Vad är skillnaden på dagkräm och nattkräm?

Det finns väldigt många olika ansiktskrämer att välja på idag och vi har även separata dag- och nattkrämer. Med så många val är det lätt att bli lite förvirrad.

När jag var yngre hette det bara ansiktskräm och den använde jag både på dagen och på kvällen. Idag finns det som sagt både dag- och nattkräm men vad är egentligen skillnaden? Är det inte samma sak?

Skillnaden på en dagkräm och en nattkräm är att en nattkräm är fetare i konsistensen än en dagkräm som är lättare.

En nattkräm jobbar för att återställa och reparera huden under natten medan en dagkräm – som har en lättare konsistens – jobbar för att skydda huden under dagens påfrestningar.

En dagkräm innehåller oftast solskydd vilket en nattkräm inte gör.

De 2 största skillnaderna mellan dagkräm och nattkräm

Här nedanför tänkte jag först gå igenom de två största skillnaderna mellan en dagkräm och en nattkräm.

1. Nattkräm är återfuktande

En nattkräm är mycket fetare än en dagkräm vilket gör att nattkrämen återfuktar huden bättre än dagkrämen.

Det är en stor anledning till att välja nattkrämen just på natten eftersom den reparerar och återställer huden, speciellt om den är torr.

2. Dagkräm innehåller solskydd (spf)

En dagkräm innehåller oftast solskydd vilket inte nattkrämen gör. Det är helt enkelt för att skydda din hud mot solen under dagen.

Eftersom nattkrämen ska användas på kvällen och när du sover behövs inget solskydd i nattkrämen.

dagkräm

Kan man använda dagkräm på natten?

Ja det kan du. Du blir återfuktad men inte lika återfuktad som du skulle blivit av en nattkräm. En dagkräm tränger heller inte lika djupt ner i hudlagret som en nattkräm gör.

De yttre påfrestningarna som vi får från miljön vi vistas i är mindre under natten och det är då våran hud repareras när vi sover.

Många nattkrämer innehåller aktiva ämnen som hjälper till med cellförnyelsen som sker nattetid. En dagkräm innehåller inte de ämnena som en nattkräm gör.

Kombinerad dag- och nattkräm

Det finns ansiktskrämer som funkar för både dag och natt men de innehåller inte något spf (solskydd) vilket du vill ha på dagen men inte på natten då det inte behövs.

Den är heller inte lika återfuktande och har inte lika mycket aktiva ämnen som en nattkräm har.

Jag rekommendera att ha en av varje, en kräm för dagen och en för natten. Då får du det bästa av två olika krämer som verkligen kommer att hjälpa din hud på bästa sätt.

Men vill du inte ha massa krämer i badrumsskåpet och vill göra det enkelt är en ansiktskräm som passar både för dagen och natten bäst.

Huden fungerar olika på dagen och under natten

Våran hud fungerar helt olika beroende på om det är dagtid eller nattetid. På natten har vår hud mycket lättare att ta till sig näringsrika och aktiva ämnen som finns i ansiktskrämer som är avsedd för natten.

På dagen behöver vår hud skyddas mot de yttre påfrestningarna vi stöter på under dagen då vi oftast vistas i miljöer med avgaser, luftföroreningar, damm och solljus.

Huden har därför svårare att ta till sig de aktiva ämnena som finns i nattkrämer under dagen. Dessutom är de ofta alldeles för feta för att ha på sig under dagen när vi är aktiva.

kan man använda dagkräm på natten

Kan man ha spf (solskydd) på natten?

Ja det kan du ha, men du behöver inte ha spf (solskydd) på natten och det är helt onödigt.

Ett solskydd är till för att skydda oss från solens strålar och på natten behöver du inte skydda din hud från solen.

Jag skulle inte rekommendera att ha spf under natten, men det är inget som är farligt. Använd istället en nattkräm eller en ansiktskräm utan spf när du ska sova.

Behövs nattkräm?

Ja det behövs om du vill ge din hud det bästa och vill hjälpa den på traven för att inte åldras i förtid, en nattkräm reparerar också skadad hud under natten vilket en dagkräm inte gör.

Förutom att en nattkräm innehåller mer näringsrika ämnen som ökar cellförnyelsen i huden så är den fetare i konsistensen.

En nattkräm hjälper till med spänsten i huden och fastheten då de aktiva ämnena är stimulerande för kollagenet.

Vad innehåller nattkräm?

En nattkräm innehåller flera aktiva ämnen som hjälper huden att återhämta och reparera sig under natten:

 • Syror – Vissa nattkrämer kan innehålla någon typ av syra. Det finns flera olika syror och det är bland annat AHA (Alpha Hydroxy Acid) som du hittar i mjölksyra och glykolsyra, BHA (Beta Hydroxy Acids) som finns i salicylsyra, PHA (Poly Hydroxy Acids) hittar du bland annat i gluconolactone och lactobionic. Dessa syror gör är att den jämnar ut huden. OBS! Använder du syror i din hudvård så var noga med att använda solskydd på dagen då syror tunnar ut huden och gör den extra känslig.
 • Retinol (Vitamin-A)– Retinol stimulerar produktionen av kollagen som gör huden jämnare och ger färre rynkor. Retinol är särskilt bra i nattkräm eftersom den förstörs av solljus och inte gör någon verkan.
 • Glycerin – Glycerin finns i de flesta ansiktskrämer och hjälper till att stärka huden.
 • Vitamin C – Hög koncentration C-vitamin kan ge färre rynkor och den hjälper också mot pigmenteringar.
 • Vitamin E – Är bra mot torr hud, solskador och lindrar eksem. E-vitamin är också bra mot sår och hudåkommor som kommer av inflammationer.

När ska jag applicera nattkräm?

Nattkrämen applicerar du allra sist i din hudvårdsrutin. Efter ansiktstvätt, toner, essenser och serum. Beroende på hur din rutin ser ut såklart.

behövs nattkräm

Varför ska jag använda dagkräm?

En dagkräm är till för att skydda din hud under dagen och är lätt i konsistensen. Att ha en fet nattkräm i ansiktet är inte lika behagligt när man blir varm eller svettig.

Det kommer kännas mer kladdigt och det kan istället ge dig en sämre hy – än en bättre.

Dagkräm innehåller inga syror

En dagkräm innehåller oftast inte syror eller retinol som en nattkräm kan göra.

Om du har de ämnena i din nattkräm så är det superviktigt att du använder solskydd (spf) på dagen och verkligen tvättar av ditt ansikte på morgonen.

Dagkräm innehåller spf (solskydd)

De flesta dagkrämer som finns idag innehåller redan spf annars applicerar du det efter dagkrämen. Varför det är så viktigt att ha spf i sin dagkräm är framförallt för att skydda oss från de skadliga strålarna från solen.

Men din hud är också extra känslig om du använder aktiva ämnen nattetid som retinol, c-vitamin eller syror som oftast finns i nattkrämer.

Syror gör huden tunn och extra känslig mot solljus. Använder du en nattkräm på dagen som innehåller c-vitamin eller retinol kan du få pigmentfläckar av solen, det ger alltså i det fallet motsatt effekt mot vad du vill ha.

Vad innehåller dagkräm?

En dagkräm innehåller liknande ämnen som en nattkräm men vissa saker skiljer de åt. Några ämnen en dagkräm kan innehålla är:

 • Glycerin – Skyddar din hud från de påfrestningar som finns i miljön vi vistas i, återfuktar och stärker huden.
 • Solskydd (Spf) – Många dagkrämer idag innehåller även spf så att du ska slippa lägga på ett till lager kräm på din dagkräm. Spf skyddar dig från solen. Solen skadar våran hud på flera olika sätt genom att ge oss pigmenteringar, rynkor och solskador/brännskador.
 • Niacidamid (Vitamin B3) – Minskar talgproduktionen, effektiv mot pigmenteringar och minskar hudens vattenförlust.
 • Vitamin E – Hjälper skadad hud och är bra mot torr hud.
nattkräm

När ska jag applicera dagkräm?

Dagkrämen applicerar du sist i din hudvårdsrutin om den innehåller solskydd. Annars applicerar du den innan solskyddet.

 1. Ansiktstvätt
 2. toner
 3. essenser
 4. serum
 5. dagkräm
 6. solskydd

Sammanfattning

Den stora skillnaden mellan dag- och nattkräm är att dagkräm är till för att skydda huden medan nattkräm är till för att reparera och återställa huden under natten. Dagkrämen har en lättare konsistens medan nattkrämen är fetare.

Varför vi ska använda oss av två olika krämer är för att de innehåller olika ämnen som gör sig bättre på dagtid eller på nattetid. Vår hud fungerar också olika beroende på tid på dygnet.

Huden är mer mottaglig under natten då den inte behöver stå emot miljöpåfrestningar som på dagtid därför är det mer aktiva ämnen i en nattkräm. En dagkräm innehåller oftast solskydd vilket en nattkräm inte gör.

Läs mer: Göra egen ansiktsmask

Lämna en kommentar