Se mindre sliten ut – 12 Enkla tips för att se piggare ut!

Alla ser vi slitna ut någon gång ibland och det kan bero på olika saker. En sen utekväll eller en dålig nattsömn kan sätta sina spår dagen efter. Men det finns enkla små knep du kan göra för att se piggare ut, både med- och utan smink.

För att se mindre sliten ut utan smink piggar kallt vatten upp ansiktet och dämpar svullnader, återfukta ansiktet då torr hy ser trött och glåmig ut, använd ögondroppar som minskar rödhet i ögonen.

För att se mindre sliten ut med smink använder du en skimrande primer, ljusa upp under ögonen med hjälp av concealer, och lägg fokuset på läpparna med hjälp av ett färgglatt läppstift.

Här kommer mina 12 tips för att se piggare ut, jag börjar med mina 6 tips för att se piggare ut utan smink och sen 6 tips för att se piggare ut med smink.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Lyko och Kicks

Hur ser man mindre sliten ut? – 6 tips för att se piggare ut utan smink

Ibland vaknar vi med röda, svullna ögon och även lätt svullet ansikte när vi är trötta och kanske sovit dåligt eller haft en rolig utekväll. Du kan dämpa svullnaden och se lite piggare och yngre ut med hjälp av små knep utan att använda dig av smink.

1. Kallt vatten – Piggar upp

Att använda sig av kallt vatten för att pigga upp ansiktet är ett gammalt knep som faktiskt funkar.

Du kommer att vakna till och det kalla vattnet gör att blodkärlen drar ihop sig vilket gör att hyn ser pigg ut. Kallt vatten dämpar även svullnader och rodnad i ansiktet.

Vattnet ska inte vara ljummet utan riktigt iskallt så att du chockar huden men kylan. Att tvätta ansiktet med kallt vatten kan även hjälpa till att dämpa svullna ögon.

2. Eye patches – Få piggare ögon

hur ser jag piggare ut

När vi är trötta och slitna så syns det tydligast runt våra ögon, att de är svullna och har mörka ringar. För att göra det mindre framträdande kan du använda dig av eye patches som du förvarar i kylen för att få en kylande effekt.

Eye patches återfuktar området kring dina ögon, dämpar svullnader och mörka ringar.

Låt de sitta under ögonen medans du borstar tänderna eller äter frukost och klapp sedan försiktigt in gelén som blir kvar med ringfingrarna. Jag använder mig av PIXI Vitamin C Family BeautifEYE Eye Patches som är min favorit när det kommer till eye patches.

Egna eye patches

Vill du så kan du göra egen ögonmask hemma. Det du behöver är gurka, vatten, mixer och pads. Mixa gurkan och ha i en skvätt vatten, doppa sedan padsen i gurksaften och kram ur den överflödiga vätskan.

Lägg sedan dina gurkpads i en fryspåse i frysen. Ta fram två pads på morgonen och låt de tina lite innan du lägger de på ögonen i 10 minuter.

3. Återfukta – Få lyster

återfukta ansiktet

En torr hy kan få dig att se både sliten och trött ut. Därför är det viktigt att du återfuktar den morgon och kväll. Använd en ansiktskräm som är anpassad för din hudtyp.

Är du svullen och trött på morgonen så kan du använda dig av en återfuktande gel-kräm som du förvarar i kylen. Då får du en återfuktande ansiktskräm samtidigt som den kyler och dämpar svullnaden i ansiktet.

Jag använder mig av Ole Henriksen Truth C-Rusch Brightening Gel Creme som både återfuktar och ger lyster till huden. Att huden får lyster och blir återfuktad gör att du ser mindre sliten och trött ut. Det ger ett fräscht och friskt intryck.

4. Jade Roller – Dämpar svullnader

En jade roller är ett ansiktsverktyg du kan använda om du känner dig svullen och trött i ansiktet. En jade roller är en skön ansiktsmassage som sätter igång blodcirkulationen i ansiktet. Det gör att du får lyster till hyn och en jämnare hudton.

Förvarar du jade rollern i kylskåpet så kommer den även ge dig en kylande effekt på morgonen vilket hjälper till att dämpa svullnader runt ögon och i ansiktet.

Du kan använda en jade roller tillsammans med ditt serum eller ansiktskräm för att massera in i huden samtidigt som du får en skön ansiktsmassage.

5. Ögondroppar – Minskar rödhet i ögonen

ögondroppar mot röda ögon

Att ha röda ögon gör att du ser både trött och sliten ut. Irriterade och trötta ögon kliar då de är torra och därför är det viktigt att återfukta dom.

Det kan du göra med hjälp av ögondroppar som dämpar ögonrodnaden men också smörjer dom så att du slipper den kliande och grusiga känslan.

Clear Eyes är bra ögondroppar som både dämpar ögonrodnad och som återfuktar ögonen så du slipper irriterande och kliande ögon pga. av torrhet.

6. Brun utan sol (B.U.S) – Se fräsch ut

Ett enkelt knep för att se piggare och fräschare ut om du känner dig sliten är att smörja in dig i brun utan sol.

Det är lätt att se trött och glåmig ut när höst och vinter närmar sig och solbrännan från sommaren börjat blekna.

För att underhålla en fin och naturlig solbränna ska du smörj in dig en till två gånger i veckan. Det räcker med att smörja in ansiktet och halsen då det är det som syns mest under de kallare månaderna.

Hur ser man piggare ut? – 6 sminktips för att se pigg ut

Det går att sminka bort sin trötthet och se piggare ut än vad du kanske känner dig. Med hjälp av enkla sminkknep så kan det få vilken trött dag som helst att försvinna. Och det behöver inte ta längre tid än max 15 minuter.

1. Primer med skimmer

skimmrande highlighter

Innan du börjar sminka dig så använd dig av en primer av bra kvalitet, dels för att få en jämnare yta att sminka på men även så att sminket sitter hela dagen.

För att minska intrycket av att du är trött ska du välja en primer med skimmer i och undvika matta primers.

Många primers mattar ner hudtonen men det vill du inte när du känner dig sliten och vill se piggare ut. En primer med skimmer ger dig lyster som i sin tur gör att du ser piggare ut.

2. Concealer

concealer

En concealer är din bästa vän när det kommer till att dölja mörka ringar under ögonen. Använd en concealer som är en eller två nyanser ljusare än din foundation så det ser så naturligt ut som möjligt.

Misstaget många gör är att de använder en alldeles för ljus concealer, det ger istället en motsatt effekt och du ser tröttare ut.

Använd en återfuktande concealer så att det inte ser torrt och kakigt ut under ögat det ger också ett intryck av trötthet. Dutta ut små prickar concealer under ögat som du sedan arbetar in försiktigt.

3. Ljus ögonskugga/ögonpenna

För att få ögonen att se mer öppna och pigga ut ska du använda dig av ljusa och neutrala färger runt ögonen. Använd en ögonpenna i en neutral färg som du målar på den under fransraden, undvik en helt vit kajalpenna det ser inte naturligt ut.

En bra ögonpenna att ljusa upp med är Mac Studio Chromagraphic Pencil som är en krämig och lättarbetad ögonpenna.

Undvik mörka och murriga ögonskuggor samt en svart ögonpenna när du är trött. Det gör ögonen mindre vilket också upplevs att du ser mer trött ut.

4. Rouge

mac krämrouge

Något som piggar upp ett trött ansikte är rosig kinder. Det kan du enkelt få genom att applicera rouge på kinderna. Använd gärna en krämrouge då det även ger lyster till dina kinder.

Att använda rouge ger dig ett fräscht och friskt utseende. För att det ska se sådär friskt ut så gäller det att du väljer rätt nyans på din rouge som passar din hudton.

Ett enkelt sätt är att kolla vad du har för naturlig läppfärg och ta en rouge som matchar det. Har du fel färg på ditt rouge så kan det istället göra att du får en gråare ton på kinderna än den pigga rosiga känslan.

5. Highlighter

En highlighter kan verkligen rädda en trött och glåmig dag. Den ger dig lyster och en daggig (dewy) look.

Använd gärna en flytande eller krämig highlighter det ger den här extra friska och fräscha utseendet som du vill åt speciellt en trött dag.

Applicera din highlighter på de höga punkterna i ansikte som är kindben, näsrygg, ögonbrynsbenet och lite på amorbågen (mitten på överläpps kanten).

6. Lägg fokus på läpparna

Ta bort fokuset från trötta ögon genom att istället lägga fokuset på dina läppar. Genom att måla läpparna i en härlig färg som du tycker om, gärna i en färg som poppar som röd, rosa, koral eller någon mörkare nude färg.

För att få läppstiftet att sitta länge och inte smetas ut under dagen så är det viktigt att du återfuktar dina läppar innan du börjar att måla på dom. Använd en läppenna som är i samma färg som läppstiftet eller en liknade färg.

Börja med att måla konturerna runt läpparna, det gör att läppstiftet inte kommer glida utanför läppkanten. Fyll sedan i resten av läpparna med din läppenna, det gör att läppstiftet kommer fästa mycket bättre. Matta läppstift sitter bättre än icke matta.

Varför ser jag så sliten ut?

Det kan bero på flera saker varför du ser sliten och trött ut. Den största anledningen är dålig sömn men också din livsstil hur du lever den. Kaffe och alkohol torkar ut kroppen vilket gör att du kan se sliten ut, även en torr hy gör att du ser trött och glåmig ut.

Dåligt med sömn

Alla har vi sovit dåligt någon gång eller under en längre period som beror på olika anledningar. Sover du dåligt under en längre tid så kan det sätta sina spår och gör att du ser sliten ut med tiden. Speciellt under småbarnsåren kan vi se slitna ut då sömn inte är något att räkna med och det blir mycket kaffe drickande.

Dålig sömn kan också bero på att du har mycket tankar och grubblar mycket över vissa saker som gör dig stressad.

För att motverka stress kan du börja med en lugn yogaform för att komma ner i varv eller dricka ett lugnande te på kvällen. Försöka att varva ner och undvik att äta något strax innan du ska lägga dig det gör dig pigg.

Kaffe och alkohol

Både kaffe och alkohol torkar ut våran kropp vilket resulterar i att vi kan se svullna ut i ansiktet på morgonen. Vet du att du ska iväg på något speciellt nästa dag så undvik att dricka något av detta kvällen innan. Drick istället massa vatten under dagen.

Torr hy

Har du en torr hy så ser du trött och sliten ut även om du inte är det. Vad en torr hy utstrålar är glåmighet.

För att undvika torr hy så måste du återfukta den morgon och kväll, skaffa en återfuktande ansiktskräm som är anpassad för din hudtyp.

Undvik för mycket kaffe och alkohol då det torkar ut kroppen men även huden. Dricka mycket vatten! Något annat som kan hjälpa mot tott hy är en återfuktande ansiktsmask som du lägger på kvällen.

Sammanfattning – Se mindre sliten ut

För att se mindre sliten ut så kan du dölja det med små knep som att tvätt ansiktet i kallt vatten då det piggar upp dig och huden, du kan använda dig av eye patches om du har svullna ögon som behöver dämpas. Andra bra saker att göra om du ser trött och sliten ut är att smörja in dig i brun utan sol.

För att dölja trötthet snabbt så kan du använda dig av smink. Då kommer en concealer, rouge och highlighter vara räddarna i nöden.

Vill du helt ta bort fokuset från dina trötta ögon lägg fokuset på dina läppar istället med hjälp av ett färgstarkt läppstift.

Lämna en kommentar