Bästa ögonskuggspaletten 2023 (Bäst i test)

Med ögonskuggor kan du skapa många olika looks både neutrala och festliga. Här är det bara din egna fantasi som sätter gränser.

Med en ögonskuggspalett så kan du göra både enkla vardags looker men också glittriga och festliga. Då en palett ger dig flera färger av både matta och glittriga ögonskuggor.

En bra ögonskuggspalett ska ha bra pigmentering, vara lätt att blanda ut och jobba med. En palett ska även innehålla ljusa, mellan, mörka och skimriga nyanser för att ge dig möjligheten att skapa både neutrala och festlig ögonmakeup.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Lyko, Åhlens och Kicks

1.Urban Decay Born To Run PaletteBästa ögonskuggspaletten allround
2.NYX PROFESSIONAL Ultimate Shadow PaletteBästa ögonskuggspaletten budget
3.bareMinerals Mineralist Eyeshadow PaletteBästa veganska ögonskuggspaletten
4.Morphe Jaclyn Hill Palette Volume IIBästa färgglada ögonskuggspaletten

Bästa ögonskuggspaletten är helt klart Urban Decay Born To Run Palette. Den här paletten har allt du behöver. Matta och skimriga färger som passar alla ögonfärger, du kan enkelt skapa en neutral look men även en festlig look. Perfekt för dig som endast vill ha en ögonskugspalett eller för dig som reser och behöver packa lätt.

Urban Decay Born To Run Palett är även min personliga favorit av ögonskuggspaletter då den är bra pigmenterad och lätt att blanda ut. Nackdelen är att paletten inte är vegansk som många av Urban Decays övriga smink är.

Är du ute efter en prisvärd och billig ögonskuggspalett ska du span in NYX PROFESSIONAL Ultimate Shadow Palette. Här får du 16 olika nyanser som är både skimriga och matta för att kunna skapa både festliga och neutrala looker.

Paletten passar dig som inte vill lägga för mycket pengar på en ögonskuggspalett men ändå få ögonskuggor som är lätta att jobba med. Nackdelen med paletten är att vissa färger inte är så bra pigmenterade.

Vill du ha en vegansk ögonskuggspalett så kan bareMinerals Mineralist Eyeshadow Palette vara något för dig. Den passar också bra för dig med känsliga ögon. Ögonskuggspaletten är liten och tar därför inte mycket plats i din sminkväska.

Trots att den är liten så får du fyra matta skuggor och två skimriga skuggor som du kan göra olika looker med. Skuggorna är lätta att blanda och lägger sig fint på ögonlocket utan att lägga sig i några veck. Nackdelen med paletten är att den är dyr till så få ögonskuggor man får.


Bästa ögonskuggspaletten – 4 grymma paletter

Jag verkligen älskar ögonskuggspaletter. Det ger dig så många möjligheter att skapa olika ögon sminkningar och du får verkligen använda din kreativitet. Idag finns det många olika paletter från alla sminkmärken och det kan vara riktigt svårt att välja en palett.

Det jag tycker är viktigt när det kommer till en ögonskuggspaletter är att du först och främst gillar färgerna som är i paletten. De ska vara bra pigmenterade och lätta att applicera och blanda ut.

Det finns både dyra och billigare ögonskuggspaletter och vill du ha en palett med ögonskuggor som är bra pigmenterade och lätta att blanda ut så ska du välja de dyrare märkena framför de billiga.


1. Urban Decay Born To Run Palette – Bästa ögonskuggspaletten allround

bästa ögonskuggspaletten urban decay

Urban Decay Born To Run Palette är den enda ögonskuggspalett du behöver. Färgerna i paletten passar för alla ögonfärger och du kan använda den till vardags men också för att skapa en festlig ögon sminkning.

Paletten har 21 olika färger som är både matta och skimriga. Ögonskuggorna är bra pigmenterade och blandas lätt ut och är lätt att jobba med. Vill du bara ha en ögonskuggspalett så är det denna från Urban Decay du ska ha.

Nackdelen är att paletten inte är vegansk som många andra av Urban Decays smink är. Paletten kostar också en del men jag tycker den lätt är värd det då den har fina färger, är bra pigmenterad och lätt att blanda ut.

För vem passar Urban Decay Born To Run Palette?

Urban Decay Born To Run Palette passar alla och är perfekt om du ska resa och måste packa lätt eller om du bara vill ha en enda ögonskuggspalett.

Den här paletten är även min personliga favorit då jag verkligen får allt jag behöver i en palett perfekt för mig som reser mycket. Det jag gillar förutom alla fina färger är att den är otroligt lätt att applicera och blanda in. Resultatet blir alltid fint.

Fördelar

 • 21 färger
 • Matta och skimriga ögonskuggor
 • Lätt att blanda ut
 • Bra pigmenterade
 • Passar för alla ögonfärger

Nackdelar

 • Ej vegansk
 • Dyr

2. NYX PROFESSIONAL Ultimate Shadow Palette – Bästa ögonskuggspaletten budget

bästa ögonskuggspalett budget

NYX PROFESSIONAL MAKEUP Ultimate Shadow Palette är NYX bäst säljande ögonskuggspalett. Inte så konstigt då den kommer i fyra olika paletter med olika nyanser. Det här är en riktig prisvärd ögonskuggspalett där du får mycket för pengarna.

Du kan skapa olika looks med dessa paletter som passar både till vardags och till fest då det finns matta och skimriga skuggor i paletten.

Skuggorna är lätta att jobba med men jag upplever att de är dåligt pigmenterade vilket är enda nackdelen med den här ögonskuggspaletten. Men sprayar du lite setting spray på sminkborsten så får du bättre pigment på ögonskuggan.

För vem passar NYX PROFESSIONAL Ultimate Shadow Palette?

NYX PROFESSIONAL MAKEUP Ultimate Shadow Palette passar dig som inte vill lägga allt för mycket pengar på en ögonskuggspalett och att kvalitén inte har så stor betydelse. Den är perfekt att köpa om det är din första palett och du vill testa.

Jag tycker det är en väldigt bra ögonskuggspalett för priset och jag kan skapa både naturliga vardags looks men också looks för festliga tillfällen. Skuggorna är lätta att bland in men vissa färger får du jobba lite extra med då pigmenteringen är dålig men det får du räkna med när du köper en billig ögonskuggspalett.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Passar till vardags och till fest
 • Lätt att jobba med
 • Finns i fyra paletter med olika nyanser
 • Matta och skimriga färger

Nackdelar

 • Dåligt pigmenterade

3. bareMinerals Mineralist Eyeshadow Palette – Bästa veganska ögonskuggspaletten

bästa veganska ögonskuggspaletten

bareMinerals Mineralist Eyeshadow Palette är en ögonskuggspalett som är 100% vegansk som kommer med sex fina färger där fyra är matta och två är skimriga. En liten palett som är lätt att ta med sig men som du ändå kan göra flera looker med.

Paletten finns i sex olika paletter med olika toner där vissa av paletterna har kalla toner och andra varma. Ögonskuggorna lägger sig fint på huden och blir jämn utan att lägga sig i veck, de är lätta att blanda ut och de är fint pigmenterade.

Jag hade önskat att det var lite fler nyanser i ögonskuggspaletten till det priset. Men det går ändå att skapa flera looker med paletten.

För vem passar bareMinerals Mineralist Eyeshadow Palette?

bareMinerals Mineralist Eyeshadow Palette passar alla men speciellt dig som vill ha en vegansk ögonskuggspalett eller har känsliga ögon. Paletten har fina och väl pigmenterade färger som är lätta att jobba med.

Jag gillar alla paletterna från bareMinerals och har svårt att välja en favorit. Paletten är liten och gör att den inte alls tar mycket plats i sminkväskan men hade ändå önskat några fler nyanser.

Fördelar

 • 100% vegansk
 • Fri från talk
 • Passar känsliga ögon
 • Bra pigmenterade
 • Lätta att blanda in

Nackdelar

 • Få nyanser
 • Dyr

4. Morphe Jaclyn Hill Palette Volume II – Bästa färgglada ögonskuggspaletten

bästa färgglada ögonskuggsplaletten

Morphe Jaclyn Hill Palette Volume II är en riktigt färgglad ögonskuggspalett som du kan skapa oändligt många looker med både neutrala, färgglada och festliga. Totalt är det hela 35 nyanser i denna palett med både matta och skimriga färger.

Skuggorna är väl pigmenterade och går lätt att blanda ut och jobba med. Nackdelen är att vissa skuggor kan smula en heldel vid applicering så gör din ögonsminkning först innan du lägger din bas så du kan torka bort smulorna som lägger sig under ögonen.

För vem passar Morphe Jaclyn Hill Palette Volume II?

Morphe Jaclyn Hill Palette Volume II passar dig som är ute efter en ögonskuggspalett med mycket färg. Med den här paletten är det bara din fantasi som sätter gränserna. För så mycket skuggor du får i paletten så är den prisvärd.

Jag älskar färgerna i Morphe Jaclyn Hill Palette Volume II och tycker de flesta skuggorna blandas in bra med varandra och vissa mindre bra. Men överlag är den helt fantastisk om du gillar färg.

Fördelar

 • Färgglad
 • 35 färger
 • Matta och skimriga skuggor
 • Bra pigmenterade
 • Sitter snyggt hela dagen

Nackdelar

 • Smular vid applicering

välja rätt ögonskugga

Saker att tänka på när du köper en ögonskuggspalett

 • Vilken nyans Ögonskuggspaletter kommer i flera nyanser. Välj en palett där du tycker om färgerna eller de nyanser som passar för din ögonfärg. En ögonskuggspalett ska innehålla både matta och skimriga skuggor för att du ska kunna skapa både neutrala och festliga looker.
 • Lätt att blanda- Det är en fördel om ögonskuggorna är lätta att blanda ut det gör att skuggan lägger sig jämt och fint på ögonlocket men också att du slipper skarpa kanter.
 • Pigmentering – En ögonskugga med bra pigmentering gör att du inte behöver lägga flera lager av ögonskuggan och det i sin tur kan gör att det smular sig. Ögonskuggspaletter som är lite dyrare har bättre pigmentering än billiga ögonskuggspaletter.
 • Förpackning – En bra förpackning är viktig tycker jag. Den ska vara smidig att ha i sminkväskan och förvara i sminklådan. Ett plus är om det finns en spegel i locket.

Hur får man ögonskuggan att sitta?

För att få ögonskuggan att sitta hela dagen utan att lägga sig i några vecka så ska du använd dig av en ögonprimer. En ögonprimer ger dig en jämn yta att applicera din skugga på, gör att skuggan fäster men gör också att färgen på ögonskuggan blir mer intensiv.

Tycker du ändå att ögonskuggan inte fäster trots att du använder dig av en ögonprimer kan det vara för att du använder en för fet ögonkräm. Har du en fet ögonkräm så applicera den endast på kvällen. Du kan också ha oljiga ögonlock som gör att ögonskuggan ändå inte fäster fast du använder ögonprimer.

Ett tips! är att efter du applicerat ögonprimer på ögonlocket är att du lägger lite transparent puder uppe på om du har oljiga ögonlock. Puder suger upp det oljiga från ögonlocket och gör att ögonskuggan kommer att fästa bättre.

Vilken ögonskugga passar mig?

Alla färger passar alla när det kommer till smink men vill du att din ögonfärg ska framhävas lite extra och vara mer intensiva så kan du välja komplementfärger till din ögonfärg. Det får din ögonfärg att poppa.

Din ögonfärg:

 • Blåa ögona – Passar bäst i varma färger som bruna, oranga och guldiga toner.
 • Bruna ögon – Passar bäst i lila, blåa och gröna toner.
 • Gröna ögon – Passar bäst i röda nyanser som rosa, röd, vinrött och brunröda toner.
 • Gråa ögon – Passar bäst i mörkbrunt och guldiga toner.
vilken ögonskugga passar mig

Hur använder man en ögonskuggspalett?

En ögonskuggspalett har flera olika ögonskuggar som är matta, skimriga, ljusa och mörka. Det är för att du ska kunna skapa olika looker med din palett. Du kan göra neutrala looks men också mer festliga looks med en ögonskuggspalett.

Börja med att kika på din palett vad den har för färger och dela in den i olika kategorier så att du enkelt ska kunna organisera dig på paletten. Botten färg, mellan färger, mörka färger och skimriga färger.

Bottenfärg (Ljus skugga)

Bottenfärgen är den du alltid börjar med. Den färgen är oftast i en hudfärgad ton som du applicerar över hela ögonlocket som en grund innan du applicerar resten av ögonskuggorna. Här kan du använda en lite större och fluffigare ögonborste.

Mellan-mörk skugga

Dessa färger är inte för mörka men inte för ljusa hellre. Mellanfärgerna använder du för att forma ögat och ta fram skuggor så du får ögat att framhävas mer. Beroende på vilka nyanser din palett har så kan de mellan mörka färgerna variera. Ett exempel på en mellan mörka färg kan vara ljusbrunt. Här kan du använda en fluffig sminkborste som är lite spetsig på toppen.

Mörk skugga

De mörka ögonskuggorna på paletten appliceras oftast på ytterkanten på ögonlocket. Här kan du använda samma borste som du hade till mellanfärgerna. De mörka skuggorna blandar du ut och jobbar med uppåtgående cirkulerade rörelser.

Skimrig skugga

Alla ögonskuggspaletter har skimriga skuggor. Dessa skuggor applicerar du mitt på ögonlocket med en platt ögonpensel för att få upp mer färg. Ett tips om du vill ha en intensiv färg på skimret är att spraya sminkborsten med setting spray innan du tar upp ögonskuggan och duttar på ögonlocket eller lägga på extra ögonprimer på ögonlocket innan du applicerar den skimriga skuggan.

Vilka sminkbortstar ska man använda till ögonskugga?

För att applicera ögonskugga snyggt behöver du sminkborstar som är till för ögon makeup. De är mindre för att varar lätta att jobba med då du sminkar dig kring ögonen och på små områden.

Är du nybörjare så skulle jag rekommendera att börja med minst tre sminkborstar som är till för ögon makeup.

3 ögon makeup borstar du måste ha:

 • En större luftig och fluffig borste
 • En fluffig men lite smalare borste
 • En platt borste

Ju mer van du blir med att lägga en ögon makeup ju mer sminkborstar kommer du vilja ha. Använder du samma borste till flera färger var noga med att torka borsten noga innan du tar ny färg me den.

Ett prisvärt kit på sminkborstar är Real Techniques Everyday Eye Essentials som du kan skapa oändlig många ögon looker med.

sminkborstar för ögonskugga

Vilka färger måste finnas i en ögonskuggspalett?

Det ska finnas ljusa, mellan mörka, mörka och skimriga ögonskuggor i en palett. Antalet skuggor varierar beroende på hur stor palett du vill har. Varför det ska finnas så många olika färger i en ögonskuggspalett är för att du ska kunna skapa flera olika ögon sminkningar med en palett.

Sen finns det vissa paletter som enbart har matta ögonskuggor och då finns det inga skimriga skuggor på en sådan palett, lika på en palett med enbart skimriga skuggor finns det inga matta skuggor.

Hur länge håller en ögonskuggspalett?

En ögonskuggspalett kan håll i upp till två år om du inte är där med orena fingrar och smutsiga sminkborstar. Det kan bildas en hinna på ögonskuggorna som ser oljig/glansig ut men det kan du lätt skrapa bort med hjälp av en vass kniv så får du fram en ny yta på skuggan.

För att din ögonskuggspalett ska hålla länge så ha alltid rena fingrar om du applicerar ögonskugga med fingrarna och se till att göra rent dina sminkborstar regelbundet.

En gammal palett är inte farligt att använda. Det som händer är att färgen på ögonskuggan fäster inte lika på bra på ögonlocket och är inte lika pigmenterad. Det är även svårare att blanda ut en gamla ögonskugga.

bra ögonskuggspalett

Varför du bör köpa en bra ögonskuggspalett

Med en ögonskuggspalett kan du skapa så mycket och det är det enda du behöver för att göra en snygg ögon makeup. Du kan göra vardags sminkningar men också en festlig sminkning och du kan variera dig på ett helt annat sätt än om du köper en ögonskugga.

Köper du en bra ögonskuggspalett så får du pigmenterade ögonskuggor som är lätta att applicera och blanda med varandra. Du får både matta och skimriga skuggor.

4 fördelar med en ögonskuggspalett:

 • Fler möjligheter att skapa olika looks
 • Lätta att blanda
 • Bra pigmenterade
 • Enkla att applicera

Vanliga frågor om ögonskuggspalett

Hur stor ögonskuggspalett ska man ha?

Jag tycker du ska ha en palett som har minst sex till åtta skuggor skuggor så du kan skapa olika sminkningar. Ju större palett du har ju fler färger och möjligheter får du.

Vad kostar en ögonskuggspalett?

En ögonskuggspalett kan kosta allt från 100-600kr. Priset varierar på hur stor paletten är, innehåll och märke.

Vilka färger måste man ha i en ögonskuggspalett?

En ljus, mellan, mörk och skimriga skuggor ska du ha i en palett. Vad det är för exakta färger beror på vad du har för nyans på din ögonskuggspalett.

Populäraste märket på ögonskuggspalett?

Ett populärt märke på ögonskuggspaletter är Urban decay. Vill du ha en billigare palett så är NYX paletter populära.


Hur jag har sammanställt informationen i inlägget

Jag har själv flera ögonskuggspaletter då jag älskar att skapa olika ögon looker och har därför hunnit testa olika paletter genom åren. Och vet vad jag gillar och vad som är bäst.

Det jag gillar kanske någon annan inte gillar. Därför har jag även gått igenom recensioner och betyg från olika skönhetsbutiker på nätet för att se vilka ögonskuggspaletter flest gillar och rekommenderar.

På så sätt har jag kommit fram till de bästa ögonskuggspaletterna. Många av de paletter som andra rekommenderade har även jag provat. Hoppas du ska hitta en ögonskuggspalett som du kan skapa flera looker med både till vardags men också till fest med hjälp av min guide.


Lämna en kommentar