Varför är mineralsmink bra? – 5 STORA fördelar

Det pratas oftast om att mineralsmink ska vara bra för huden. Men vad är det som egentligen gör mineralsmink så bra och vad är skillnaden på mineralsmink och vanligt smink?

I det här inlägget ska jag förklara det lite närmare.

Mineralsmink är bra för att det endast är gjort av mineraler som kommer från naturen, det är fritt från skadliga ämnen som kan förekomma i vanligt smink som t.ex. konserveringsmedel. Mineralsmink lugnar, läker, andas och täpper inte igen porer. Det skyddar också huden mot UV-ljus (solens strålar).

5 anledningar att välja mineralsmink

Ett mineralsmink är endast gjort av mineraler, med mineraler menas att det kommer från naturen – det gör mineralsmink till ett naturligt smink.

Förutom att det är naturligt så är mineralsmink bra av flera andra anledningar. Jag går igenom de olika fördelarna med just mineralsmink här nedanför.

1. Fritt från skadliga ämnen

slipp skadliga ämnen i mineralsmink

Det främsta som kännetecknar mineralsmink är att det är fritt från skadliga ämnen som kan förekomma i vanligt smink.

Vanliga ämnen som kan finnas i smink och som är skadligt för huden är bland annat kemikalier, parfymer och konserveringsmedel.

Det kan göra din hud irriterad, speciellt om du har en känslig hy. Du slipper det med ett bra och äkta mineralsmink.

2. Låter huden andas – Täpper inte igen porer

mineralsmink låter huden andas

Ett mineralsmink är speciellt bra på att låta din hud andas och täpper inte igen dina porer. Smink som täpper igen porer och inte låter huden andas gör att smuts och oljor samlas i dina porer och på huden. Det i sin tur kan ge dig finnar och en irriterad hy.

Om du har en känslig- eller acnebenägen hy passar mineralsmink extra bra för dig – just för att den låter din hud andas.

Även många med rosacea använder sig av mineralsmink då det har en lugnande effekt på huden, det är ett rent och naturligt smink som inte triggar igång utslag.

3. Liten risk för allergier

mineralsmink minskar risken för allergier

Eftersom mineralsmink är naturligt och inte innehåller några skadliga ämnen så är det också en väldigt liten risk för att utveckla- eller få allergier av det.

Ett mineralsmink är även fri från parfymer, vilket många andra sminkmärken kan innehålla och som många kan vara känsliga mot.

Mineralsmink kan användas av alla men är speciellt bra för dig som är allergisk eller känslig mot smink.

4. Känns lätt på huden

mineralsmink är bra för känslig hy

Ett mineralsmink känns väldigt lätt på huden. Det känns knappt att du har något smink på dig vilket är väldigt skönt. Extra skönt tycker jag det är på sommaren med ett lätt smink.

Vill du ha känslan av att vara osminkad så ska du testa mineralsmink, det ger även ett fint och naturligt resultat men går att bygga upp om du vill ha en mer täckande sminkning.

Ett bra val för en naturlig sminkning med andra ord.

5. Skyddar mot UV-ljus

Mineralsmink innehåller titandioxid som är ett naturligt ämne som skyddar huden mot skadligt solljus.

Men även om det skyddar mot UV-ljus så rekommenderar jag att du ändå använder dig av ett solskydd innan eller efter du sminkat dig – så du får ett starkt skydd mot UV-ljuset.

Att utsätta huden för UV-ljus vet vi är direkt farligt för huden, det gör även så vi åldras fortare om vi inte skyddar oss med ett högt solskydd.

Mineralsmink eller vanligt smink?

mineralsmink eller vanligt smink

Har du en känslig eller acnebenägen hy ska du välja mineralsmink före vanligt smink. Mineralsmink irriterar inte din känsliga hud och lindrar din acnebenägen hy genom att låta huden andas när du bär smink.

Eftersom mineralsmink är gjort på naturliga ämnen så är det också snällare mot din hud än vanligt smink kan vara, vissa sminkprodukter kan innehålla ämnen som inte är bra för huden.

Så glöm inte att alltid läsa vad sminket innehåller innan du använder det.

Ämnen du ska se upp för i smink är bland annat:

  • Parabener – Används som konserveringsmedel
  • Silikoner – Används oftast i vattenfast smink
  • Mineralolja – Används för att mjukgöra, förekommer även i bland annat motorolja och träolja

Tips! Du kan ta reda på om din foundation eller annat flytande smink innehåller mineralolja genom att klicka ut lite grann i ett glas vatten – rör runt med en sked eller kniv. Löser inte sminket upp sig så är det mineralolja i.

Det som är bra är att fler och fler sminkföretag plockar bort dessa dåliga ingredienser, men det finns fortfarande kvar i vissa smink så kolla alltid innehållsförteckningen. Med rent mineralsmink behöver du inte oroa dig för detta.

Nackdelar med mineralsmink

vad-ar-mineralsmink

Även mineralsmink kan ha sina nackdelar. Även om de är gjort på rena och naturliga ämnen så kan vissa personer reagera på det då vi alla kan vara känsliga mot olika saker, men det är väldigt sällan någon brukar reagera på rent- och äkta mineralsmink.

Många sminktillverkare har börjat att använda ordet ”mineral” på sitt smink för att det ska låta bättre, men där de endast har tillsatt vissa mineraler till sminket. Det innebär att det inte är helt rent och naturligt.

När du använder ett mineralsmink som inte är ”äkta” kan vissa få en känsla av att det kliar och är irriterat på huden eller i ansiktet.

Det här ska ett mineralsmink inte innehålla:

  • Talk – Är en lermineral som har visat sig vara ”oren” och innehåller kemikalier
  • Silka – Kan irritera känslig hy
  • Bismutch oxychloride – Kliar ditt mineralsmink så innehåller det garanterat Bismutch oxychloride

Kan man använda mineralsmink på torr hud?

Ja det kan du, men se till att du är riktigt återfuktad på huden. Eftersom mineralsmink oftast är i puder så kan det kännas extra torrt på din hud om du redan är torr.

Därför är det viktigt att du exfolierar din hud regelbundet, återfuktar den med en rik ansiktskräm och låter den sjunka in innan du använder mineralpuder.

Använder du mineralsmink direkt på en torr hy så kan det kännas stramt och resultat blir inte fint då det istället kommer att framhäva dina torra partier i ansiktet.

Vilka märken finns på mineralsmink?

De vanligaste och mest populäraste märkena på mineralsmink är BareMinerals, Jane Iredale, TIKEI och IDUN Minerals.

Dessa märken har funnits med länge på marknaden och är väl kända märken. De har inte bara foundations utan även rouge, ögonskuggor och highlighters som är gjort av mineraler.

Hur länge håller mineralpuder?

mineralsmink mot rosacea

Mineralsmink håller oftast i upp till två år från det datumet du har öppnat förpackningen.

Jag brukar alltid datummärka mitt smink när jag öppnar den. Det är för att jag lättare ska ha koll på när den går ut, det är lätt att glömma bort annars.

Det som oftast förstör eller gör att din smink blir gammalt i förtid är smutsiga sminkborstar, därför är det viktigt att du rengör dina sminkborstar regelbundet.

Kan man sova med mineralsmink?

Ja det kan du, då det är både läkande- och lugnande för huden och låter den andas så det är inte lika illa att somna med mineralsmink som att somna med vanligt smink.

Fast jag skulle ändå inte rekommendera att sova med mineralsmink, även om det är okej. Jag tycker att du alltid ska tvätta bort sminket innan du går och lägger dig.

Sammanfattning – Varför är mineralsmink bra?

Varför mineralsmink är bra är för att det är gjort på rena naturliga mineraler. Mineralsmink har även en lugnande och läkande effekt på huden samtidigt som det skyddar dig mot skadligt UV-ljus från solen. Mineralsmink finns i foundation, rouge, ögonskugga, bronzer och som highlighter.

Extra bra passar mineralsmink dig med känslig eller en acnebenägen hy eftersom den låter hunden andas och inte täpper igen porerna. Du kan även använda det om du har en torr hy, men se till att återfukta huden ordentligt innan.

Mineralsmink håller i upp till 2 år från och med att du har öppnat förpackningen. De vanligast märkena på mineralsmink är BareMinerals, Jane Iredale, TIKEI och IDUN minerals.

Lämna en kommentar