Göra egen ögonmask – 8 grymma recept som fungerar!

Våra ögon speglar mycket av oss själva och de får även utstå mycket. Därför är det bra om vi kan ge de lite extra kärlek och vård någon gång ibland.

Du kan enkelt göra det med ingredienser du redan har hemma.

Mycket av det vi har hemma har höga halter av vitaminer och antioxidanter som även är bra att använda på huden – och i ögonmasker. De dämpar svullnader, mörkar ringar, rynkor och ger glow.

I det här inlägget ska jag ge dig min tips på härliga ögonmasker du kan göra själv hemma.

Hemmagjorda ögonmasker

Här tänkte jag tipsa om några ögonmasker som du kan göra själv hemma som hjälper mot bland annat svullna- och trötta ögon.

1. Ögonmask med gurka

Gurkaskivor är nog det vanligaste vi kopplar till att lägga på ögonen om de är svullna.

Det går snabbt och enkelt att skiva upp två skivor av din gurka som legat i kylen för en svalkande och uppiggande effekt.

Men här ska jag tipsa dig om en annan typ av ögonmask som är gjord av gurka.

Du behöver:

 • Gurka
 • Mixer
 • Vatten
 • Bomullspads
 • Fryspåsar, gärna zip

Mixa gurkan med en stavmixer eller i matberedare. Tillsätt eventuellt lite vatten. Doppa sedan dina bomullspads i gurksaften och krama ur överflödig vätska. Lägg sedan alla bomullspads i en fryspåse och lägg in i frysen.

Nästa gång du vaknar på morgonen och är svullen och behöver piggas upp så tar du fram två bomullspads från din fryspåse i frysen.

Låt de ligga framme medan du t.ex. borstar tänderna eller duschar så de hinner tina lite. Lägg de sedan på ögonen i ca 10 minuter.

Tips! Du kan också klippa dina bomullspads på mitten om du inte vill ha det över hela ögat utan bara under ögat.

2. Ögonmask mot mörka ringar – Gurkmeja

Att gurkmeja är bra för kroppen och vårat immunsystem vet nog de flesta. Men det är även bra för huden.

Att använda gurkmeja i en ögonmask är därför ingen dum idé.

Tillsammans med mjölk så kommer denna ögonmask att mjukgöra samt ljusa upp huden under ögonen.

Du behöver:

 • 1 tsk gurkmeja
 • 1/4 dl mjölk
 • Skål
 • Bomullspads

Blanda ihop ingredienserna och lägg sedan dina bomullspads i vätskan och låt de suga upp det. Krama ur lite av den överflödiga vätskan. Lägg de sedan under ögonen i 10-15 minuter.

ögonmask mot mörkaringar

3. Ögonmask mot rynkor

Du kan göra en ögonmask själv hemma för att motverka rynkor, det enda du behöver är äggvita och E-vitamin kapslar.

Äggvitor är en ingrediens du hittar i många anti-aging masker. Äggvitor är känt för att reducera fina linjer medans E-vitamin är rik på antioxidanter och återfuktande. Den gör även huden elastisk och skyddar dig mot fria radikaler.

Du behöver:

 • 2 ägg vitor
 • 1 kapsel E-vitamin eller 5 droppar E-vitaminolja

Vispa äggvitorna tills den blir skummig. Dela en kapsel E-vitamin och häll i äggskummet eller droppa i 5 droppar E-vitaminolja om du använder det. Blanda sedenn ihop allt till en kräm.

Applicera sedan ögonkrämen under ögonen med dina fingertoppar eller med en platt sminkborste. Var försiktig så att du inte får något i ögat, applicera inte för nära ögonkanten.

Låt den sitta i 10 minuter och tvätta sedan bort den med vatten.

ögonmask mot rynkor

4. Ögonmask mot svullna ögon (kammomillte)

Kammomillte är inte bara gott att dricka, det kan även göra under för svullna ögon. Te innehåller höga halter av antioxidanter samt koffein. Det hjälper till att dämpa svullna ögon.

Det har också sammandragande egenskaper som stramar upp huden runt ögonen.

Du behöver:

 • 2 tepåsar kamomillte
 • Hett vatten
 • En kopp/skål

Koka upp vattnet och lägg i dina tepåsar i ca 5 min. Ta sedan upp tepåsarna och låt de svalna, krama ur överflödig vätska innan du lägger de på ögonen. Låt sedan sitta i ca 15 minuter innan du tar bort dom.

kamomillte mot svullna ögon

5. Ögonmask för pigga ögon

Ibland tenderar du att få mörka ringar under ögonen. En anledning till detta är genetiskt, men när du har mörka ringar under ögonen beror det också på sömnbrist och stress, vilket får blodkärlen i området att svullna upp.

Därför kan en ögonmask med potatis göra underverk. Det klassiska är ju att använda gurka men potatisen håller sig (precis som gurkan) kall länge om inte längre.

Du behöver:

 • Potatis
 • Rivjärn
 • Tyg/tunn handuk
 • Skål
 • Bomulls pads

Riv potatisen och ta sedan en duk eller något tunt tyg som du läger den rivna potatisen i. Krama sedan ur vätskan från potatisen i en ren skål.

Lägg sedan i dina bomullspads i potatisvätskan och låt de suga upp den. Krama ur överflödig vätska ur bomullspadsen innan du applicerade de under ögat. Låt sitta i 10 minuter. Skölj sedan bort.

ögonmask för pigga ögon

6. Ögonmask med glow

Gör en egen ansiktsmask som ger grym återfuktning och glow! Det du behöver är vattenmelon, potatis och honung.

Du behöver:

 • 1/2 vattenmelon
 • Två potatisar
 • 1 msk honung
 • Mjölk (valfritt)
 • Mixer

Börja med att mixa vattenmelonen, honung och potatis. Om du vill kan du tillsätta lite mjölk för att få ett jämnare resultat. Sedan är den redo att appliceras som en ögonmask under ögonen.

Mixa sedan alla ingredienser tillsammans. Om det är för tjockt, tillsätt mer mjölk.

Använd sedan fingrarna och applicera masken under ögonen, låt den sitta i ca 10 minuter. Ta sedan bort den med en fuktad bomullspad.

ögonmask med glow

7. Ögonmask med kyla

Mjölk är en naturlig fuktgivare som även fungerar bra för hud och ögon. Fettet i mjölk ger huden näring och minskar inflammation. Rosenvatten har en lugnande och läkande effekt den återställer även pH-balansen i huden

Du behöver:

 • 1 msk mjölk
 • 1 msk rosenvatten

Blanda ingredienserna. Doppa ner två bomullspads i vätskan och lägg sedan under ögonen. Låt sitta i 15 minuter.

8. Ögonmask för trötta ögon

Äppelcidervinäger har sammandragande egenskaper. Den stramar också upp huden runt ögonen, vilket är perfekt om du har trötta ögon. Nackdelen med att använda äppelcidervinäger är att det inte luktar så gott.

Du behöver:

 • 1 msk äppelcidervinäger
 • 2 tsk vatten

Blanda ingredienserna tillsammans. Applicera sedan på en bomullspad och placera den under ögonen. Låt sitta i 5 minuter.

Hur länge ska man ha gurka på ögonen?

Du kan ha gurka på ögonen i 10-20 minuter. Den kommer att återfukta dina ögon samt dämpa svullnader om du har det. Jätteskönt att applicera på morgonen om du känner dig trött.

Förutom att den återfuktar och dämpar svullnad så piggar den även upp trötta ögon. Det är ett enkelt-, billigt- och snabbt knep.

Vad gör gurka för ögonen?

Gurkan innehåller flera antioxidanter men även K-vitamin. Vad K-vitamin gör är att det minskar missfärgningar samt lindrar inflammationer.

Gurka hjälper också till att ljusa upp mörka ringar runt ögonen.

Gurka på ögonen svider?

Gurka har inga svidande effekter, men om du är allergisk mot gurka kan det svida lite. Är du inte allergisk mot gurka så ska det inte vara några problem att använda det.

Du bör dock inte använda gurka på ögonen om du har öppna sår runt ögonen – då kan det svida.

hur länge kan man ha gurka på ögonen

Hur använder jag äggvita till mina hemmagjorda ögonmasker?

Du börjar med att separera äggulan från äggvitan. Tillsätt sedan de ingredienser du vill använda med äggvitan.

Tänk på att vispa upp äggvitan till ett skum innan du tillsätter någon annan ingrediens.

Applicera sedan din egna ögonmask under ögat med hjälp av fingrarna eller en ren sminkborste. Låt sitta i 10-15 minuter. Tvätta därefter ansiktet med ljummet vatten.

Sammanfattning

Det finns många ögonmasker du enkelt kan göra med ingredienser du redan har hemma. Bland annat masker med gurka, potatis eller te.

De naturliga ingredienserna är bra för din hud. De stimulerar kollagenproduktionen, vilket hjälper till att strama upp din hud och minska synligheten av fina linjer och rynkor.

Dessutom är många av våra grönsaker och frukter rika på antioxidanter och vitaminer som är bra för huden, medan kamomillte har antiinflammatoriska egenskaper som är bra mot mörka ringar under ögonen.

Hemmagjorda ögonmasker är lätta att göra. Vilken är din favorit? Låt mig veta i kommentarsfältet!

Lämna en kommentar