Hur länge håller smink? – Här får du svaren!

Smink är en förbrukningsvara, men det kan också ta väldigt lång tid innan ett smink tar slut. Precis som dina matvaror i kylskåpet så har även ditt smink ett utgångsdatum.

Kan man verkligen använda ett gammalt smink? Eller måste man köpa nytt efter en viss tid? Vissa sminkprodukter håller bättre än andra – och utgångsdatumet som står på förpackningen gäller på oöppnade produkter.

Smink som är i flytande eller i krämig form håller ungefär 6 månader till 18 månader. Ett smink som är i puderform håller längre än flytande smink, det kan hålla i 18 månader till 36 månader (gäller öppnade förpackningar).

Använder du gammalt smink finns det risk att du får dålig hy då det bildas bakterier i smink.

Hur vet jag om sminket är gammalt?

På ett smink i flytande form skiktar sig produkten eller kan ändra färg om det är gammalt. Ser sminket ut så? släng det genast!

Oftast hinner man göra slut på en sminkprodukt innan den blir gammal då det är en lång hållbarhet.

Är du en person som inte sminkar dig så ofta utan bara ibland – satsa på att köpa smink i mindre förpackningar så du vet att du hinner göra dig av med det innan det blir gammalt.

Tecken på att ditt smink är gammalt:

  • Sminket har skiktat sig
  • Det har ändrat färg
  • Ditt smink luktar konstigt

Ett smink som är i puderform håller betydligt längre än en flytande produkt – upp till 3 år kan smink i puderform hålla.

Det du kan se på ett puder är att det bildas en hinna på översta lagret, det är olja/talg från huden som har samlats där. Det kan du enkelt skrapa bort med en vass kniv eller liknade.

Om pudret har spruckit eller smulat sig finns det lösningar och sätt du kan laga ditt trasiga puder på.

gammalt smink som smular sig

Kan man få finnar av gammalt smink?

Ja det kan du få. I gammalt smink kan det finnas risk för bakterier och sminkar du dig med ett gammalt smink så får du dessa bakterier på din hud. Det är inte farligt att använda gammalt smink med det kan resultera i en dålig hy med finnar och en hy i obalans.

Gammalt smink kan ge dig klåda i ansiktet och du kan uppleva att du får en mer känslig hy än innan. Lider du av känslig- eller acnebenägen hy bör du gå igenom din sminkväska och slänga gammalt smink.

Gammalt smink kan ge sämre hy

Smink som blivit gammalt kan vara orsaken till din dåliga hy, eller att dina sminkborstar inte är rengjorda på länge.

Att använda gammalt smink är inget jag rekommenderar även om du har mycket kvar av sminket och det känns onödigt att slänga.

Hur länge håller läppstift & läppglans?

Ett läppstift innehåller oftast inget vatten därför håller de längre än ett läppglans. Ett öppnat läppstift håller i ungefär 1-2 år medan ett läppglans har en hållbarhet kring 1 år.

På ett läppstift blir ytan ny för varje gång du använder den medan ett läppglans som är flytande drar med sig luft och smuts ner i behållaren med applikatorn varje gång du använder den.

Därför blir ett läppglans oftast dåligt fortare än ett läppstift.

hur länge håller läppbalsam

Hur vet jag om min foundation är gammal?

Du kan se på en flytande foundation att den är gammal genom att den skär sig eller om den ändrat färg, det som gör att den ändrar färg är oxidering.

Hur länge håller puderfoundation?

En foundation i puder håller betydligt längre än ett flytande, ett löst puder håller ännu längre. Livslängden på ett puderfoundation är ungefär 1,5 år till 3 år. Så länge du använder rena sminkborstar så kommer din foundation ha lång hållbarhet.

Hur länge håller flytande foundations?

En viktig sak att veta om är att förpackningen påverkar hållbarheten på din foundation.

Foundations som kommer i tub eller med pump håller längre än en foundation i burk eftersom du inte kommer i kontakt med foundationen och produkten inte har samma kontakt med luft och bakterier.

Hållbarheten på en flytande (krämig/mousse) foundation på tub är från 6 månader till 18 månader efter att den öppnats. En flytande foundation på burk behöver vanligtvis bytas ut oftare än så.

Hur länge håller en mascara?

En mascara innehåller både vatten och oljor, det gör att bakterier trivs där. Därför är det viktigt att inte använda en mascara längre än 3 – 4 månader.

Våra ögon är väldigt känsliga och det är lätt att få inflammationer i ögonen. Därför ska du inte ha din mascara längre än 4 månader även om den inte tagit slut.

hur länge håller en mascara

Hur länge håller ögonskuggor?

Torra-, pudriga ögonskuggor kan hålla hur länge som helst men de håller i ungefär 3 år. Det kan bildas en liten beläggning på torra skuggor precis som med annat pudersmink, men det skrapar du enkelt bort med kniv.

Använder du dig av krämiga ögonskuggor så är hållbarheten inte lika långvarig, flytande ögonskuggor håller runt 1-2 år.

Kan jag undvika att min smink blir dåligt?

Nej, det kommer att bli dåligt när det gått över utgångsdatumet. Men det du kan göra är att förvara sminket svalt och mörkt.

En annan sak du kan göra för att sminket ska hålla längre är att använda rena sminkborstar när du sminkar dig. I våra borstar samlas det en hel del bakterier, därför är det viktigt att göra rent dom regelbundet..

Jag tvättar mina borstar för flytande produkter varje dag. Borstar jag har till puderprodukter tvättar jag en gång i veckan.

Sammanfattning

Gammalt smink är en bakteriesamlare och använder du dig av gammalt smink kan det resultera i en känslig och acnebenägen hy.

Smink håller olika länge beroende på vilken förpackning den har, men också beroende på vilken typ av konsistens sminket har. Smink i puderform håller längre än smink i flytande form.

Du upptäcker oftast om ditt smink är gammalt om det ändrat färg, skiktat sig eller luktar konstigt. Om något av detta stämmer in – släng sminket!

Läs mer: Hur länge håller solkräm?

Lämna en kommentar