Bästa contouring kit 2024 (Bäst i test)

Med hjälp av contouring kan du framhäva och forma ditt ansikte. Det gör du med färger som är ljusa och mörka. Där de ljusa färgerna framhäver och de mörka färgerna förminskar.

För att göra en contouring behöver du inte vara något proffs på smink. Vem som helst kan göra det.

Ett bra contouring kit ska innehålla både mörka och ljusa färger som, bronzer, mörka kalla toner, ljusa nyanser och highligter. Ett contouring kit ska vara anpassat så de passar alla hudtoner men de ska också vara lätta att blanda i varandra och lätt att applicera.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Lyko och Kicks

1.Anastasia Beverly Hills Contour Kit Light to MediumBästa contouring kit
2.NYX PROFESSIONAL Highlight & Contour Pro PaletteBästa contour kit för nybörjare
3.MAC Studio Fix Sculpt And Shape Contour PaletteBästa contour kit för ljus hy
4.Viva la Diva Cream Contour Kit Diva Cream ContourBästa krämiga contour kit
5.LH cosmetics Infinity PaletteBästa contour kit allround

Det bästa contouring kit är Anastasia Beverly Hills Contour Kit Light to Medium som är en lätt arbetad contouring som smälter in fint i huden. Med bra pigment och bra nyanser kommer den att bli en stor favorit i sminkväskan.

Contouring kitet är även 100% veganskt och täpper inte igen dina porer. Nackdelen är det dyra priset men paletten räcker istället hur länge som helst.

Ett perfekt nybörjar contouring kit är NYX PROFESSIONAL Highlight & Contour Pro Palette. Här får du ett contouring kit med åtta olika nyanser för att kunna matcha nästa alla hudtoner. Perfekt för dig som vill lära dig att contoura.

NYX contouring kit har pigmenterade skuggor som är lätta att jobba med och som även är 100% veganskt och cruelty-free. Nackdelen är att det inte går att köpa någon refill till paletten som man lätt kan tro då skuggorna går att plocka ur.

Är du ute efter ett contouring kit som passar ljus hy då ska du kika på MAC Cosmetics Studio Fix Sculpt And Shape Contour Palette. Paletten har tre mörka matta skuggor och tre ljusa skuggor.

Med det här contouring kitet får du ett naturligt resultat och skuggorna är både lätta att applicera och smälter in fint på huden. Ett plus till förpackningen som är smidig och lätt att ha med sig men ändå rejäl och tålig.


Bästa contouring kit – 5 bra contour paletter som framhäver dina drag

En contour palett är i första hand till för att forma ansiktet med skuggor och ljusa upp de partier du vill framhäva mer.

Du kan exempelvis ge illusionen av en smalare näsa genom att applicera mörka skuggor längs med näsbenet.

Du kan även använda ett contour kit till så mycket mer än bara att forma ditt ansikte. Jag brukar även använda färgerna som ögonskugga eller som en ögonbrynsskugga. Vilket gör det perfekt om du inte vill ha för mycket sminkprodukter i sminkväskan.

Det viktigaste när du väljer en contour palett är att det är rätt nyans för din hudton och att färgerna är lätta att blanda in i varandra så det inte blir några skarpa kanter.

Jag tipsar om de mest populära contour kit här nedan som passar både nybörjare och proffs.


1. Anastasia Beverly Hills Contour Kit – Bästa contouring kit

anastasia contouring kit

Anastasia Beverly Hills Contour Kit Light to Medium ger dig sex skuggor där tre av dom är mörka för att skugga ansiktet med och tre ljusa för att ljusa upp. Det är lätt att blanda skuggorna i Anastasias Contour Kit och de smälter fint in i varandra.

Contouring kitet passar de flesta hudtoner och är bra pigmenterade så du behöver bara lite puder vilket gör att paletten kommer att hålla i evigheter.

Nackdelen är att contour kitet är dyrt om man jämför med andra contour paletter. Men jag tycker ändå den är värd det då den räcker länge och är lätt att jobba med.

För vem passar Anastasia Beverly Hills Contour Kit?

Anastasia Beverly Hills Contour Kit Light to Medium passar alla oavsett hudton. Det här är en super härligt contouring palett att jobba med då färgerna smälter in fint i ansiktet. Det är också denna palett jag använder mig av dagligen för att skulpturer och forma mitt ansikte.

Det jag gillar extra mycket med denna palett är att den inte täpper igen porer och att de när 100% vegansk. Trots det saftiga priset så räcker skuggorna otroligt länge så den är värd vartenda krona.

Fördelar

 • 100% Vegansk
 • Blandas fint ihop
 • Täpper ej igen porer
 • Sammetslen finish
 • Bra pigment

Nackdelar

 • Dyr

2. NYX PROFESSIONAL Highlight & Contour Pro Palette – Bästa contour kit för nybörjare

contouring palett för nybörjare nyx

NYX PROFESSIONAL Highlight & Contour Pro Palette har åtta olika nyanser för att kunna passa de flesta hudtoner. Det finns både varma, kalla, mörka och ljusa toner så du ska kunna anpassa färgerna efter dig.

Nyx contour palette är lätt att jobba med och smälter in bra men var lite försiktigt med färgen då den är väldigt pigmenterad. Det här är en contouring som är 100% vegansk och cruelty-free.

Nackdelen med NYX contouring palett är att det inte går att köpa refill till som man lätt kan tro då skuggorna går att plocka ur. Paletten passar heller inte för dig med väldigt mörk hudton.

För vem passar NYX PROFESSIONAL Highlight & Contour Pro Palette?

NYX PROFESSIONAL Highlight & Contour Pro Palette är en perfekt contouring kit att börja med om du vill lära dig att contoura då den inte är dyr och du får olika nyanser på skuggorna för att matcha din hudton så bra som möjligt.

Det här är verkligen en prisvärd contour palett som blandas in fint på huden

Fördelar

 • Prisvärd
 • Passar dig som nybörjare
 • Lätt att blanda ut
 • Bra pigmenterad
 • 100% Vegansk

Nackdelar

 • Går inte att köpa refill skuggor
 • Passar inte alla hudtoner

3. MAC Cosmetics Studio Fix Sculpt And Shape Contour Palette – Bästa contour kit för ljus hy

mac contour kit

MAC Cosmetics Studio Fix Sculpt And Shape Contour Palette finns som två olika paletter en light/medium och en medium/dark nyans. Det är sex skuggor där tre av dom är mörka matta skuggor du contourar med och tre ljusa väldigt lätt skimriga skuggar du kan highlighta med.

Skuggorna i paletten smälter väldigt bra ihop med huden och är lätta att blanda in för att få ett naturligt resultat. Contoring paletten som är i nyansen light/medium passar bra för dig med en väldigt ljus hy.

För vem passar MAC Cosmetics Studio Fix Sculpt And Shape Contour Palette?

MAC Cosmetics Studio Fix Sculpt And Shape Contour Palette passar alla då de finns i två paletter med olika nyanser. Men har du en ljus hy och har svårt att hitta ett contouring kit som inte blir för mörkt eller för orange så ska du kika på den här i light/medium.

Jag gillar förpackningen på Macs contouring kit då den känns rejäl vilket gör att du inte behöver vara orolig för att skuggorna i paletten ska gå sönder om du skulle tappa den i golvet. Den har även en stor och stabil spegel i locket.

Fördelar

 • Passar ljus hy
 • Smälter in fint i huden
 • Kalla toner
 • Bra förpackning
 • Räcker länge

Nackdelar


4. Viva la Diva Cream Contour Kit Diva Cream Contour – Bästa krämiga contour kit

contour kit cream

Viva la Diva Cream Contour Kit Diva Cream Contour har åtta krämiga nyanser som passar alla hudtoner både ljus och mörk hy. Förutom de mörka och ljusa contouring färgerna så får du även en persikofärgad rouge med i kitet.

Det här är ett riktigt budget kap om du gillar att contoura med krämig formula istället för puder. Formulan gör det lätt att blanda in färgerna i varandra.

Nackdelen med contour kitet är att alla färger inte kommer till användning då den ska funka för alla hudtoner. Men de nyanser du inte använder i ansiktet går att använda som ögonskugga om du verkligen vill utnyttja alla färger i kitet.

För vem passar Viva la Diva Cream Contour Kit Diva Cream Contour?

Viva la Diva Cream Contour Kit Diva Cream Contour passar dig som vill göra contouring med en krämig formula istället för puder. Passar också dig som har en torr hy.

När jag testade Contour kitet från Viva la Diva så hade jag inte så höga förväntningar men jag vart positivt överraskad då färgerna smälter in fint i varandra och det är fina nyanser som är väl pigmenterade.

Fördelar

 • Passar alla hudtoner
 • Prisvärd
 • Lätt att applicera
 • Innehåller även en rouge
 • Bra pigmenterade

Nackdelar

 • Svårt att få användning för alla färger i kitet

5. LH cosmetics Infinity Palette – Bästa contour kit allround

lh infinity palette

LH cosmetics Infinity Palette är ett contouring kit som går att använda till allt och den enda palett du behöver. Här får du åtta olika nyanser som du kan använda som contouring, ögonskugga, rouge och för att fylla i ögonbrynen med.

Skuggorna kan du även använda med vatten du kan t.ex. sprayat setting spray eller face mist på din sminkborste för att få ut en mer intensiv färg på skuggorna.

Nackdelen är om du inte är försiktig eller lätt på handen när du sminka dig så kan du bli fläckig i ansiktet. Så det gäller att få in rätt teknik så blir det bra.

För vem passar LH cosmetics Infinity Palette?

LH cosmetics Infinity Palette passar alla hudtoner och perfekt för dig som endast vill ha en palett som passar till allt. Ska du ut på resa och inte har mycket plats i din packning så räcker det med endast denna palett.

Den här paletten är ett måste i min sminkväska och jag tar alltid med mig den när jag är på resande fot då den verkligen har allt jag behöver.

Fördelar

 • Multifunktionell
 • Bra att ha med på resan
 • Passar både till vardags och fest
 • 100% Vegansk
 • Skuggorna kan användas torra och blöta

Nackdelar

 • Kan bli fläckig

bra contouring kit

Saker att tänka på när du köper ett contour kit

 • Nyans Många contorung kit har bara en nyans men som ska passa för alla hudtoner. Finns det flera kit i olika nyanser så är det bra om du vet vad du har för hudton. Kiten brukar oftast benämnas i light/medium och medium/dark.
 • Formula – Vad gillar du att sminka dig med är det krämigt smink eller puder. Ett contour kit finns både i kräm formula och puder. En kräm formula passar alla men bäst för dig med torr hy. Puder passar även det för alla men har du en fet och oljig hy så är ett contour kit i puder att föredra.
 • Förpackning – En smidig och lätt förpackning på ett conour kit är att föredra då det är lätt att få med sig utan att det är klumpigt. Det är även skönt om det är en spegel på insidan av locket det gör att du kan göra en contour vart du vill.
 • Lätt att blanda – Det är en fördel om skuggorna i contour kitet går lätt att blanda ihop med varandra så att det blir ett naturligt resultat. Är de lätta att blanda så är de även lätta att applicera och jobba med. Du slipper även att det ser fläckigt ut om det går lätt att blanda ut.

Vilken färg ska man ha på contour?

När du väljer färg för att contoura med ska du ta en färg som är lite kallare och mörkare än vad du vanligtvis använder när du exempelvis har en bronzer som går mer åt det varma hållet.

Tonerna på en contour färg kan upplevas gråa då det är skuggor du vill sminka i ansiktet för att formar eller ge en illusion av en smalare näsa.

Det finns också ljusa och mörka contour färger där de ljusare är för dig med en ljus hudton och de mörka är till för dig med en mörk hudton. Är du ändå osäker välj då ett contour kit som har alla nyanser och som är till för att passa de flesta hudtoner. På så sätt kan du testa dig fram hemma vilken färg som passar ihop med din hudton bäst.

Hur lägger man en contouring?

Den mörka färgen i contouring som är till för att skugga lägger du under kindbenen, på sidorna av pannan och på sidorna av näsan. Det är för ge illusionen av en mindre panna, smalare näsa eller markerade kinder.

De ljusare färgerna på en conrouring lägger du på de delar i ansiktet du vill lyfta och framhäva. Som på näsryggen, mitt på pannan, på hakan och på kindbenen.

hur lägger man en contouring

Vilken borste ska man använda till contouring?

En kompakt sminkborste för de mörka skuggorna och en mindre fluffigare borst för de ljusa skuggorna. Självklart finns inget som är rätt eller fel för vilken borste du ska använda när du lägger en contouring utan det handlar mer om vad du gillar att använda och att resultatet blir så som du vill.

Jag tycker det är lättast med en liten kompaktare sminkborste när jag lägger skuggorna under kindbenet och på sidorna av näsan. En stor kompakt fjäder borste fungerar också bra för att använda under kindbenet, risken att se fläckig ut blir minimal då.

När du ska lägga de ljusa färgerna i contouring som är på näsrygg, kindben, panna och haka så rekommenderar jag att du använder dig av en mindre lite fluffigare sminkborste.

Vad behöver man vid contouring?

Det enda du behöver för att göra en fin contouring är ett contouring kit som innehåller kalla mörka skuggor och ljusa skuggor. Sen behöver du bra sminkborstar som du kan applicera skuggorna med och som är lätta att jobba med som inte gör att det blir fläckigt i ansiktet.

Innan du gör en contouring så börja alltid med att göra din bas som består av primer, foundation och concealer. När du sminkat klart en contouring fortsätter du med eventuellt bronzer, rouge och highligter och resten av sminkningen. Avsluta alltid med en setting spray som får ditt smink att sitta på plats hela dagen.

borstar till contouring

Contouring vs Bronzer

Skillnaden på en contouring och en bronzer är att en contouring skugga är kall i tonen och går mer åt det gråa hållet medans en bronzer har varmare toner.

Men en contorung gör du skuggor som jag har nämt tidigare i inlägget och med en bronzer ger du färg till ansiktet så du får en solkysst känsla över ansiktet.

Både en contouring skugga och bronzer applicerar du på ungefär samma ställen och blandar in de i varandra. Fört lägger du en contouring sen går du in med en bronzer och blandar in i själva contouringen.

Kan man använda concealer som contour?

Ja det kan du. Du kan använda en ljus concealer och en mörk concealer som du använder på samma sätt som ett contouring kit. Det är också ett bra alternativ att använda concealer som contouring om du har en torr hy och har svårt för att använda puder i ansiktet.

Applicera ut concealern över ansiktet på samma sätt som du gör när du använder puder, den mörka concealern på de ställena i ansiktet som ska skuggas som under kindbenet, sidorna på näsan och sidorna av pannan. Ljusa concealern applicerar du på de ställena som ska framhävas som näsrygg, haka, på kindben och panna.

Blanda sedan in concealern med hjälp av en fuktad beautyblender eller en kompakt sminkborste så concealern blandas in fint i huden.

contouring vs bronzer

Varför du bör köpa ett bra contouring kit

Med att köpa ett bra contouring kit så kan du forma och framhäva drag i ditt ansikte som du vill. Det är lätt att jobba med och skuggorna blandas in bra i varandra utan att se fläckigt ut.

Ett bra contouring kit har även en bra förpackning som är smidig att ta med sig, har en spegel i locket så du kan göra en contouring vart du vill.

3 anledningar att köpa ett bra contouring kit:

 • Smälter in fint i huden
 • Lätt att jobba med
 • Ser naturligt ut

Vanliga frågor om contouring kit

Vilket är det vanligaste märket på contouring kit?

Det vanligaste och mest populäraste märket på contouring är Anastasia och i budget klassen är det NYX.

Vad kostar ett contouring kit?

Ett contouring kit kan kosta allt från 200-700kr. Där skillnaden på priset är märke, kvalité och antal skuggor.

Kan man använda ett contouring kit som ögonskugga?

Ja det kan du. Med ett contouring kit kan du göra fina naturliga ögonsminknigar med. Annars finns det även multifunktionella paletter som LH Infinity palette som jag nämt tidigare i inlägget. Med den paletten kan du använda skuggorna som contouring, ögonskugga, eyeliner, bronzer och rouge.

Hur många skuggor ska en contouring kit ha?

Det räcker med sex stycken skuggor där tre är mörka och tre är ljusa. Sen finns det även contour kit som har fler skuggor oftast är det paletter som passar för alla hudtoner. Vanligast är det 6-8 skuggor på ett contour kit.


Hur jag har sammanställt informationen i inlägget

Jag brukar själv använda mig av contouring kit och har hunnit testa några paletter genom åren. Och vet vad jag gillar och vad som passar bäst för mig.

Det jag gillar kanske någon annan inte gillar. Därför har jag även gått igenom recensioner och betyg från olika skönhetsbutiker på nätet för att se vilka contouring kit flest gillar och rekommenderar.

På så sätt har jag kommit fram till de bästa contouring kit. Många av de paletter som andra rekommenderade har även jag provat. Hoppas du ska hitta ett contouring kit som du kan forma och framhäva dina ansiktsdrag med med hjälp av min guide.


Lämna en kommentar