Sminka sotade ögon (Enkel guide i 7 steg)

Att lyckas med sotade ögon kan vara lite trixigt i bland men när du lyckas är det så snyggt och en riktig fest sminkning som alltid funkar.

Sotade ögon kan du göra med mörka ögonskuggor och det måste inte alltid vara en svart ögonskugga. Du kan använda dig av andra mörka ögonskuggor också.

För att sminka sotade ögon behöver du förutom mörka ögonskuggor även ögonprimer, sminkborstar gärna flera, svart kajalpenna, highlighter och mascara. I det här inlägget ger jag dig en snabb guide på hur du lyckas med sotade ögon.

Så får du sotade ögon enkelt – 7 snabba steg

Sotade ögon är så snyggt och det lägger fokus på dina ögon. Det vanligaste är att vi väljer svart ögonskugga till sotade ögon och det är därför den kallas för just sotade ögon.

Men du kan också välja att sota ögon med exempelvis en mörkgrön, mörkblå, mörklila, mörkröd eller en mörkbrun färg. Det går även att piffa till ett par sotade ögon med att applicera en glitterskugga på slutet på ögongloben.

Här nedan går jag igenom sju steg på hur du enkelt lyckas med att sminka sotade ögon. Det här behöver du:

 • Ögonprimer
 • Sminkborstar för ögonen
 • Mörk ögonskugga
 • Svart kajalpenna
 • Highlighter
 • Mascara

1. Börja med en ögonprimer – Får ögonskuggan att sitta

Börja alltid med en ögonprimer innan du applicerar en ögonskugga. Det här är det viktigaste steget så inte ögonskuggan lägger sig som en linje på ögonlocket under dagen (creasar). Det är vanligt att det blir så om du inte använder ögonprimer. Ögonlocken tenderar att bli oljiga under dagen.

En annan fördel med att applicera en ögonprimer är att din ögonskugga blir mer intensiv i färgen och kommer att sitta på plats under hela dagen. Det räcker endast med en liten mängd ögonprimer då de ofta är väldigt dryga.

Applicera över hela ögonlocket med din fingrar eller med en liten platt smink borste. Låt primern sjunka in lite innan du fortsätter med ögonskuggan.

2. Applicera ögonskugga

hur sotar man ögonen

Börja med att applicera en mörkbrun eller en mörkgrå ögonskugga över hela ögongloben med en platt sminkborste. Gå inte högre upp på ögat än där du känner att ögonbenet börjar. Arbeta in skuggan ordentligt med cirkulerande rörelser.

Ett tips! Knacka av överflödig ögonskugga från penseln innan du börjar applicerar skuggan på ögat. Då slipper du att det smular sig och lägger sig under ögat.

Ta nu en svart ögonskugga och applicera den på ytterkanten av ögat och upp under ögonbenet. Den svarta ögonskuggan ska forma ögat och gå runt ögongloben.

Så där du nyss applicerade den bruna eller gråa skuggan ska du inte gå över med den svarta skuggan. Här kan du använda en blending borste den borsten är lite fluffigare.

3. Tona ut – För att inte få en skarp kant

tona ut ögonskuggan

När du applicerat den svarta ögonskuggan är det viktigt att du tonar ut den ordentligt för att slippa skarpa kanter. När du tonar ut skuggan får du ett mjukare intryck än ett hårt.

För att tona ut ögonskuggan kan du använda en blending borste samma som du applicerade den svarta ögonskuggan med.

Blanda även in den ljusare skuggan med den svarta så blir det en snygg övergång. Arbeta i cirkulerande rörelser över ögonlocket.

4. Markera fransraden – För ett intryck av fylligare fransar

sotade ögon steg för steg

Nu ska du markera den övre fransraden för att ge intrycket av fylligare och tätare fransar. Ta en svart kajalpenna och måla så nära fransarna som möjligt.

Måla i vattenlinjen på den övre fransraden det förstärker fylligheten på fransarna ännu mer.

När du är klar med appliceringen av kajalpennan tar du en snedskuren pensel och sotar ut den skarpa linjen du målat för att få mjukare kanter. Du kan här jobba ut kajal linjen med penseln mot den yttre fransraden för att få en lätt vinge.

5. Applicera kajal på vattenlinjen – Ramar in ögat

För att få den sotade looken ska du även applicera svart kajal i vattenlinjen på den undre fransraden, det ramar in ögat men gör även blicken mer intensiv.

Många tycker det här momentet är svårt och lite obehagligt då man är så nära ögat. Var försiktig och pausa mellan åt om det känns jobbigt.

Ta även den svarta ögonskugga och applicera med en snedskuren borste under fransraden för en ännu mer intensiv effekt men också för att det ser lite mjukare ut.

Tona även ut den, du kan även här dra ut färgen med penseln ut från ögat så det blir som en eyeliner vinge som går uppåt.

6. Applicera highlighter under ögonbrynet – För att lyfta upp ögat

Nu när du är klar med sotningen på dina ögon så ska du applicera en ljus ögonskugga eller highlighter precis under ögonbrynet.

Det hjälper till att lyfta upp ögat lite och gör sminkningen lite levande.

Läs mer: Hur sminkar man ögonbryn

7. Avsluta med mascara!

guide för sotade ögon

För sotade ögon ska du ha mycket mascara med volym. Börja med att böja dina fransar så du öppnar upp ögat och så de ser längre ut.

Applicera sedan mascaran nära fransroten och sickasacka dig ut mot franstoppen så du fångar in alla fransar.

Här kan du lägga några lager mascara så du bygger upp volymen 2-3 lager brukar vara bra.

Det här ska du undvika när du sminkar sotade ögon

Det finns misstag många gör när de sotar ögonen och som avgör om du får snyggt sotade ögon eller inte jag listar de vanligaste misstaget vi gör här nedan och som du bör undvika.

 • Det största misstaget många gör när de ska sota sina ögon är att de inte tonar ut (suddar ut) kanterna vilket gör att det ser väldigt hårt ut.
 • Knackar inte av sminkborsten innan applicering av ögonskugga det gör att skuggan trillar ner och lägger sig under ögat.
 • Använder en eyeliner och målar en vinge. Nackdelen med det är att själva eyelinern syns inte på ögonlocket då ögonskuggan är svart och eyelinern är svart. Det blir bara konstigt när det kommer fram ett svar streck från sotningen. Använd i stället en svart kajalpenna som du suddar ut mot kanten istället som en vinge.
 • Att du använder för få penslar. Använd alltid fler ögonpenslar när du lägger en ögon makeup. Penslarna har olika fördelar och arbetar på olika sätt.
 • Undvik att använda budget ögonskuggor. De är oftast dåligt pigmenterade och är svåra att jobba med och tona ut.
 • Lägg alltid basen sist. Även om du knackar av sminkborsten från överflödig ögonskugga så kan det ändå hamna lite under ögonen. Det är så tråkigt om du lagt en fin bas innan. Det slipper du om du lägger basen sist, då kan du torka bort det som hamnar under ögat utan att förstöra resten av sminket.

Sammanfattning – Sminka sotade ögon

Att sminka sotade ögon är inte svårt och det som behövs är ögonprimer, ögonskugga, kajalpenna och mascara. Det viktigaste när du gör sotade ögon är att du är noga med att tona ut skuggorna ordentligt och verkligen jobba in det i ögonlocket för att undvika hårda kanter.

Glöm inte att använda dig av en ögonprimer när du lägger ögonskugga det gör att du slipper få linjer på ögonlocket (creasar) under dagen. Ögonskuggan kommer att sitta bra och ge en intensivare färg.

En sotad sminkning måste inte vara i en svart färg den kan även vara mörkblå, mörkgrön eller mörkbrun om man vill.

Lägg alltid basen sist när du gör sotade ögon för att minska risken av att förstöra en snygg bas av att skuggan fallit och lagt sig under ögat när du sminkat dig.

Lämna en kommentar