Bästa peeling för ansiktet 2024 (Bäst i test)

För att få en ren och klar hy med lyster behöver du peela (exfoliera) huden regelbundet ungefär 1-2 gånger i veckan.

Och jag vet att det kan vara svårt att hitta rätt då det finns lite olika typer av peelings som enzympeeling, mekaniskpeeling och kemiskpeeling men även multipeeling som innehåller alla tre varianter.

En bra peeling för ansiktet ska vara anpassat efter din hudtyp, avlägsna döda hudceller, ta bort orenheter, minska porer men också ge lyster och glow till huden. Med en peeling för ansiktet får du fram en ny frisk och klar hy som lättare kan ta upp efterkommande hudvård.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Lyko, Hudoteket, Bangerhead och Kicks

1.Emma S. Treatment Enzyme PeelBästa ansiktspeeligen
2.Dermalogica Skin Health Daily MicrofolianBästa peeling för känslig hy
3.Maria Åkerberg Papaya PeelingBästa peeling för torr hy
4.Exuviance Achive Triple MicrodermabrasionBästa peeling mot pormaskar
5.Elixir Cosmeceuticals Acticlear padsBästa peeling pads

Bästa peelingen för ansiktet är Emma S. Treatment Enzyme Peel. Det här är en perfekt peeling om du vill ha en qickfix och har ont om tid. På endast en minut löser peelingen upp orenheter och tar bort döda hudceller. Du får en ren hud, klarare hudton, glow och huden känns mjuk och len efteråt.

Nackdelen är att du kan bli röd i ansiktet efteråt så därför är det bäst att använda peelingen på kvällen, rödheten lägger sig och är inget farligt. Har du en känslig hy så ska du undvika denna peeling.

Är du ute efter en mild peeling för känslig hy ska du spana in den populära Dermalogica Skin Health Daily Microfolian. Här får du en peeling som du kan använda dagligen då den är mild. Trots att den är mild så avlägsnar peelingen döda hudceller och rengör porer på djupet.

Förutom det reducerar den pigmenteringar med tiden, ger klarare hudton, lyster och mjuk hy. Peelingen är ett enzympulver som aktiveras och blir till en pasta i kontakt med vatten. Nackdelen är att det kan vara svårt att dosera pulvret i början.

Vill du ha en peeling för en torr hy ska du kika på Maria Åkerberg Papaya Peeling. Det är en ekologisk och prisvärd peeling som löser upp orenheter och döda hudceller med hjälp av fruktsyran från papayan men också med små korn som löser upp sig när du masserar in peelingen i huden.

Peelingen är skonsam mot huden och ger dig en ren, återfuktad och mjuk hy med lyster. Nackdelen med Maria Åkerbergs peeling är att den är rinnig och det kan lätt komma ut för mycket produkt om du inte är med. Så skaka tuben innan och öppna den upp och ner.


Bästa peelingen för ansiktet – 5 bra ansiktsskrubb som ger dig en klarare hy

För mig är peeling ett måste i hudvårds-rutinen, jag använder mig av en peeling 1-2 gånger i veckan beroende på om det är en stark eller mild peeling. Peeling brukar även kallas för ansiktsskrubb eller exfoliering men alla tre benämningar har samma syfte att ta bort döda hudceller från huden.

En peeling tar fram en klarare hy med lyster då en den löser upp döda hudceller från huden och rensar porer på orenheter. Det gör också att huden lättare kan ta upp effekterna av efterkommande hudvård som toner, serum och ansiktskräm.

När du väljer en peeling för ansiktet är det viktigt att du tar hänsyn till vad du har för hudtyp eller i vilket hudtillstånd din hud är i. Men också vad det är du vill ha ut av en peeling. En peeling kan jobba på lite olika problemområden.

I det här inlägget ska jag tipsa dig om fem olika peelings för olika hudtyper men jag svar också på de vanligaste frågorna kring peeling för ansiktet längre ner i inlägget.


1. Emma S. Treatment Enzyme Peel – Bästa peeling för ansikte

emma s peeling

Emma S. Treatment Enzyme Peel är en snabbverkande enzympeeling som du endast behöver ha i ansiktet i en minut. Peelingen innehåller både AHA och BHA syror som tar bort döda hudceller och löser upp pormaskar. Hjälper även till att förbättra fuktbalansen i huden.

Är du en person som inte har så mycket tid eller vill att det ska gå snabbt så är den här peelingen perfekt för dig. Det är en härlig formula på peelingen som du lätt applicerar över hela ansiktet, undvik området runt ögonen.

Nackdelen med Emma S. Treatment Enzyme Peel är att den inte passar för alla hudtyper, har du en känslig hud så ska du undvika denna peeling mask. Det kan sticka lite i huden och du kan bli röd i ansiktet vid första användningen men det är något som lägger sig och är inte farligt.

För vem passar Emma S. Treatment Enzyme Peel?

Emma S. Treatment Enzyme Peel passar dig som vill ha en rejäl enzympeeling och en quickfix. Huden blir ordentligt ren och du får ett fint glow efter peelingen som håller i sig. Ansiktet känns mjukt och lent efteråt och du får även en klarare hudton.

Eftersom du kan bli röd av denna peeling rekommenderar jag att du använder den på kvällen innan du lägger dig. Rödheten lägger sig efter ett tag men är inget för dig med känslig hy.

Jag vart röd första gången jag använde peelingen sen har jag inte märkt av någon rödhet i huden gångerna efter. Jag har en kombinerad/normal hy.

Fördelar

 • Snabbverkande
 • Vegansk
 • Lätt att applicera
 • Tar bort dödad hudceller
 • Återfuktande

Nackdelar

 • Passar inte känslig hy
 • Rödhet kan uppstå

2. Dermalogica Skin Health Daily Microfolian – Bästa peeling för känslig hy

peeling för känslig hy

Dermalogica Skin Health Daily Microfolian är ett enzympulver som aktiveras i kontakt med vatten och blir då som en pasta du masserar in i ansiktet. Den här peelingen är mild vilket gör att du kan använda den dagligen. Peelingen tar bort döda hudceller, ger lyster och gör huden mjuk efter.

Peelingen kan du med fördel använda på morgonen för att ge huden en bra grund för efterkommande hudvårdsprodukter som serum, ansiktskräm och smink. Direkt efter användning får du en klarare och jämnare hudton.

Nackdelen med Dermalogica peeling är att det kan vara svårt att dosera pulvret. Ibland kan det komma ut för mycket pulver men det är något du lär dig med tiden hur du ska hantera förpackningen och doseringen.

För vem passar Dermalogica Skin Health Daily Microfolian?

Dermalogica Skin Health Daily Microfolian passar dig som vill ha en mildare peeling men som ändå gör jobbet utan att irritera. Passar alla hudtyper.

Jag tycker att jag ser en direkt skillnad på huden efter första användningen, jag får lyster och huden ser jämnare ut. Jag gillar att den löddrar och det är skönt att massera in peelingen i huden massera in den i två minuter innan du sköljer av peelingen.

Fördelar

 • Passar alla hudtyper
 • Mild
 • Går att använda dagligen
 • Reducerar pigmentering
 • Dryg peeling som räcker länge

Nackdelar

 • Svår att dosera

3. Maria Åkerberg Papaya Peeling – Bästa peeling för torr hy

bästa peeling för torr hy

Maria Åkerberg Papaya Peeling är en ekologisk peeling som med hjälp av frukstyrorna från papayan löser upp döda hudceller i huden. Peelingen innehåller även lite korn (mekanisk peeling) som löses upp när du masserar in peelingen i ansiktet.

Peelingen passar alla hudtyper men framför allt dig som har en torr hy eller känslig hy. Peelingen är behaglig att använda och huden känns super mjuk och ren efteråt.

Nackdelen med Maria Åkerbergs peeling är att den är rinnig och det kommer snabbt ut mycket produkt. Ett tips är att skaka tuben innan och öppna locket försiktigt så det inte rinner ut för mycket produkt på en gång. H adeb även ståendes upp och ner när du förvarar den.

För vem passar Maria Åkerberg Papaya Peeling?

Maria Åkerberg Papaya Peeling passar alla hudtyper men framför allt dig med en torr hy. Peelingen är skonsam och behaglig att använda.

Jag gillar verkligen denna peeling speciellt på vintern när min hud blir lite torrare. Eftersom det är en ekologiskt peeling så kan både konsistens, färg och doft skilja sig lite åt från gång till gång men det är inget som påverkar peelingen och hur den verkar på huden. Men det är bra att ha det i åtanke.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Passar alla hudtyper
 • Prisvärd
 • Återfuktande
 • Ger lyster

Nackdelar

 • Rinnig

4. Exuviance Achive Triple Microdermabrasion – Bästa peeling mot pormaskar

bästa peeling mot pormaskar

Exuviance Achive Triple Microdermabrasion är en trippel verkande peeling som jobbar med enzympeeling, mekanisk peeling och kemisk peeling. Peelingen innehåller AHA-syra, enzymer från papaya och mikrokristaller. Exuviance är en riktigt bra ansiktsskrubb.

Det här är en effektiv peeling som en ansiktsbehandling på tub som du själv kan göra hemma. Använder du den regelbundet 1-2 gånger i veckan kommer du få fina resultat på din hud. Peelingen hjälper till med cellförnyelse, minskar dina porer, ger lyster, reducerar pigmenteringar och orenheter.

Nackdelen är att den inte passar alla hudtyper. Har du en känslig och tunn hy så ska du kika på en annan snällare peeling.

För vem passar Exuviance Achive Triple Microdermabrasion?

Exuviance Achive Triple Microdermabrasion passar dig som vill ha en riktigt effektiv peeling som ger fina resultat direkt efter och med regelbunden användning. Passar alla åldrar och extra bra för dig som har pormaskar.

Den här peelingen är super härlig och magisk förutom allt bra den gör med din hud så är doften god och behaglig, färgen på peelingen är lite orange och formulan är lätt att massera in i ansiktet. Den här peelingen är ett måste i mitt badrumsskåp och mina porer är betydligt mindre nu sen jag började använda denna.

Fördelar

 • Trippel verkande peeling
 • Effektiv
 • En ansiktsbehandling på tub
 • Behaglig doft av persika och papaya
 • Reducerar tilltäppta porer

Nackdelar

 • Passar inte alla hudtyper

5. Elixir Cosmeceuticals Acticlear pads – Bästa peeling pads

bästa peeling pads

Elixir Cosmeceuticals Acticlear pads är peeling pads som är perfekt för dig med en känslig eller fet hud då de innehåller både glykolsyra och salicylsyra. Padsen ger en uppfräschande och peelande effekt på huden, gör hudtonen jämnare med tiden men de är också antiinflammatorisk.

Svep över padsen på en rengjord hud utan att tvätta bort efter, låt produkten sjunka in innan du forsätter med serum och ansiktskräm. Padsen är lätta att använda och används 1-2 gånger i veckan.

Nackdelen är att padsen tar slut fort men ett tips är att dela dom på mitten så räcker de dubbelt så länge.

För vem passar Elixir Cosmeceuticals Acticlear pads?

Elixir Cosmeceuticals Acticlear pads passar alla men extra bra för dig med en känslig eller fet hy. Då padsen reducerar överflödig talg och öppnar upp tilltäppta porer. Padsen hjälper även till att lugna stressad hud om du t.ex. bränt dig i solen.

Fördelar

 • Passar alla hudtyper
 • Lätt att använda
 • Reducerar överflödig talg
 • Lugnar solbränd hud

Nackdelar

 • Blir dyra i längden då de tar slut fort

ansikts peeling

Saker att tänka på när du köper en peeling för ansiktet

 • Vilken hudtyp har du? Det är viktigt att du tar reda på vad du har för hudtyp så du får en peeling som passar din hud. Har du en känslig hy och väljer en rivig och stark peeling kan du göra huden ännu mer känslig.
 • Vilken typ av peeling gillar du – Peeling finns i tre olika varianter kemiskpeeling, enzympeeling, mekaniskpeeling och multipeeling. Gillar du när det river lite i huden som med en mekaniskpeeling där det finns små korn eller vill du ha en snällare peeling som löser upp döda hudceller med hjälp av syror?
 • Verkningstid – En peeling ska oftast sitta på en stund i ansiktet för att få tid på sig att lösa upp orenheter och döda hudceller från huden. Det kan vara verkningstider från 1-10 minuter.
 • Vad vill du peelingen ska jobba på? – Det alla peelings gör är att ta bort döda hudceller och ta fram en ny och fräsch hy. Men många peelings har även andra egenskaper och jobbar på flera områden som bland annat är att reducera pigmentering, öka cellförnyelse, ge en jämnare hudton, minska por storleken ge lyster och återfukta.

Vilken peeling ska man välja?

I första hand ska du välja en peeling som är anpassad för din hudtyp eller ditt hudtillstånd.

Som jag har skrivit innan så finns det fyra olika varianter på peelings. Använder du fel peeling till fel hudtyp kan du istället försämra huden än förbättra den.

Olika typer av peelings:

 • Mekaniskpeeling – som är en ansiktsskrubb med små korn i
 • Kemiskpeeling – löser upp döda hudceller med syror (exfoliering)
 • Enzympeeling – löser även den upp döda hudceller med hjälp av fruktsyror från exempel papaya och ananas
 • Trippelpeeling (Multipeeling) – innehåller alla tre olika peelings och jobbar med både korn (skrubb), enzymer och syror för att få bort döda hudceller

Känslig och aknebenägen hy

Har du en känslig eller aknebebägen hy ska du välja en kemisk- eller enzympeeling då du inte behöver skrubba ansiktet utan med hjälp av syror löser upp döda hudceller.

En enzympeeling är extra snäll och passar bra för en känslig hy.

Undvika att använda dig av en ansiktsskrubb alltså en peeling som innehåller korn. Kornen i peelingen kommer att reta upp en känslig hy och göra den irriterad och torr, samma gäller för en hy med akne då kornen kan riva upp finnar och göra att det blir sår i ansiktet.

Torr hy

Eftersom vissa peelings kan torka ut huden efteråt så är det viktigt att en torr hy väljer en peeling som innehåller någon typ av återfuktning eller olja. Eller lägger en fuktmask efter en peeling. En torr hy kan använda både kemisk- och mekaniskpeeling.

Normal/Kombinerad hy

En normal eller en kombinerad hy kan använda alla typer av peelings kör på det du gillar att använda och tycker är skönast.

Sen kan huden variera lite i olika perioder så välj en peeling efter hur din hy beter sig och hur den mår.

Har du en tålig hy kan du med fördel använda dig an en multipeeling (trippelpeeling).

Hur ofta ska man använda peeling?

En peeling ska du använda 1-2 gånger i veckan vissa kan du till och med använda varje dag. Det beror på vad det är för peeling du använder och hur mild, stark och rivig den är. Det står på förpackningen hur mycket du kan använda peelingen.

Hur ofta du ska använda en peeling beror också på vad du har för hudtyp. En känslig hy skulle jag säga kan använda sig av en peeling 1-2 gånger i veckan om det inte är en super mild peeling.

Peelar du ansiktet för ofta och mer än tre gånger i veckan kan du istället förstöra huden och göra den stressad vilket i sin tur kan leda till att du få en mer känslig hy. Det är viktigt att låta huden vila mellan syror och skrubb.

hur ofta ska man använda peeling

Vad hjälper peeling mot?

Peeling hjälper i första hand mot att ta bort eller lösa upp döda hudceller från huden men också att lösa upp orenheter i porer.

Varför du vill ta bort döda hudceller från huden är för att du får en ren, jämn och klarare hy med lyster.

Genom att använda peeling som får bort döda hudceller gör också att dina andra hudvårds produkter som toner, serum och ansiktskräm kan tas upp lättare av huden och du får bättre resultat.

Att få bort döda hudceller gör också att ditt smink kommer att sitta bättre och det blir inte kakigt.

Kan man sola efter kemiskpeeling?

Nej inte direkt efter. Är det en kemiskpeeling för hemma bruk ska du vänta med att vistas i solen på 24-48 timmar. Har du gjort en kemiskpeeling på en salong brukar det i regel vara 7 dagar du inte får vistas i solen.

Det är också viktigt att efter en kemiskpeeling använda ett högt solskydd gärna spf 50 eller mer om du vet att du ska vistas i direkt solljus. Det är också viktigt att åter applicera solskyddet under dagen.

Varför du ska undvika solen efter en kemiskpeeling är för att huden är extra känslig då ny hud har kommit fram.

kan man sola efter kemisk peeling

Hur mycket peeling ska man ha?

Det är helt olika från peeling till peeling och hur formulan på peelingen är. Börja med en liten klick och ta mer om det behövs, det ska täcka hela ditt ansiktet.

Undvik området kring ögonen när du applicerar en peeling då det området har tunnare hud och är extra känslig.

Är det bra att peela huden?

Ja det är bra att peela huden och verkligen något jag rekommendera alla att göra. Som jag har nämnt innan i inlägget så finns det olika peelings som passar för olika hudtyper och det finns peelings som används några gånger i veckan och vissa som går att använda varje dag.

Att peela ansiktet är inget farligt men det är viktigt att du väljer en peeling som passar din hudtyp. Efter att du använt en peeling är det bra att använda en sheetmask för extra fukt eller en fuktmask.

Huden i ansiktet kan blir torr och stram efter en peeling därför är det viktigt med extra återfuktning efter.

är det bra att peela huden

Varför du bör köpa en bra ansiktspeeling

Jag tycker det är viktigt att ha en bra peeling i hudvårdsrutinen. Det ger dig så många fördelar, det tar inte bara bort döda hudceller och orenheter från huden.

Det ger dig även en jämn och fin yta att applicera smink på. Sminket kommer se så mycket jämnare och bättre ut om du peelar dig 1-2 gånger i veckan.

Peeling hjälper även till att ge lyster och glow till en trött och glåmig hy och resten av din hundvårdsrutin kommer tas upp mycket bättre av huden om du peelar ansiktet regelbundet.

5 anledningar att köpa en bra peeling för ansiktet:

 • Ger en jämn och klar hudyta
 • Du får glow och lyster
 • Tar bort döda hudceller
 • Ger en bra grund att sminka på
 • Rengör porer

Vanliga frågor om peeling för ansiktet

Vad kostar en peeling?

En ansiktspeeling kan kosta allt fån 80-2000kr. Det som är den stora skillnaden på priset är ingredienserna i peelingen hur effektiv den är men också märket och hur mycket innehåll.

Kan man peela huden för mycket?

Ja det kan du. En peeling ska du inte använda mer än 1-2 gånger i veckan beroende på vilken peeling du använder. Peelar du mer än så kan huden bli torr, känslig och irriterad. Sen finns det milda peelings som går att använda varje dag. Det står alltid på förpackningen hur mycket du kan använda peelingen.

Kan alla använda sig av peeling?

Ja alla kan använda en peeling. Det viktiga är att välja rätt peeling för din hudtyp. En känslig och och akne benägen hy bör undvika mekaniks peeling då det kan riva i ansiktet och istället använda enzym- eller kemisk peeling.

Ska man ha en kornpeeling eller en enzympeeling?

Du väljer det du gillar och vad som passar din hud bäst. Gillar du den mekanisk peelingen (ansiktsskrubb) där det är små korn som bort döda hudceller ska du välja en kornpeeling. Vill du ha en snällare peeling som löser upp döda hudceller med hjälp av syra eller fruktsyra så ska du välja en enzympeeling. Både kornpeeling och enzympeeling tar bort döda hudceller men på olika sätt.


Hur jag har sammanställt informationen i inlägget

Jag brukar själv använda mig av peeling 1-2 gånger i veckan och har hunnit testa en del peelingar för ansiktet genom åren. Och vet vad jag gillar och vad som passar bäst för min hy.

Det jag gillar kanske någon annan inte gillar. Därför har jag även gått igenom recensioner och betyg från olika skönhetsbutiker på nätet för att se vilka peelingar för ansiktet flest gillar och rekommenderar.

På så sätt har jag kommit fram till den bästa peelingen för olika hudtyper. Många av de ansiktspeelings som andra rekommenderade har även jag provat. Hoppas du ska hitta en bra peeling med med hjälp av min guide.


Lämna en kommentar