Highlighter eller bronzer? – Vilken du ska använda & när

Både en highlighter och en bronzer kommer att lyfta din makeup rejält men de har två helt olika funktioner. Båda produkterna finns i puderformat men också i stick, kräm och i flytande form.

Flytande och krämiga produkter ger ett mer naturligt utseende och sjunker in bättre i huden än puder och stick.

En highlighter är till för att ljusa upp de höga partierna i ansiktet som näsryggen, kindben, under ögonbrynen och på amorbågen (överläppen). En highligter kan du också ha som ögonskugga eller i innre ögonvrån för att ljus upp och pigga upp dina ögon.

En bronzer använder du för att få en lätt solkysst hud. Du applicerar den på de ställena där solens strålar träffar ditt ansikte som näsa, panna och kindben.

Vad är en bronzer (solpuder)?

En bronzer använder du för att få färg i ditt ansikte. Du lägger en bronzer på de ställena i ansiktet som först träffas av solen, vilket är näsan, pannan och kindbenen (de höga punkterna i ditt ansikte helt enkelt).

Du kan göra som en trea på varje halva av ansiktet när du applicerar bronzer. Du kan också använda dig av bronzer på dina nyckelben om du t.ex. ska bära ett linne eller en topp för att se lite solbränd ut.

highlighter vs bronzer
Uppifrån och ner: 1. bronzer stick (Milk Makeup), 2. flytande bronzer (sensai), 3. puder bronzer (makethemake)

Skillnad på bronzer och counturing

Det är lätt att blanda ihop bronzer med counturing. Eftersom en bronzer i första hand är till för att ge ditt ansikte färg appliceras den på dina höga punkter i ansiktet, medan en counturing används för ge skugga till ditt ansikte och forma det.

Skugga med counturing kan du lägga under kindbenen eller längs med käkbenet. För att få illusionen av en smalare näsa kan du lägga counturing längs med näsan.

Det går ju självklart också att använda sig av bronzer om man vill countura lite lätt. Men färgerna går mer åt det varma hållet på en bronzer/solpuder, medan ett counturingpuder går åt det kallare hållet.

Vilken bronzer ska jag välja?

Bronzers kommer precis som allt annat smink i olika format som puder, kräm, stick och flytande. Börja alltid med att ta reda på vad du har för hudtyp, vissa produkter fungerar bättre på en torr hy medan andra funkar bättre på en fet hy.

Jag personligen gillar krämiga och flytande produkter för jag tycker de är lättare att jobba med samt att de smälter in i min hud bättre.

Men jag tycker att bronzer i puder är lättare att bygga upp om man vill ha mer färg. Allt är en smaksak av vad man gillar, enklast är såklart att testa sig fram. Här kan du läsa vilken jag tycker är bästa bronzern med glow.

Hur applicerar jag bronzer?

Använd en stor fluffig sminkborste när du applicerar bronzer-puder som du lätt kan bygga upp färgen med. Tänk på att alltid vara lätt på handen när du applicerar smink så det inte blir hårda kanter.

Börja alltid med lite bronzer och bygg istället upp solbrännan. Ta upp bronzer-puder med din sminkborste och knacka av det överflödiga pudret så du inte får så mycket färg på borsten.

Efter du är klar är det viktigt att du tvättar av sminkborsten. Det gör inte bara att den håller längre utan även att den fungerar bättre nästa gång du ska lägga på bronzer eller annat smink med den.

Applicera stick- och flytande bronzer

Har du en bronzer i stick eller bronzer som är flytande så kan du använda en kompaktare sminkborste eller en beautyblender för att blanda ut den i huden.

Du stryker sticket direkt på huden eller duttar ut några droppar om du har en flytande bronzer på samma ställen som med pudret – längs med pannan, kindbenen, käkbenet och lite på näsan.

Eller så använder du handryggen och droppar ut några droppar där som du doppar sminkborsten i och sen applicerar på ansiktet.

Tips! Har du en flytande foundation som känns för ljus så kan du blanda ner några droppar flytande bronzer i den och blanda på handryggen för att få en mer exakt färg till din hudton.

Vad är en highlighter?

En highlighter är till för att ljusa upp dina höga partier i ansiktet och appliceras på näsrygg, kindben och under ögonbrynen. De partier i ditt ansikte du vill framhäva helt enkelt!

Förutom att en highlighter ljusar upp så ger den också en fin lyster och glow i din hud.

En highlighter finns i flera olika nyanser så det är viktigt att du väljer rätt färg så den inte blir för mörk eller ser alldeles för ljus ut till din hudton.

Olika typer av highlighters

Highlighter finns också i puder, stick, kräm och i flytande form.

Vill du ha en mer daggig eller naturligt lystrigt utseende så passar en flytande highlighter bäst eftersom den smälter in i huden bättre. Flytande highlighter passar bra till dig med torr hy.

Vill du inte ha så mycket effekt av en highlighter utan bara ett diskret glow kan du börja med att applicera en flytande highligter direkt på huden innan du lägger på din flytande foundation.

Extra glow med highlighter i foundation

När jag vill ha extra lyster och glow till min sminkning så brukar jag blanda i några droppar flytande highligther i min foundation så hela huden får ett glow.

Jag börjar med att lägga på foundation. Sen går jag in med lite extra highlighter enbart på näsrygg, kindben och under ögonbrynen. Det ger ett piggt och fräscht utseende!

hur applicerar man en highlighter
Från vänster: 1. puder-highlighter (Caia), 2. flytande highlighter (Lumene), 3. flytande highlighter (makethemake)

Hur applicerar man highlighter?

En highlighter i puder kan du applicera med flera olika borstar. Det vanligaste är att använda en fjäderborste eller en lite luftig borste.

Här ska du också vara lätt på handen och bara svepa över highlighter på de ställena du ska highlighta.

Använder du highlighter i stick eller en flytande highlighter så lägger du precis som med bronzer de direkt på huden och blandar ut med fingrar, beautyblender eller en borste.

Du kan också använda din highlighter som ögonskugga.

Kan man använda highligther och bronzer samtidigt?

Ja det kan du göra. Oftast använder man highligter, bronzer och rouge tillsammans. Börja med att applicera din bronzer, sedan applicerar du rouge på kinderna och sist applicerar du din highlighter.

Att använda alla dessa tre produkter samtidigt lyfter verkligen en sminkning och ger form till ansiktet som annars kan se väldigt platt ut.

Sammanfattning – Highlighter eller bronzer

Highlighter och bronzer är inte samma sak, men det gör din makeup snäppet vassare och ger ditt ansikte mer liv än utan dessa produkter. De formar ditt ansikte.

  • Highlighter användas för att framhäva och ljusa upp de höga partierna i ditt ansikte som näsrygg, kindben och under ögonbrynen. Den går också att använda som ögonskugga.
  • Bronzer används för att ge dig en solkysst hy och appliceras som en trea på vardera ansiktshalva. Förutom att ge färg till ditt ansikte så ramar den också in ditt ansikte på ett fint sätt.

Både highligter och bronzer går att få i puder, som stick eller i flytande form.

Vad man väljer att använda är en smaksak, men din hudtyp kan också avgöra vad som ser bäst ut på din hud. Använd alltid flytande produkter om du är torr i hyn.

Lämna en kommentar