Bästa ansiktsmasken för torr hy 2024 (Bäst i test)

Alla har vi någon gång upplevt att vi är extra torra i hyn, oftast kan den kännas extra torr på vintern då luften är torrare men även på sommaren när solen torkar ut huden. Därför är det viktigt att vi återfuktar den ordentligt. Det som verkligen gör det jobbet är en återfuktande ansiktsmask som fungerar som en inpackning för huden.

En bra ansiktsmask för torr hy ska återfukta på djupet, mjukgöra, ge lyster, pigga upp trött och glåmig hud men också lugna och svalka. En återfuktande nattmask ska även sjunka in i huden utan att kännas för kladdig.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Lyko och Kicks

1.Origins Drink Up Intensive Overnight MaskBästa ansiktsmasken för torr hy
2.Kiehl’s Ultra Facial Overnight Hydrating MasqueBästa ansiktsmasken för torr & finnig hy
3.Moisture Surge Overnight MaskÅterfuktande ansiktsmask för torr & känslig hy
4. Clarins SOS Comfort MaskBästa ansiktsmasken för mycket torr hy

Den bästa ansiktsmasken för torr hy är Origins Drink Up Intensive Overnight Mask. Det här är en riktig törst släckare för en torr hud som behöver en djup återfuktning. Texturen på denna nattmask är så skön att smörja in sig med och du vaknar med en mjuk, återfuktad och fin lyster i hyn.

Origins Drink Up Intensive Overnight Mask har vunnit pris för att vara den bästa ansiktsmasken på KICKS Beauty Awards flera år i rad.

Har du problem med finnar och är torr ska du spana in Kiehl’s Ultra Facial Overnight Hydrating Masque. Den täpper inte igen dina porer och är i princip helt doft-fri. Konsistensen på Kiehl’s ansiktsmask är en lätt gel som sjunker in bra i huden utan att det känns som du har en hinna på.

Den ger dig fukt och inte fett till huden och det är precis vad en acne benägen hy behöver. Nackdelen med denna ansiktsmask är att den kommer i en burk. Vilket jag inte alls gillar men den räcker länge och därför blir den prisvärd.

Är du ute efter en ansiktsmask som återfuktar en känslig hy så ska du kika in Clinique Moisture Surge Overnight Mask. Den här masken glider lätt på huden och ger dig en fuktboost över natten. Den är doft-fri och täpper inte igen dina porer. Du vaknar med en mjuk och återfuktad hud dagen efter.

Nackdelen är att den kan kännas lite klibbig om du använder för mycket av masken. Och är du mycket torr i hyn så ska du använda en fetare ansiktsmask än denna.


Bästa ansiktsmasken för torr hy – 4 återfuktande ansiktsmasker

Att återfukta huden är viktigt både under sommaren och vinter. Återfuktar du inte huden kan du få en stramande och kliande känsla, det är för att huden spricker. Tror vi alla har känt det någon gång speciellt på vintern när luften är torr och det blir kallt ute.

Genom att återfukta huden gör att vi faktiskt ser yngre ut längre. Torr hud kan ge dig yttorrhet som i sin tur gör att du får torrhetsrynkor. Men det går att jobba bort med hjälp av bra ansiktsmasker som återfuktar på djupet.

Sen jag började använda mig av återfuktande ansiktsmasker så har jag fått en helt annan lyster i huden. Huden känns mer mjuk och följsam än innan och jag känner mig verkligen mer återfuktad i flera dagar efter att jag haft en återfuktande ansiktsmask.


1. Origins Drink Up Intensive Overnight Mask – Bästa ansiktsmasken för torr hy

bästa återfuktande ansiktsmasken

Origins Drink Up Intensive Mask är en intensiv fuktmask med bland annat avokado och aprikoskärneolja som återfuktar huden på djupet. Förutom att ge huden maximal fukt så hjälper den även till att reparera hunden med hjälp av japansk tång.

Ansiktsmasken är väldigt krämig och tjock i konsistensen, den är skön att smörja in ansiktet med och du känner direkt hur huden verkligen ”dricker upp” fukten från masken. Jag tycker även att den luktar väldigt fräscht.

Origins Drink Up Intensive Mask är den mest populäraste återfuktnings masken på marknaden och som många älskar. Det var just den här ansiktsmasken som satte Origins på kartan. Jag själv använder den och jag förstår varför den är så populär år efter år.

Enda nackdelen med Origins overnight mask är att jag hade önskat att den var i en större förpackning.

För vem passar Origins Drink Up Intensive Overnight Mask?

Den här fuktmasken passar alla som behöver extra fukt speciellt på vintern när man blir extra torr i huden. Origins Overnight Mask är min personliga favorit när det kommer till återfuktande ansiktsmasker som jag alltid kommer tillbaka till.

Den här ansiktsmasken är en riktig räddare för en torr och trött hud som behöver återfuktning. Använd den vid behov eller 1-3 gånger i veckan. Jag brukar använda den som en nattkräm varje kväll när jag är extra torr och behöver mycket fukt som på vintern.

Du kan använda den som en mask och smörja in ett tjockt lager av den och låta den sitta i cirka 10 minuter för att sedan tvätta eller torka av den. Annars använder du den som en nattkräm med ett tunt lager eller som en nattmask och lägger ett litet tjockare lager. Gör det som passar dig och som du gillar.

Fördelar

 • Härlig konsistens
 • Skön att smörja in huden med
 • Prisvärd
 • Återfuktar och piggar upp

Nackdelar

 • Liten förpackning

2. Kiehl’s Ultra Facial Overnight Hydrating Masque – Bästa ansiktsmasken för torr & finnig hy

Kiehl’s Ultra Facial Overnight Hydrating Masque ger dig en långvarig återfuktning utan att kännas för tung på huden som många andra nattmasker för återfuktning kan gör. Tar du en lagom mängd så sjunker den in i huden utan att lägga sig som en hinna.

Låt ansiktsmasken ligga på under natten och du kommer vakna med en mjuk, len och en väl återfuktad hud på morgonen. Ansiktsmask passar extra bra till finnig och fet hud då den inte täpper igen dina porer och den ger inte fett till huden utan fukt. Använd masken 1-2 gånger i veckan.

Kiehl´s overnightmask har en lätt gelaktig konsistens som är doft-fri. Kiehl’s Ultra Facial Overnight Hydrating Masque är ett komplement till deras populära och mest sålda hudvårdsserier Kiehl’s Ultra Facila.

För vem passar Kiehl’s Ultra Facial Overnight Hydrating Masque?

Den här ansiktsmasken är perfekt för dig som har problem med finnar men behöver återfuktning. Även en fet/oljig hy behöver bli återfuktad, blir den inte det så ökar produktionen av talg (olja) i huden vilket leder till mer finnar.

Tänk på att lägga ett tunt lager av masken så slipper du känsla av att vara kladdig, det räcker med en liten mängd. Annars kan du lägga ett tjockare lager och låta den sitta i cirka 10 minuter och torka bort den med en bomullspad.

Jag tycker det är en prisvärd återfuktande ansiktsmask då du får 125ml vilket gör att den kommer räcka väldigt läng eftersom du inte behöver ta så mycket av den när du använder masken.

Det jag inte gillar är att den är förpackad i en burk. Dels för att man måste ner med fingrarna om du inte har en spatel att ta upp gelén med men den blir också klumpig att resa med. Men innehållet i burken är magiskt.

Tips! förvara ansiktsmasken i kylen för en svalkande effekt när du applicerar den.

Fördelar

 • Täpper inte igen porer
 • Doft-fri
 • Räcker länge
 • Känns inte fet
 • Ger fukt och inte fett till huden

Nackdelar

 • Burk förpackning

3. Moisture Surge Overnight Mask – Återfuktande ansiktsmask för torr & känslig hy

ansiktsmask för torr och känslig hy

Clinique Moisture Surge Overnight Mask släcker en törstig, känslig och torr hud. Förutom att göra det så lugnar den även huden vilket är perfekt för dig med känslig hy. Ansiktsmasken är en krämformula och den är helt doft-fri. Masken är lätt att applicera då den glider lätt på huden.

Det här är en nattmask (overnight mask) som du sover med och som gör att du vaknar upp med en återfuktad och mjuk hy. Den täpper inte igen dina porer vilket jag tycker är toppen, har du problem med finnar och plitor så passar den för dig också.

Nackdelen är att vissa kan uppleva att den känns kladdig att sova med vilket jag aldrig själv har upplevt. Testa att ta lite mindre av ansiktsmasken nästa gång om du tycker att den känns kladdig. Har du en mycket torr hy så behöver du en fetare återfuktande mask än denna.

För vem passar Clinique Moisture Surge Overnight Mask?

Moisture Surge Overnight Mask passar dig som har en känslig hy och behöver en fuktboost. Eller dig som inte är så förtjust i starka dofter. Den passar även dig med en acne benägen hy då den inte täpper igen porer.

Det jag gillar med denna mask är att den är lätt och skön att applicer över ansiktet. Att den är doft-fri gör det skönt att sova med den som en nattmask.

Jag tycker mer om att använda den som en fuktmask på sommaren än på vintern, den känns fräsch och jag gillar konsistensen på den. Jag behöver mer återfuktning på vintern och tycker inte riktigt att den ger den fukt jag behöver då.

Fördelar

 • Doft fri
 • Täpper inte igen porer
 • Lugnar huden
 • Tub förpackning

Nackdelar

 • Kan kännas lite klibbig
 • Inget för dig med mycket torr hy

4. Clarins SOS Comfort Mask – Bästa ansiktsmasken för mycket torr hy

ansiktsmask för mycket torr hy

Clarins SOS Comfort Mask är en fyllig återfuktande och lugnande ansiktsmask som hjälper den allra torraste huden. Du får en smidig, mjuk och en återfuktad hud med en fin lyster på endast 10 minuter.

Clarins SOS Comfort Mask innehåller mangoolja som skyddar huden mot uttorkning och gör den mjuk igen. Det är också mangon som ansiktsmasken får sin doft ifrån. Den luktar otroligt fräscht och gott men inte alls för mycket eller för startk. Skulle säga att det är en behaglig doft.

När du applicerar masken så är det en krämig konsistens som sedan smälter på huden och blir som en oljig/smörigt konsistens. Skölj inte av masken efter 10 minuter utan torka av den med en fuktig bomullspad eller torka bara bort det överflödiga från masken.

Enda nackdelen är att den är dyr för 75 ml men du behöver heller inte ta så mycket av den då masken är väldigt dryg och är du mycket torr så är den värd vartenda krona.

För vem passar Clarins SOS Comfort Mask?

Den här ansiktsmasken passar dig med riktigt torr hy som behöver hjälp med att återfukta huden direkt. Det är ingen ansiktsmask för dig med fet och acne benägen hy då den innehåller oljor och är väldigt dryg.

Jag gillar att använda den här masken när jag är riktigt torr och speciellt på vinter. Det står på instruktionerna att den ska torkas bort efter 10 minuter men jag kan gå runt med den en heldag när jag bara är hemma på helgen. Då kan den verkligen jobba in sig i huden. Jag vet att vissa även kan sova med den.

Fördelar

 • Enkel att applicera
 • Härlig konsistens
 • Räddar den allra torraste huden
 • Mild doft

Nackdelar

 • Dyr
 • Liten förpackning

använda ansiktsmask om man har problem med finnar

Saker att tänka på när du köper en ansiktsmask

 • Hudtyp Det viktigaste är att veta vad du har för hudtyp så du får en ansiktsmask som är anpassad för den. Det gör också att du får ut det bästa från den ansiktsmasken.
 • Konsistens/Textur – Beroende på vad ansiktsmasken jobbar på så kan den ha lite olika texturer. Det finns krämig-, oljig-, lerig-, vätske- och geltextur på ansiktsmasker.
 • Innehållsförteckning – Vet du med dig att du är känslig för någon typ av ingrediens eller är allergisk mot något? I så fall är det viktigt att du kollar innehållsförteckningen. Är du osäker så testa att lägga lite av ansiktsmasken på ett litet område t.ex. handryggen först, vänta någon minut och se om du får någon reaktion eller inte.
 • Förpackning – En tubförpackning är att föredra istället för burk. Med tub så är det enkelt att klicka ut en mängd men framför allt slipper du ner i burken med din fingrar. Har du en burk se till att ta upp ansiktsmasken med en spatel eller en tesked. Det är för att inga bakterier ska komma i kontakt med ansiktsmasken från dina fingrar.
 • Doft – Många ansiktsmasker kan innehålla någon typ av doft, vissa mer än andra. Är du känslig mot dofter så kolla på förpackningen om det står att den är doft-fri (fragrance free).

Finns det återfuktande ansiktsmasker för känslig hy?

Ja det gör det. Det viktiga är att du väljer en ansiktsmask som är till för just känslig hy. Det står ofta i beskrivningen på en ansiktsmask. En ansiktsmask för känslig hy ska:

 • Vara doft-fri
 • Återfukta på djupet
 • Lugna
 • Svalka

De här återfuktande ansiktsmaskerna är extra bra för dig med känslig hy:

 • Clinique Moisture Surge Overnight Mask
 • Beauté Pacifique Instant Hydrating Mask
 • SkinCeuticals Phyto Corrective Recovery Mask

Kan man använda ansiktsmask om man har problem med finnar?

Ja det kan du. Det finns flera olika ansiktsmasker du kan använda dig av om du har problem med finnar. I första hand ska du använda en ansiktsmask som drar ut smuts och oljor ur dina porer, ansiktsmasker som gör det är lermasker.

Nackdelen med att använda lermask eller detoxmasker som de även kallas är att de kan torka ur huden. Därför är det bra om du använder en återfuktande ansiktskräm eller mask efteråt som återställer fuktbalansen utan att göra den fet.

Varför en acne-benägen hy måste återfuktas

En acne benägen hy behöver även den lika mycket fukt som en torr hy. Det är lätt att tro att du ska torka ut huden för att få mindre finnar. Det är fel. Torkar du ut din hud så kommer din hud att producera mer fett/olja (sebum/talg) i huden vilket i sin tur kommer ge dig mer finnar.

Ansiktsmasker och krämer som är i gel-konsistens är bra för dig med finnar och fet hy då den återfuktar huden utan att göra så den känns fet. Gel masker och krämer innehåller inga oljor.

hur ofta ska man använda ansiktsmask

Hur använder man en ansiktsmask?

Det finns två varianter av ansiktsmasker den som ska sitta på ansiktet och verka en viss tid för att sedan tvättas bort och den som du kan sova med över natten som inte tvättas bort.

Ansiktsmask som tvättas av (Snabbmask)

Med en vanlig traditionell ansiktsmask som ska sitta och verka på ansiktet i 10-20 minuter ska alltid appliceras efter du rengjort ansiktet ordentligt. Det är viktigt att ansiktet är rent innan du applicerar masken så huden verkligen kan suga åt sig och att du får ut maximal effekt av din ansiktsmask.

Exempel på masker som ska tvättas av är lermask, peel-off mask och återfuktnings masker. Så här kan en rutin se ut när du använder den traditionella ansiktsmasken (snabbmask):

 • Dubbelrengöring (1.Oljebaserad + 2.Vattenbaserad tvätt)
 • Ansiktsmask
 • Toner
 • Serum
 • Ansiktskräm

Tips! Använd en liten varm handduk och torka bort ansiktsmasken med det är både skönt och enkelt.

Ansiktsmask som ej behöver tvättas av (Nattmask)

De ansiktsmasker som inte behöver tvättas av och som du kan sova med kallas för nattmask (overnight mask). En nattmask får tid på sig att återfukta huden på djupet under nattens timmar. Så här kan en rutin se ut när du använder dig av en nattmask:

 • Dubbelrengöring (1.Oljebaserad + 2.Vattenbaserad tvätt)
 • Toner
 • Serum
 • Nattmask eller nattmask över din ansiktskräm

Hur ofta ska man använda ansiktsmask om man har torr hy?

En återfuktande ansiktsmask kan du använda vid behov eller varje dag om du är torr. Vanligast är att använda ansiktsmask 1-3 gånger i veckan, jag kan ibland använda en återfuktande mask varje dag om det behövs. Speciellt på vintern när jag blir extra torr. Men även på sommaren när solen torkar ut huden.

Andra ansiktsmasker som en lermask eller en peel-off mask ska du inte använda mer än 1-3 gånger i veckan beroende på hur tålig din hud är. Är du torr så kommer den sortens ansiktsmask att torka ut din hud ännu mer, då räcker det att du använder den typ av mask 1 gång i veckan.

Ansiktsmask för torr hy hemma

Vill du göra en egen återfuktande ansiktsmask hemma så har du oftast de ingredienserna i skafferiet. För att få en riktigt bra återfuktande mask för torr hy behöver du några av dessa ingredienser:

 • Olivolja
 • Honung
 • Banan
 • Avokado
 • Yoghurt

Återfuktande avokadomask för mycket torr hud:

 • 2 tsk olivolja
 • 1 mogen avokado

Mosa avokadon med gaffel eller mixer blanda sedan i olivolja. Applicera på rengjort ansikte i 15-20 minuter, skölj av med ljummet vatten. Den här ansiktsmasken ger dig extra mycket fukt och piggar upp huden.

Återfuktande bananmask för lyster:

 • 1/2 banan
 • 1 msk honung
 • 2 msk yoghurt

Mosa bananen och blanda med resten av ingridienserna till en pasta (röra). Applicera över rengjort ansikte och låt sitta i 20 minuter, skölj av med ljummet vatten. Denna mask återfuktar, minskar torrhet och ger dig lyster.

hur vet jag vilken ansiktsmask jag ska ha

Hur vet jag vilken ansiktsmask jag ska ha?

Börja med att ta reda på vilken hudtyp du har. Beroende på vilken hudtyp du har så kan du använda olika ansiktsmasker som jobbar på olika problem områden.

 • Fet/Oljig/Acne benägen hy – Du behöver i första hand en djuprengörande ansiktsmask i form av en lermask.
 • Känslig/Torr hy – Du behöver en ansiktsmask som är återfuktande, lugnande och svalkande.
 • Blandad/Kombinerad hy – Du behöver både djuprengörande ansiktsmasker speciellt i T-zonen men även återfuktande ansiktsmasker på exempelvis kinder.
 • Normal hy – Du behöver inte någon speciell ansiktsmask men en peel-off mask är bra då den ger dig lyster och rengör huden på djupet.

Självklart kan alla hudtyper använda sig av både återfuktande och djuprengörande ansiktsmasker och ska göra det tycker jag.

Alla masker finns i olika varianter, det finns djuprengörande masker som är snälla och passar känslig. Och det finns återfuktande ansiktsmasker som inte är för feta och passar acne benägen hy t.ex. återfuktande gel-masker.

Olika typer av ansiktsmasker för torr hud

Det finns lite olika varianter på ansiktsmasker för torr hud. Det finns masker som du sover med på natten och det finns masker som du låter sitta på ansiktet i ungefär 10-20 minuter. Båda varianterna är bra och du väljer det du föredrar.

Jag gillar nattmasker som man sover i. Dels för att de får ligga på huden hela natten och verkligen kan återfukta huden en längre tid. Jag älskar även känslan av att vakna till en återfuktad hud med lyster.

Nackdelen med att sova med en återfuktande nattmask är att det kan kännas klibbigt, vissa kan ge dig den känslan medans andra sjunker in bättre i huden.

Bra innehåll i en ansiktsmask för torr hud

För att en ansiktsmask ska ge en bra återfuktning för torr hud så ska den innehålla vissa ingredienser som bland annat detta:

 • Glycerin – Vanligaste ingrediens som är fuktbindande
 • Jojobaolja – Snäll olja som återfuktar och gör huden mjuk
 • Sheasmör – Naturligt smör från sheaträdets kärnor, bra mot riktigt torr hud
 • Hyaluronsyra – Finns naturligt i huden och har fuktbindande egenskaper
 • Panthenol – Provitamin B lugnar, reparerar och återfuktar
 • Squalane – Tillverkas av olivolja som ger återfuktning och mjukgör huden

Alla ansiktsmasker innehåller inte alla ingredienser samtidigt men att de har någon av dessa ingredienser är vanligt att hitta i en ansiktsmask för torr hud.

bra innehåll i ansiktsmask för torr hy

Varför du bör köpa en bra ansiktsmask

Du bör köpa en bra ansiktsmask av flera anledningar. Det en ansiktsmask gör är att den verkligen går ner på djupet och riktar in sig på det du behöver hjälp med, en ansiktsmask ger en dos med extra kärlek till din hud.

Den hjälper dig med de problem du vill jobba lite extra på t.ex. djuprengöring, extra fukt eller du kanske behöver lugna och svalka huden. Du kanske till och med behöver hjälpa huden med lite av allt? det finns masker som klara av det också.

Jag tycker det är ett måste att ha både en djuprengörande ansiktsmask men också en återfuktande mask i badrumsskåpet. Jag använder mig av Emma S Treatment Enzyme Peel som djuprengöring och Origins Drink Up Intensive Overnight Mask som en återfuktande nattmask.

Vanliga frågor om ansiktsmasker

Var köper man ansiktsmasker?

Du kan köpa ansiktsmasker på nätet bland annat på Lyko, Kicks, Nordicfeel och Bangergead. Det går även att köpa fysiskt i butiker där de säljer smink och hudvård.

Är Peel off mask bra?

Ja det är bra. En peel-off mask tar bort orenheter från huden och döda hudceller. Den förminskar även stora porer med tiden. En peel-off mask ger dig även lyster då den får bort den trötta glåmiga huden. Använd 1-3 gånger i vecka beroende på hur tålig din hud är.

Vilken Sheet mask är bäst?

Bästa sheet mask är Verso Skincare Deep Hydration Mask. Den återfuktar på djupet, ger dig en svalkande effekt, gör huden mjuk och ger dig en lyster som även håller dagen efter. Masken är behaglig att ha på sig. Ett tips är att förvara den i kylskåpet för att få en extra svalkande effekt.

Hur ofta ska man använda en ansiktsmask?

Använd en ansiktsmask 1-3 gånger i veckan. Det är bra att varva med en djuprengörande ansiktsmask som lermask eller peel-off mask med en återfuktande ansiktsmask. Djuprengörande ansiktsmasker är uttorkande därför är det bra med en återfuktande mask efter.

origins mask
origins drink up intensive overnight mask

Hur jag har sammanställt informationen i inlägget

Jag har själv testat många återfuktande ansiktsmasker från olika märken och vet vad jag gillar och vad som funkar för mig. Jag har en kombinerad hy och blir torr periodvis och har ibland en fet t-zon. Ansiktsmasker fungerar olika på olika personer och alla upplever de olika.

Det jag gillar kanske någon annan inte gillar. Därför har jag även gått igenom recensioner och betyg från olika skönhetsbutiker på nätet för att se vilka ansiktsmasker för torr hy som flest gillar och rekommenderar.

På så sätt har jag kommit fram till de bästa ansiktsmaskerna för torr hy. Många av de ansiktsmasker som andra rekommenderade är även masker jag själv har testat. Hoppas att du ska hitta en bra ansiktsmask som återfuktar torra hy med hjälp av min guide.


Lämna en kommentar