Primer eller setting spray? – Det här är skillnaden!

För att få sminket att hålla hela dagen är det en bra idé att använda primer och setting spray, men vad är egentligen skillnaden på dessa två – och behöver man verkligen både en primer och setting spray?

Jag ska försöka hjälpa dig att förstå skillnaden på en primer och setting spray i det här inlägget och vad jag själv föredrar att använda.

En primer jämnar ut huden och får din foundation att fästa bättre på ansiktet. En setting spray används som sista steg i din sminkning för att fixera ditt smink så att det inte smetas ut.

Primer kommer oftast i en tubförpackning och är som en kräm, medan en setting spray är en spray du sprayar över ansiktet.

För att få det bästa resultatet- och få sminket att hålla hela dagen ska du använda både primer och setting spray. Men det är såklart inget krav.

Så använder du en primer

setting spray

En primer applicerar du efter din hudvård och före din concealer eller foundation. Du applicerar primern enklast med dina händer genom att smörja in ansiktet.

En primer finns i flera olika utföranden och för olika hudtyper, jag ger exempel här nedanför.

Primer för olika hudtyper

  • Primer som mattar ner
  • Primer med lyster och glow
  • Primer som ”blurrar” ut hudtonen
  • Primer med c-vitamin
  • Primer med återfuktning

Jag förstår att du kan vara svårt att välja vilken primer just du ska ha. Börja med att ta reda på vilken hudtyp du har och välj primer utifrån det.

Väljer du en primer för en annan hudtyp än din egen kan det göra att du inte får det resultat du önskar.

Läs mer: Primer eller serum?

Varför ska man använda en primer?

Syftet med att använda primer är att din foundation ska fästa bättre i ansiktet. Den har även andra fördelar som att jämna ut – och blurra huden om du har fina linjer eller porer.

En bra primer fungerar genom att den fyller ut där det behövs i ansiktet och det gör att din foundation inte lägger sig i porer eller i fina linjer.

Om du inte använder primer innan foundation kan porer och fina linjer bli mer framträdande. Att använda primer är ett av mina absolut bästa tips för att lyckas med sminkningen.

Vissa produkter innehåller redan primer

Vissa foundations innehåller redan primer, då behöver du inte använda dig av en primer innan. En primer kan du också bära helt ensam om du bara vill ”blurra” ut huden.

Det är ingen färg på en primer – den är antingen genomskinlig, vit eller lite skimrig.

Även BB-cream och CC-cream innehåller primer vilket gör att du inte behöver lägga på en separat primer innan. Du kan alltså anpassa ditt val av smink beroende på hur mycket tid du har – och vill lägga på din makeup.

hur du använder primer

Så använder du en setting spray

En setting spray avslutar du din sminkning med för att fixera sminket – så det sitter på plats hela dagen.

Spraya några centimeter från ansiktet, sprayar du för nära kan det bli för blött.

Det ska vara som en lätt mist över ansiktet. Vissa setting spray kan också användas innan foundation för att återfukta huden.

Låt setting sprayen sjunka in i huden

När du har sprayat över ditt smink låter du det sjunka in, du kan skynda på torktiden genom att vifta med ett pappersblad, solfjäder eller något annat liknande.

Jag brukar klappa in det lite lätt med händerna i ansiktet för att få det att sjunka in och få sminket att smälta ihop fint och naturligt.

Setting spray finns i flera varianter:

Välj den setting spray som uppfyller de resultat du vill ha av din sminkning.

Varför du ska använda en setting spray

En setting spray är i första hand till för att fixera din makeup – ett riktigt beautyhack om du frågar mig. Därför vill du använda en setting spray.

Är du ute och blir varm och svettig så kommer sminket rinna av dig och det kommer inte se snyggt ut.

Använder du däremot en setting spray så kommer du att slippa att sminket rinner av och det sitter där det sitter – det får sminket att sitta på plats i värme helt enkelt.

En setting spray kan rädda dagen

Jag avslutar alltid min sminkning med en setting spray och den har räddat mig så många gånger från att se fördjävlig ut.

Jag har cyklat i spöregn och kommit fram till jobbet och sett likadan ut som jag gjorde när jag åkte hemifrån. Det är en stor favorit i min sminkväska och ett måste enligt mig.

Fördelar med en setting spray

Andra fördelar med en setting spray är att du kan använda den för att återfukta huden under dagen, matta ner din sminkning eller ge din sminkning ett mer glowigt resultat.

Som med allt annat så finns det en hel uppsjö med olika setting sprays. Vissa setting-sprays har även hudvårdsegenskaper som lugnar din hud.

En setting spray får din foundation-, puder- och rouge att blanda sig bättre med varandra, de smälter in i huden på ett naturligt sätt.

Använda setting spray med ögonskugga

Förutom att spraya mig med setting spray som sista steg i min makeup kan jag använda den för att spraya på mina ögonskuggs-borstar innan jag tar upp ögonskugga med dom och applicerar på ögonlocken.

Det gör jag om jag vill få ut en djupare färg från min ögonskugga. Att spraya setting spray på ögonskuggs-borsten gör också att ögonskuggan sitter bättre på ögonlocket.

Sammanfattning

Vill du att sminket ska sitta hela dagen ska du använda dig av både en primer och en setting spray. En primer appliceras innan du lägger på din foundation för att få din foundation att fästa bra.

En setting spray sprayar du på sist för att fixera sminket, den gör så att allt smälter ihop snyggt.

Både primer och setting spray finns i flera olika varianter. Välj den produkt som passar till din hudtyp för att få ut det bästa av produkten och snyggast resultat.

1 svar på ”Primer eller setting spray? – Det här är skillnaden!”

  1. Befriande med snabb,skicklig och sak kunnig som dessutom är seriös.Har hållit på med allehanda make och hudvård i 30 år och ändå vill man lära sig nåt nytt.Tröttsamt med alla pladdernördar som inte har så mycket att säga mer än tusen meningslösa beskrivningar om hur man öppnar en puderdosa.Uttdraget och blääääh.Snyggt jobbat och proffsigt , tydligt och mer därtill.

    Svara

Lämna en kommentar