Är avokado bra för huden? – Allt du behöver veta!

Att avokado är bra att äta vet nog dom flesta om då den innehåller bra fetter, antioxidanter, mineraler och vitaminer. Du kan äta avokado i flera olika former och den kommer att boosta din hud inifrån och även ge dig andra fördelar för din kropp och hälsa.

Avokado är egentligen ett bär, men som vi brukar kalla för grönsak.

Förutom att äta avokado så kan du använda dig av den utvändigt, alltså direkt på din hud. Idag hittar man avokado i flera ansiktskrämer som en del av innehållet. Du kan göra egen ansiktsmask, eller använda avokado på torra partier av huden eller som tvål.

Varför är avokado bra för huden?

Avokado är bra för huden eftersom den är rik på mineraler, fetter och antioxidanter.

Avokado innehåller även mycket E-vitamin vilket är en antioxidant som jobbar mot fria radikaler (fria radikaler produceras naturligt i våra kroppar) som är den största boven till att vi får rynkor, E-vitamin sägs också göra att huden blir mer elastisk.

Allt det här som avokadon innehåller är superbra för din hud.

Tips på saker du kan göra med en avokado om du inte vill äta den eller om du bara vill boosta huden ännu mera är att göra din egen ansiktsmask, använda den som tvål eller som ett skydd mot solen.

Ansiktsmask av avokado (4 recept)

Idag finns det flera kända märken som har avokado i sina ansiktsmasker och krämer. Men du kan göra din egna ansiktsmask hemma med avokado och helt naturliga ämnen.

Det går att göra avokadomasker i flera olika varianter och som passar dig med torr hy, -behöver extra återfuktning eller dig som bara vill pigga upp en trött och glåmig hy.

Förberedelser innan du lägger din avokadomask

Innan du lägger på en ansiktsmask ska du lägga en varm handduk över ansiktet i 1-2 min, då öppnas porerna i huden upp.

Det gör så att huden kan ta upp alla ingredienser du har i din avokadomask och gör att den går in på djupet.

Den enklaste avokadomasken gör du genom att mosa en mogen avokado som du sedan smörjer in i ansiktet, låt den sitta i 10 minuter.

Annars kan du göra någon av dessa fyra härliga återfuktande ansiktsmasker:

1. Avokadomask med arganolja

 • 1 halv avokado
 • ca 1 msk honung
 • några doppar arganolja (frivilligt)

Mixa eller mosa alla ingredienser och fördela masken över ansiktet och låt sitta i ungefär 20 minuter. Tvätta bort med ljummet vatten och massera ansiktet samtidigt. Det här är en ansiktsmask som är bra för torr hud.

2. Avokadomask med kakao

 • 1 halv avokado
 • 1 msk hounung
 • 1 msk kakao

Mixa eller mosa alla ingredienser, fördela masken över ansiktet och låt verka i ca 15 minuter.

3. Avokadomask med citronsaft

 • 1 halv avokado
 • 1 tsk avokadoolja eller olivolja
 • 0,5 msk honung
 • 0,5 tsk citronsaft

Mixa eller mosa ihop alla ingredienser fördela ansiktsmasken över ansiktet och låt verka i ca 15 minuter. Det här är en ansiktsmask som är lätt exfolierande tack vare citronsaften.

4. Avokadomask med olivolja

 • 1 avokado
 • 2 tsk olivolja

Mixa ihop ingredienserna och låt sitta på ansiktet i ca 15 -20 minuter.

Du kan även göra egna ansiktsmasker av kokosolja som är bra för huden.

avokadomask

Tvål av avokado

Vill du tvätta dina händerna eller ansiktet på ett skonsamt sätt så kan du använda dig av en mosad avokado.

Du kan också blanda i lite citronsaft i avokadomoset för att få en mer rengörande effekt.

Avokadon mjukgör och lindrar t.ex. spruckna- eller torra händer och citronsaften gör händerna rena på ett naturligt sätt.

Solskydd avokado

En avokado har såklart inget spf i sig men du kan helt klart smörja in dig i avokado som ett naturligt skydd de dagar solen inte är så stark.

Men sitt absolut inte och pressa i solen, då måste du ha ett riktigt solskydd med hög spf.

Vad är avokadoolja bra för?

Avokadoolja är ett livsmedel som är bra för torr hud och torr hårbotten tack vare att den innehåller mycket bra fett, mineraler, antioxidanter och speciellt E-vitamin.

Dessa ingredienser hjälper till att hålla huden mjuk och elastisk samt motverka rynkor.

Avokadoolja för torr hy

Smörj in dig med avokadooljan och låt den sjunka in i huden. Om du är torr på vissa områden på kroppen så kan du punkt-behandla med avokadooljan på de ställena.

Det räcker med några droppar eftersom den är väldigt dryg, skölj inte bort oljan när du smort in dig med den – utan låt den sjunka in.

Du kan blanda avokadooljan tillsammans med en avokado för att verkligen återfukta och boosta huden. Avokadooljan är nästan helt doftfri.

Avokadoolja mot torr hårbotten

Avokadooljan funkar också utmärkt mot torr hårbotten eller om du har mjäll. Droppa lite olja över hårbotten och massera in, blir det olja över kan du dra ut de på längderna.

Låt de verka några minuter innan du sköljer ur det, ju längre det får sitta i desto bättre.

Jag har själv testat att ha avokadoolja i håret och då har jag lagt i det på morgonen och sedan haft det i håret hela dagen (om jag är hemma) och sedan tvättat ur det på kvällen.

Avokadoolja i matlagning

Avokadooljan går utmärkt att använda i matlagning, den tål att hettas upp och ger en god smak. Det är också ett bra sätt att få i sig bra vitaminer och fetter från avokadon.

Använder du avokadoolja i maten kan det med tiden även bidra till att sänka stresshormonet kortisol.

Vad är fria radikaler?

Fria radikaler nämns oftast inom hudvård och hur det påverkar vårat åldrande. Men vad är egentligen fria radikaler och vad betyder det?

Fria radikaler bildas naturligt i våra kroppar från det syre vi andas in. Får man för mycket fria radikaler i kroppen så kallas det för oxidativ stress som gör att huden åldras i förtid.

Om du någon gång har delat ett äpple på mitten och låtit det ligga framme i luften så har den blivit brun där den var vit från början när du precis delade det. Den bruna färgen som blir på äpplet är oxidation som kommer från fria radikaler.

Samma sak sker i våran hud fast under en mycket längre tid.

Motverka fria radikaler med avokado

För att motverka fria radikaler tar kroppen hjälp från antioxidanter för att neutralisera skadliga fria radikaler.

När det är obalans mellan produktionen av fria radikaler och kroppens förmåga att neutralisera dem tar cellerna skada och hamnar i oxiadativ stress.

Det här kan du motverka genom att äta mycket frukt och grönt som innehåller antioxidanter. Och avokado är jättebra mot just fria radikaler – och för din hud.

Hur görs avokadoolja?

Avokadooljan utvinns genom att kallpressa torkat fruktkött där stora delar av oljan kommer från fruktköttet och inte från kärnan.

Sammanfattning

Avokado är helt klart bra för huden både att äta och boosta kroppen inifrån men också att använda utvärtes.

Den kan användas av alla då den är helt naturlig och nästan helt doftfri, speciellt bra för de med torr hy. Avokado kan också användas av dig som önskar att pigga upp trött och glåmig hy.

En stor faktor till att vi åldras är de fria radikaler som kroppen själv producerar. Avokado är en superfrukt som skyddar kroppens celler mot just fria radikaler och för tidigt åldrande.

Avokado hjälper inte bara torr hud utan även mot torr hårbotten och mjäll.

Lämna en kommentar