Hur länge håller solkräm? – Allt du behöver veta

Att skydda sig från solens UV-strålar är ett måste om du inte vill åldras i förtid-, undvika att bränna dig- men även skydda dig mot hudcancer.

Vi alla vet att solens strålar är skadliga för oss, därför är det viktigt är att vi har en bra solkräm med hög spf. Men ibland hinner vi inte göra slut på en hel förpackning innan den blir gammal. Så kan vi använda oss av en solkräm från förra året- och hur länge håller egentligen en solkräm?

Kolla alltid hur konsistensen på din spf är. Skär den sig, har konstig färg, luktar konstigt eller är den kornig? Om något av detta stämmer är din solkräm gammal och det är läge att slänga den och köpa en ny.

Har du däremot en oöppnad förpackning som är kvar från förra året så kan den funka, kolla utgångsdatumet först bara.

Har solkräm ett bäst före datum?

Ja en oöppnad förpackning solkräm har oftast ett utgångsdatum, hållbarheten brukar ligga på 1-1,5 år beroende på märke. Kolla alltid vad som står på din solkräm.

Om den är oöppnad och datumet skulle ha gått ut kan du ofta använda den, men kolla först hur den ser ut och luktar. Det beror också på hur du har förvarat den.

Har du en solkräm från förra sommaren kan du använda den även nästa sommar. Det viktigaste är att som sagt att kolla hur den ser ut och luktar.

Var uppmärksam på detta:

  • Konsistensen – Är den rinnig, skär den sig eller är den lite kornig?
  • Har den ändrat färg?
  • Luktar den konstigt?

Var svaret ja på någon av dessa frågor så ska du slänga ditt solskydd (spf). Använder du ett gammalt solskydd så kommer det inte att skydda dig lika bra. I värsta fall kan det vara som att vara ute utan solskydd.

Måste man köpa ny solkräm varje år?

Nej det måste du inte om den inte beter sig konstigt. Jag köper alltid ny spf varje år för att vara på den säkra sidan.

Men du behöver som sagt inte det om din solkräm inte har förändrats något eller blivit gammal.

Vissa märken har bättre hållbarhet än andra. Även om en solkräm från förra året funkar – så ger ett nytt och färskt solskydd dig nästan alltid ett bättre skydd. Därför skulle jag rekommendera att du köper ett nytt varje år.

när ska man köpa ny solkräm

Hur ofta ska man byta solkräm?

Så fort din solkräm är dålig ska du byta ut den. Det gäller om vi ratar om själva hållbarheten på produkten.

Men du måste också åter-applicera en solkräm under dagen. När vi är ute eller badar så svettas vi och badar bort skyddet från kroppen och ansiktet.

Därför är det superviktigt att vi hela tiden lägger på nytt solskydd under dagen.

Helst ska ett solskydd åter-appliceras varannan timme.

Är vi duktiga med att åter-applicera solskydd så kommer det att ta slut och du kommer inte behöva fundera på om du ska köpa nytt solskydd och om förra säsongens solskydd funkar eller inte.

Solskydd på vintern

Många tror att det är på sommaren vi ska ha solskydd eller när vi är utomlands i värmen. Men är du på en fjällsemester och åker skidor så ska du ha med dig solskyddet även här. Speciellt om det är soligt.

Här är det lätt att bränna sig. Varför? Jo för att snön reflekterar solstrålarna och din hud är extra känslig på vintern, eftersom våran hud inte är exponerad för solen på samma sätt på vintern.

Därför är det viktigt att du tar med dig solskyddet även på din fjällsemester.

Ett tips är att använd läppbalsam med solskydd när du är i solen. Vanlig läppbalsam innehåller oljor och gör att du bränner läpparna.

Är gammal solkräm farlig?

I nya studier som har kommit fram så visar det sig att gamla solkrämer kan vara farligt.

Men läkemedelsverket tycker inte det är något vi ska vara oroliga över så länge du följer datumstämpeln.

Så tyvärr kan jag inte ge ett riktigt svar förutom att: använd upp din solkräm så slipper du fundera över det. Eller så köper du ny varje år.

Hur förvarar man solkräm (spf) för bästa hållbarhet?

När du inte använder din solkräm så ska du förvara den svalt och mörkt. Annars finns det risk att ämnena i solkrämen förstörs. Du märker det om den skär sig, är knottrig, rinnig, luktar konstigt eller får en annan färg.

Tänk på detta när du använder solskydd

För att få det bästa skyddet av din solkräm ska du tänka på det här:

  • Ta mycket solkräm, snåla inte
  • Åter-applicera under dagen
  • Använd hög spf, gärna 30 spf eller 50+ spf
  • Använd sol-lypsyl inte vanlig, de kan innehålla oljor som gör att du bränner läpparna
  • Förvara ditt solskydd svalt och mörkt

Vi har ofta på oss för lite solkräm i ansiktet, ett perfekt riktmärke för mängden solkräm du ska ha i ansiktet är tre strängar solkräm på tre fingrar. Så mycket ska du alltså ha på dig.

Kom ihåg att solkrämen är den bästa anti-aging krämen, då UV-strålar är åldrandets värsta fiende.

solskyddsfaktor
Så här mycket solkräm ska du applicera i ansiktet.

Solskyddsfaktor

Solkräm finns i olika styrkor, allt från spf 15 till spf 50+. Även om du har en tålig och mörkare hudton så tycker jag att du ska skydda dig med spf 30- spf 50+ ändå.

Använder du smink – ha alltid på dig solskydd innan sminket. Många foundations innehåller spf men inte tillräckligt för att skydda dig.

Därför kan det vara en bra idé att smörja in dig med solskydd innan du applicerar en foundation i ansiktet.

Sammanfattning

Så länge en solkräm inte ser konstig ut eller luktar konstigt så går den att använda även om det är förra sommarens solskydd. Men du ska ändå vara medveten om att den kanske inte skyddar lika bra som ett helt nytt solskydd.

En solkräm ska förvaras mörkt och svalt för bästa hållbarhet. Gör den inte det finns risken att den blir dålig snabbt.

Viktigt att tänka på med solkräm är att du ska åter-applicera den helst varannan timme och inte snåla med solkrämen. Den ska även packas med i väskan om du ska på skidsemester i fjällen, eftersom solen är stark även på vintern.

Läs mer:

Lämna en kommentar