Få sminket att hålla i värmen (8 smarta tips)

Att sminka sig på sommaren eller utomlands är nästan omöjligt då det är varmt och sminket bara rinner av och ser inte alls snyggt ut.

Det lättaste är såklart att låta bli att sminka sig men ibland vill man ändå varar lite extra fin eller om du ska iväg på något kul.

Jag ger dig här mina bästa tips på hur du får sminket att hålla i värmen.

För att få smink att hålla i värmen så ska du använda dig av en bra primer och avsluta alltid med en setting spray. Använd gärna en lätt foundation och krämigt rouge och bronzer. Byt ut din vanliga mascara mot en vattenfast mascara. Blir du svettig under dagen dutta ansiktet med en bit hushållspapper som suger upp svett utan att förstöra sminket.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Kicks

Så får du sminket att hålla i sommar – 8 enkla tips

få sminket att hålla i sommar

När det är varmt ute är det svårt att få sminktet att hålla. Vi blir både varma och svettiga vilket gör att sminket rinner av direkt.

Så hur ska vi få det att hålla en hel sommardag utan att sminket lägger sig i fina linjer och smälter bort. Eller att mascaran har hamnat under ögat i stället för på fransarna.

Jag går igen lite tips och trix på hur du får ditt smink att sitta på plats en hel sommardag här nedanför.

1. Återfukta huden i ansiktet

Det absolut viktigaste är att du har en väl preparerad hud innan du sminkar dig. Med det menar jag att ansiktet är rent och är väl återfuktad med hudvård som är anpassad för din hudtyp.

Använder du hudvård som inte är rätt för dig så blir inte heller din hud eller make up bra.

Det är också viktigt att du har en dagkräm som innehåller högt spf 30-50.

Hur du preparerar huden och får den återfuktad och redo för smink:

  • Rengöring
  • Toner
  • Serum
  • Dagkräm med Spf

Det är lätt att slarva med hudvården på sommaren eller när det är varmt för att man tycker det blir kladdigt i ansiktet av krämer.

Därför ska du välja lättare hudvårds krämer och serum under sommar- halvåret som lätt sjunker in i huden. Återfuktning behöver inte betyda att du tillför oljor och fett till huden.

2. Använd alltid primer

primer kicks

För att få din foundation att sitta på plats och se snygg ut en varm dag måste du använda dig av en primer. Den slätar även ut och jämnar till hudtonen vilket gör att din hudtextur ser finare ut med mindre porer och fina linjer.

På sommaren kan du använda en primer som mattar ner glansighet istället för en med glow. Så klart är det en smak sak av vad man gillar men jag skulle rekommendera om du har en fet eller en kombinerad hy att du väljer en matt primer. En primer med glow kan lätt göra att du ser svettig ut i stället.

3. Välj en lättare bas

by terry cc serum

Välj en lättare bas på sommaren när det är varmt istället för en fulltäckande foundation. Många lättare foundations låter din egen hud lysa igenom och ger ett naturlig resultat och det känns inte lika tungt på huden.

En lätt foundation som är vattenfast är Mac face and body foundation som är en av Mac’s populäraste foundation, den står garanterat emot varma och svettiga dagar.

Andra lättare baser är CC Cream eller ett CC Serum som är ännu lättare, den jämnar mest till huden och ger ytterst lite färg och en naturlig lyster.

4. Använd krämigt smink eller puder smink

krämigt smink

Jag använder mig gärna av ett krämigt smink på sommaren det ger en lätt lyster utan att se glansigt ut och det sitter bra. Smink som är krämig sjunker in fint i din egen hud och lägger sig inte som ett lager uppe på ansiktet.

Har du däremot en fet eller oljig hy så undvik smink i kräm och använd istället puder speciellt på sommaren annars är risken stor att du ser extra glansig ut.

Mixa inte med både puder smink och krämigt smink håll dig till en variant annars är det lätt att det ser flammigt och ojämnt ut på huden. Välj alltid smink efter din hudtyp.

5. Använd vattenfast mascara

lancome mascara

En vattenfast mascara är ett måste på sommaren om du vill ha fina fransar som håller sig svarta och böjda trots värme och bad. Med en vattenfast mascara slipper du att den lägger sig under ögat när du blir varm.

Problem med oljiga ögonlock?

Har du oljiga ögonlock kan även en vattenfast mascara lossna lite och lägga sig under ögat. Se till att pudra ögonlocken och fransarna innan du applicerar mascaran då pudret suger upp oljan på ögonlocket.

Annars kan du använd dig av mascaror som går bort i 38 graders vatten de klara av oljiga ögonlock utan att lossna.

Ett annat tips om du har oljiga ögonlock är att bara måla mascara på de övre fransarna och skippa de undre fransarna.

6. Fixera med ett setting powder

upsalite setting powder

För att matta ner glansiga partier i ansiktet så ska du använda dig av ett transparent setting powder. Den gör även att sminket håller längre, svep den över hela ansikte eller ta en mindre sminkborste och applicera på de områden du vill matta ner.

Det finns lite olika varianter på setting powder, de kan antingen vara lite färgade eller så är de som mitt puder som är vitt och lite lätt ljusrosa. Inget som syns när du applicerar det utan det är transparent.

Vissa puder mattar ner helt vilket passar bra för dig med fet hy andra mattar ner men låter dig ändå behålla lystern utan att du blir helt platt i ansiktet.

7. Avsluta med setting spray

få sminket att hålla

Ha som vana att alltid avsluta en sminkning med en setting spray oavsett om det är sommar eller vinter ute.

En setting spray får sminket att hålla en hel dag utan att det börjar rinna eller smälter bort. Det är sällan du behöver bättra på din sminkning om du använder dig av en setting spray.

Precis som med allt annat smink så finns det setting sprays som ger ett matt resultat, ger lyster eller återfuktar.

Välj den setting spray som passar för dig och vad det är för resultat du vill ha på din sminkning. Oavsett vilken variant du väljer så har alla setting sprays samma funktion att hålla ditt smink på plats.

Läs mer: Bästa setting spray som ger glow

8. Undvik att peta i ansiktet

så får du sminket att hålla

Jag vet att det är svårt att låta bli att pilla sig i ansiktet när man känner hur svetten pärlar sig i pannan när det är varmt. Undvik att peta dig i ansiktet du kommer bara att smeta ut ditt smink då.

Ta istället en näsduk eller en bit hushållspapper och dutta försiktigt med den över ansiktet så suger den upp svetten från ansiktet.

Dra inte med pappret över ansiktet då torkar du även bort sminket. Undvik att använda toalettpapper det är så tunt att det istället kan smula sig och fasta på ansiktet om du är riktigt svettig.

Hur ska man sminka sig när det är varmt?

Använd så lite och så lätt smink som möjligt. Byt ut till vattenfast makeup då kommer du garanterat att klara av varma sommardagar utan problem.

En lätt och naturlig sminkning är snyggast att ha på sommaren, lägg fokus på en fin och lätt bas.

Smink som även finns som vattenfast är:

  • Foundation
  • Concealer
  • Mascara
  • Eyeliner
  • Läppstift
  • Ögonbrynspenna

Nästan all smink går att hitta i en vattenfast version. Använder du vattenfast smink så se till att du har en bra sminkborttaging som klarar av att tvätta bort vattenfast make up.

Sammanfattning – Få sminket att hålla i värmen

För att få sminket att hålla i värmen så är de viktigaste sakerna att ha en bra grund. Använda en primer, ha en lätt foundation och matta ner glansighet med ett transparent setting powder och alltid avsluta med en setting spray för att hålla sminkningen snygg hela dagen.

Byt ut ditt vanliga smink till vattenfast smink om du verkligen vill att det ska sitta eller om du ska iväg på pool party. Det bästa är att alltid sminka sig lätt på sommaren då slipper du den tunga känslan på huden.

Blir du svettig i ansiktet undvik att vara där och pilla med fingrarna du kommer bara att smeta ut sminket. Använd hushållspapper och dutta försiktigt över ansiktet det suger upp svetten utan att första sminket.

Lämna en kommentar