Bästa primern 2024 – (Bäst i test)

Vill du få sminket att hålla hela dagen, jämna till hudtexturen och minska förstorade porer? Då ska du investera i en bra primer. Det finns en primer för alla önskemål och hudtyper. Att använda dig av en primer innan du sminkar dig är verkligen en game changer. Inte testat än? Då tycker jag du ska göra det.

En bra primer ger en bra grund till din foundation så den håller och ser snygg ut hela dagen. En primer ska jämna ut fina linjer, dämpa glansighet eller ge lyster beroende på vad du vill ha och har för hudtyp. En primer ska även göra dina porer mindre synliga och göra huden jämnare.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Lyko, Åhlens och Kicks

1.Peter Thomas Roth Mattifying PrimerBästa primer för stora porer
2.Smashbox Photo Finish Vitamin Glow PrimerBästa primer med glow
3.Base Of Sweden The Base PrimerBästa primer för torr hy
4.Lumene Matte Oil-Control PrimerBästa primer för oljig hy
5.Filorga Time Flash PrimerBästa primer för mogen hy

Bästa primern som suddar ut stora porer omedelbart är Peter Thomas Roth Mattifying Primer. Den håller även en oljig t-zon i schack under dagen. Resultat är en matt och jämn hy som ett Instagram filter på tub och sminket sitter på plats hela dagen.

Den här primern har även vunnit Swedish Beauty Award för årets sminkbas. Nackdelen är att primern inte passar alla hudtyper så är du något torr eller har en torr hy så ska du inte välja denna.

Vill du ha en primer som ger dig ett naturligt glow? Då ska du kika på Smashbox Photo Finish Vitamin Glow Primer. Här får du en otroligt behaglig och skön primer som enkelt glider på huden med sin gel textur. Primern innehåller även flera bra vitaminer som hjälper till att återfukta huden.

Sminket kommer garanterat att se snyggt ut hela dagen med denna primer. Enda nackdelen är förpackningen, då det är en pump vilket gör det svårt att få ut den sista primern. Smashbox Vitamin Glow Primer har även vunnit KICKS Beauty Awards för bästa primer.

Den bästa primern för torr hy är utan tvekan Base Of Sweden The Base Primer. Det här är både en primer och hudvård i ett. Den återfuktar huden på djupet samtidigt som den jämnar till och minskar por storleken.

Den är vegansk och 100% organiskt, passar alla hudtyper och är extra bra för dig som har torr eller känslig hy. Primern är enkel att applicera och gör att ditt smink håller hela dagen.


Bästa primer – 5 bra primers som ger dig en grym bas

Har du inte testat att använda dig av en primer innan du applicerar din foundation? Då måste du testa det, och du kommer bli positivt överraskad. Du får en helt annan hy som är jämnare, slätare och det ser ut som om du skulle ha ett filter på dig.

Jag har testat flera olika typer av primers och jag tycker att de har funkat lite olika. Vissa har funkat bättre än andra, därför är det viktigt att du väljer en primer som passar din hudtyp så du får ut det bästa av en primer.

Är du exempelvis torr i hyn så ska du inte välja en primer som mattar ner utan istället välja en som ger lyster. En oljig hy ska inte ha en primer med lyster utan en som mattar ner glansigheten.

Jag vet att det kan var mycket att tänka för att välja rätt primer. Jag kommer att lista några primers här nedan som passar för olika hudtyper och hudtillstånd. Och jag hoppas du ska hitta någon som passar för just dig.


1. Peter Thomas Roth Mattifying Primer – Bästa primer för stora porer

bästa primer för stora porer

Peter Thomas Roth Mattifying Primer är en primer som minskar porer, minskar fina linjer och jämnar till huden. Den ger en mattfinish och kontrollerar t-zonen under dagen där vi oftast blir lite oljiga.

Med Peter Thomas Roth primer får du en bra grund att applicera ditt smink på. Den är även lite färgad så du kan använda den ensam som den är om du bara vill ha en jämnare och mattare hudyta.

Förutom att minska dina porer när du applicerar den i ansiktet så har den även en effekten på huden om du använder den varje dag i en månad. Dina porer kommer att minska i storlek om du använder Peter Thomas Roth primer dagligen. Så det är inte bara en quick-fix utan ger resultat med tiden.

För vem passar Peter Thomas Roth Mattifying Primer?

Peter Thomas Roth Mattifying Primer passar främst för dig som vill minska storleken på dina porer men också om du har problem med en oljig t-zon. Den är skön att använda och sjunker snabbt in i huden.

Ha du en torr hy så skulle jag undvika att använda just denna primer och använda en mer återfuktande primer. Har du en kombinerad hy är den bästa att använda på sommaren när huden har en tendens att bli en aning oljigare.

Fördelar

 • Lätt att applicer
 • Suddar ut porer omedelbart
 • Går in i huden snabbt
 • Som ett instagram filter

Nackdelar

 • Innehåller silikoner
 • Passar inte alla hudtyper

2. Smashbox Vitamin Glow Primer – Bästa primer med glow

bästa primer med glow

Smashbox Vitamin Glow Primer är en primer som ger huden ett naturligt glow och lyster. En skön gel textur gör att primern är både lätt och skön att applicera på huden. Smashbox vitamin glow primer gör att ditt smink håller sig snyggt hela dagen samtidigt som den återfuktar.

Smashbox Vitamin glow primer innehåller flera vitaminer som E, B, och C-vitamin som hjälper till att vårad huden. Primern har en doft men den är väldigt mild och fräsch, jag vet att många med mig tycker att den luktar gott och inte allas någon stark doft.

Nackdelen med den här primern är att den kommer i en sån dum förpackning. Varför jag tycker det är för att det är svårt att få ut den sista primern. Hade föredragit att den var i en tub.

För vem passar Smashbox Photo Finish Vitamin Glow Primer?

Smashbox vitamin glow primer passar dig som vill få en återfuktad hud med fin glöd och lyster. Vad denna primer gör är att i första hand ge dig en naturlig lyster och som får ditt smink att se sig snyggt ut hela dagen.

Du får ingen direkt blurrande effekt av denna primer så som minskade porer och utslätning av fina linjer. Är du ute efter sån typ av primer så är den här inget för dig. Däremot passar den för alla hudtyper.

Smashbox Photo Finish Vitamin Glow Primer är en personlig favorit som jag har använt många gånger och som jag ofta går tillbaka till. Den gör så att sminket blir fint på huden och den ger dig återfuktning och ett fint glow.

Fördelar

 • Ger ett naturlig glow
 • Lätt att applicera
 • Mild och behaglig doft
 • Sminket sitter hela dagen
 • Cruelty Free

Nackdelar

 • Dålig förpackning

3. Base Of Sweden The Base Primer – Bästa primer för torr hy

bästa primer för torr hy

Base Of Sweden The Base Primer är en primer som ger dig både hudvård och primer i en och samma produkt. Samtidigt som den slätar ut och är porförminskande så ger dig den dig återfuktning på djupet. Primern efterlämnar en fräsch och svalkande känsla på huden och får ditt smink att fästa bra under hela dagen.

Du får även en lätt och naturlig lyster av den här primern. Base of Sweden The Base Primer är lite lätt färgad inget som gör att den täcker plitor och andra röda partier i ansiktet men den går ändå utmärkt att ha ensam om du vill ha en naturlig och utjämnade look.

Finns ingen direkt nackdel med den här primern det enda jag kan anmärka på att den är väldigt dyr i jämförelse med andra primers. Men för det du får så är den ändå värd sitt pris.

För vem passar Base Of Sweden The Base Primer?

Base of Sweden primer passar för alla hudtyper men är extra bra för dig med en torr eller känslig hy. Eftersom det är en primer med hudvårds egenskaper så har många även blivit hjälpta av den till en bättre hy med regelbunden användning.

Efter att du har applicerat Base of Sweden primer så låt primern sjunka in i huden i cirka 1 minut innan du fortsätter med din övriga sminkning. Jag tycker den glider på huden väldigt enkelt och känns otroligt skön. Den håller min hy återfuktad hela dagen och gör att sminket sitter fint.

Fördelar

 • Vegansk
 • 100% Organisk
 • Hudvård och primer i ett
 • Återfuktning
 • Slätar ut fina linjer
 • Porförminskande

Nackdelar

 • Dyr

4. Lumene Matte Oil-Control Primer- Bästa primer för oljig hy

bästa primer för oljig hy

Lumene Matte Oil-Control Primer kontrollerar och tar bort oljig och glansig hy samtidigt som den minskar dina porer. Den mattar ner och gör att ditt smink sitter hela dagen. Texturen på primern kan kännas lite annorlunda och ”trög” men väl på huden känns den len och slät. Det ser nästan ut som att du har ett filter på dig.

Nackdelen med denna primer är att den endast är på 20 ml och det räcker inte länge. Även om den är billigare än andra primers, hade jag önskat att den i alla fall var på 30 ml.

För vem passar Lumene Matte Oil-Control Primer?

Lumene Matte Oil-Control Primer passar dig med en fet och oljig hy. Primern minskar dina porer och håller din hy matt hela dagen. Perfekt för den yngre målgruppen med fet och oljig hy.

Har du problem med att få ditt smink att sitta under en hel dag och se snyggt ut? Att sminket lätt flyter ut? Då måste du testa denna primer. Du kommer bli positivt överraskad.

Fördelar

 • Kontrollerar oljig hy
 • Matt resultat
 • Hjälper sminket att sitta hela dagen
 • Vegansk

Nackdelar

 • Liten förpackning endast 20 ml

5. Filorga Time Flash Primer – Bästa primer för mogen hy

bästa primer mot rynkor

Filorga Time Flash Primer är en primer som ger volym till huden och på så sätt fyller ut lättare rynkor och fina linjer. Perfekt för dig med mogen hy eller dig med fina linjer. Resultatet du får med denna primer är en fylligare och mer utslätande textur på huden.

Konsistensen på primern är väldigt tjock vilket vissa gillar och andra inte alls tycker om. Helt enkelt en smak sak. Primen gör att ditt smink sitter hela dagen utan att förstöras.

Nackdelen är att den är dyr för de 30 ml du får. Är den värd pristet? Ja om du är ute efter en grym primer som fyller ut fina linjer och rynkor.

För vem passar Filorga Time Flash Primer?

Filorga Time Flash Primer passar främst dig med mogen hy eller för dig som börjar få lite fina linjer. Vänta en stund efter att du applicerat denna primer innan du fortsätter med resten av sminket, så att primern får sjunka in ordentligt.

Ett extra plus är att Filorga Time Flash Primer inte bara är en primer utan även är anti-aging med hudvårds egenskaper. Ett tips är att använda Filorga Time Flash Primer som en ”touch up” under dagen för att få en uppstramande effekt på huden.

Fördelar

 • Reducerar rynkor
 • Jämnar ut hudtonen
 • Ger lyster och volym
 • Hudvårdande egenskaper
 • Lätt att applicera

Nackdelar

 • Dyr

hur amvänder man en primer

Saker att tänka på när du köper en primer

 • Hudtyp Ta reda på vilken hudtyp du har för att hitta den rätta primern för dig. En primer som funkar på en fet hy funkar inte alls på en torr hy.
 • Vilket resultat vill du ha – Vad vill du ha för resultat när du använder en primer? Vill du att den ska ge dig lyster, minska porer och fina linjer, ge ett matt resultat? Alla primer ger lite olika resultat och jobbar mer på vissa saker än andra.
 • Förpackning- Jag tycker att förpackningen har stor betydelse av flera anledningar. En tub utan pump är den bästa förpackningen. Den är lätt att ta med sig, du får enkelt ut din primer utan att behöva vara i en burk och du får ut all primer ur tuben utan att lite ligger kvar.

Hur använder man en primer?

En primer använder du efter din hudvårds rutin och innan du applicerar ditt smink. Primer är till för att få din foundation och resten av sminket att sitta hela dagen. Utan en primer glider sminket lätt runt i ansiktet efter en hel dag på jobbet eller i skolan.

Det en primer kan göra förutom att se till att sminket sitter på plats är bland annat detta:

 • Matta ner glansighet
 • Minska synlighet av porer
 • Reducera fina linjer
 • Ge lyster
 • Återfukta
 • Mjukgöra

En primer kan ge dig många av dessa fördelar men inte alla så därför är det viktigt att du tar reda på vad du vill ha och vad som passar för din hudtyp för att få det bästa.

Är primer nödvändigt?

Nej det är det inte. Men du kommer få så mycket bättre och finare resultat på sminket om du använder en primer innan. När du väl har testat att använda en primer så kommer du inte vilja vara utan.

Förutom att en primer jämnar till och gör hudtexturen slätare så gör den att ditt smink kommer att se snyggt ut hela dagen. Vissa använder sig av en primer varje dag och vissa bara till speciella tillfällen när sminket måste se snyggt ut en hel dag.

kan man använda primer utan foundation

Kan man använda primer utan foundation?

Ja absolut, det går jätte bra att bara använda primer och inte applicera någon foundation efter. Det ger dig en utslätande effekt på huden men du ser ändå osminkad och naturlig ut.

Jag brukar bara använda mig av endast primer och concealer under ögonen för att få bort mörka ringar, sen lite rouge på kinderna för att se lite piggare och levande ut de dagar jag inte vill göra en hel sminkning.

Varför smular sig primern?

Att en primer smular sig kan beror på lite olika saker. Antingen att primern innehåller silikoner vilket de flesta primers gör som ger ett matt och utjämnande resultat, dessa primers ger oftast en silkes känsla på huden.

Det kan också bero på att du har fel typ av primer för din hudtyp eller att din foundation inte går ihop med just den primern du använder. När två olika texturer inte passar ihop som primer och foundation eller primer med din hudtyp blir resultatet att det smular sig.

Det du kan göra är helt enkelt att byta primer. Ett tips är att testa en mer återfuktande primer t.ex. en primer i gel. En sådan primer sjunker in lättare i huden, mjukar upp och återfuktar.

Är primer bra för huden?

Ja, alltså en primer är inte dålig om du har en som passar din hudtyp. Men en primer är ingen hudvårds produkt så därför kommer du inte få några bestående resultat av en primer. Den ger dig en quick-fix till en slätare hy och så sminket ska sitta bättre. Så en primer gör inget dåligt med din hud när du använder den men det är heller ingen hudvård.

Vissa primers har både hudvårds egenskaper som hjälper till med återfuktning och ger en viss näring till huden samtidigt som det är en primer, alltså ett smink som ger en bra grund till din foundation. Men de flesta primers är bara primers.

är primer bra för huden

Varför du bör köpa en bra primer

Som jag har nämt tidigare i inlägget så är en primer en game changer när det kommer till smink. Du får så otroligt fint resultat på din sminkning om du använder en primer innan. Helt klart ett måste i sminkväskan. Det viktiga är att du väljer en primer som passar för dig och din hudtyp.

4 anledningar att köpa en primer:

 • Gör att ditt smink ser snyggt ut hela dagen
 • Minskar por storleken
 • Slätar ut fina linjer
 • Jämnar till hudtonen

Vanliga frågor om primer

Hur mycket primer ska man ta?

Det räcker med en liten klick. Sen beror det även på vad det är för primer du har, vissa är lite drygare än andra. Men du ska bara applicera ett tunt lager av din primer.

Är det någon skillnad på ögonprimer och vanlig make up primer?

Ja det är helt två olika typer av primers. En vanlig primer du har till ansiktet är till för att släta ut och blurra huden. Medans en ögonprimer gör att att din ögonskugga sitter på plats men ger även en mer intensiv färg på ögonskuggan. Det brukar oftast vara lite olika texturer på ögon- och makeup primer.

Vad kostar en primer?

En primer kan kosta allt från 150-480kr. Det som avgör priset är viket märke och vad den innehåller och vilka resultat den ger.

Är primer en hudvårds produkt?

Nej det är det inte, det är ett smink. Vissa primers kan ha lite hudvårds egenskaper i sig som återfuktning.

Kan en primer bli gammal?

Ja det kan den. Den håller oftast i 12 månader efter att du öppnat förpackningen. Det står på förpackningen hur lång hållbarhet den har när du öppnat den.


Hur jag har sammanställt informationen i inlägget

Jag har själv testat olika primers från olika märken genom åren och vet vad jag gillar och vad som funkar för mig. Det jag gillar kanske någon annan inte gillar. Därför har jag även gått igenom recensioner och betyg från olika skönhetsbutiker på nätet för att se vilken primer flest gillar och rekommenderar.

På så sätt har jag kommit fram till de bästa primers för olika hudtyper. Många av de primers som andra rekommenderade har även jag själv testat. Hoppas att du ska hitta en bra primer som ger dig en fin grund att sminka dig på och som gör att ditt smink håller sig snyggt hela dagen med hjälp av min guide.


Lämna en kommentar