Vilken ögonskugga ska jag ha? – Välj rätt färg (Guide)

Ögonskuggor finns i många fina färger. Men visste du att vissa färger passar bättre till din ögonfärg än andra och att de kan få din ögonfärg att poppa mer? I det här inlägget ska jag berätta vilken färg på ögonskugga som passar dig och dina ögon bäst.

Så vilken ögonskugga ska du ha?

Blåa ögon ska ha färger som går i varma toner, gröna ögon passar bra i färger som är lila och röda medan bruna ögon passar bäst i blå och grön ögonskugga. Det färgerna gör är att de är en kontrast till varandra vilket gör att din egen ögonfärg framhävs bättre.

Framhäv dina ögon med rätt färg på ögonskuggan

Det finns mycket färger att välja på när det kommer till ögonskuggor och det är lätt att du köper de färgerna du tycker om och som du tycker är fina.

Och självklart ska du ta det du tycker om, men genom att välja rätt färg på ögonskuggan kan du verkligen lyfta din ögonmakeup.

Våra ögon kan poppa och bli mer intensiva med rätt färg på ögonskugga. Genom att välja en ögonskugga som är en kontrast till din ögonfärg tar du fram djupet i färgen på dina ögon. Det gör att både ögonfärgen poppar men också att ögonskuggan blir mer tydlig.

Ögonskugga för blåa ögon

ögonmakeup blå ögon

Blåa ögon framhävs bäst med varma toner som djupt bruna färger, guldiga eller orangea toner. Dessa färger kommer göra att dina blåa ögon ser ännu mer blåa ut.

En bra och prisvärd ögonskugga som passar för blåa ögon är NYX ulitimate shadow palette warm neutrals.

Undvik att använda blå ögonskugga om du har blåa ögon, det gör att din egna ögonfärg tappar sin färg istället. Men du kan med fördel använda blåkajal eller blå mascara, det får ögonen att se blåare ut.

Ögonskugga för gröna ögon

hur framhäver man gröna ögon

Har du gröna ögon ska du verkligen testa att sminka dig i en lila ögonskugga. Personer med gröna ögon har även en gul nyans i ögonen.

Lila och gult är färger som verkligen tar fram varandra och är en bra matchning. Även röda nyanser på ögonskuggor passar till gröna ögon.

En fin ögonpalett som har härliga lila toner är Urban Decay Naked Ultra Violet palett, perfekt till dig med gröna ögon!

Ögonskugga för bruna ögon

så framhäver du bruna ögon

Grattis om du har bruna ögon. Bruna ögon passar nämligen i de flesta färgerna men poppar extra mycket om du har blå, grön eller lila ögonskugga. Bruna ögon kan också bära upp bronziga och guldiga toner jättefint.

Ett tips, om du ska sota dina ögon så använd en mörkblå nyans istället för en svart, det kommer verkligen få dina bruna ögon i fokus.

En färgpalett som har alla dessa färger och som passar till bruna ögon är Milani Giled Jewel Palett.

Ögonskugga för gråa ögon

framhäv gråa ögon

Gråa ögon passar bra i mörka bruna nyanser men också i svarta sotade ögon. En annan färg som framhäver gråa ögon väldigt bra är guldiga toner.

Visste du att gråa ögon är den vanligaste färgen i Norden?

Få din ögonskugga att hålla

För att få din ögonskugga att hålla hela dagen eller en hel utekväll ska du använda dig av en ögonprimer.

En ögonprimer gör så att ögonskuggan sitter på plats, men också att färgerna blir mer tydliga och intensiva. Använder du ingen ögonprimer så kan det lätt bli att ögonskuggan glider av ögonlocket och lägger sig som en linje på ögongloben.

Varför en ögonskugga lätt ”glider” av ögonlocket om du inte använder en primer är att vi ofta blir oljiga på våra ögonlock under dagen och det gör att ögonskuggan lossnar.

En ögonprimer som jag själv använder och som verkligen är grym är Urban Decay Eyeshadow Primer Potion Original.

Hur länge håller ögonskuggor?

En ögonskugga i puderform kan hålla hur länge som helst så länge du använder dig av rena sminkborstar och inte är där med fingrarna. Skulle det bildas en oljig hinna på ögonskuggan så kan du skrapa bort det med en vass kniv lite försiktigt.

Har du däremot en ögonskugga som är i kräm- eller i flytande textur så är hållbarheten kortare. En sån ögonskugga håller i ungefär 1,5 år.

Läs mer: Så här länge håller smink

Kan man laga en ögonskugga som har gått sönder?

Ja det kan du. Allt smink som är i puder kan du laga enkelt med handsprit, samla ihop så mycket av bitarna och pudret i ögonskuggsförpackningen eller i en lite skål och plocka bort eventuellt smuts som kan ha kommit med smulorna.

Är det några större puderbitar kvar så hacka ner dom så att allt blir som smulor, droppa lite handsprit över, plattat till med en sked och låt din ögonskugga torka.

Voila!

Ögonskuggan är som ny igen.

Läs mer: Laga trasigt smink

vilken ögonskugga passar jag i

Sammanfattning – Vilken ögonskugga ska jag ha?

Att välja rätt ögonskugga till rätt ögonfärg avgör om dina ögon blir intensiva eller bleknar bort genom fel färgval. Men självklart kan du välja vilken färg du vill på din ögonskugga och det du gillar mest.

Blåa ögon passar bra i ögonskuggor med varma färger som har bruna och orangea toner i sig. Bruna ögon passar i de flesta färgerna men mest i blåa, gröna och lila ögonskuggor.

Gråa ögon är den vanligaste ögonfärgen här i Norden och passar bäst i mörka bruna färger men också i svarta sotade ögon. Har du gröna ögon passar du bra i lila ögonskugga.

Både ögonskuggan och ögonfärgen tar fram färgerna i varandra om man väljer rätt färger som går ihop. Så med rätt val kommer din ögonfärg att poppa mer och ögonskuggan se mer intensiv ut.

Lämna en kommentar