Vad är skillnaden mellan foundation och concealer?

Vem vill inte ha en felfri hy? Det är exakt det du får av att använda foundation och concealer. När jag började sminka mig använde jag mig endast av foundation.

Men ju mer jag lärt mig inom smink så har jag också lärt mig hur stor skillnad en concealer kan göra och hur fina resultat de ger tillsammans.

Den stora skillnaden mellan en foundation och en concealer är att foundation använder du över hela ansiktet som bas.

Concealer använder du på mindre områden som under ögonen för att dölja mörka ringar eller för att täcka en finne eller andra rodnader. En foundation ska vara nära din egen hudton medan en concealer ska vara något ljusare.

Vad är foundation?

En foundation är en hudfärgad kräm som du använder över hela ansiktet som en bas, den är till för att jämna ut hudtonen och dölja små skavanker.

Foundation finns i flera olika täckningsgrader, vissa foundations ger en väldigt lätt täckning där din egen hud lyser igenom, sen finns det medium-täckning och full täckning. Du kan också bygga upp täckningsgraden med en foundation.

Hur vet du hur mycket en foundation täcker? Det står oftast på förpackningen hur hög täckningsgrad foundationen har.

Applicera foundation

Du kan applicera en foundation på flera olika sätt. Det finns olika sminkverktyg som kan användas vid applicering av foundation beroende på vilken täckningsgrad du vill ha.

Lätt täckning

Vill du inte känna dig så sminkad men ändå vill jämna ut hudtonen så är det händerna som ger den lättaste appliceringen.

Använder du händerna för att smörja in ansiktet med foundation så kom ihåg att alltid tvätta händerna innan.

Du kan också använda dig av en beautyblender för att få en lätt täckning. Tänk på att en beautyblender ska fuktas innan användning.

Medium täckning

Vill du ha en medium-täckning av din foundation så kan du även här använda dig av en beautyblender och bygga upp din foundation i lager. En beautyblender ger också ett väldigt fint och jämt resultat och är lätta att jobba med för att bygga upp täckningsgraden.

Full täckning

Är du ute efter en full täckning av foundation så ska du ha en foundationborste där stråna är täta och kompakta. Det gör att resultat blir mer täckande.

foundation eller concealer

Vad är concealer?

En concealer är till för att dölja mörka ringar under ögonen, finnar, plitor eller andra skavanker man kan ha på huden som man vill dölja. Men du kan också använda dig av en concealer för att ljusa upp vissa ställen i ansiktet, även kallat ”high-lighta”.

Du använder inte en concealer över hela ansiktet som en foundation – utan bara på specifika ställen.

Även på en concealer finns det olika täckningsgrad. Det finns matta-, torra- och krämiga concealers, men även lätt-täckande och tunna.

Måste jag välja en produkt i hela sminkväskan som jag inte kan leva utan så är det utan tvekan en concealer!

Olika färger på concealer

När det gäller concealers så finns något som passar alla. Concealers finns med olika pigment för att dölja specifika problem – så var inte rädd att testa olika färger.

Grön nyans

Har du vaknat upp med en arg röd finne eller om du vill dölja röda partier runt näsvingen så gör den gröna concealern jobbet för det.

Grön färg neutraliserar nämligen röda toner. Den funkar även utmärkt om du hart bränt dig i solen och vill dämpa det röda i ansiktet eller om du har en känslig hy som lätt blossar upp och blir röd.

Gul nyans

Gula nyanser trollar bort lila toner, så om du t.ex. slagit dig och fått ett blåmärke så ska du välja den gula nyansen.

Den här nyansen kan du också använda dig av för att high-lighta delar av ansiktet.

Du kan även använda dig av en gul concealer på ögonlocket som en primer till ögonskuggan.

Lila nyans

Känner du dig lite glåmig och trött så ska du testa en concealer i lila ton då den lila färgen piggar upp. En lila nyans på concealer passar bäst på dig med en ljusare hudton. Med en lila nyans får du en känsla av lyster.

Orange nyans

Är du mörkare i din hudton och vill dölja blåa toner i huden så passar en orange concealer för dig. Den döljer mörkar ringar men även pigmenteringar bra.

Rosa nyans

Lider du av mörka ringar under ögonen? Eller har du fått för lite sömn? Då ska du använda dig av en concealer som har en laxrosa nyans i sig. Den rosa tonen döljer både gröna-, blåa- och lila nyanser som kan komma fram vid för lite sömn.

vad är concealer

Applicera concealer

Applicera på de ställen där du vill ha extra täckning eller behöver ljusa upp. Du applicerar en concealer på bästa sätt med en mindre sminkborste som kommer åt i de små områdena runt ögat eller näsvingarna.

Även en liten rundad borste med kompakta strån fungerar utmärkt att använda för att applicera concealer.

Du kan även här använda dig av en beautyblender då den är lite spetsig i toppen – vilket gör att den kommer åt små vrår runt ögat bättre.

Concealer eller foundation först?

Det finns inget rätt eller fel med att lägga concealer först eller din foundation först. Det är helt en smaksak och upp till dig själv vad du föredrar.

Använder du dig av en concealer i en nyans som lila, röd eller grön så ska den alltid läggas först för att dölja dina problemområden och sen lägger du din foundation – så att de blandas in fint i din hy.

Det finns även concealers som är bra för torr hy – de appliceras med fördel först, innan du lägger på foundastion.

Själv lägger jag alltid concealern sist då jag använder den mest för att ljusa upp runt ögonen – för att ge intrycket av en piggare blick. Men de dagar jag har finnar som jag vill dölja så lägger jag concealer på de ställena först och sedan foundation över.

Kan man använda concealer som foundation?

Nej jag skulle inte rekommendera att använda en concealer i hela ansiktet av flera anledningar.

En concealer är oftast i en nyans ljusare än din egen hudton och den har en helt annan konsistens än vad en foundation har. Den är oftast mycket tjockare än en foundation.

Men du kan absolut använda dig av enbart concealer på de ställen du vill täcka och låta resten av ansiktet varar utan om du vill ha ett mer naturligt utseende.

Foundation och concealer i ett

Nu finns det foundation som du även kan använda som en concealer. Med det menas att det är en foundation som du kan använda i hela ansiktet.

Men du kan också använda den som enbart en concealer då den har samma täckningsgrad som en concealer.

Sammanfattning

Skillnaden mellan en foundation och en concealer är att en foundation används som en hel bas över hela ansiktet medan en concealer används för att täcka mindre partier i ansiktet som mörkar ringar, finnar eller rodnader i huden.

En concealer finns i flera nyanser för att neutralisera de olika färgerna vi kan uppleva i vårat ansikte och som vi vill dölja. Concealer väljer man i en nyans ljusare än din egen hudton. En foundation vill du ha så nära din egen hudton som möjligt.

Det går såklart att använda foundation ensam eller bara en concealer beroende på vilket resultat du vill ha – men tillsammans ger dom en felfri bas.

Lämna en kommentar