Primer eller serum? – Skillnaden du bör veta om!

Primer och serum är två produkter som används på huden. Men de har två helt olika egenskaper och fungerar på olika sätt. Behöver man verkligen båda eller räcker det med en? Vilken använder man först?

Varken primer eller serum har funnits så länge i smink- och hudvårdsvärden utan är relativt nytt. I det här inlägget kommer jag att gå igenom skillnaden mellan dom.

Primer lägger du på efter din ansiktskräm för att fylla ut rynkor, fina linjer och porer. Den ger dig en jämnare hudyta och är en sminkprodukt. En primer gör också så att ditt smink kommer fästa och hålla bättre på ansiktet.

Serum är till skillnad från primer en hudvårdsprodukt som du använder efter din rengöring och toner men innan din ansiktskräm. Ett serum går djupt ner på cellnivå och jobbar mot bland annat rynkor och pigmenteringar.

Vad är en primer?

En primer används för att jämna ut huden, fylla ut rynkor och porer tillfälligt. Du kan använda den ensam eller innan du applicerar din foundation för att få ett jämnare och mer hållbart smink. Primer är ett smink till skillnad från ett serum som är en hudvårdsprodukt.

Du kan hitta primers som mattar ner huden, ger huden extra lyster eller tonar huden för ett jämt och felfritt resultat.

Primers finns också med olika nyanser som grön, rosa, gul eller lila. Dessa primers är till för att jämna ut hudtonen om du t.ex. har rodnader i ditt ansikte.

Hur väljer jag rätt primer?

Börja alltid att utgå från din hudtyp. Det finns primers som passar alla hudtyper, vissa är oljefria som passar den feta huden andra har oljor i sig som passar den torra huden.

Det finns primers som passar alla det gäller bara att veta vad som passar för din hud. Börja därför med att ta reda på vilken hudtyp du har och välj därefter en passande primer.

Primer – Färg

Som jag nämnde innan så finns det primers med olika färger. Här tänkte jag berätta mer om vad de olika färgerna passar till:

  • Grön primer – Passar bra för dig med rodnader eller röda partier i ansiktet. Gröna nyanser dämpar och neutraliserar den röda färgen.
  • Lila primer – Passar dig som har en gul och glåmig hud. Lila neutraliserar de gula färgerna i huden och ger glow till en glåmig hud.
  • Rosa primer – Passar dig som vill ljusa upp din hudton och addera lite extra lyster.
  • Gul primer – Passar dig som har en ljus hy och vill jämna ut den.

Primer – Glow

Det finns också primers som tillför extra glow och lyster till din hud samtidigt som den jämnar ut porer och rynkor.

En glow-primer brukar jag använda mig av ”ensam”, alltså utan någon foundation ovanpå. Speciellt på sommaren när jag inte vill ha så mycket smink. Den ger en jämn och slät hudyta med en fin glöd ock lyster.

En glow-primer kan du också hitta i lite olika nyanser. Vissa kan vara lite lätt rosa eller champagne-skimriga medan andra är genomskinliga, men ger en fin naturlig lyster.

Är primer bra för huden?

Primer är ingen hudvårdsprodukt och jobbar därför inte med att förbättra din hud utan den snyggar till och jämnar ut din hud tillfälligt tills du tvättar bort den.

Den är inte dålig för din hud, däremot kan den vara det om du har valt fel primer för din hudtyp.

Är primer nödvändigt?

Nej det är inte nödvändigt. Men vill du ha ett smink som sitter och är felfritt en hel dag så är en primer ofta nödvändigt. En primer gör så att din foundation fäster bättre och inte flyter runt i ansiktet när du blir varm.

Om du känner att du ofta misslyckas med sminkningen kan en primer vara det som gör skillnaden. Testa det i alla fall, ofta är det mycket lättare att få ett bra resultat efter att du använt primer.

vad är primer
Från vänster: 1. BeautyAct (Instant Blur Primer), 2. Laura Mercier (Pure Canavas Primer)

Vad är serum?

Ett serum är en hudvårdsprodukt som jobbar på djupet och går ända ner på cellnivå. Serum kan också kallas för booster, koncentrat eller essence.

Ett serum jobbar med att förbättra din hud med tiden och hjälper till att förstärka de efterkommande produkterna tre gånger mer än om du inte har ett serum innan. Så vill du ha ut det bästa från din hudvårdsrutin så är ett serum nästan ett måste.

Ett serum finns i flera olika utföranden. Välj det serum som passar din hudtyp – samt det serumet som passar in på det hudtillstånd du vill behandla.

Vad gör ett serum?

Ett serum kan bland annat återfukta din hud på djupet om du har en torr hy. Den kan också hjälpa med pigmenteringar som du kan få av för mycket solande, graviditet eller hormonförändringar.

Här listar jag några exempel på serum och vad de behandlar:

  • Fuktserum – Hjälper till att binda fukten i huden och ger lyster till huden.
  • C-vitaminserum – Stärker hudens kollagen, jämnar ut hudtonen (pigmenteringar) skyddar huden mot skadliga effekter som UV-strålar.
  • Retinolserum (A-vitamin) – Jobbar aktivt på rynkor, fina linjer och pigmenteringar. Retinolserum passar också bra till dig som lätt får finnar.

Serum kan du kombinera lite som du vill, du kan ha två olika serum och punktbehandla vissa områden i ansiktet. Du kan även använda ett serum på kvällen och ett annat på morgonen.

Två serum som är toppen att kombinera är att ha ett c-vitaminserum på dagen och ett retinolserum på kvällen.

När ska man ha serum?

Ett serum applicerar du morgon och kväll efter ansiktstvätt och toner, men innan din dag- eller nattkräm. Serumet hjälper din hud att ta upp de aktiva ämnena bättre från din dag -och nattkräm än om du inte skulle använda serum.

Vad är skillnaden på serum och olja?

En olja är en precis som namnet säger en olja och är mycket tyngre och sjunker in lite långsammare i huden än vad ett serum gör – som oftast är vattenbaserat.

En olja går heller inte lika djupt ner i huden som ett serum gör, utan fungerar mer som en skyddsbarriär och låser in fukten i huden.

Serum och ansiktsolja kan du använda tillsammans, applicera först serumet och sedan olja ovan på. Tack vare serumet så kommer ansiktsoljan att få en bättre effekt på din hud

Det är perfekt om du har en torr hy eller att använda under vintern när dom flesta är torrare i huden.

Tänk så här: hudvårdsprodukter med tunn konsistens appliceras alltid först!

vad är serum
Från vänster: 1. By Wishtrend (C-Vitaminserum), 2. Medik8 (Retinolserum)

Primer eller serum först?

Serum först, primer sen. Eftersom serum hör till din hudvårdsrutin så är det alltid den du applicerar före din primer. En primer hör till din sminkrutin och appliceras efter därför efter ett serum.

Läs mer: Primer eller solskydd först?

Sammanfattning

Primer och serum är inte samma sak och används på olika sätt. Primer är ett smink och gör så att din foundation fäster bättre på huden. Den jämnar även till din hud och fyller i fina linjer och porer tillfälligt.

En primer och dess funktion försvinner när du tvättar ansiktet. Du applicerar en primer efter din ansiktskräm och innan din foundation.

Ett serum är en hudvårdsprodukt som går ner på djupet i din hud, ända ner på cellnivå. Ett serum jobbar bland annat med att reducera- pigmenteringar, rynkor och återfukta huden. Serum applicerar du efter din rengöring och toner, men innan din ansiktskräm.

Lämna en kommentar