer du fel färg kan det istället se grått och livlöst ut på dig. Med en rouge vill man pigga upp och se fräsch ut.

Nedan är några bra tips för att veta vilken färg på rouge som passar just din hudton:

  • Ljus hy – Om du har en ljus hy ska du välja en rouge som går åt det rosa hållet. Undvik färger som är korall, aprikosfärgade det kommer att se väldigt orangt ut på dig.
  • Medium hy – Om du har en medium hy så passar du i de flesta färgerna speciellt korall och aprikos färgad rouge. Men du bör undvik de ljusaste färgerna det kan gör att det ser grått ut.
  • Mörk hy – Om du har mörkare hy så passar du i de mest intensiva och starkaste färgerna.

Hur mycket rouge ska jag använda?

Det räcker med att använda väldigt lite rouge. Det är bättre att börja med lite och sedan bygga upp intensiteten om du vill ha en starkare färg än tvärt om.

Skulle du få upp för mycket rouge på borsten så knacka av det lite lätt mot locket eller på handen. Du kan annars ta en handduk och dutta av det överflödiga på borsten.

Råkar du ändå ha på för mycket rouge och det känns som hela sminkningen är förstörd? Ta en stor puderborste och svep över kinden, på så vis kan du dämpa färgen om det blir för mycket.

Vilken typ av rouge ska jag välja?

Det finns många olika typer av rouge på marknaden, till exempel puder-, kräm- och flytande rouge. Du kan använda dem alla men vissa passar bättre för vissa än för andra. Sen är det en smaksak vad man gillar.

  • Puderrouge: Är lätt att applicera med en borste. Nackdelen är att den inte sitter lika bra som en krämrouge. Passar främst dig med fet/oljig hy.
  • Krämrouge: Är lätt att applicera med fingrarna. Den kan ge dig en mer intensiv färg än puderrouge och håller längre. Det ger också ett naturligt resultat då den sjunker in fint i huden. Passar bäst för en torr hy.
  • Flytande rouge: Applicerar du enklast med fingrarna eller en beautyblender. Samma som med krämrouge så sitter den bättre på under dagen än ett puderrouge.
vilken typ av rouge ska jag använda
Från vänster: 1. Mac (kräm-rouge), 2. Lumene (flytande rouge), 3. Too Faced (puder-rouge), 4. Armani (flytande rouge)

Sammanfattning

Att applicera rouge är inte svårt men du ska ha koll på några viktiga delar för att få ett så fint och bra resultat som möjligt.

Du ska även ta hänsyn till vilken hudtyp du har då det avgör om du ska välja ett puderrouge eller en krämig rouge.

Även att välja rätt nyans på rouge för din hudton är viktigt för att det ska se snyggt ut och passa dig. En ljus hy passar bra i rosa nyanser medan en medium-hy passar i det mesta, men ska undvika för ljusa färger.

Att applicera rougen kan du göra med en borste, fingrar eller en beautyblender. Det beror på vad för rouge du har.

Undvik däremot att använda för stor borste. Rouge är även användbart om du vill skapa ett intryck av fylligare kinder.

Lämna en kommentar