Få bort påsar under ögonen – Tips som fungerar

Att få påsar- eller bli svullen under ögonen är vanligt och det har nog de flesta fått uppleva flera gånger i livet. Det kan bero på flera saker som t.ex. dålig sömn, för mycket sömn, ålder, allergi eller för mycket koffein och salt, det kan också vara genetiskt.

Men i de flesta fall går det över eller så kan du få bort påsarna under ögonen. Det finns flera knep du kan ta till om du vill dämpa svullnaden runt ögonen snabbt som jag kommer att gå igenom i det här inlägget.

Det vanligaste, snabbaste och enklaste sättet att få bort påsar under ögonen är genom att svalka och kyla ner svullnaden med något kallt.

Men det viktigaste är att ta tag i orsaken till varför du får påsar eller blir svullen under ögonen. Att t.ex. dricka mer vatten, dra ner på alkohol och sova bättre kan ge snabba resultat för att motverka påsar under ögonen.

Varför får man påsar under ögonen?

Det kan bero på flera olika saker att du blir svullen runt ögonen. Oftast är det övergående och du kan göra något åt det utan att behöva göra något ingrepp.

Men i vissa fall när det är genetiskt eller pga. av ålder – då kan du behöva söka hjälp för att få bort det.

Orsaker till svullna ögon/påsar under ögonen:

 • För lite sömn/för mycket sömn
 • Allergi
 • Ålder
 • För mycket solljus
 • Alkohol
 • För mycket koffein och salt
 • Genetiskt
 • Du kliar för mycket i ögonen
 • Uttorkning

Hur får man bort påsar under ögonen snabbt?

Det finns flera husmorsknep du kan använda dig av när det kommer till att dämpa svullnader under ögonen.

Det vanligaste och kanske mest kända är att lägga två gurkskivor på ögonlocken, du kan även göra en egen ögonmask med gurka.

Ett annat tips är att avvända dig av tepåsar.

Tepåsar mot påsar under ögonen

 1. Börja med att doppa två tepåsar i kokande vatten
 2. Vänta tills de svalnat
 3. Tryck du ut vätskan ur tepåsarna
 4. Lägg de på ögat där du är svullen

Låt de sitta i ca 15-30 minuter. Te innehåller koffein som har höga halter antioxidanter som drar ihop blodådrorna i huden det gör så att både mörka ringar och påsar under ögonen dämpas.

Eye patches

Idag säljer flera hudvårdsmärken eye patches som är till för svullnader under ögonen. De är också fullproppade med flera vitaminer och återfuktar det känsliga området kring ögonen.

Förvara de i kylskåpet så får du en svalkande effekt av dom på morgonen. Låt de sitta på i ca 15-20 minuter.

Skölj inte av gelen som blir kvar efteråt – utan dutta försiktigt in det i huden under ögonen.

Ta tag i orsaken till att du får påsar under ögonen

Svullna ögon och påsar under ögonen kan orsakas av flera saker. Du kan oftast göra något åt det själv hemma.

Är du t.ex. allergisk och har svullna ögon pga. det – undvik det du är allergisk mot. Eller ta allergimedicin eller ögondroppar så kommer den svullnaden att försvinna.

När det är genetiskt eller beror på ålder, kan du behöva söka hjälp. Oavsett orsak så måste du ta tag i anledningen till varför du får svullna ögon.

Några tips hur du blir av med svullna ögon:

 • Drick mycket vatten och få mer sömn för att lindra svullnaden under ögonen. Dålig sömn är en vanlig orsak till svullna ögon. Du blir även uttorkad vid sömnbrist, vilket förvärrar svullnaden/ påsarna under ögonen.
 • Applicera en ögonkräm innan du går och lägger dig. En nattkräm är fuktgivande och hjälper till att minska påsarna under ögonen.
 • Drick mindre koffein och salt, särskilt om du är känslig för det. Det ökar blodtrycket i kroppen vilket kan orsaka svullnad runt ögonen. Om du konsumerar något av dessa ska du se till att dricka mycket vatten för att rena ditt system.
 • Svullna ögon orsakas i vissa fall av allergier, oftast vid pollenallergi kan du få svullna ögon. Det som hjälper mest om du har svullna ögon pga. pollen är ögondroppar. Hjälper inte de receptfria ögondropparna som finns på apoteket? Kontakta din läkare.
 • Ät mer frukt och grönsaker för att avgifta kroppen. De innehåller mineraler och vitaminer som kan befria ditt system från gifter och minska svullnader under ögonen. Om du är allergisk mot citrusfrukter kan du försöka äta jordgubbar i stället eftersom de har liknande antioxidativa egenskaper som citroner.
 • Använd en nässköljskanna för att spola rent i näsan med saltvatten. Det hjälper till att spola rent dina bihålor från t.ex. allergier, förkylningar och infektioner som kan orsaka påsar under ögonen.

Kan man massera bort påsar under ögonen?

Om du vill få bort påsarna under ögonen kan du testa att massera lätt.

Massage hjälper till att driva blodflödet till ditt ansikte vilket kan hjälpa till att minska påsar under ögonen.

Var försiktig när du masserar ansiktet, särskilt i närheten av ögonen. Massera försiktigt och lätt med fingertopparna.

kan man massera bort påsar under ögonen

Finns det kosttillskott mot påsar under ögonen?

Det finns flera vitaminer som kan hjälpa till att minska påsar under ögonen och svullnader.

Vitamin B6, C-vitamin och CoQ10 kan minska svullnaden under ögonen, medan antioxidanter som vitamin E hjälper till att bekämpa skador från oxidation av fria radikaler.

Överdriv dock inte – för mycket av vissa vitaminer kan faktiskt skada dig i stället och göra det hela värre.

Om du dessutom är allergisk motvissa vitaminer kan du få allvarliga reaktioner av dem, så rådgör med en läkare om du är allergisk innan du tar kosttillskott.

Påsar under ögonen behandling

Du kan genomgå olika behandlingar mot påsar under ögonen, bland annat kirurgiska ingrepp.

Det bästa är såklart att undvika operationer om det är möjligt, eftersom det finns många risker med det.

Kirurgi kan också vara dyrt och resultatet kanske inte är permanent.

Icke-kirurgiska behandlingar med botox

Det finns också icke-kirurgiska metoder för att minska svullnader i ögonpåsar, t.ex. botox. Det finns en risk att dina påsar kan bli värre innan de blir bättre under återhämtningsperioden.

Om du vill prova en behandling mot svullnader är det bäst att först prata med en läkare eller dermatolog för att ta reda på vad som gäller

Hemorrojdsalva mot påsar under ögonen

Du ska inte använda hemorrojdsalva för att bli av med påsar under ögonen. Salvan innehåller kortison och det är skadligt att få in i ögon.

Därför bör du inte använda den i ansiktet och speciellt inte i närheten av dina ögon.

Sammanfattning

Påsar under ögonen är vanligt och kan orsakas av olika faktorer. De är irriterande men oftast inget farligt utan övergående om det inte är genetiskt eller pga. ålder.

Förebyggande är bättre än att behandla, så det bästa är att ta reda på vad orsaken är till dina påsar- eller svullna ögon och sedan fokusera på att bli av med dessa orsaker istället.

Dålig sömn, koffein och salt anses vara de främsta orsakerna till svullnader under ögonen, så att börja där är en bra start. Samt att dricka mycket vatten och äta frukt.

Det är också möjligt att du har en allergi, börja med att ta reda på vad du är allergisk mot. Undvik det, går det inte så finns det allergimedicin som lindrar din allergi.

Lämna en kommentar