BB-cream eller CC-cream – Vad är bäst & när?

Vill du ha en naturlig sminkning med hudvårdande egenskaper? Då är en BB-cream eller CC-cream något för dig. Men vad är egentligen bäst av BB-cream och CC-cream – och när ska du använda det?

Vilken kräm som är bäst för dig beror på om du vill ha en kräm som korrigerar din hudton eller en kräm med mer täckning.

BB-kräm och CC-kräm har ungefär samma egenskaper. De innehåller fuktkräm, primer, solskydd och foundation i ett. Det är helt enkelt en färgad dagkräm som ger bra hudvård och snygg finish.

Har du inte så mycket tid på morgonen eller en problem-hy är BB-cream eller CC-cream ett bra val för dig, den innehåller det mesta och du är klar efter en applicering. Du behöver alltså inte applicera ansiktskräm, primer och foundation innan.

Vad är BB-cream (Blemish Balm/Beauty Balm)?

BB-krämen var den första bokstavs-krämen som kom ut på marknaden och utvecklades av en kvinnlig hudläkare.

I början användes BB-cream på hudkliniker efter laserbehandling och på personer med mycket acne/finnar.

De största fördelen med en Blemish Balm/Beauty Balm (BB-kräm) är att det ger en bra täckning utan att kännas fet på huden. Den innehåller även anti-inflammatoriska ingredienser som lugnar huden.

BB-cream passar dig som:

Har en utslagsbenägen hy med acne och finnar eller en känslig hy. Den passar också dig som vill kombinera hudvård med smink och som vill att det ska fort på morgonen.

Vad är CC-cream (Colour Control/Colour Correct)?

En CC-kräm är som namnet avslöjar en färg-korrigerare.

Till skillnad från en BB-cream så jämnar en CC-cream ut ojämn hudton bättre. T.ex. pigmenteringar och röda partier i ansiktet som du kan få av t.ex. rosacea eller ytliga blodkärl.

En CC-cream är mer täckande än en BB-cream, men är lättare i konsistensen. En CC-cream har oftast ett högre solskydd också.

CC-cream passar dig som:

Vill jämna ut hudtonen eller dölja röda partier i ansiktet. Den tunna konsistensen gör att din hud får lysa igenom, men den jämnar ändå ut din hudton och gör därmed att den ser mer jämn ut.

Hur använder man en cc-cream?

En bra CC cream kommer att jämna ut din hudton på ett fint sätt – som en foundation fast den är mycket lättare att ha på huden.

En CC-kräm kan också ha en annan färg än de vanliga hudfärgs-nyanserna, men när du blandar ut den i ansiktet så ändras färgen och anpassar sig efter din hudton.

Du använder den ensam i ansiktet. Vill du matta ner vissa partier som kan se glansiga ut så kan du fixera det med ett transparent puder.

vad är en cc-cream

Är BB-cream smink?

Ja det är det. Även om den innehåller hudvårdsrelaterade ingredienser så är det fortfarande ett smink då den är färgad och hjälper till att jämna ut din egen hud.

Använder du en BB-cream så behöver du inte ha någon foundation över.

BB-cream vs CC-cream

BB-cream och CC-cream rätt lika varandra. Båda krämerna innehåller återfuktning, primer, foundation och solskydd.

Den stora skillnaden är konsistensen på de olika krämerna, CC-cream är tunnare men har mer täckningsgrad än en BB-cream som är lite tjockare i konsistensen. CC-kräm har också ett högre solskydd än en BB-kräm.

BB-cream ger en bra täckning och är lugnande för en acne-benägen hy. CC-cream jämnar ut din hudton om du t.ex. har pigmenteringar. Båda krämerna ger en ”no-makeup” känsla och täpper inte igen porerna som en vanlig foundation kan göra.

Färger

Bli inte förvånad om det bara finns ett fåtal färger att välja bland när det kommer till BB-kräm och CC-kräm.

Det brukar oftast finnas i 2- eller 4 nyanser – nyanser som går i kall underton, rosa underton, neutral underton och varm underton.

Men det som är så bra med en sån här kräm är att de blandas ut väldigt fint i din egen hud och tar upp din färg, därför behöver den inte säljas i fler nyanser.

bb-cream vs cc-cream

Hur applicerar man BB-cream och CC-cream?

Enklaste sättet att smörja in sig med sin BB-kräm eller CC-kräm är med fingrarna. Applicera krämen med lätta rörelser som om du skulle smörja in dig med en ansiktskräm.

Det ger ett naturligt och friskt resultat och är det bästa sättet att applicera en BB-kräm eller CC-kräm.

Du kan annars använda dig av en beauty-blender om du inte vill använda fingrarna. Kom ihåg att blöta upp beauty-blendern och krama ur den före användning.

Nackdelen med att använda en beauty-blender är att mycket sugs upp i svampen och du förlorar mycket av produkten.

Vad är bäst? – BB-cream eller foundation?

BB-cream är bättre att använda än en foundation då det är en färgad dagkräm.

Den är bättre för din hud då den innehåller flera hudvårdsegenskaper och jämnar ut hudtonen, däremot täcker den inte lika bra som en foundation gör.

Så vill du ha mer täckning är foundation bättre, vill du ha något som är bra för huden och som ger ett mer naturligt resultat så är en bb-kräm bättre.

Läs mer: Foundation eller concealer?

Sammanfattning

BB-cream och CC-cream innehåller fyra gemensamma ingredienser – återfuktning, primer, foundation och solskydd (4 i 1).

En CC-cream passar främst på en ojämn hudton medan en BB-cream är lugnande och passar en utslagsbenägen hy bättre. Båda krämerna är lätta att applicera och ger en ”no-makeup” känsla.

Vill du att det ska gå fort på morgonen så är dessa krämer perfekta för dig!

Lämna en kommentar