Varför blir huden torr på vintern? (& hur det undviks)

På vintern får de flesta lite torrare hy än vanligt. Huden kan kännas stram, irriterad och känslig.

Även om du inte har torr hy i vanliga fall så kan den bli torr på vintern. För dig med redan torr hud kan det bli riktigt besvärligt på vintern.

Att huden blir torr på vintern beror på de yttre påfrestningarna av vädret som kalla vindar, lägre temperaturer och en torrare luft. När vi vistas i en miljö med torr luft så tas fukt även från våran hud. Det gör att huden kan spricka och i sin tur klia och bli känslig.

Vad är orsaken till torr hud på vintern?

Den största orsaken till att vi får torr hud på vintern är som sagt de låga temperaturerna, låg luftfuktighet, men också de kalla vindarna.

De gör så att våran hud förlorar fettbalansen. När vi förlorar vår naturliga fettbalans i huden så blir den torr.

Orsaken till att vi får torr hud på vintern beror främst på vädret men också andra faktorer, t.ex. att vi vistas mindre utomhus vilket gör att vi får mindre D-vitamin (från solen) och att vi dricker mindre vatten.

Väder

En vanlig anledning till hud på vintern är vädret. Som jag nämnde innan så får vi torrare hy på vintern pga. kyla och kalla vindar. Luften är också torrare på vintern.

Kost

En annan orsak till torr hud kan bero på din kost. Äter du mat med för lite fett i så kan det också torka ut din hud.

Vi behöver inte bara återfukta huden på utsidan utan även på insidan.

För lite vatten torkar även ut oss inifrån och du kommer märka det med en torr hy. Så på vintern är det extra noga att vi får i oss vatten och bra fetter i maten.

Ät mer mat med bra fetter i som t.ex. fisk, olivolja och avokado. Och drick massa vatten!

Rökning

Att rökning inte är bra för oss vet alla. Förutom att den inte är bra för din hälsa så är den heller inte bra för din hud.

Rökning torkar nämligen ut huden, den gör även så du förlorar flera bra vitaminer som vi behöver som A-vitamin och C-vitamin.

Rökning förvärrar din torra hud på vintern.

Alkohol

Alkohol har en uttorkande effekt på våran kropp. För mycket drickande av alkohol torkar också ut huden.

För varma duschar

Att ta för många och långa varma duschar torkar också ut vår hud. En riktig varm dusch kan locka när vi varit ute i kylan och vill få upp värmen.

Det vatten gör (och speciellt varmt vatten) är att det torkar ut huden. Stå inte för länge i duschen och gör det inte för ofta.

Hur undviker man torr hud på vintern?

Det går inte att undvika vädret på vintern – och de låga temperaturerna. Men du kan hjälpa din hud lite extra på traven under de kalla månaderna.

Här är några tips:

Ta till vara på solljuset – Stanna inte inomhus för mycket

På vintern är dagarna korta vilket gör att vi får mindre solljus.

Det är viktigt att du går ut under dagen eftersom solen ger huden D-vitamin som är viktigt för att bli av med torr hud.

Exponera dig för solljus i cirka 15 minuter varje dag, då kan din kropp producera D-vitamin under höst- och vintermånaderna.

Skydda ansiktet vid extrem kyla

På vintern är ansiktet utsatt för kyla och om du går ut utan att skydda ansiktet vid extremt kallt väder kan du riskera att få köldskador.

Detta orsakar också torr hud i ansiktet.

Om du har känslig hud är det bra om du kan dra upp exempelvis en halsduk eller en buff över dina kinder, det skyddar ditt ansikte mot kylan. Undvik att utsätta ansiktet för kyla under längre perioder.

Använd fuktighetskrämer på vintern

Det är bra att byta ut sin hudvårdsrutin på vintern till lite mer fylliga krämer och handkräm anpassad för torr hud som återfuktar bättre.

Du kanske även behöva lägga till en ansiktsolja om du är riktigt torr.

Att använda bra återfuktningskrämer är bra för att hålla huden återfuktad och smidig under vintern.

Drick tillräckligt med vatten

Ett sätt att förhindra att du får torr hud på vintern är att dricka mycket vatten.

På sommaren är det lätt att dricka mycket vatten eftersom det är varmt, men det är lätt att vi glömmer det på vintern. Det är också en av orsakerna till att du får torr hud.

Ät mat med högt fettinnehåll

Ät mer mat som innehåller hälsosamma fetter. Det smörjer kroppen inifrån och syns sedan på huden. Ät mat med fetter som t.ex. ägg, fisk och olivolja.

Ät mycket frukt och grönsaker

Frukt och grönsaker är rika på vitaminer som A, C och E som vi behöver. De innehåller också hälsosamma antioxidanter som gör att vår hud håller sig mjuk och inte blir torr.

Försök att äta några frukter och grönsaker varje dag. Eller lägg till det i matlagningen.

Drick grönt te

Grönt te innehåller hälsosamma antioxidanter som kallas polyfenoler och som hjälper hudcellerna att hålla sig flexibla. Att dricka en varm kopp te på vintern är inte bara mysigt utan ger dig även fördelar för huden.

Om du är känslig för koffein innehåller även koffeinfritt grönt te dessa nyttiga antioxidanter.

Grönt te innehåller mindre koffein än kaffe så det är inte lika uttorkande för kroppen, vilket är särskilt viktigt för huden. Om du kan, byt ut din kaffe mot en kopp grönt te på morgonen.

Drick mindre kaffe

Kaffe har en uttorkande effekt på din kropp oavsett om det är vinter eller sommar, vilket i sin tur torkar ut din hud.

Dra ner på kaffeintaget om du upplever att du får en torrare hud på vintern. Eller så får du dricka extra mycket vatten.

Använd en luftfuktare

På vintern är luftfuktigheten lägre och din kropp skapar mindre naturlig fukt. Så det är ingen dum idé att använda en luftfuktare i hemmet.

Är luften torr och kall så tar den fukt där den kan. Det kan innebära att luften drar till sig den fukt du har på huden – och du blir torr.

Därför kan det vara bra att använda sig av en luftfuktare i framförallt sovrummet där du tillbringar mest timmar.

Hur blir man av med torr hud på vintern?

Det enklaste och lättaste sättet att bli av med torr hud på vintern (eller i alla fall lindra det) är att använda sig av fetare krämer på huden som verkligen återfuktar och mjukgör på djupet.

Använd duscholja när du duschar istället för vanlig tvål eftersom den kan torka ut huden.

Även kroppsoljor är bra att smörja in sig med om du är torr, de är fetare än vanlig kroppslotion. Applicera en fetare kräm i ansiktet innan du går och lägger dig så att huden kan ta upp den återfuktningen i huden under natten.

Glöm heller inte att vatten återfuktar dig inifrån. Så drick massa vatten!

hur blir man av med torr hud på vintern

Torr hud på vintern kliar

Vi har nog alla känt att huden kliar och känns stram när den är torr, speciellt på vintern. Men vad beror det på?

Och kan vi göra något för att få det att sluta klia?

Varför kliar torr hud?

Torr hud kliar för att den har en tendens att spricka även om vi inte ser det med blotta ögat. När huden spricker kliar huden.

Det bästa du kan göra är att smörja in dig med kroppsoljor eller med en återfuktande kroppslotion.

Hur får man bort flagnande hud i ansiktet

Det bästa om du har en flagnande hud i ansiktet är att använda en skonsam exfoliering som får bort den flagnande huden.

Använd sedan en ansiktsolja och fuktkräm som återfuktar huden på djupet. Du kan också använda en ansiktsmask två gånger i veckan för att verkligen återfukta huden.

Om din hud blir riktigt torr under vintern kan du gå till en hudläkare för att få ett recept på en kräm. Ibland kan fjällningen orsakas av irritationer eller allergier och då bör du få din hud undersökt ordentligt.

Huden påverkas av luftfuktigheten

Torr hud beror på för lite fukt i luften, detta gäller speciellt på vintern. Orsakerna kan vara flera, men det första du bör tänka på är hur torr luften är i ditt hem, på jobbet eller i skolan.

Torr luft drar till sig fukt, även din fukt från huden. Därför blir du torr när du vistas i ett rum med dålig luftfuktighet.

Du kan köpa en luftfuktare för att göra luften i ditt hem fuktigare.

Kliar på kroppen när jag ska sova

Kliande hud när vi sover beror oftast på torr luft. Smörj in din kropp innan du går och lägga dig så ska du se att det lindar kliandet. Vaknar du av att det kliar ändå? Gå upp och smörj in dig igen.

Ett tips! Ha en burk kroppslotion vid sängbordet så behöver du inte gå upp varje gång.

Huskur för torr hud i ansiktet

Det finns lite huskurer på hur du kan göra om du lider av torr hud i ansiktet och vill ha en naturlig återfuktning. Jag listar två återfuktande ansiktsmasker du kan göra hemma här som jag brukar använda mig av.

Till första receptet behöver du:

 • 1 äggula
 • 2 tsk olivolja eller jojobaolja
 • Några droppar apelsinblomvatten eller rosenvatten (valfritt)

Gör så här:

 1. Vispa äggulan med en gaffel
 2. Tillsätt olivoljan eller jojobaoljan och rör om tills blandningen är slät
 3. Om du vill att det ska lukta gott kan du tillsätta några droppar apelsinblomvatten (du kan köpa det på apoteket) eller rosenvatten
 4. Applicera blandningen över hela ansiktet och låt sitta i 10 minuter. Skölj av med ljummet vatten.

Till det andra receptet behöver du:

 • 2 msk olivolja
 • 1 msk honung

Gör så här: Blanda ingredienserna, applicera på rengjord hud. Låt sitta i 10 minuter innan du sköljer av med ljummet vatten.

Återfukta huden naturligt

Om du letar efter en riktigt bra fuktighetskräm kan du prova kokosolja. Den är naturlig, luktar gott och är lätt att smörja in huden med.

Det är en favorit jag använder när jag upplever att jag blir torr på vintern.

Applicera blandningen varje dag på kroppen efter att du har duschat. Den funkar också jättebra mot torra armbågar och fötter.

Olivolja på torr hud

Du kan också blanda en del olivolja med två delar glycerin hemma och använda det som en lotion för att hålla huden återfuktad på vintern.

Häll blandningen i en ren flaska och skaka den ordentligt innan användning.

Olivolja är bra för huden och återfuktar den på ett naturligt sätt.

Fuktboost till ansiktet

På vintern när det är extra kallt så kan vi behöva ta till en fuktboost i vår hudvårdsrutin för att hjälpa huden att hålla sig återfuktad och inte bli uttorkad.

Lägg till en gelbaseradad ansiktsmask två gånger i veckan och ett fuktserum som innehåller t.ex. hyaluronsyra i din hudvårdsrutin.

Det kommer ge dig en återfuktad hud och du kommer att få ett naturligt glow.

Sammanfattning av varför huden blir torr på vintern

 • Att huden blir torr på vintern beror oftast på de låga temperaturerna, kalla vindarna och en torrare luft
 • Du kan lindra en torr hud genom att hålla den väl återfuktad hela tiden med en fuktkräm eller en kroppsolja, det är också bra att byta ut duschtvålen mot en duscholja istället
 • Andra saker du kan göra är att dricka mycket vatten och försöka dra ner på kaffeintaget då det torkar ut kroppen – vilket i sin tur torkar ut vår hud
 • Är luften torr i ditt hem så kan det vara en bra idé att skaffa en luftfuktare att ha i sovrummet, det kan hjälpa dig mot en torr hud
 • Byt ut dina ansiktsprodukter mot mer rikare krämer som återfuktar på djupet, du kan även lägga till en ansiktsolja i din hudvårdsrutin på vintern
 • Om du återfuktar kroppen och ansiktet varje dag håller du den smidig och återfuktad hela vintern!

Lämna en kommentar