Sminka dig yngre – 7 sminktips för ett yngre utseende

Med åren så börjar allt att dra sig neråt och vi ser äldre ut. Kinderna är inte lika fylliga och runda längre, läpparna blir torra och huden blir torr och är inte lika slät och spänstig som innan.

Men det finns små knep du kan ta till när du sminkar dig för att se yngre ut. Och du bör även undvika vissa saker. Jag ger dig mina tips på hur du lyckas sminka dig yngre i det här inlägget.

För att sminka sig yngre behöver du en primer för mogen hy, en lätt bas, krämigt eller flytande rouge, neutral, bäriga eller rosa toner på läppstift och ett läppglans. Det är även viktigt med en återfuktad hud då vi blir torrare i hyn med åren.

Se yngre ut med smink -7 smarta sminktips på att se ung ut

Det är enkelt att sminka sig så du ser yngre ut med små enkla knep. Jag ska berätta mina bästa tips för dig som vill sminka sig yngre.

Det mesta handlar om att du har rätt smink för din hudtyp.

Undvik matt smink och gå istället på smink som ger lyster och som är krämigt och flytande. Jag kommer att ge dig 8 av mina bästa tips på hur du kan sminka dig yngre.

1. Använd primer för mogen hy

Använd rätt primer för mogen hy. Gärna en primer som jämnar ut fina linjer, ger lyster och som återfuktar.

En primer gör att du får en bra sminkbas för resten av ditt smink och gör att det ser fint ut hela dagen.

En primer gör det lätt för din foundation att glid på över huden och du blir inte fläckig. Primer applicerar du med dina fingrar, går även att applicera med en sminkborste om du föredrar det.

2. Lätt bas som täcker

lätt foundation

När vi blir äldre så har huden lätt att få missfärgningar och blir slappare då huden tappar spänsten. Använd en foundation som är lätt täckande och som ger lyster. En CC Cream är ett bra alternativ då det ger återfuktning, lyster och täcker lätt.

Undvik att använda en matt foundation det kommer göra dig äldre. Lägg ett jämt lager över hela ansiktet och använd en fuktad beautyblender eller dina fingrar för ett naturligt resultat.

För att dölja mörka ringar och andra skavanker kan du använda dig av en concealer. Välj en concealer som är flytande och tun. Det gör att den blandar in sig lättare och du framhäver inte de fina linjerna som finns runt ögonen.

3. Undvik matt smink

Undvik all typ av matt smink. Och använd så lite puder som det bara går. Matt smink ger ingen lyster och glow till din hy och det är precis det du behöver om du vill ha ett yngre utseende.

En äldre hy är också torrare och matt smink torkar ut huden ännu mer och det finns risk att du blir fläckig. Även puder är bra att undvika då det lätt kan lägga sig i fina linjer och porer och fram häva det ännu mer.

4. Få dina ögonbryn att se fylliga ut

Våga att fylla i ögonbryn och gör de fylliga. Ett par ögonbryn ramar in och lyfter ditt ansiktet fint och ger ett yngre utseende än om du hoppar över det. Ett tips är att använda dig av en brynskugga istället för en brynpenna när du sminkar dina ögonbryn.

En brynskugga är perfekt för att fylla i glesa ögonbryn med men också för att göra de mer fylliga. Det ser även naturligt ut då du slipper de skarpa kanterna man lätt kan få av en brynpenna.

Välj en naturlig färg på brynskuggan som är så nära din egen hårfärg som möjligt eller en nyans mörkare än din egen hårfärg. Akta dig för att använde en alldeles för mörk färg det ger ett hårt intryck.

5. Fejka fylligare läppar

se yngre ut

När vi blir äldre så tenderar läpparna att bli både tunnare och torrare därför är det viktigt att du använder dig av ett glansigt läppstift eller ett läppglans. Undvik att använda matta och mörka färger på dina läppar. Det gör att de ser mindre ut.

Ett tips! Använd en läppenna i en neutral färg eller så nära din egen läppfärg som möjligt. Måla med en läppennan på läpp konturerna men inte utanför utan direkt på linjerna. Ta sedan ditt ringfinger och dutta ut färgen lite lätt så det inte blir en markant färg och kant utan att färgen tonas ut. Avsluta med ett skimmrigt eller genomskinligt läppglans.

Vill du bara ha ett läppstift på läpparna så ska du välja läppstift i toner som är neutrala, likt din egen läppfärg eller lite bäriga toner. Ta ett läppstift som återfuktar dina läppar, ett par glansiga återfuktade läppar ger intrycket av fylligare läppar.

6. Använd rouge som är flytande eller krämigt

rouge för mogen hy

När det kommer till kinderna så tappar de spänsten med åren och sjunker ner lite. Ett par runda och fylliga äppelkinder kopplar vi ofta till ungdomlighet.

För att ge intryck av ett par fylliga och rosiga kinder ska du använda dig av en flytande eller krämig rouge och undvika puder. Ett krämigt rouge ger lyster och en yngre naturligt look åt dina kinder samtidigt som de blir rosiga. Krämigt rouge smälter även in fint i huden.

När du applicerar rouge så le lite lätt så du ser dina äppelkinder och applicera rouge på där och jobba dig bakåt på kinden. Var inte för nära nästippen då kan känslan bli att du ser äldre ut.

Välj en färg som går i samma ton som dina läppar och undvik rouge med för mycket glitter och skimmer i.

7. Definiera dina ögon

Våra ögon och ögonlock kan även dom med åren bli hängiga och se trötta ut. För att dölja det eller göra det mindre tydligt kan du göra en contouring på dina ögonlock. Det fungerar på samma sätt som när du gör en contouring i ansiktet. Det handlar om att skugga.

Det här är enda gången du ska använda dig av ett matt smink. Ta en brun färg på en matt ögonskugga och applicera på globlinjen med lätta mjuka rörelser, det ger ett djup till dina ögon. Undvik glittriga och för ljusa ögonskuggor de kan sätta sig i fina linjer och gör att hyn ser glåmig ut.

Ett tips om du har hängiga ögonlock är att böja dina ögonfransar för att öppna upp ögat, det ger också ett intryck av mer öppna och piggare ögon. Använde en volym mascara eftersom fransarna blir glesare med åren, med en volym mascara får du fylliga ögonfransar.

8. Sminka dig inte som de yngre

Det är lätt hänt att kolla på sminkvideos på youtube som många yngre gör. Och följa deras tips på sminkning. Men kom ihåg att de är oftast runt 20 års ålder och har inte allas samma hud eller problem som en mogen hy har. Det kan istället bli till din nackdel att sminka dig som en 20-åring.

Hur lyfter man ansiktet med smink?

ansiktslyft med smink

Du kan enkelt sminka dig till ett ansiktslyft med rätt sminkteknik. Du kan ge ett lyft till både ögon, kindben och mungipor. För att få ett lyfta så använd en concealer som är en nyans ljusare än din foundation (se bilden).

Applicera concealer uppåt och blanda sedan in det i huden. Det ger en illusion av att ansiktet ser lyft ut. Samma sak gör du med din bronzer och din rouge att du applicerar det uppåt och i uppåtgående rörelser.

Sammanfattning – Sminka sig yngre

Att sminka sig yngre är lätt med små knep. För det första gäller det att du använder rätt smink för din hud och hudtyp. För att sminka sig yngre behöver du en primer som ger lyster och jämnar till fina linjer, en lätt men ändå täckande foundation och en tunt flytande concealer.

Undvik att använda dig av matt smink det kan gör att du ser äldre ut istället för yngre. Använd gärna smink som är i krämigt eller flytande. Det ger lyster och smälter in fint och naturligt i huden, det ger även en mer ungdomlig känsla.

Våga att fylla i dina ögonbryn det ramar in och lyfter ditt ansikte, gör så dina läppar ser fylligare ut med läppglans eller med ett läppstift i en neutral eller rosa ton som är nära din egna läpp färg. Det ger illusionen av återfuktade och lite fylligare läppar.

Lämna en kommentar