Sminka sig naturligt – Enkel guide i 10 steg

Ibland vill vi ha en naturlig sminkning speciellt till vardags som ser ut som att du inte sminkat dig allas, en så kallad ”no make up look”. Den är lätt att fixa med små enkla knep, jag ska berätta hur du gör i det här inlägg.

För att sminka dig naturlig behöver du primer, en foundation, bronzer och rouge i krämig eller flytande form, concealer och en setting-spray som gör att sminket håller men också ger lyster.

Sminka dig naturligt i 10 steg (med dom här enkla tipsen)

För att få en naturlig sminkning som ser osminkad ut så handlar det mycket om en bra bas. I det här inlägget kommer jag börja med en 10 stegs guide på hur du uppnår en naturlig osminkad look på bästa sätt.

Längst ner i inlägget tar jag upp lite tips och trix och saker som kan vara bra att tänka på för att lyckas med en naturlig sminkning.

1. Återfukta huden – Ger en bra sminkbas

Det viktigaste för att lyckas med en naturlig sminkning är att du har en bra grund att sminka på. Med det menar jag att du har ett rent och återfuktat ansikte. Och jag skulle säga att det här steget är det viktigaste av alla. Du vill att din hud ska vara så bra som möjligt.

Slarvar du med rengöringen och återfuktningen så kommer ditt smink inte att lägga sig fint på huden och är du torr så kommer det att bli mer synligt när du lägger resten av sminkningen.

För att få en bra och återfuktad hud behöver du detta:

  • Ansiktsrengöring
  • Toner
  • Serum
  • Ögonkräm
  • Ansiktskräm

2. Använd primer – Slätar ut och minskar porer

En primer gör att din foundation kommer att sitta bra. Den hjälper även till att jämna ut huden och minska porer och gör så att du ser slät ut. Ett måste för att få en perfekt bas och ett smink som sitter hela dagen.

Min favorit primer som jag ofta använder mig av innan jag lägger foundation är smashbox photo finish primer den verkligen blurrar huden och är en primer med glow. Välj en primer som passar för dig och din hudtyp.

3. Foundation – Ger en jämn bas

Foundation jämnar ut hudtonen men för att få den naturliga osminkade looken så ska du använda dig av en lite lättare foundation ingen som är helt täckande. Jag skulle rekommendera en bra cc-cream när du vill ha en jämn och fin bas men inte ha en heltäckande bas.

Du vill gärna att lite av din egna hud ska lysa igenom sminket för att det ska se så naturligt ut som möjligt. Ett tips är att droppa ner lite glow drops (flytande highlighter) eller glow serum i din foundation innan du applicerar den i ansiktet.

Klicka ut en mängd foundation på handryggen och ta 1-2 droppar glow serum eller glow drops och blanda ihop. Applicera sedan foundationen med en beautyblender för en lätt och naturlig täckning.

4. Concealer – Täck små skavanker

En concealer är till för att täcka mörka ringar och små skavanker som exempel plitar och finnar i ansiktet. Tänk på att aldrig använda samma färg på din concealer som du har under ögonen när du ska täcka exempelvis finnar. Du har oftast en nyans ljusare concealer under ögonen för att ljusa upp.

Ska du täck t.ex. en finne så ska du inte använda dig av samma färg på concealer utan en som passar bättre ihop med din hudton. Så investera alltid i två färger på concealer.

5. Applicera en krämig bronzer – Formar ansiktet

För att forma ditt ansikte och ge det lite färg så ska du använda en krämig eller flytande bronzer. Genom att använda dig av en krämiga bronzer blir det mer naturligt och smälter in bättre i huden.

Applicera bronzern direkt på huden som en tre på båda halvorna av ansiktet. Sidan av pannan, under kindbenet och ner på käk-linjen tona sedan ut med en sminkborste.

Tips! Har du däremot en fet/oljig hy så undvik krämiga och flytande smink använd dig isfall av en puder bronzer för bästa resultat. Är du fet och oljig i hyn så kommer krämiga och flytande smink bara glida runt i ansiktet.

Läs mer: Bra bronzers för lyster och glow

6. Applicera krämig rouge – Det piggar upp

Efter att du applicerat din bronzer så är det dags att ge kinderna lite färg. Du använder även här en krämig eller flytande rouge då det smälter in fint i huden, flytande och krämigt smink ger även en fin och naturlig lyster vilket gör att du inte behöver använda dig av highlighter.

Applicera lite rouge på kindäpplet så det ser ut som att du varit ute och välj en rouge som matchar din egen färg på dina kinder som du får naturligt när du varit ute. Ett tips är att nypa lite lätt i kinderna så ser du vilken nyans på rouge du ska välja.

7. Fyll i ögonbrynen – Ramar in ansiktet

Att fylla i ögonbrynen gör att du ramar in ditt ansikte, välj en färg så nära dina egna bryn som möjligt oftast brukar de vara lite mörkare än din egna hårfärg.

Det är viktigt att du borstar dina ögonbryn efter att du fyllt i dom för att tona ut bryn-fägen lite och för att det inte ska bli så skarpa och markanta. Men också för att borsta och forma dina bryn. Avluta med en bryn gel som håller brynen på plats.

8. Dämpa eventuell glansighet – För att inte se flottig ut

Du vill ha en naturlig lyster till din make up men inte se glansig eller flottig ut. Ta ett transparent puder (setting powder) och svep lätt över ansiktet för att dämpa överflödig glans. Ett bra transparent puder som gör det jobbet är By Terry Hyaluronic Hydra Powder. Den jämnar till och dämpar glansighet utan att ta bort lystern.

Vill du bara dämpa på mindre ställen så använd en mindre sminkborste och dutta ut pudret på den ställena i ansiktet det kan vara under ögonen och vid näsan.

9. Applicera mascara – För att markera ögat

För att öppna upp och markera dina ögon så räcker det med att applicera mascara. Börja med att böja dina fransar med en ögonfransböjare som öppnar upp dina ögon det gör att du ser piggare ut.

Applicera sedan din favorit mascara på de övre fransarna för att markera och göra så att dina fransar ser längre och fylligare ut.

10. Avsluta med settingspray – Så sminket sitter hela dagen

Avsluta alltid en sminkning med att spray en settingspray över hela ansiktet. Det gör så ditt smink sitter på plats hela dagen. Du kan hitta settingsprays som mattar ner, ger lyster och återfuktar.

Välj den settingspray som passar för dig. Jag använder alltid en settingspray som ger lite extra lyster. Har du en fet/oljig hy så skulle jag välja en settingspray som hjälper till att matta ner glansigheten.

Saker att tänka på när du gör en naturlig sminkning

guide till naturlig sminkning

För att få en så naturlig sminkning som möjligt är flytande och krämigt smink det bästa. De ger de mest naturliga utseendet samtidigt som de ger en naturlig lyster till hyn.

Som jag nämnde tidigare i inlägget så ska du undvika att använda dig av krämigt smink om du har en oljig eller fet hy. Så utgå alltid från va du har för hudtyp och anpassa sminket efter det.

Val av sminkborstar

Eftersom du vill ha ett naturlig resultat och se osminkad ut fast du är det så har val av sminkborstar stor betydelse.

Att använda en sminksvamp som en beutyblender gör att du får en jämn och lätt täckning på din foundation. Du kan även använda en beautyblender när du applicerar din flytande rouge och bronzer.

Det går också bra att använda dig av dina fingrar när du applicerar foundation eller rouge. Tänk på att ha rena händer innan du använder fingrarna för att applicera sminket.

Läs mer: Bästa sminkborsten för foundation

Lyster

Att ha lyster, glow, glass skin, daggig hy ja det finns många namn på en hy med lyster. När du gör en naturlig sminkning så vill du undvika att använda för mycket highligter så du ser ut som en discokula men du vill fortfarande ha en hy med lyster och glöd.

Som jag nämnde tidigare i inlägget så kunde du använda dig av flytande highlighter som du blandar med din foundation för att få en naturlig lyster till hyn.

Du kan även använda dig av ett glow serum som du blandar i din foundation eller mellan handflatorna och sedan pressar in det försiktigt på huden ovanpå sminket. Det ger dig glöd och lyster utan att se för glittrig ut.

Använd endast concealer

Har du två olika concealer i två nyanser en ljus och en i din egen hudton så kan du även använda dig av enbart concealer på de ställen där det behövs och strunta i att använda foundation. På så sätt får du en ännu mer naturlig sminkning.

Sammanfattning – Naturlig sminkning

För att göra en naturligsminkning så ska du använda dig av ett flytande eller krämigt smink. Men anpassa alltid sminket efter din hudtyp.

Använd gärna en beutyblender eller dina fingrar när du applicerar sminket för att få en naturlig och lätt täckning. Basen är viktig vid en naturlig sminkning därför är det noga med att du har en bra sminkbas, en väl återfuktad hud och en primer innan du lägger din foundation.

Addera lyster i din foundation istället för att göra det separat på slutet av din sminkning. Det ger en mer naturlig lyster och glow till ditt ansikte och det blir inte för mycket. För mycket highlighter kan gör att det ser mer sminkat ut.

Lämna en kommentar