Hur får man bort vattenfast mascara? (5 enkla tips)

Att få bort vattenfast mascara kan vara en utmaning för de flesta och speciellt när man är trött och snabbt vill komma i säng.

Men det är faktiskt inte så svårt att få bort en vattenfast mascara bara du gör det på rätt sätt och i rätt ordning.

För att få bort vattenfast mascara behöver du en oljebaserad remover, bomullspads och lite tålamod. Det viktiga är att verkligen låta removern få lösa upp den vattenfasta mascaran när den fått göra det så är det enkelt att torka bort sen.

Så tar du bort vattenfast mascara – 5 smarta tips

För att få bort en vattenfast mascara hemma behöver du i första hand ha en oljebaserad sminkborttagning. Olja löser nämligen upp vattenfast smink.

Jag använder mig bara av vattenfast mascara och jag har själv stått där på kvällen i badrummet och varit irriterad över att jag inte får bort mascaran ordentligt att den fortfarande sitter kvar. Och det slutar med att jag har gnuggat av en del fransar.

I det här inlägget ska jag ge dig mina 5 enklaste tips på hur du får bort din vattenfasta mascara smidigt utan att slita på dina ögonfransar. Det är lätt att få bort en vattenfast mascara om du gör det på rätt sätt.

1. Oljebaserad remover

ta bort vatten fast mascara

Det första och det viktigaste är att du använder dig av en oljebaserad remover. All annan sminkborttagning kan du glömma om du vill få bort vattenfast mascara.

Som jag skrev innan så löser olja upp vattenfast smink.

Det finns sminkbortatgning som är specifikt till för vattenfast smink och vattenfast mascara. Det är oftast en tvåfasad formula. Med en tvåfasad formula är det viktigt att du skakar flaskan ordentligt så att innehållet blandas väl innan du häller ut på en bomullspad.

2. Låt verka

För att verkligen få en vattenfast mascara att lossna från dina fransar är det viktigt att du låter removern (oljan) att verka på dina fransar.

Ju längre du låter den verka ju lättare är det att torka bort mascaran utan att behöva gnugga.

Lägg dina pads med sminkborttagning över ögonlocken och håll kvar dom med dina fingrar, håll kvar de där och låt oljan lösa upp mascaran.

Jag brukar hålla i 30 sekunder till 1 minut. Har jag mycket mascara kan jag behöva hålla lite längre.

3. Torka bort

gnugga inte bort mascara

När oljan har löst upp den vattenfasta mascaran är det enkelt att torka bort mascaran med din bomullpads utan att behöva gnugga. Dra din bomullpad neråt i fransarna riktning det gör att mascaran enkel glider av.

Känner du att mascaran ändå inte lossar, ta en nu bomullpad och fukta med oljeremover och upprepa samma procedur. Då kanske den behöver mer tid på sig för att lösa upp mascaran.

Du ska aldrig behöva gnugga bort en vattenfast mascara och du ska aldrig göra det. Det sliter på dina fransar och du kommer att slita av dom när du gnuggar. Det bästa är att svepa över med en bomullpads.

4. Skölj av med vatten

När du fått bort din mascara så är det bra om du tvättar av resten av ansiktet samt huden kring ögonen. Så du få bort rester från oljan och resten av ditt smink.

Använd en vattenbaserad rengöring efter din oljerengöring. Fortsätt med resten av din hudvårdsrutin som toner, serum, ögonkräm och ansikstkräm.

5. Torka dina fransar

När du torkar ditt ansikte eller dina fransar så ska du även här inte gnugga runt och på ögonen.

Det sliter inte bara på dina fransar även huden kring dina ögon är tun och känslig. Så var försiktig det räcker med att klappa in handduken i ansiktet, speciellt kring ögonen.

Vad löser upp en vattenfast mascara?

olja löser upp vattenfast smink

All typ av olja löser upp en vattenfast mascara. Det som gå snabbast och enklast är en tvåfasad sminkborttagning som innehåller olja. Men du kan även använda dig av andra oljor och ta bort vattenfast mascara utan remover.

Två bra naturliga alternativ till att ta bort vattenfast mascara är kokosolja och olivolja. Antingen tar du det direkt på fingrarna och applicerar på fransarna eller lägger på en bomullpad.

Även här ska du låta oljan verka på fransarna så att mascaran löser upp sig. Nackdelen med att använd kokos- eller olivolja är att det kan ta lite längre tid att få bort din vattenfasta mascara än med en vanlig sminkborttagning.

Läs mer: Bästa valen av vattenfast mascara

Hur får man bort mascara från kläder?

Har du fått mascara på dina kläder? Lugn det går att få bort med lite små knep. Det du behöver är en ren och torr tandborste eller en ögonbrynsborste, lite diskmedel och vatten.

Så här får du bort mascara från dina kläder:

  • Låt mascaran torka in i plagget.
  • Ta en ren och torr ögonbrynsborste eller tandborste och borsta bort den överflödiga mascaran. Det gör du för att inte göra fläcken större när du sedan blöter upp den.
  • När du har borsta bort det värsta så blöter du upp tyget och droppar en liten droppe diskmedel över.
  • Gnugga sedan bort mascaran, du kan ta hjälp av en tandborste gnugga bort det.
  • Skölj sedan av tyget och lägg i tvättmaskinen och tvätta som vanligt.

Sammanfattning – Hur du får bort vattenfast mascara

Att ta bort vattenfast mascara är inte så svårt. Det enda du behöver är en oljebaserad sminkborttagning, bomullpads, och lite tålamod.

Det viktigaste är att verkligen låta olja verka och lösa upp mascaran ordentligt innan du torkar bort den från dina ögonfransar.

Det går även att få bort vattenfast mascara utan en remover genom att använda olivolja eller kokosolja.

Eftersom de är oljor så löser även de upp vattenfast mascara även om det kan ta lite längre tid. Det är ett bra och naturligt alternativ till att få bort vattenfast mascara.

Lämna en kommentar