Bästa vattenfasta mascaran 2024 (Bäst i test)

Alla har vi varit med om att mascaran lägger sig som pandaögon när det regnar, när vi gråter och när vi svettas. För att slippa bli svart under ögonen så är lösningen en vattenfast mascara. Med en vattenfast mascara slipper du oroa dig för regn, känsloutbrott eller svett som rinner ner i ögat när du tränar.

En bra vattenfast mascara ska stå emot tårar, vatten och svett. Förutom att klara av det ska mascaran även ge dig volym, långa och separerade fransar utan att smula. En vattenfast mascara är även grym att använda om du har svårt att få böjen på dina fransar att hålla.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Lyko, Nordicfeel och Kicks

1.Lancôme Hypnôse Doll Eyes Waterproof MascaraBästa vattenfasta mascaran för raka fransar
2.ProduktIDUN Minerals Mascara Vatn WaterproofBästa vattenfasta mascaran för känsliga ögon
3.Maybelline Lash Sensational Mascara WaterproofBästa vattenfasta mascaran budget
4.Sensai Lash Volumiser Mascara BlackBästa vattenfasta mascaran för volym
5.Clinique High Impact Waterproof Mascara BlackBästa vattenfasta för korta fransar

Bästa vattenfasta mascara är Lancôme Hypnôse Doll Eyes Waterproof Mascara. Här får du en mascara som står emot allt som regn, snöstorm, tårar och svett. Har du raka fransar som lätt tappar sin böjen underdagen då ska du testa den här mascaran från Lancôme.

Du får böjda fransar och du slipper oroa dig för panda ögon. Det är också min personliga favorit av alla mascaror jag testat. Nackdelen är att den är dyr men jag tycker ändå den är värd vart enda krona.

Den bästa vattenfasta mascaran för känsliga ögon är IDUN Minerals Mascara Vatn Waterproof. Det här är en mascara som är helt doftfri och som enkelt tvättas bort i vatten på 38 grader så du slipper hålla på med en make up-remover.

Iduns mascara är en fibermascara som sluter in fransarna och på så vis gör att de står emot vatten. Nackdelen är att mascaran torkar snabbt vilket gör det svårt att rätta till fel om du inte är riktigt snabb.

Bästa vattenfasta mascaran budget är Maybelline Lash Sensational Mascara Waterproof. Mascaran ger dig långa och fylliga fransar med bara några svep med mascara borsten. Mascaran ger illusionen av tätare och fylligare fransar tack vare den solfjädersformade mascara borsten.

Håller en fin böj på fransarna hela dagen och klara av vatten och tårar utan att bli svart under ögonen. Nackdelen är att det är lite svårt att hantera mascara borsten i början då den känns stor och klumpig.


Bästa vattenfasta mascaran – 5 bra vattenfasta mascaror som klarar regn och tårar

Jag har alltid brottats med att jag blir svart under ögonen när jag har mascara på mig, mina ögon rinner väldigt lätt när det blåser eller när det är kallt ute vilket gör att min mascara hamnar under ögat. Jag tror inte jag är ensam om just det problemet.

Men jag älskar att sminka mig och vill gärna ha mascara på mig. Så jag har testat en hel del olika vattenfasta mascaror både billiga och dyra och jag har blivit både nöjd och mindre nöjd med vissa.

Ett annat problem jag har när jag använder mig av en icke vattenfast mascara är att jag tappar böjen på mina fransar väldigt fort vilket jag slipper när jag använder en vattenfast mascara.

Jag tycker att en vattenfast mascara är mycket bättre än en vanlig mascara av flera anledningar, du får en mascara som sitter på plats utan att lägga sig under ögonen, den håller fransböjen hela dagen och den är inte kladdig och är lätt att jobba med.


1. Lancôme Hypnôse Doll Eyes – Bästa vattenfasta mascaran för raka fransar

bästa vattenfasta mascaran för raka fransar

Lancôme Hypnôse Doll Eyes Waterproof Mascara är en vattenfast mascara som separerar och ger volym åt dina fransar. Din fransböj kommer hålla hela dagen med Lancômes vattenfasta mascara trots regn och tårar.

Hypnôse Doll Eyes har en konformad borste som gör att du enkelt kommer åt alla fransar även de allra minsta fransarna. Formula på mascaran gör att den lätt att applicera och du kan enkelt bygga upp volymen med mascaran om du vill.

Det finns ingen riktig nackdel med den här mascaran förutom att den är något dyr. Men jag tycker att den är värd det priset för hur bra den är.

För vem passar Lancôme Hypnôse Doll Eyes Waterproof Mascara?

Den här mascaran passar dig som har raka fransar och har svårt att få dina fransar att hålla böjen hela dagen. Det behöver du inte oroa dig för med Lancôms Hypnôse Doll Eye Waterproof Mascara. Trots att den är vattenfast så är mascaran enkel att tvätta bort med en eye-remover för vattenfast smink.

Den här mascaran är min personliga favorit och den jag använder mig mest av. Jag har själv spik raka fransar som ofta tappar böjen med andra mascaror men inte med den här. Jag kan varmt rekommendera den till dig som har raka fransar och som vill ha en mascara som klara av alla väderförhållanden och känsloutbrott.

Fördelar

 • Gör att fransböjen håller hela dagen
 • Bra borste som kommer åt
 • Enkel att applicera
 • Lätt att tvätta bort
 • Står emot vatten, tårar, svett och ånga

Nackdelar

 • Dyr

2. IDUN Minerals Mascara Vatn Waterproof – Bästa vattenfasta mascaran för känsliga ögon

bästa vattenfasta masacaran för känsliga ögon

IDUN Minerals Mascara Vatn Waterproof är en vattenfast mascara för dig med känsliga ögon eller för dig som bär kontaktlinser. Mascaran är doft fri och innehåller organiska vaxsorter. Med Idun’s vattenfasta mascara får du ett naturligt resultat med separerade fransar.

Idun’s vattenfasta mascara är en fiber mascara som sluter in dina fransar och på så vis avvisar vatten och du slipper bli svart under ögonen. Mascaran går enkel bort vid varmt vatten på 38 grader och du behöver inte slita för att få bort den från dina fransar.

Nackdelen med Idun’s vattenfasta mascara är att den torkar fort. Så vill du bygga på volym får du göra det snabbt. När den väl har torkat så är det svårt att försöka separera fransarna om de satt ihop sig.

För vem passar IDUN Minerals Mascara Vatn Waterproof ?

Idun Minerals Mascara Vatn Waterproof passar dig som har känsliga ögon eller bär kontaktlinser och som vill att det ska vara enkelt att tvätta bort en vattenfast mascara.

Den här mascaran är inget för dig som vill ha ett par festliga fransar då resultatet är väldigt naturligt och passar mer till vardag än fest. Det jag gillar extra mycket med Idun’s mascara är att den är doft fri.

Fördelar

 • Doft fri
 • Passar för dig med kontaktlinser
 • Går bort i 38 grader
 • Smular inte
 • Fiber mascara

Nackdelar

 • Torkar fort

3. Maybelline Lash Sensational Mascara Waterproof – Bästa vattenfasta mascaran budget

bästa vattenfasta mascaran budget

Maybelline Lash Sensational Mascara Waterproof är vattenfast mascara som ger separerade och fylligare fransar till ett bra pris. Mascaran skapar en illusion av tätare och fylligare fransar tack vare den solfjäderformade borsten som har sex olika borsthår. Det gör att mascara borsten klarar av att fånga även de allra minsta fransarna.

Nackdelen är att det kan varar lite krångligt i början att få till rätt teknik med borsten, den är rätt stor och klumpig och det hamnar mascara lite överallt. Den kräver lite övning innan man får till det.

För vem passar Maybelline Lash Sensational Mascara Waterproof?

Maybelline Lash Sensational Mascara passar dig som vill ha ett budget alternativ på en grym vattenfast mascara. Du får långa separerar fransar med volym. Mascaran hjälper även till att hålla dina fransar böjda.

Jag tycker verkligen om Maybellines mascaror och just den här mascaran är en favorit. Tycker att mascara borsten är lite knepig och klumpig att använda i början bara. Men fransarna blir super fina.

Fördelar

 • Smular inte
 • Ger längd och volym
 • Lätt att tvätta bort
 • Håller böjen bra
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Svår att använda i början

4. Sensai Lash Volumiser Mascara – Bästa vattenfasta mascaran för volym

bästa vattenfasta mascara för volym

Sensai Lash Volumiser Mascara Black är en vattenfast mascara som ger mega volym. Färgen är intensivt svart vilket gör att du får markerade fransar och en intensiv blick. Mascaran går lätt bort i 38 graders vatten så du slipper gnugga och slita på fransarna.

Det bästa jag tycker med den här mascaran är att den till och med klarar av sebum (kroppens egna och naturliga olja). Många kan få oljiga ögonlock och speciellt på sommaren. Det gör att även vattenfasta mascaror släpper lite från fransarna. Men det gör inte den här mascaran.

Enda nackdelen med Sensais mascara är att den tynger ner fransarna och håller inte någon fransböj bra.

För vem passar Sensai Lash Volumiser Mascara?

Sensai Lash Volumiser Mascara passar dig som vill maxa volymen på dina fransar men även för dig som har oljiga ögonlock. Den är lätt att applicera och smular inte under dagen. Men vill du ha en fransböj som håller ska du inte välja den här mascaran.

Jag tycker att den tynger ner fransarna och jag tappade böjen rätt snabbt under dagen. Men volymen du får med Sensai Mascaran är magisk.

Fördelar

 • Lätt att applicera
 • Enkel att bygga upp
 • Maxad volym
 • Smidig att tvätta bort
 • Står även emot oljiga ögonlock

Nackdelar

 • Tynger ner
 • Dyr

5. Clinique High Impact Waterproof Mascara Black – Bästa vattenfasta mascaran för korta fransar

bästa vattefasta mascaran för korta fransar

Clinique High Impact Waterproof Mascara Black ger dig direkt långa fransar utan att smula eller att klumpa sig. Den här vattenfasta mascaran sitter som berget hela dagen och du behöver inte oroa dig om det kommer en regnskur. Mascaran är även testad av ögonläkare och kan bäras av dig med känsliga ögon och bärare av kontaktlinser.

Nackdelen är att den torkar långsamt tillskillnad från många andra vattenfasta mascaror vilket i sin tur gör att den inte kan hålla böjen på fransarna lika bra som andra mascaror. Den kräver också lite mer tålamod för att tvättas bort då den sitter som berget.

För vem passar Clinique High Impact Waterproof Mascara Black?

Clinique High Impact Waterproof Mascara passar dig med korta fransar som önskar extra längd och dig med känsliga ögon kan använda den här utan att få någon irritation.

Mascaran är lätt att arbeta med och klumpar inte, du får både långa och fint separerade fransar med Cliniques mascara. Det står att mascaran ska ge volym men jag tycker inte att jag ser någon speciell volym på fransarna när ja använder den.

Fördelar

 • Doft fri
 • Ger långa fransar
 • Testad av ögonläkare
 • Inga klumpar
 • Passar känsliga ögon

Nackdelar

 • Svår att tvätta bort
 • Håller ingen bra böj på fransarna

kan man bada i vattenfast mascara

Saker att tänka på när du köper en vattenfast mascara!

 • Hur är dina fransar utan mascara? Vad har du för fransar naturligt? Är de raka, korta, långa eller naturligt böjda? Vi alla har olika ögonfransar och ingen är den andra lik. Så börja med att titta på hur dina fransar ser ut.
 • Vad vill du ha för resultat av en mascara?- När du kommit fram till vad du har för naturliga fransar utan mascara så fundera över hur du vill att dina fransar ska se ut när du har mascara, vilket resultat vill du få. Vill du ha fylligare, längre, böjda eller separerade fransar.
 • Lyssna inte på vad dina kompisar har för mascaror – Att din kompis har en favorit mascara och den funkar jätte bra för henne behöver inte betyda att just den mascaran är bra för dig. Att hitta en mascara är individuellt.
 • Mascara borste – Mascaror har olika borstar som funkar bra för att få olika resultat. Det finns borstar som är tillverkade gummi och den klassiska mascara borsten. Beroende på hur de är utformade kommer vissa borstar åt fransarna bättre än andra, vissa ger mer volym andra ger bättre längd.
 • Viken formula – Formulan på mascaror kan skilja sig åt. Vissa känns blötare i formulan medans andra lite torrare. Vattenfasta mascara brukar oftast kännas lite torrare vissa mer torra än andra.

Hur applicerar man en vattenfast mascara?

Du applicerar en vattenfast mascara på exakt samma sätt som när du använder en vanlig mascara. Börja från roten av fransarna och jobba dig ut på fransen med en sick-sack rörelse. Det gör att fransarna inte klumpar sig och du kommer åt fransarna bättre.

Vill du ha mer volym så lägg 1-3 lager extra direkt, kom ihåg att en vattenfast mascara torkar snabbare än en vanlig mascara som inte är vattenfast.

Ett tips! Får du mascara på ögonlocket så låt det torka in och ta sedan en ren och torr mascara borste och borsta bort fläcken från ögonlocket. Var försiktig det kan riva lite. På så vis slipper du smeta ut din mascara så det blir värre.

Kan man bada med vattenfast mascara?

Ja det kan du. En vattenfast mascara ska tåla att vara i vatten utan att börja rinna eller smula sig. Den kommer även att hålla dina fransar böjda även när du badar.

En vattenfast mascara passar därför utmärkt att ha på sommaren eller när du ska utomlands och det blir mycket bad och svettiga dagar.

bada med vattenfast mascara

Hur får jag bort vattenfast mascara?

Använd en eye make up-remover som är till för just vattenfast smink. En sminkborttagning som är till för vattenfast mascara innehåller oljor som löser upp mascaran.

Misstaget många gör är att de är alldeles för snabba och tror att mascara ska lossna så fort man dra över en bomullspad med sminkborttatgning. Det kan resultera i att fransarna går av och att du gnuggar så hårt att huden kring ögonen blir irriterade.

Så här tar du smidigt bort din vattenfasta mascara:

 • Skaka flaskan med eye make up-remover då de för vattenfast smink är en tvådelad formula. Formulan ska blandas väl.
 • Häll ut en mängd sminkborttagning på två bomullpads.
 • Lägg en varsin pad över ögat och håll där i cirka en minut. Det löser upp mascaran utan att du behöver gnugga.
 • Efter en minut så torkar du bort mascaran försiktigt. Har du mycket mascara så låt padsen sitta lite extra du märker när mascaran börjar lossna och du kan torka bort den istället för att gnugga bort den.

Det gäller att ha lite extra tålamod när du ska ta bort en vattenfast mascara. Har du däremot en vattenfast mascara som är en fiber mascara så losnar mascara automatiskt vid 38 grader och du behöver inte stå och gnugga.

Här är en billig och effektiv sminkborttagning för vattenfast mascara Nivea Double Effect Eye Make Up Remover.

Sliter vattenfast mascara på fransarna?

Nej, själva mascara i sig sliter inte mer på fransarna än en vanlig mascara. Det som sliter på dina fransar när du använder en vattenfast mascara är att du inte är försiktig när du ska tvätta bort mascaran.

Som jag skrev innan så gnuggar många bort vattenfast mascara vilket gör att du sliter bort dina egna fransar och du irriterar huden kring ögonen. Ha tålamod och använd en bra sminkborttagning som är till för vattenfast makeup.

sliter vattenfast mascara på fransarna

Vilken mascara borste är bäst?

Det finns ingen mascara borste som är bättre än den andra. Vilken borste som är bäst för dig kan bara du veta. De olika formerna på en mascara borste hjälper till med att antingen ge maxad volym, mer längd eller markera fransarna.

Ta reda på vad du vill få ut av din mascara, är det volym du vill ha då ska du kolla på mascaror som har en bred borste för det kommer att vara bäst för dig.

Olika former på mascara borstar:

 • Böjd borste – Hjälper till att ge dina fransar en lätt böj.
 • Bred borste – Bygger upp mycket volymen på dina fransar
 • Smal borste – Maximerar längden på fransarna
 • Konformad borste – Markerar dina fransar genom att ge volum till fransroten och mindre ute på franstoppen.

Varför blir jag svart under ögonen trots vattenfast mascara?

Oftast kan det bero på att du har oljiga ögonlock eller att du ha en fet ögonkräm på dig som innehåller oljor. En vattenfast mascara klara av vatten men inte oljor därför kan du bli svart under ögonen fast du använder dig av en vattenfast mascara.

Såhär kan du lösa det:

 • Undvik feta ögonkrämer på dagen, använd dig av en lättare.
 • Pudra ögonlocket, under ögat men även på fransarna med ett puder. Ett bra exempel på puder är ett transparent setting powder.
vilken mascara borste

Varför du bör köpa en bra vattenfast mascara

Det finns flera fördelar med att välja en vattenfast mascara istället för en vanlig mascara. Du kommer aldrig mer få panda ögon och du slipper vara orolig för att mascaran ska rinna om du hamnar i ett oväntat regn väder. Du kan träna och svettas, gråta och skratta så tårarna sprutar utan att bli svart under ögonen.

Sen jag gick från en vanlig mascara till en vattenfast mascara så har jag aldrig gått tillbaka och kommer inte att göra. Alla fördelar jag får med en vattenfast mascara är så mycket bättre än en vanlig mascara.

4 Anledningar att välja en vattenfast mascara:

 • Du slipper bli svart under ögonen
 • Står emot vatten, tårar och svett
 • Håller dina ögonfransar böjda hela dagen
 • Tynger inte ner, känns lätt på fransarna

Vanliga frågor om vattenfast mascara

Hur länge håller en mascara?

En mascara håller i max 3-6 månader efter att du öppnat den. Undvik att använda en gamal mascara. Skulle din mascara börja lukta konstigt innan 3-6 månader, kasta den!

Vad skiljer en dyr mascara från en billigare?

Kvalitén, hållbarheten och så klart märket. En dyrare mascara är även lättare att arbeta med du slipper t.ex att det kommer ut mycket produkt på borsten. En dyrare mascara innehåller även mer vårdande ämnen för fransarna än vad en billig mascara gör.

Kan man sova med vattenfast mascara?

Nej sov aldrig med mascara på dig. Det sliter på dina fransar då vi snurrar runt i sängen och gnider ansiktet mot kudde omedvetet när vi sover. Det kan göra att dina fransar går av.

Måste man välja en svart mascara?

Nej du kan välja exempelvis en brun mascara om du inte vill ha så markerande fransar och ett mer naturligt utseende. Brun mascara är super snyggt.


Hur jag har sammanställt informationen i inlägget

Jag har själv testat olika vattenfasta mascaror från olika märken genom åren både billiga och dyrare märken. Och vet vad jag gillar och vad som funkar för mig.

Det jag gillar kanske någon annan inte gillar. Därför har jag även gått igenom recensioner och betyg från olika skönhetsbutiker på nätet för att se vilka vattenfasta mascaror flest gillar och rekommenderar.

På så sätt har jag kommit fram till de bästa vattenfasta mascarorna. Många av de vattenfasta mascarorna som andra rekommenderade har även jag själv testat. Hoppas att du ska hitta en bra mascara som gör dina fransar snygga och som tål vatten, svett och tårar med hjälp av min guide.


Lämna en kommentar