Är honung bra för huden? – Saker du inte visste!

Honung är bra för din hud. Honungen har antibakteriella och läkande egenskaper för huden, med det menas att den är bakteriedödande.

Du kan med fördel använda honung som en ansiktstvätt eller som ansiktsmask helt ensam. Du kan också ha den som mask tillsammans med andra naturliga ingredienser som du har hemma i skafferiet.

Honung passar alla hudtyper, men framför allt dig med finnar och acnebenägen hy på grund av de antibakteriella egenskaperna. Den är också bra för känslig- och torr hy då den rengör utan att ta bort hudens naturliga oljor. Många av dagens hudvårdsprodukter innehåller honung.

Vad är honung?

Honung kommer från honungsbin. De samlar på sig nektar från blommor och andra växter som de sedan omvandlar till honung och förvarar i bikupans ”vaxkakor”.

Sen tar en biodlare hand om honungen när den är klar och gör den fin och slät. Inga tillsatser är tillåtna i honung, om det är det så får det inte kallas för honung.

Honung innehåller höga halter av frukt- och druvsocker men också, enzymer, c-vitamin och mineraler som är bra för huden.

Fördelar med honung (för huden)

Den största fördelen med att använda honung på huden är att den är bakteriedödande och hjälper mot bland annat, acne, sår och brännskador.

Honung är också återfuktande, den bibehåller hudens naturliga fukt utan att kännas flottig och fet på huden. Därför passar den alla hudtyper och är utmärkt att ha i ansiktsmasker. Den ger dig även en fin lyster i huden.

Antioxidanterna i honung kan hjälpa till att förebygga för tidigt åldrande genom att neutralisera överflödiga fria radikaler som skapar åldersfläckar och rynkor på grund av oxidativa skador.

Honung i ansiktet mot finnar

Om du har akne kan honung lindra och minska rodnad och inflammation i huden. Det antibakteriella i honung har egenskaper som bekämpar de bakterier som orsakar akne och oren hy.

Honung är ett bra alternativ om du har en acnebenägen hy. Du kan använda det på flera sätt, bland annat som ingrediens i en hemmagjord ansiktsmask, som ansiktstvätt eller som en punktbehandling där du bara lägger lite honung enbart på finnen/finnarna.

Med tiden kommer detta att minska antalet utbrott och bekämpa de bakterier som orsakar finnar från början – och på sätt hjälpa dig att motverka finnar.

honung mot finnar

Hjälper honung mot rynkor?

Ja honung kan hjälpa dig med dina rynkor, inte att få bort dom helt – men att göra dom mindre tydliga. Därför är det alltid bra att förebygga istället för att behandla rynkor.

Honung har skyddande egenskaper då den innehåller höga halter av enzymer, c-vitamin (antioxidant) och mineraler. 

Den är också återfuktande och kommer att skydda huden mot yttre påfrestningar du utsätts för dagligen som bland annat luftföroreningar, miljöpåverkan och UV-strålning, sånt som påverkar hudens åldrande.

Kort sagt kan man säga att honung hjälper dig att se fräschare och mindre sliten ut!

Honungsmask mot rynkor

Det här behöver du:

 • 1 tsk honung (för bästa effekt använd en honung av bra kvalitet, t.ex. manukahonung)
 • 1 tablett acetylsalicylsyra (mortla eller ha sönder tabletten mellan två skedar)
 • 5 droppar citronsaft
 • 15 droppar eterisk nyponolja

Blanda ihop alla ingredienser till en smet, känns smeten för torr droppa i lite extra citronsaft. Applicera sedan direkt på väl rengjort ansikte, men fortfarande lite fuktigt ansikte.

Låt masken sitta i ungefär 10-15 minuter. Skölj av masken och följ upp med din dagkräm eller nattkräm.

Gör det här regelbundet 1-2 gånger i veckan för att du ska kunna se resultat. Och gör det till en rutin så att det verkligen blir av varje vecka.

Honung mot klåda

Honung fungerar utmärkt mot klåda och eksem då den är antibaktriell och återfuktande.

Massera in honung på det område som kliar eller där du har eksem och låt det sitta i ungefär 2 timmar innan du tvättar bort det.

Honung mot rocacea

Honung fungerar även för att behandla rosacea. Rosacea är en kronisk hudsjukdom som orsakar rodnad och svullnader på huden, oftast på kinderna.

Har du rosacea, använd dig av en ren ekologisk honung eller manukahonung då de har högre halter av bakteriedödande enzymer och antioxidanter.

Ansiktsmask för rosacea

Det här behöver du:

 • 1 tsk gurkmeja (kan uteslutas)
 • 1 msk honung (helst ekologisk- eller manuckahonung)

Blanda ihop ingredienserna till en slät smet och applicera sedan honungsmasken på ett rengjort och fuktat ansikte. Låt sitta i 15 minuter. Tvätta av masken med ljummet vatten och följ upp med din dag – eller nattkräm.

Denna blandning lugnar inflammerad hud samt dämpar rodnad och svullnader i huden, vilket är bra för dig med rosacea. Gör ansiktsmasken 1 gång i veckan.

Sova med honung i ansiktet

Att sova med honung kan vara väldigt kladdigt om du lägger dig med enbart honung i ansiktet, det är inget jag själv skulle rekommendera.

Men om du blandar honungen med lika delar vatten eller lite i din nattkräm så funkar det utmärk att sova med och är superskönt att ha på huden.

Jag själv har testat att blanda en liten droppe i min nattkräm och sedan masserat in det i ansiktet och lagt mig. Jag upplevde det inte alls som kladdigt eller konstigt på något vis. Jag vaknade verkligen återfuktad och med en härlig lyster i ansiktet.

sova med honung i ansiktet
Här har jag tagit nattkräm och droppat en droppe flytande honung på, blanda sedan ihop detta och massera in i ansiktet.

Honung ansiktsmask – 3 enkla honungsmasker

Honung kan användas som ansiktsmask på flera olika sätt. Tack vare de goda egenskaperna honungen har så passar den att användas av de flesta hudtyper.

Du kan addera honung i alla typer av ansiktsmasker du gör själv hemma. Det honungen dels gör är att den rengör, återfuktar och läker sår.

Honungsmask med yoghurt

Här är några enkla honungsmasker på ingredienser vi ofta har hemma.

Du behöver:

 • 1 msk honung
 • 3 msk vanlig yoghurt

Blanda ingredienserna till en jämn blandning applicera sedan på väl rengjord hud. Låt verka i 10-15 minuter. Skölj av masken med ljummet vatten. Avsluta med din fuktkräm.

Ansiktsmask med honung och kanel

Detta är en bra ansiktsmask för dig med fet hy, som lätt kan se glansig och fet ut på grund av hög talg-produktion. Kanelen hjälper till att avlägsna överflödig olja och får huden att se matt ut.

Du behöver:

 • 1 msk honung
 • 2 tsk kanelpulver

Blanda ingredienserna till en tjock pasta. Applicera på ren hud och låt sitta i 20 minuter. Skölj sedan av masken med ljummet vatten. Avsluta med att smörja in ansiktet med fuktkräm.

Ansiktsmask med honung och gurkmeja

Gurkmeja är en bra mot pigmentfläckar och tillsammans med honung får du en ansiktsmask som gör huden ljusare och ger dig en härlig lyster i hyn. Funkar även bra mot rynkor.

Du behöver:

 • 1 tsk gurkmeja
 • 1 tsk honung
 • 2 msk mjölk

Blanda ingredienserna till en slät pasta. Applicera på rengjord hud och låt sitta i cirka 10 minuter. Tvätta av masken med ljummet vatten och applicera sedan fuktkräm.

honung ansiktsmask

Manukahonung

Manukahonung produceras på Nya Zeeland. Det är en mörk-, tjock- och söt honung med unika egenskaper, bland annat antibakteriella, antiinflammatoriska och sårläkande egenskaper.

Manukahonung innehåller väldigt höga halter av antioxidanter, mycket mer än vanlig honung. Den kan dock vara dyr att köpa. Du hittar manukahonungen på hälsokostbutiker.

Läs mer om manukahonungen på Kurera.se

Sammanfattning

Honung har använts i tusentals år som smaksättare i många maträtter och för medicinska ändamål, t.ex. antibakteriella egenskaper för att behandla sår, brännskador och andra hudåkommor som bland annat eksem och acne.

Honung är rik på olika vitaminer och mineraler samt enzymer. Honungens förmåga att behålla fukt gör att den ger omedelbar återfuktning för din torra hud. Den fungerar också jättebra mot acne då honungen är bakteriedödande.

Du kan använda honung i alla hemmagjorda ansiktsmasker eller bara ensam som en ansiktsmask.

Lämna en kommentar