Vad är micellärt vatten? (Micellärvatten)

Det finns mycket som är till för att rengöra vårat ansikte när dagen är slut. Och det är också viktigt att vi gör det för att inte få en oren hy med acne och finnar. Det finns flera olika typer av rengöringar, bland annat micellärvatten.

Micellärt vatten är en ansiktsrengöring eller en makeup-remover som fungerar som en magnet. Det är som små molekyler som drar till sig smuts, oljor och vatten. Du använder micellärt vatten tillsammans med en bomullspad för att enkelt kunna svepa bort smuts och smink från ansiktet.

Micellärt vatten är också skonsamt mot huden och passar bra till en känslig och torr hy. Du behöver heller inte skölja bort det från ansiktet. Du kan använda det ensamt eller för att ta bort det mesta av sminket innan du gör rent ditt ansikte.

Hur använder man micellärvatten? – 3 användningsområden

Du använder ett micellärt vatten genom att droppa ut lite vätska på en bomullspad för att sedan svepa den över ditt ansikte. Den kommer att dra till sig all smink och smuts från ansiktet. Du kan använda ett micellärt vatten på lite olika sätt.

1. Använd som sista steg i din ansiktsrengöringen

Jag brukar använda micellärt vatten efter min ansikstrengöring för att ta bort det sista om något sitter kvar i huden. Du kan också använda den innan ansiktsrengöringen för att ta bort det värsta av sminket.

2. Använd som ansiktstvätt på morgonen

På morgonen är den perfekt att använda istället för att tvätta ansiktet med vatten. Speciellt bra för dig med en torr eller känslig hy, då vatten torkar ut huden – det gör inte micellärt vatten.

Det räcker med att du torkar av ansiktet med micellärvatten och låter det sjunka in i huden innan du fortsätter med resten av din hudvårdsrutin.

3. Använd för att ta bort smink som hamnat på fel ställe

Har du fått mascara på ögonlocken eller hamnade det läppstift utanför läpplinjen? Ta lite micellärvatten på en bomullspinne (tops) och torka bort det. Fördelen med micellärvatten är att den inte innehåller oljor.

Använder du en makeup-remover med olja för att t.ex. fixa mascaran eller eyeliner så finns det risk att eylinern flyter ut pga. oljorna som finns i en vanlig makeup remover.

Micellärvatten funkar även utmärkt om du behöver sminka om dig under dagen och inte har tid eller tillgång till vatten.

micellärt vatten på bomullspad

Vad gör micellärvatten?

Som jag har nämt innan så fungerar micellärt vatten som en magnet. Den drar till sig smuts från huden. Den torkar heller inte ut huden då den är återfuktande vilket gör att den är väldigt skonsam mot huden.

Perfekt att ha med sig i väskan om du behöver tvätta av dig ansiktet och inte har tillgång till vatten. Jag har alltid med mig micellär servetter när jag reser. Det går snabbt att tvätta av sig ansiktet efter en lång resa och du känner dig fräsch.

Eftersom micellärt vatten fungerar som en magnet så behöver du aldrig gnugga dig i ansiktet med den vilket kan irritera känslig hy. Det räcker bara med att dra den över ansiktet och smutsen följer med.

Micellervatten passar alla.

Är micellärt vatten bra?

Ja, micellär vatten är bra och skonsamt mot din hud. Eftersom du inte behöver gnugga för att få bort smink och smuts från ansiktet så irriterar den inte huden på samma sätt.

Du behöver heller inte tvätta bort ett micellärvatten från huden. Vilket också är bra eftersom vatten torkar ut huden.

Ett micellärt vatten kan du använda på så många olika sätt. Jag har nämnt många av dom högre upp i inlägget. Men du kan också addera ett micellärvatten i din hudvårdsrutin om du har en torr hy för att få extra återfuktning.

Läs mer: Bra mat för torr hy

är micellärt vatten bra

Micellärt vatten eller toner?

Du kan använda båda. Den stora skillnaden på ett micellärt vatten och en toner är att micellärvatten tar bort smuts medan en toner återfuktar.

En toner eller ett ansiktsvatten som det också kallas är till för att återställa pH-balansen efter rengöring med vatten. Den återfuktar och ser till så att efterkommande hudvårdsprodukter har de bästa förutsättningarna för att verka på huden. En toner tar inte bort smuts eller smink som ett micellärt vatten gör.

Tänk så här, ett micellärvatten ”tar” och en toner ”ger”.

Micellärt vatten på känslig hy

Att använda micellärt vatten på en känslig hy är perfekt. Eftersom du inte behöver gnugga och torka bort sminket. Med ett micellärvatten så sveper du bara över en bomullspaden över ansiktet och all smuts och smink följer med.

Det irriterar inte huden och torkar inte ut huden då du inte behöver tvätta bort med vatten. Vatten har en uttorkande effekt och inte alls bra för en känslig hy.

Micellärt vatten rosascea

Precis som en känslig hy så passar även micellärt vatten för en hy med rosacea, av samma anledning som för känslig hy. Micellärvatten rengör huden skonsamt och den är återfuktande.

För- och nackdelar med micellärvatten

Som med allt annat så finns det för- och nackdelar med en produkt. Jag listar de här nere.

Fördelar med micellärvatten:

  • Snabb och enkel ansiktsrengöring
  • Passar alla hudtyper, även känslig hy
  • Återfuktande
  • Perfekt att ha med på resande fot för att rengöra ansiktet då du inte behöver vatten
  • En snäll, snabb och enkel morgonrengöring

Nackdelar med micellärvatten:

  • Fungerar mindre bra på vattenfast makeup
  • Använder du mycket smink går det åt mycket bomullspads
  • Rengör bara ytligt
micellärvatten

Sammanfattning – Vad är micellärvatten?

Micellärvatten är en ansiktsrengöring eller en sminkborttagning. Den fungerar som en magnet och tar enkelt bort smink och smuts från ansiktet. Micellärt vatten behöver inte tvättas bort.

Du kan använda micellärvatten på olika sätt. Antingen som ett sista steg i din ansiktsrengöring, som en makeup-remover eller som en extra återfuktning om du har torr hy. Den är även perfekt att ha med sig på resande fot om du vill tvätta av ansiktet men inte har tillgång till vatten.

Micellärvatten passar alla hudtyper. Skillnaden på en toner och ett micellärvatten är att en toner återfuktar huden och tar inte bort smuts och smink – medan ett micellärvatten tar bort smuts och smink från huden på ett skonsamt sätt.

Lämna en kommentar