Primer eller solskydd först? – Tänk på det här!

Ska man använda primer- eller solskydd först? Det finns så mycket nya saker som kommer på hudvårdsmarknaden idag så man hinner knappt med. Och i vilken ordning ska man använda allt – och spelar det någon roll?

Solskydd är en hudvård, därför skulle jag applicera den först och sedan primer eftersom primern är ett smink. Men självklart kan du göra tvärtom, inget är fel – bara du tar på dig solskyddet.

Ett solskydd fungerar som en fuktkräm fast med spf i och en primer är till för att släta ut- och jämna ut din hudton. Primer är också till för att få ditt smink att fästa och hålla bättre.

I vilken ordning ska man använda ansiktsprodukter?

Att veta vilken ordning allt ska var i kan vara rätt rörigt och jag förstår det. Jag hade själv problem med det i början och vad som var bra till vad.

Ett enkelt riktmärke är att alltid börja med den lättaste (tunnaste) konsistensen först. Jag gör ett exempel på en hudvårdsrutin i steg för steg åt dig. Här nedan får du en översikt i vilken ordning du ska applicera produkterna.

I exemplet nedanför kan du också se att jag väljer att applicera solskydd innan primern.

 1. Oljerengöring
 2. Vattenbaserad ansiktsrengöring
 3. Peeling / exfolieriering
 4. Toner
 5. Sheetmask
 6. Serum
 7. Dag- eller nattkräm
 8. Solskydd på morgonen
 9. Primer
 10. Resten av sminket

Självklart kan du lägga till och ta bort steg i hudvårdsrutinen. Gör det som passar dig i smaken. Inget är fel men denna ordning brukar jag följa.

En bra och enkel hudvårdsrutin ska alltid innehålla rengöring, fuktkräm och även peeling/exfoliering 1-2 gånger i veckan.

Kan jag ha solskydd (spf) över primer?

Ja självklart kan ha solskydd över din primer. Många säger att man ska ha det över sminket – alltså över primern.

Jag personligen skulle dock använda det innan primern som sista steget i min hudvårdsrutin och sen applicera primer och resten av sminket över solskyddet.

Oavsett hur du väljer att göra så kommer solskyddet att skydda dig. Om du lägger det innan primern eller efter har mindre betydelse ur det hänseendet.

Längre ner i inlägget kommer jag att tipsa om hur du kan göra för att på ett smidigt sätt åter-applicera en solkräm på ansiktet när du bär smink.

Läs mer: Populära val av primers

kan jag ha solskydd över primer

Solkräm före eller efter dagkräm?

I hudvårdsrutinen ska alltid solskyddet på sist, alltså efter din dagkräm. Idag kan du hitta flera dagkrämer som innehåller hög spf (30-50+ spf).

De har samma funktioner som din vanliga dagkräm bara att de har adderat solskydd – vilket gör att du bara applicerar din solkräm och på köpet får fördelar som din dagkräm också har.

Solkräm på smink

Det finns solskyddsmist som du kan använda under dagen för att förbättra ditt solskydd – enkelt utan att behöva kladda över sminket.

Solskyddsmisten sprayar du över ansiktet precis som en vanlig ansiktsmist och det kommer att sjunka in fint i huden. Det är en personlig favorit och det jag använder mig av om jag ska åter-applicera solskydd i ansiktet när jag har smink på mig.

Det är en enkel produkt att hantera utan kladd och krångel. Du får solskydd plus återfuktning på samma gång utan att förstöra ditt smink.

Hur applicerar man solskydd ovanpå sminket?

Har du ingen solkyddsmist så kan du åter-applicera solskydd över sminket på två andra sätt.

Här nedanför är (enligt mig) de två bästa- och smidigaste tipsen för att applicera solskydd utan att du smetar ut ditt smink:

 1. Använd dig av en beautyblender för att applicera ditt solskydd. Doppa beautyblendern i solskyddet och dutta ut det över ansiktet – dra inte över.
 2. Använd ett solskyddsmousse som du klappar in i händerna och sedan klappar du in det på ansiktet. Inga drag här heller, klappa in det och låt det sjunka in.
solskydd eller primer först

Finns det primer med solskydd (spf) i?

Ja det gör det, det finns faktiskt en del primers som innehåller solskydd (spf).

Du kan också använda dig av en BB-kräm eller en CC-kräm då de innehåller hög spf, då får du allt i ett.

Både en BB-cream och en CC-cream innehåller primer, spf och foundation. Ett toppenalternativ att använda på sommaren.

Sammanfattning

Att använda primer eller solskydd först är en smaksak, i vilken ordning du än väljer att applicera det så är inget av det fel.

Det viktigaste är att du har ett solskydd på ansiktet. Personligen applicerar jag solskyddet först innan jag tar på primer.

Det bästa alternativet om du vill göra det väldigt enkelt för dig är att använda en BB-kräm eller en CC- kräm eftersom de innehåller både primer, spf och foundation. En allt-i-ett produkt med andra ord!

För att åter-applicera solkräm på ett sminkat ansikte är det bästa alternativet att använda sig av en spf-mist som du enkelt sprayar över hela ansiktet och låter det sjunka in. Du blir både återfuktad och får nytt solskydd på dig.

Läs mer: Hur länge håller solkräm?

Lämna en kommentar