Bra mat för torr hud – Ät dig till fin hy!

Att ha en torr hud kan vara besvärligt på många sätt, det kan strama och ibland klia. Jag tror att de flesta av oss har upplevt en torr hud någon gång. Speciellt på vintern blir vi extra torra men även på sommaren då solen och värmen kan torka ut vår hud.

Förutom att smörja in dig med krämer och oljor kan du hjälpa till att boosta kroppen inifrån. Men vad ska man ska äta om man har torr hud?

Vatten är en viktig källa till en återfuktad hud, är vi uttorkade inifrån så syns det också i våran hud. Andra viktiga vitaminer du ska få i dig om du har en torr hud är B5 och omega-3. Försök att äta en varierad kost, då får i dig det mesta som vitaminer, mineraler och antioxidanter vilket hjälper att motverka torr hud.

Du bör även undvika att dricka för mycket kaffe och alkohol, det torkar ut kroppen och därmed din hud.

Vilka livsmedel är bra för huden?

Att det du äter påverkar hur din kropp mår vet dom flesta om och det har även påverkan på hur din hud mår.

Precis som med allt annat så funkar det olika från person till person då våra kroppar reagerar på olika mat.

Däremot är det ganska logiskt att äter du en varierad och sund kost så kommer du att få en frisk kropp och hy.

Grönsaker och fisk är bra för huden

Det finns mycket livsmedel som är bra för huden. All frukt och grönt är bra för din hud, de innehåller mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Det skyddar bland annat dina celler. Även bra fetter är bra för din hud som finns i bland annat fisk, olivolja och nötter.

Jag brukar alltid laga en så färgglad mat som möjligt och allt det färgglada kommer oftast från frukt och grönt. Är inte maten du lagar färgglad kan du lägga till en god sallad.

Vad ska man äta för att återfukta huden?

Det finns en del livsmedel du kan äta för att hjälpa din torra hud att bli mer återfuktad. Jag går igenom bra livsmedel här nedanför:

Vitamin B5

Vitamin B5 är en viktig källa för att få en återfuktad hud. B5 kallas också för pantotensyra och finns i de flesta livsmedelsprodukter och är egentligen inget vi brukar ha brist på, men vissa av oss behöver få i oss mer av B5.

Vitamin B5 hittar du i de flesta mejeriprodukter som yoghurt, mjölk och ost. Andra källor till B5 är kött, fisk, baljväxter (ärtor och bönor) och fullkorn.

Vitamin B5 har en viktig funktion till våra celler och slemhinnor.

Omega-3

Har du brist på omega-3 som är en typ av fett så kan det visa sig i en torr hy. Omega-3 kan du köpa som kapslar i hälsokostbutiken eller så kan du få i dig det från feta fiskar som lax, makrill och sill.

Omega-3 är inget våra kroppar kan producera själva, därför är det viktigt att äta mat som innehåller omega 3 eller äta det som kosttillskott.

Vatten

Att återfukta huden med att dricka mycket vatten är viktigt, det är ofta vi glömmer att dricka vatten under dagen.

Vi behöver få i oss 1,5 liter – 2 liter vatten om dagen ibland mer beroende på värme och aktiviteter vi utför.

Vi behöver också få i oss mer vatten om vi t.ex. dricker mycket kaffe eller alkohol som torkar ut vår kropp.

vad ska man äta för att återfukta huden

Övrigt som är dåligt för huden

En sak som gör din hud torr är för mycket solande, solen är farlig på flera sätt och den torkar ut våran hud.

Förutom att skydda sig med hög solskyddsfaktor så ska du dricka mycket vatten. Nikotin är också en bov till dålig hud och den bidrar till för tidigt åldrande av huden precis som solen gör.

Ac och Luftkonditionering torkar ut huden

Använder du AC / luftkonditionering så kan det också påverka din hud på ett dåligt sätt.

En AC funkar genom att dra ut luftfuktigheten i ett rum.

När luften är torr så kommer den att ta fukt från din kropp vilket gör att du kan bli torr om du vistas för mycket i ett rum med AC eller om du sover i ett rum med AC.

Duschar för mycket

Att duscha och tvätta sig för mycket kan torka ut din hud, eller om du står mycket i varmt vatten eller tar många varma bad.

Brist på vitaminer

Brist på vitaminer gör också så att huden blir kan bli torr. Äter du en varierad och sund kost behöver du dock inte vara orolig för vitaminbrist.

Vilka vitaminer ska man äta för huden?

Det finns flera vitaminer som är bra att äta om du vill stärka din hud. Det finns i både hudvårdsprodukter men också i maten vi äter.

  • A- och C-vitamin är starka antioxidanter som hjälper din hud med stimulering av kollagenproduktionen och pigmenteringar. A-vitamin hittar du främst i inälvsmat men också i ägg, ost och i rotfrukter. C-vitamin hittar du i de flesta grönsaker eller frukter som t.ex. apelsin, paprika. Alla citrus frukter innehåller C-vitamin, men C-vitamin finna även i honung som också är bra för huden.
  • D- och E-vitamin har både läkande och reparerande egenskaper för våran hud. D-vitamin bildas när vi är ute i solen men du kan också få i dig det genom att äta fet fisk, mjölkprodukter, margarin och ägg. Gröna bladväxter, vegetabiliska oljor (olivolja, rapsolja, solrosolja), ägg, fullkornsprodukter och avokado är bra för huden och innehåller E-vitamin.
  • B-vitamin stärker din hud. Det finna 8 olika B-vitaminer och du hittar de i livsmedel som bland annat spenat, sparris, broccoli, svamp, ägg, nötter, fisk och fågel.

Kan nikotin påverka huden?

Ja det kan den. Nikotin är varken bra för din kropp eller din hud. Vad nikotinet gör med huden är att den ser trött och gråaktig ut och du får mer rynkor.

Nikotin drar ihop dina blodkärl, det i sin tur gör att du inte får ut tillräckligt med syre till hudens yttersta lager.

Människor som använder tobak har större risk för att få hudsjukdomar som eksem och psoriasis.

kan nikotin påverka huden

Frukt som är bra för huden

All frukt är bra för din hud eftersom många frukter innehåller bra med mineraler, vitaminer och antioxidanter. Men ät det du kan äta, alla tål inte alla frukter.

Exempel på bra frukter att äta som kommer att boosta din hud inifrån:

  • Citrusfrukter (apelsin, mandarin, citron)
  • Bär (blåbär, röda vindruvor, hallon, jordgubbar)
  • Granatäpple
  • Bananer (gärna så gröna som möjligt, de innehåller mest antioxidanter)
frukt som är bra för huden

Sammanfattning

Att man kan hjälpa huden på traven genom att äta rätt livsmedel är det ingen tvekan om. Har du torr hud så kan du försöka att få i dig mer vitamin B5 som finns i mejeriprodukter, baljväxter och kött.

Omega-3 är också en bra källa om du har torr hud och det hittar du i fet fisk eller som kosttillskott.

Undvik för mycket solande, nikotin och att vara för länge i rum som har AC. Det är nämligen saker som kan göra att din hud blir torr.

Drick mycket vatten det hjälper också till att återfukta din hud från insidan. Du kan även smörja in dig eller använda en bra ansiktsmask för att motverka torr hy.

Lämna en kommentar