Hur sminkar man torr hy? (8 enkla steg som ger glow)

Blir sminket fläckigt och lägger sig i fina linjer? Det är ett vanligt problem och det är många som har upplevt det, även jag. Oftast beror det på att du har en torr hy eller att du använder fel smink som inte är anpassat just för din hudtyp.

Med det här inlägget tänkte jag göra en sminkguide till dig med torr hy.

Det viktigast när du sminkar en torr hy är förarbetet med återfuktning och exfoliering, en bra primer och att du använder dig av smink som är till för en torr hy. Det ger mer återfuktning och lyster vilket gör att sminket smälter in fint i huden.

Sminkguide för dig med torr hy – 8 steg för en återfuktad sminkbas

En torr och fnasig hud i ansiktet gör att sminket kommer lägga sig uppe på den torra hyn och gör i sin tur att du ser ännu mer torr ut. Att se torr ut gör att du ser äldre ut därför är det viktigt med rätt smink och bra hudvård.

Oftast blir en torr hud fläckig när du sminkar dig. Det är för att de torra partierna i ansiktet drar åt sig färgen mera än de icke torra partierna vilket gör att sminket blir fläckigt.

Följ min sminkguide för torr hy och få en jämn och återfuktad sminkbas.

1. Återfuktning och exfoliering – Ger en bra sminkgrund

få fin sminkbas

Återfuktning och exfoliering är det viktigaste steget för att du ska få en fin sminkbas om du har en torr hy. Det är viktigt att du har ett återfuktande serum och en ansiktskräm som ger bra med fukt. Välj alltid hudvård som är anpassad för torr hy så du får rätt återfuktning.

Innan du börja med din sminkning se till att din hud är rengjord och återfuktad med toner, serum och ansiktskräm. Exfoliera även huden 2-3 gånger i veckan för att få bort döda hudceller från hudytan. Det gör att ditt smink smälter in bättre i huden och du slipper få fläckar av sminket.

Du kan också använda dig av en återfuktande ansiktsmask 2-3 gånger i veckan eller så ofta du behöver beroende på hur torr du är. En återfuktande ansiktsmask kallas även för nattmask som du sover i.

2. Lägg en primer för torr hy – Får ditt smink att fästa

primer för torr hy

Nu är det dags att applicera en primer. Välj en primer för torr hy som ger lyster och glow dessa primers brukar även ge extra återfuktning vilket aldrig är fel. Även oljeprimers är bra för dig med torr hy.

Förutom att ge dig lyster så gör även en primer det lättare att applicera din foundation den glider på lättare på huden, din foundation fäster bättre och ser fin ut hela dagen. Du får en mer slät och jämn yta med en primer.

Hoppar du över primer innan du sminkar dig så kommer din foundation att ”glida” av under dagen vilket är lätt hänt på en torr hy.

3. Applicera en foundation för torr hy

foundation för torr hy

Applicera en foundation som är till för torr hy. En bra CC cream är både återfuktande och ger täckning som en foundation och är ett bra val för dig med en torr hy då det är både smink och hudvård i ett.

För att applicera foundation eller CC Cream så kan du göra det med fingrarna eller en fuktad beautyblender för ett naturligt resultat.

Annars applicerar du med en foundation borste som har kortare och tätare strån om du önskar ett mer täckande resultat på din foundation.

4. Applicera concealer – Döljer mörka ringa under ögonen

concealer för torr hy

Efter att du är klar med att applicera din foundation så är det dags för concealer. Även här är det bra om du väljer en concealer som är återfuktande annars kommer fina linjer vid ögonen bli mer framträdande och framhäva det torra. Bra concealer för torr hy får gärna vara tun och flytande.

En concealer är till för att dölja mörka ringar under ögonen men också för att täcka över finnar eller om du har röda plitor i ansiktet.

Applicera din concealer med en fuktad beautyblender, en minde sminkborste som är till för concealer eller med dina fingrar.

5. Bronza ansiktet – Ger färg och glöd

bronzer för torr hy

Nu är det dags att ge lite färg till ditt ansikte och det gör du med hjälp av en bronzer. Välj gärna en bronzer som ger glow som är krämig eller flytande.

Det gör att det smälter in bättre i huden och du slipper bli fläckig som du lätt kan bli med en bronzer i puder.

En krämig eller flytande bronzer applicerar du direkt på ansiktet och blanda sedan ut med en fuktad beautyblender, sminkborste eller med fingrarna.

Du kan även ta upp eller droppa bronzer direkt på din sminkborste eller beautyblender och sedan applicera den i ansiktet. Gör det som känns bäst för dig

6. Applicera rouge (blush) – För en fräsch och pigg känsla

rouge för torr hy

Något som piggar upp en makeup är ett par rosiga kinder, det ger en fräsch och hälsosam känsla till din look.

Men över driv inte.

Här ska du också använda dig av ett rouge som är i kräm- eller flytande form för att slippa bli fläckig som en torr hy blir av puder. Det smälter även in fint i huden och ser naturligt ut.

Precis som när du applicerar din bronzer så använder du även här en fuktad beautyblender, sminkborste eller dina fingrar när du applicerar rougen.

En rouge (blush) applicerar du på kinderna och blandar in tillsammans med bronzern.

7. Highlighter – Ger lyster

highlighter för torr hy

Nu ska din make up få lite lyster precis som med allt annat så är det e highlighter som är flytande eller krämig du ska använda när du är torr.

En highlighter appliceras på de höga punkterna på ditt ansikte där ljuset träffar först. Som näsrygg, kindben, amorbåge, under ögonbryns benet och lite mitt på pannan.

Jag tycker att det bästa resultaten är att applicera en krämig eller flytande highlighter med fingrarna det blir finast och naturligast.

Ett tips! Gillar du inte att använda highlighter för att du tycker det blir för mycket och känner dig som en discokula? Då kan du använd dig av ett glow-serum istället.

Ta några droppar antingen mellan handflatorna eller mellan fingertopparna och värm upp. Klappa sedan in det i ansiktet med händerna eller dutta ut de med fingertopparna på de höga punkterna.

Jag använder mig oftast av glow-serum än vanlig highlighter det ger dig en daggig (dewy) look. Och det återfuktar även huden vilket är perfekt för dig med torr hy.

8. Setting spray med glow – Fixerar sminket

fukt mist med glow

Det absolut sista steget för att få en fin och hållbar sminkbas är att spraya över hela ansiktet med en setting spray. Det gör att sminket kommer hålla sig snyggt på plats hela dagen. Välj en setting spray med glow när du har en torr hy.

Börja med att skak flaskan väl innan du sprayar och håll flaskan ungefär 20 cm från ansiktet så det bara blir som en spray dimma som lägger sig över ansiktet. 2-3 spray kan behövas för att täcka hela ansiktet.

Det ger fin lyster och återfuktning samtidigt som sminket smälter ihop fint med varandra och gör det hållbart.

Du kan även spraya på dig extra setting spray eller en face mist under dagen om du känner att du är i behov av extra fukt.

Undvik det här om du har en torr hy

När du ska sminka dig och har en torr hy så är det lite saker du ska tänka på och undvika för att få det bästa resultatet och för att sminket ska lägga sig fint på din hy.

En torr hy ska undvika att ha en primer som ger ett matt resultat och som innehåller silikoner. Det suger ur den fukt du har och själv behöver i ansiktet.

Innehåller din primer silikon så kan du uppleva att den smular sig i ansiktet när du applicerar den. En återfuktande primer med glow och lyster är bäst för dig med torr hy.

Var försiktig med att använda puder om du har en torr hy. Det kan lätt se fläckigt ut om du är torr och det gör även att du ser ännu torrare ut i ansiktet.

Så undvik helst allt pudersmink och gå istället på krämigt, flytande och återfuktande smink.

Sammanfattning – Hur sminkar man en torr hy

När man sminkar en torr hy så är förarbetet det viktigaste med att alltid återfukta och någon gång i veckan även exfoliera huden för att få bort döda hudceller, det tar fram en ny fräsch hy. Är du bra på det så kommer du även få ett fint resultat när du sminkar dig. Återfuktning är A och O för en torr hy.

Det är viktigt att välja rätt smink som är anpassat för en torr hy som primer, foundation, concealer bronzer, rouge och highlighter. Allt finns i kräm eller i flytande textur vissa är även återfuktande. Undvik att använda dig av puder det lägger sig i fina linjer och gör att du ser fläckigt ut.

Lämna en kommentar