Förvara sminkborstar – Få dina borstar att hålla längre

För att få dina sminkborstar att hålla år efter år så måste du ta hand om dom. Inte bara genom att tvätta dom, utan även genom att förvara dom på ett bra sätt.

Det bästa- och enklaste sättet att förvara dina sminkborstar är i ett borstställ som är till för sminkborstar eller i en mugg/glas så de får stå upp och inte ligger på varandra.

Vanligaste misstaget man gör är att förvara dina sminkborstar i sin sminkväskan eller i en necessär där de ligger på varandra och andra saker. Det kan göra att de slits onödigt mycket eller blir deformerade.

Hur förvarar man sminkborstar?

Förvara de gärna ståendes i ett glas- eller kopp med skaftet neråt så att stråna på borsten inte förstörs eller blir deformerade. Där står de också still.

Oftast när du köper en ny sminkborste brukar det vara som ett skydds-överdrag som följer med dom.

Jag brukar spara dom och använda när jag t.ex. ska resa och behöver lägga ner de i en sminkväska eller necessär. Det skyddar borstarna lite extra.

Ställ (hållare) för sminkborstar

Ett smart sätt att förvara sminkborstarna är att skaffa ett ställ till dom.

Det är helt enkelt som en hållare som gör att borstarna alltid torkar bra när du har tvättat dom, håller sig rena och separerade, inte slits och är redo att användas nästa gång.

Ställ för sminkborstar kan du hitta på de flesta butiker som säljer smink. Det finns både billiga och dyra.

Sminkförvaring roterande borsthållare

Du kan också skaffa en roterande borsthållare så att du lätt kan komma åt dina borstar – superenkelt och smidigt.

Du lägger helt enkelt alla dina borstar i den hållaren och vrider den så att de är lättillgängliga när du behöver dem, den ger dig en bättre översikt över alla dina borstar.

Gör din egen sminkförvaring

Du kan enkelt göra en egen sminkförvaring eller använda dig av saker som redan finns hemma.

Har du t.ex. en syltburk som är slut kan du använda den som en förvaring för dina sminkborstar. Diska den några gånger först innan du använder den och ta bort etiketten så ser den snyggare ut. Förvara borstarna med skaftet neråt i burken.

Du kan också ta ett glas som finns hemma eller en mugg och förvara sminkborstarna i. Ett väldigt prisvärt alternativ om du inte vill köpa ett borst-ställ.

Förvara sminkborstarna luftigt

När du förvarar dina sminkborstar i ett glas eller något liknande tänk på att de inte ska stå tight utan det ska vara lite luftigt mellan borstarna.

Därför är det bra att ha två glas eller burkar, en för ögonborstarna och en för bas-borstarna (foundation-, rouge- och bronzer-borstar).

ställ för sminkborstar

Vanligaste misstagen vid förvaring av sminkborstar

Det vanligaste misstaget som folk gör är att förvara borstarna löst i sin sminkväska- eller necessär där de ligger ovanpå varandra och andra saker. Det gör att de slits i onödan eller kan gå sönder.

Ett annat misstag är att förvara de blöta, om sminkborsten är blöt torkar den inte ordentligt, vilket kan leda till mögel och bakterier.

Har du tvättat dina sminkborstar ska du låte de torka ordentligt innan du ställer de i ditt förvaringsställ eller lägger ner de i någon låda.

Sminkborstar ska torkas upp och ner eller med lätt lutande vinkel neråt där skaftet pekar uppåt – så vattnet kan rinna av borsten och inte in i den.

Hur ofta ska jag rengöra mina sminkborstar?

Det är bäst att göra rent borstarna en gång i veckan. Välj en dag i veckan då du har som rutin att alltid göra rent dina sminkborstar. Du behöver bara vatten och diskmedel, schampo funkar också bra.

Genom att tvätta dina sminkborstar regelbundet undviker du inte bara onödigt slitage, utan förhindrar också att bakterier byggs upp på dem. På så sätt håller de längre.

sminkborstar i ett ställ

Vad händer om man inte tvättar sminkborstarna?

Det är viktigt att hålla dina sminkborstar rena och bakteriefria. Om du inte tvättar dem regelbundet kan de börja lukta illa, vilket inte känns trevligt när du applicerar det på ditt ansikte.

Sminkborstar som inte har rengjorts på länge (eller någonsin) kommer också att förlora borstens strå, eller så går hela borsten sönder.

Det är också svårt att rengöra en sminkborste som aldrig har rengjorts innan.

Läs mer: De bästa sminkborstarna för foundation

Sammanfattning

När du håller dina sminkborstar rena och torra, så håller de längre. Tvätta dem varje vecka och låt dem torka ordentligt innan du använder dem igen. Förvara dem upprätt med skaftet neråt eller i en borsthållare.

Det finns många olika typer av hållare som du kan använda för sminkborstar ska torka ordentligt och hålla längre. Du kan också skaffa en roterande borsthållare som gör det lätt att komma åt dina borstar.

Hur gör du för att förvara dina sminkborstar på rätt sätt? Har du ett litet tips till andra. Lämna gärna en kommentar nedan!

Lämna en kommentar