Hur vet man vilken hudtyp man har? – En enkel guide!

För att få ut det bästa från dina hudvårdsprodukter är det bra om du vet vilken hudtyp du har. Så du inte använder ett serum eller kräm för normal hy när du egentligen har en torr hy – eller tvärtom.

Att använda fel produkter kan förvärra ditt hudtillstånd istället för att hjälpa, därför är det viktigt att du har koll på din hudtyp. Men hur tar man reda på vilken hudtyp man har? Kan man göra det själv eller måste man besöka en hudterapeut?

Du kan enkelt ta reda på vilken hudtyp du har genom att kontrollera hur huden känns efter att du duschat eller tvättat ansiktet. Stramar huden efter tvätt? Då har du sannolikt en torr hy. Känns huden fet eller oljig efter tvätt? Då kan du ha en fet hy.

Du känner inget speciellt efter tvätt? då har du en normal hy. Känns huden stram på vissa ställen i ansiktet men glansigt på andra? Då har du en blandhy.

Genom ovanstående test kan du enkelt och snabbt få ett ungefärligt svar på vilken hudtyp du har utan att behöva besöka en hudvårdsklinik.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Lyko

Vad är en hudtyp?

En hudtyp är hur din hud i ansiktet upplevs, det finns fyra olika hudtyper:

 • Fet hy
 • Torr hy
 • Blandad hy
 • Normal hy

Man vill veta vilken hudtyp man har för att välja rätt hudvårdsprodukter så det passar din hudtyp i ansiktet. Väljer man fel produkter så kan du istället få en sämre hy än innan.

Huden kan också vara i olika hudtillstånd och det ska inte blandas ihop med hudtyp. Känslig och acnebenägen hy är exempel på hudtillstånd.

gratis hudtest

Gör ett gratis professionellt hudtest!

Gör ett snabbtest på Lyko genom att svara på frågor om din hud. Auktoriserade hudterapeuter och farmaceuter ger dig sen en rekommendation via mail på vad just din hud behöver för hudvård!

Yttre omständigheter kan påverka vår hud

Hudtillståndet kan variera beroende på miljön vi lever i, medicinering, stress och föroreningar. På vintern kan t.ex. en normal hy gå mera åt det torra hållet och behöver då använda sig av produkter för en torr hy.

På sommaren kan huden upplevas mera fet och glansig och behöver då lättare produkter i ansiktet och produkter som balanserar talgproduktionen.

Huden ändras med åldern

Din hudtyp ändras också med åldern. Bara för att du har en normal- eller fet hy nu betyder inte att du kommer ha det om 10 år.

vilken-hudtyp-har-du

4 olika hudtyper (& hur du vet vilken hudtyp du har)

Hudtyperna delas som sagt in i fyra olika kategorier.

Här nedanför tänkte jag gå igenom de lite mer ingående så att du enklare kan ta reda på vad du har för typ av hy och vilka hudvårdsprodukter som passar bäst för de olika hudtyperna.

1. Torr hy

En torr hy känns oftast stram när du har tvättat ansiktet den kan också kännas irriterad och klia om den är väldigt torr, huden kan upplevas känslig. Varför du har en torr hud kan bero på att du har minskad produktion av sebum (talg) än vad en normal hud har.

Sebum (talg) är en oljig substans som finns naturligt i huden. Det gör att en torr hud har svårt att behålla fukten i huden och behöver därför produkter som är fetare i konsistensen och innehåller oljor.

En torr hy har sällan finnar och porer men har lättare att få fina linjer.

Hur du känner igen en torr hy:

 • Stram
 • Fjällig
 • Fina porer
 • Rosig

Vad en torr hy behöver:

 • Tillsätta mycket fukt
 • Behöver fett

Hur du tar hand om en torr hy:

Välj produkter som återfuktar huden bra och som är rikare i konsistensen så att huden blir mjuk och ordentligt återfuktad.

Du kan också peela eller använda dig av en mild exfoliering som tar bort de torra partierna i ansiktet för en mer jämn hud yta och för att huden lättare ska ta upp fukten från de hudvårdsprodukter du använder.

Undvik produkter med alkohol i då de är uttorkande för huden!

Har du en torr hy så använd inte smink som är i puderformat utan gärna produkter som är krämiga eller flytande.

En flytande foundation, krämig rouge, krämig bronser och highlighter är perfekt att använda om du har en torr hud. Puderprodukter lägger sig lätt i de fina linjerna.

torr hy

2. Fet hy

En fet hy känns oljig och fet efter att du har tvättat ansiktet. Du kan enkelt kolla det genom att ta ett papper och lägga på huden, blir pappret fläckigt så har du en fet hy.

Oftast beror en fet hud på att du har en ökad produktion av sebum (talg) än vad en normal hud har och den drabbas oftare av pormaskar och acne.

Fet hy beror bland annat på att du använder smink som täpper igen porerna, medicinering, stress och hormoner som är i obalans. Det kan också vara ärftligt.

Hur du känner igen en fet hy:

 • Blank
 • Oljig
 • Förstorade och synliga porer
 • Ökad talgproduktion

Vad en fet hy behöver:

 • Porsamandragande produkter
 • Lättare produkter
 • Matta produkter som får ner blankheten i huden

Hur du tar hand om en fet hy:

Misstagen många gör som har en fet hy är att de använder produkter som torkar ut huden och med mycket med alkohol i.

Det gör att din hud istället ökar produktionen av talg (sebum) som i sin tur gör att du får stora porer och acne vilket du inte vill om du har en fet hy. Använd istället effektiva produkter som inte torkar ut huden.

Välj gärna oljefria produkter som ansiktskräm i gelform eller rengöringsmjölk som inte innehåller oljor. När det kommer till smink så kan du använda dig av en foundation som är vattenbaserad eller ett mineralpuder som låter huden andas och inte täpper till dina porer.

3. Blandhy / Kombinerad hy

En blandhy eller kombinerad hy är den vanligaste hudtypen som de flesta personer har. Den känner du oftast igen på att du är blankare i t-zonen (panna, näsa, haka) och torrare på kinderna.

En blandad hy beror på att du har en ökad produktion av talg i t-zonen och en mindre produktion av talg på kinderna. Med en blandad hy kan du uppleva att du har förstorade porer på näsa, haka och panna där produktionen av talg är som mest.

Hur du känner igen en bland hy / kombinerad hy:

 • Blank T-zon
 • Förstorade porer på hakan, näsan och pannan
 • Torra kinder

Vad en bland hy behöver:

 • En skräddarsydd hudvård
 • Porsammandragande i t-zonen
 • Fukt på kinderna

Hur du tar hand om en bland hy:

Med en blandad hy gäller det att jobba med punktbehandling. Där jobbar du med effektiva produkter i t-zonen för att matta ner talg produktionen och för att minska uppkomsten av finnar och pormaskar. Dessa produkter behöver du inte använda på de torra parterna som på kinderna då det inte behövs där.

Jag har själv en typisk blandhy och brukar lägga en djuprengörande ansiktsmask i t-zonen och en mer återfuktande mask på kinderna.

Att använda sig av syror i en blandhy är bra då de går ner på djupet och rengör ordentligt där det behövs.

vad är t-zon

4. Normal hy

En normal hy är en hud som är i balans. Det innebär att din fuktbalans och sebumproduktion (talg) är normal. Du är varken för fet eller för torr i hyn.

Har du en normal hy så behöver du inte göra något speciellt utan bara fortsätta med det du gör.

Hur du känner igen en normal hy:

 • Jämn hudton
 • Varken torr eller för fet
 • Inga utslag
 • En mjuk och smidig struktur i huden

Vad en normal hy behöver:

 • Inget, fortsätt med det du gör

Hur du tar hand om en normal hy

En normal hy behöver inte något speciellt då allt är i balans, så fortsätt som du brukar göra. Men även om din hud är bra och i balans nu så behöver du fortfarande återfukta den eftersom fuktbalansen i våran hud minskar med åren.

Hur tar jag reda på vad jag har för hudtyp?

Du kan ta reda på vilken hudtyp du är på flera olika sätt, bland annat det jag nämnde tidigare i inlägget – att inspektera hur din hud känns efter att du har duschat eller tvättat av ansiktet.

Känns huden stram, fet eller inget speciellt? Den känslan du känner efter tvätt berättar mycket om vad du har för hudtyp.

Är du ändå osäker så listar jag här under några andra sätt att ta reda på din hudtyp:

Hudtest

Du kan gör ett hudtest online. Flera hudvårdssidor har test du kan göra för att ta reda på vilken hudtyp du har. Att göra ett hudtest online är enkelt, du får snabbt svara på frågor kring din hud.

Sedan går en hudterapeut igenom dina svar och du får ett mail med svar på vilken hudtyp och vilka produkter som passar dig.

Om du är osäker på vilken hudtyp du har kan du göra ett gratis hudtest på Lykos hemsida.

Hudanalys

En hudanalys kan gå till på två olika sätt. Antingen kan du kan göra den online där du svarar på frågor och en hudterapeut går igenom dina svar.

Du kan också besöka en hudvårdsklink och göra en hudanalys på plats. Besöker du en klinik så är det lättare för hudterapeut att se vad du har för hudtyp genom att att ställa frågor samt att kolla och känna på din hud.

Att göra en hudanalys är det bästa sättet att få reda på vilken hudtyp man har om man är osäker. Efter du gjort en hudanalys så får du tips på vilka hudvårdsprodukter som passar för just din hud. Du får alltså en skräddarsydd hudvårdsrutin.

Hudtyp 1-6 (Fritzpatrick skala)

Det finns även en annan hudvårdsskala som berättar din hudtyp som heter Fritzpatrick skalan. Det är ett numeriskt schema på våran hudfärg (pigmentering i huden), schemat nämns i siffror från 1 – 6.

Vad den här skalan berättar är hur känslig eller tålig din hud är för solljus.

Skalan brukar användas när man t.ex. ska göra en laserbehandling eller kemisk peeling då våran hudfärg och pigmenteringar i huden spelar roll för behandlingen.

Hudtyp 1 (Vit och väldigt ljus hudton)

Är en väldigt ljus person som ofta bränner sig i solen och som sällan blir brun. Du är väldigt blond eller rödhårig med blåa- eller gröna ögon.

Hudtyp 2 (Väldigt ljus hudton)

Är en ljus person som lätt bränner sig i solen men kan bli solbränd med väldigt hög spf och försiktighet. Du är blond eller rödhårig och din ögonfärg är blå, grön eller hasselnötsbruna.

Hudtyp 3 (Ljus hudton)

Är också en ljus person som kan ha alla ögonfärger och hårfärger, kan lätt bli solbränd gradvis. Den här hudtypen är väldigt vanlig här i Norden.

Hudtyp 4 (Mörkbrun hudton)

Är en person som är mörkbrun som lätt blir brun i solen och sällan bränner sig men ska ändå vara försiktig. Din hårfärg är oftast brun, mörkbrun eller svart.

Hudtyp 5 (Väldigt mörkbrun hudton)

Du är en väldigt mörkbrun person som aldrig bränner dig i solen och blir lätt brun fort.

Hudtyp 6 (Mörk till svart hudton)

Är en person som är väldigt mörk och som aldrig bränner sig och blir ännu mörkare i solen.

Även om du är en hudtyp som blir brun lätt och sällan bränner dig så ska du alltid använda dig av spf (solskydd) när du vistas ute i solen.

hudtyp 1-6 fritzpatrick skala

Sammanfattning

Att ta reda på vilken hudtyp du har är enkelt genom att studera hur din hud känns efter att du tvättat ansiktet. Du kan också göra hudtester som finns online där du svarar på frågor om din hud för att sedan få ett svar på vilken hudtyp du har.

Det finns fyra hudtyper som är torr hy, fet hy, normal hy och den vanligaste hudtypen som är blandhy. Acnebenägen hy och känslig hy är inte en hudtyp utan ett hudtillstånd din hud kan vara i under perioder i livet.

Det är viktigt att veta vilken hudtyp du har för att få ut det bästa från din hudvårdsrutin och så att du använder rätt hudvårdsprodukter som passar dig!

Lämna en kommentar