Present smink – 8 bra presenttips (2024)

Är du ute efter en bra present till en sminktokig tjej? Jag vet det är inte det lättaste att hitta något i sminkdjungel då det finns så oändligt mycket smink och tillbehör.

Jag själv älskar allt som har med smink att göra och vet vad som är bra att ha och vad jag skulle uppskatta att få.

Bra presenter på smink är bland annat ögonskuggspalett, mascara, setting spray och läppstift. Eller så funkar alltid sminktillbehör som sminkborstar, sminkspegel och sminkväska att ge bort i present. Det är bra att välja smink som inte har någon betydelse för vad personen har för hudton eller hudtyp det är lätt att det blir fel då.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Lyko och Kicks

1. Sminkborstar

Sminkborstar är något alla sminknördar behöver och uppskattar att få. Ge bort ett set med sminkborstar av bra kvalité och som går att använda för att göra en felfri bas samt en enkel ögon sminkning med.

Jag gillar Sigmas sminkborstar de är av bra kvalité, håller länge och ger bra resultat när du applicerar smink. De är även lätta att ta hand om. Mitt tips är att köpa Sigma Beauty Most Wanted Set som är ett set på Sigmas mest sålda och populäraste sminkborstar som ger en felfri bas samt blandar ögonskuggan fint.

En budget variant på ett set med sminkborstar är Real Techniques Everyday Essentials Gift Box även dessa borstar är populära men till ett billigare pris.

2. Sminkspegel med belysning

Att ha bra belysning när man sminkar sig är ett måste för att få till rätt nyanser och för att verkligen se hur det ser ut i dagsljus vilket kan vara svårt när man sminkar sig i rum eller badrum med rumsbelysning.

Därför kommer en sminkspegel med belysning göra en smink tokig tjej hur glad som helst att få. Den jag personligen gillar är Browgame Original Lighted Makeup Mirror som är en bordspegel som du kan ställa vart du vill och som är laddningsbar så du behöver inte placera den vid något eluttag för att få i gång belysningen.

Jag har gjort ett helt inlägg om just sminkspeglar med belysning där du kan läsa om lite fler varianter på sminkspeglar.

3. Ögonskuggspalett

urban decay ögonskuggspalett

Att få en ögonskuggspalett är alltid kul att få om man gillar smink och inget man kan få för mycket av. Det är ett säkert kort att ge bort. Jag kan förstå att det är svårt att välja vilken palett du ska köpa för det finns så otroligt många på marknaden och från alla sminkmärken.

Jag skulle satsa på att köpa ögonskuggspaletten från Urban Decay Born To Run Palette. Det är en palett som har allt för att skapa neutrala och festliga ögon looker. Färgerna i paletten passar alla ögonfärger och det är bara fantasin som sätter gränser med denna palett.

Vill du läsa mer om ögonskuggspaletter och få fler tips på andra paletter kan du läsa mitt inlägg om bästa ögonskuggspaletten.

4. Sminkväska

rymlig sminkväska

En snygg och rymlig sminkväska är bra att ha där man får plats med både smink och sminkborstar. Det är också en bra förvaring så man har koll på allt sitt smink och sina borstar.

Med en bra sminkväska är det också enkelt att få med sig allt sitt favoritsmink när man är på resande fot. Jag gillar sminkväskan StudioBlack Quilt Beauty Box från Lyko då den är rymlig och har fack för sminkborstar i locket.

5. Smink-hårband

hårband för smink

Det finns inget mer irriterande än när håret hänger i ansiktet när man ska sminka sig. Ofta brukar man lösa det med ett diadem eller hår-klämmor för att få bort håret från ansiktet.

Men nu finns det så fina och gulliga hårband som är mjuka och bekväma att ha på sig och som får bort håret från ansiktet samtidigt som man ser gullig ut.

Har du inte så stor budget men ändå vill ge något kul till den som älskar smink så kan du ge detta gulliga hårband från SunspaHedda Skoug X SunSpa. Det är även perfekt att använda när man ska tvätta bort sminket på kvällen och vill hålla håret borta.

6. Setting spray

setting spray

En setting spray får sminket att hålla hela dagen utan att glida av ansiktet oavsett om du vistas i blåst och regn eller blir svettig på dansgolvet. En setting spray är en förbruks vara som alltid behövs i alla tjejers sminkväska.

Den mest populära setting sprayen som de flesta älskar och som verkligen får sminket att hålla är Urban Decay all nighter. Jag gillar den som ger extra glow, setting sprayen finns även i original och som matt som passar en fet/oljig hy bäst.

Jag har också skrivit ett längre inlägg om bästa setting spray med glow om du vill se andra alternativ och även lite billigare setting sprays som finns.

7. Presentkort

presentkort kicks

Svårt att bestämma dig för va du ska köpa eller är det du har tänkt köpa tillfälligt slut? Då funkar alltid ett presentkort med valfri summa att ge bort på någon skönhetsbutik. Kolla så att det går att använda presentkortet både på nätet och fysiskt i butik.

På Kicks kan du köpa ett presentkort som funkar både i butik och på deras hemsida. Presentkortet är giltigt i två år. Med ett presentkort kan den som får det välja helt själv vad hen vill ha eller behöver.

Tips på egen present – Gör en egen presentbox

presentbox smink

Vill du vara lite mer kreativ och ge bort något mer personligt och eget kan du göra din egen presentbox att ge bort. Fyll din box med massa härligt smink i olika varianter men även bra att ha saker. Det finns inget roligare än att testa nytt smink och kanske hittar personen en ny favorit i boxen.

Du kan välja helt själv hur mycket du vill fylla din box med du kan även köpa en sminkväska och fylla den med sminkprodukter.

Välj en storlek på boxen eller sminkväskan som rymmer det du tänkt lägga i köp inte en box eller sminkväska som är för liten eller för stor. Ett tips är att börja med att köpa sminket så ser du hur stor box eller sminkväska du behöver.

Tips på smink att lägga i din presentbox/sminkväska:

Tips på sminkverktyg att lägga i presentboxen/sminkväskan:

 • Ögonfransböjare
 • Sminkborstar
 • Liten fickspegel
 • Pincett

Tips på utfyllnad i presentboxen/sminkväskan:

 • Sminkborttagning
 • Bomullpads eller tvättbara pads
 • Tops
 • Hårband

Känns det krångligt och för mycket men du gillar ändå idén? Då kan du lägga i ett presentkort i en sminkväska eller necessär ensamt eller fylla ut med det jag nämnde under ”tips på utfyllnad”.

Annars har Lyko färdiga presentboxar att köpa från olika sminkmärken med olika sminkprodukter och de finns i olika prisklasser.

Populära sminkmärken

Vet du inte från vilket märke du ska köpa ifrån och vad som uppskattas? Jag ska ge dig några tips på populära sminkmärken som de flesta gillar eller önskar sig.

De populäraste sminkmärkena:

 • Urban Decay
 • Anastasia
 • Nars
 • Mac Cosmetics
 • Caia
 • bareMinerals
 • It cosmetics

Budget sminkmärken som är populära:

 • Lumene
 • NYX
 • Make Up Store
 • Kicks BeautyAct
 • Isadora
 • E.l.f
 • Maybelline

Undvik att köpa detta smink i present

Det finns faktiskt smink du bör undvika att köpa till en person om du inte vet exakt vad den vill ha. Det kan vara svårt för dig att veta vilken nyans och färg du ska ha på vissa sminkprodukter och vissa typer av smink gör sig bättre på olika hudtyper.

Undvik att köpa detta i present:

 • Foundation
 • Concealer
 • Ögonbrynspenna/skugga

Kolla så det finns ångerrätt i butiken

När du köper smink eller sminkverktyg så kolla alltid att det finns retur- och ångerrätt om det skulle vara så att personen i fråga kanske redan har det du har köpt i present. Nu förtiden så kan man lämna tillbaka smink både i butik men också på nätet så länge förpackningen inte är bruten.

De butiker jag länkar till i detta inlägg har 14-30 dagars ånger- och returrätt. Här nedanför ser du hur lång ångerrätt butikerna har:

 • Kicks – 30 dagar
 • Lyko – 14 dagar

Om du väljer att köpa från någon annan butik så är det bra om du kollar upp om de har ångerrätt och på hur många dagar det är på.

Ångerrätten börjar gälla från det datum du har tagit emot varan. Beställer du av butiker som även finns fysiskt så är det enklast att lämna tillbaka till butiken än att skicka tillbaka på posten. Det är även kostnadsfritt då.

Lämna en kommentar