Hur sminkar man ögonbryn – 6 enkla steg

90-talets streck till ögonbryn är ute och nu vill vi ha fylliga och välformade ögonbryn.

Alla har vi inte det naturligt men det går enkelt att fuska sig till ett par riktigt snygga ögonbryn snabbt och enkelt. Det behöver inte vara så komplicerat.

När du ska sminka ett par ögonbryn är det viktigt att du hittar formen som passar för ditt ansikte. Skaffa en bra ögonbrynspenna för att forma och fylla i dina ögonbryn och en ögonbrynsgel eller vax för att fixera och forma ögonbrynen. Avsluta alltid med lite highlighter under brynbenet för att framhäva brynen och för att se piggare ut.

Hur sminkar man ögonbryn – 6 steg till de perfekta brynen

Att sminka ett par snygga ögonbryn behöver inte alls vara krångligt utan du kan göra det snabbt och enkelt med få steg. Det tar inte lång tid alls Jag vet att vissa kan lägga ner mycket tid på att just fixa ögonbrynen även jag gör det emellan åt.

Att sminka sina ögonbryn gör mycket för en makeup och det ramar in och formar ditt ansikte fint men det kan också gör att du ser trött, arg eller ledsen ut om du fyller i brynen fel.

Jag kommer ge dig mina bästa tips på hur du får till ett par snygga ögonbryn med få enkla steg utan krångel.

Det här behöver för att sminka dina ögonbryn är:

 • Ögonbrynspenna eller ögonbrynsskugga
 • Ögonbrynsborste
 • Snedskuren sminkborste
 • Bryngel eller brynvax

1. Hitta formen på dina ögonbryn

så här formar du ögonbrynen

Börja med att hitta rätt form på ögonbryn som passar ditt ansikte. Ta din ögonbryns penna eller annan penna, går att använd skaftet på en sminkborste också det har ingen betydelse.

 1. Börja med att lägga pennan rakt från yttrekanten på din näsvinge och rakt upp till ditt ögonbryn (se bild). Här ska dina ögonbryn börja så sminka inte dina bryn innanför eller utanför den linjen.
 2. Fortsätt att ha pennan kvar vid ytterkanten på näsvingen och flytta penna lite utåt så att den går över iris på ditt öga. Där har du din högsta punkt på ögonbrynet (se bilden).
 3. Flytta pennan ytterligare ett steg utåt från näsvingen så att penna ligger bredvid ytterkanten på ditt öga. Där har du ytterkanten på ditt ögonbryn. Så du ska inte sminka dina bryn längre ner än där. Det gör att du kommer se trött och ledsen ut.

Nu när du vet formen på dina ögonbryn kan du börja att forma och fylla i dom med en ögonbryns penna eller en brynskugga.

2. Hitta rätt färg på ögonbrynen och börja fylla i formen

Utgå från den formen du har på dina ögonbryn som du tog fram i steg ett. Använd en färg som är lite mörkare än din egna hårfärg eller som matchar din hårfärg. Undvik en för mörk färg det ser onaturligt ut och ger ett hårt intryck.

Börja med att fylla i formen på brynen på undersidan av ögonbrynet här gör det inget om det blir lite skarpt. Använd en ögonbynspenna eller ögonbryns skugga med en snedskuren pensel. Välj det som du tycker är lättast att applicera med.

Jobba dig sedan ut där ögonbrynet ska sluta gå nu inte för lång ner det kommer dra ner ögat och göra att du ser trött ut.

3. Fyll i ögonbrynen

Efter att du fyllt i undersidan av brynet och fyllt i till ytterkanten på brynet är det dags att fylla i resten av ögonbrynet.

Nu är det bra att vara lätt på hand när du fyller i brynen för att inte få så hårda och skarpa kanter. Och fyll i hela ögonbrynen i strånas riktning och fyll i eventuella glipor.

Ju längre in mot mitten du kommer där ögonbrynen börjar ju glesare växer håren, därför ska du inte fylla i det området för mycket utan det ska bli mer ut tonat åt det hållet för att få dina ögonbryn att se naturliga ut.

4. Borsta ögonbrynen

När du är klar med ifyllningen och formen på dina bryn är det dags för att borsta ögonbrynen. Det tar bort de skarpa kanterna och tonar ut färgen vilket gör att de ser ifyllda ut men naturliga.

Borsta brynen i hårets växtriktning. Att borsta brynen är också något du kan göra under tiden du fyller i dina ögonbryn.

När du borstat klart brynen så kan du gå in med en brynskugga för att fylla i glipor.

5. Fixera ögonbrynen med ett brynvax/bryngel

anastasia brow freez

Så nu ska du fixera dina ögonbryn så de håller formen och ser fina ut hela dagen. Här kan du använda dig antingen av en bryngel eller ett brynvax. En bryngel blir stel och ett brynvax är mjukt hela tiden.

Jag föredrar att använda ett brynvax för jag gillar inte känslan av att brynen blir stela. Det här är en smak sak och vad du tycker om. Båda alternativen är bra.

Borsta och forma stråna på ögonbrynen så som du vill ha dom. Vanligast är att borsta stråna uppåt och följa växt riktningen på stråna.

Du kan också borsta till ögonbrynen så det ser ut som du gjort ett browlift genom att borsta alla strån uppåt och sedan bara peta ner de strån som sticker upp för mycket med borsten lite lätt. På så sätt kommer dina ögonbryn att se fylligare ut.

6. Avsluta med highlighter under ögonbrynsbenet

När du är klar med dina bryn kan du gå in med en highlighter under ögonbryns benet. Det hjälper till att lyfta brynet lite vilket ger intrycket av att du ser pigg ut.

Färga ögonbrynen hemma

Du kan emellan åt färga dina egna ögonbryn själv hemma då det gör att dina bryn ser fylligare ut.

Det går även fortare för dig på morgonen då du inte behöver fylla i brynen utan det räcker med att endast borsta och fixera ögonbryns håren med en bryngel eller vax.

För att färga dina ögonbryn hemma behöver du:

 • Ögonbrynsfärg
 • Väteperoxid 3%
 • Liten platt sminkpensel att applicera färgen med
 • Bomullpads
 • Något att blanda färgen i eller på
 • Tops
 • Vaselin

Så här färgar du dina ögonbryn hemma:

 • Innan du börjar så är det viktigt att du rengör brynen från eventuellt smuts, krämer och smink. Det gör du med valfri rengöring. Torka sedan brynen torra.
 • Pensla sedan lite vaselin runt ögonbrynet på huden. Det gör att färgen inte fastnar och blir missfärgad då det är lätt att färg kan hamna utanför. Du kan applicera vaselinet med en tops eller en liten sminkpensel.
 • Börja med att blanda färgen, ungefär 1cm färg och 5-10 droppar av väteperoxiden beroende på om du använder vätska eller kräm väteperoxid.
 • Ta din platta sminkpensel och applicera färgen på dina bryn. Kommer något utanför ögonbrynen så ta en tops och torka bort det.
 • Låt färgen sedan sitta på i cirka 2-10 minuter beroende på hur intensiv färg du vill ha.
 • Torka sedan bort färgen med en torr bomullpads och sedan en fuktig.

Sammanfattning – Hur sminkar man ögonbryn

Att sminka ögonbryn ska var enkelt och inte ta för lång tid. Det enda som behövs är en ögonbrynspenna eller brynskugga för att fylla i dina ögonbryn med.

En ögonbrynsborste som borstar och formar ögonbrynen samtidigt som den hjälper till att tona ut färgen och göra att brynen ser mer naturliga ut.

Avsluta med att fixera ögonbrynen med en bryngel eller ett brynvax så stråna och formen håller sig på plats hela dagen. Lägg gärna en highlighter under ögonbrynet på ögonbrynsbenet för att lyfta ögonbrynet.

Du kan också färga dina ögonbryn själv hemma emellan åt, det gör att du endast behöver fylla i glipor och fixera med en bryngel. Viket går mycket fortare på morgonen om du har bråttom.

Lämna en kommentar