Hur applicerar man ögonkräm? – Steg för steg guide

Runt våra ögon är huden som tunnast, väldigt tun. Det är också där vi ser fina linjer och rynkor först. Även blodkärlen syns tydligare under ögonen pga. av den tunna huden, det är oftast det vi kallar för mörka ringar.

Att använda ögonkräm kan reducera de fina linjerna, rynkorna, men även dämpa mörka ringar och svullnader.

Men hur applicerar man ögonkräm på rätt sätt?

Du applicerar din ögonkräm genom att ta en liten mängd ögonkräm på ditt ringfinger och dutta ut under ögat, under ögonbrynet och på ögongloben. Dutta/klappa in ögonkrämen försiktigt med ditt ringfinger. Detta är för att huden är tunn och väldigt känslig runt ögonen.

Applicera ögonkräm enkelt i 4 steg

Här nedanför går jag igenom hur du applicerar ögonkrämen i 4 enkla steg och vad du ska tänka på.

1. Mängden ögonkräm

Det räcker med en liten mängd ögonkräm, som ett knappnålshuvud eller som en liten ärta. Har du en ögonkräm med pump så räcker en pump.

Du kan också dutta ut som små prickar under ögonen och under ögonbrynet.

Anledningen till att ha så lite kräm är för att krämen kan annars åka in i ögat vilket svider och den sjunker inte in huden lika snabbt om det är för mycket.

2. Var du ska applicera ögonkräm

En ögonkräm ska appliceras under ögat, under ögonbrynet och ögongloben. Undvik att applicera ögonkräm på ögonlocket, speciellt om du har en ögonkräm som innehåller syra eller retinol.

Ögonlocken är extremt tunna och det gör att ögonkrämen kan tränga sig igenom huden och då kan det svida eller så kan du bli svullen.

3. Smörja in ögonkrämen

Nu är det dags att applicera ögonkrämen, använd ditt ringfinger för att dutta ut och klappa in krämen runt ögonen försiktigt. Inget hårt tryck, utan väldigt löst och försiktigt.

4. Låt ögonkrämen sjunka in

När du har applicerat ögonkrämen så låter du den sjunka in i huden. Nu är det klart!

ögonkräm applicera

När ska man applicera ögonkräm?

Du kan applicera ögonkräm både morgon och kväll. En ögonkräm stramar upp huden runt ögonen samt dämpar svullnader och mörka ringar runt ögat.

Vaknar du ofta med svullna ögon kan du välja en ögonkräm som dämpar svullnaderna och därför använda den bara på morgonen om du vill.

Vill du däremot använda en kräm som ska jobba på fina linjer och rynkor är oftast en fetare ögonkräm som innehåller syror eller retinol att föredra. Den skulle jag bara applicera på kvällen.

Det finns ögonkrämer som är lätta i texturen och andra lite rikare i texturen. Är det en ögonkräm med lätt konsistens så använder du den på dagen. Ögonkräm med en fetare konsistens använder du på kvällen.

Ögonkrämen med aktiva ingredienser som retinol eller syror ska du använda på kvällen. Tänk också på att inte använda dessa ögonkrämer på ögonlocken då huden är som tunnast där och den kan tränga igenom huden.

Tips! Har du svullna ögon på morgonen, förvara din ögonkräm i kylskåpet. Det kommer att ge en svalkande effekt och hjälpa till att dämpa svullnaden.

Varför dutta ögonkräm?

Anledningen till att du ska dutta in ögonkrämen är för att huden är så tunn runt ögat. Genom att dutta in krämen försiktigt blir det inte lika påfrestande för ögat.

Och du har heller inte så mycket kraft i ditt ringfinger genom att dutta. Smörjer du in ögonkrämen för hårt så kan ögat bli irriterat, rött och svullet.

Hur mycket ögonkräm ska man ha?

En liten klick som ett knappnålshuvud räcker eller om du har ögonkräm i en pump så räcker endast ett pump.

Mer än så behöver du inte.

Använder du för mycket ögonkräm tar det dels för lång tid för krämen att sjunka in i huden och det finns risk att den glider in i ögat och det kan svida eller bli svullet.

hur mycket ögonkräm ska man ha

Är det viktigt med ögonkräm?

Ja det är viktigt. Eftersom huden runt ögonen är det tunnaste och känsligaste området i ansiktet så bör vi ta hand om den extra noga.

För att undvika att bli torr runt ögonen eller om du vill förhindra fina linjer och rynkor vid ögonen så är en ögonkräm viktig att smörja in med.

Det är inget måste men jag tycker det är bättre att förbygga än att reparera. Så vill du undvika rynkor runt ögonen så är det bra att böja med en ögonkräm för att förbygga. En torr hy runt ögonen ger också lättre rynkor och fina linjer.

Du behöver inte smörja in huden runt ögonen morgon och kväll. Det räcket med en gång om dagen.

Kan man använda ansiktskräm under ögonen?

Helst inte. Vill du vårda och ta hand om huden runt ögonen ska du använda dig av en ögonkräm.

En ansiktskräm har större molekyler vilket gör att den inte kan tränga in i huden runt ögonen lika bra då huden är så pass tunn där.

Det gör att den inte kan jobba på samma sätt på huden som en ögonkräm. Du får bättre resultat av att använda ögonkräm runt ögonen då den är gjord för att passa till det tunna och känsliga området runt ögonen.

Kan man använda serum runt ögonen?

Ja det kan du. Det finns vissa ögonserum som du använder innan din ögonkräm för att maximera effekten av återfuktning och de aktiva ingredienserna som finns i ögonkrämen.

Det finns även ögonserum som du kan använda istället för en ögonkräm.

Att använda både ett ögonserum och en ögonkräm passar bra om du lider av torra ögon. Då det verkligen återfuktar huden kring dina ögon på djupet.

Ögonkräm för män

Det finns ögonkrämer som är anpassade för män. Män har oftare en mer tåligare hud än vad kvinnor har, därför klarar de av lite mer aktiva ingredienser.

Men är det så att det bara är återfuktningen du vill åt så kan män använda sig av ögonkrämer som är till för kvinnor också.

Ögonkräm mot torra ögonlock

Att få torra ögonlock är vanligt, speciellt på vintern när det är kallt ute. Vi får även torrare ögonlock med åren.

För att återfukta torr hud runt ögonen ska du ha en rikare ögonkräm. Använd den gärna tillsammans med ett ögonserum för att maximera återfuktningen.

Applicera då ögonserumet först och låt det sjunka in i huden, applicera sedan din ögonkräm efter.

Läs mer: Torr hud på vintern

lägga på ögonkräm

Ögonkräm med koffein

Ögonkrämer som innehåller koffein hjälper till att pigga upp dina ögon samt att minska mörka ringar under ögonen.

Koffein har en sammandragande effekt vilket gör att de drar ihop blodkärlen. Det gör att dina mörka ringar blir mindre tydliga samt att det dämpar svullnader kring ögonen.

Att använda en ögonkräm som innehåller koffein är perfekt att använda på morgonen för ett mer piggt och fräscht utseende, den går också att använda på kvällen.

Ögonkräm med retinol

Vill du jobba på fina linjer och rynkor kring dina ögon? Då är det en ögonkräm som innehåller retinol (A-vitamin) du ska kika på.

Retinol har en uppstramande effekt och suddar ut dina fina linjer med tiden. Retinol minskar dessutom pigmentfläckar.

Använd inte ögonkräm som innehåller retinol på dagen om du ska vistas mycket i solen. Jag skulle rekommendera att använda den enbart på kvällen.

Ögonkräm mot slapp hud

Upplever du att huden är slapp kring ögonen ska du använda dig av anti-aging ögonkräm. Det stramar upp huden kring ögonen samtidigt som den är återfuktande.

Exempel på bra anti-aging kräm är ögonkrämer som innehåller retinol.

Anledningen att du får slapp hud kring ögonen är pga. att den tunna huden och att kroppen slutat att producerar återfuktande ämnen. Slapp hud kring ögonen brukar komma vid 40-årsåldern.

Sammanfattning – Hur man applicerar ögonkräm

Att applicera ögonkräm ska du göra försiktigt med ringfingret och med en liten mängd ögonkräm som ett knappnålshuvud. Då huden kring ögonen är väldigt tunn och känslig så ska du försiktigt dutta in krämen runt ögonen.

Undvik att ha ögonkräm direkt på ögonlocket om du använder ögonkrämer som innehåller retinol eller syror, då de kan gå igenom huden och ge dig irriterade ögon. Är det en vanlig återfuktnings-kräm kan du smörja in även ögonlocken.

Att använda vanlig ansiktskräm på huden kring ögonen kommer inte att ge dig den effekt du vill ha då ansiktskrämer har större molekyler och inte kan sjunka in i den tunna huden på samma sätt som en ögonkräm.

Ögonkräm använder du för att återfukta huden runt ögonen samt förhindra fina linjer och rynkor runt ögonen, eftersom det är där de syns först pga. att huden är så tunn där.

Lämna en kommentar