Färga fransar hemma enkelt i 6 steg! (+ bra tips)

Vill du skippa mascaran kan du enkelt färga dina fransar hemma eller på salong. Att färga sina ögonfransar markerar och ramar in dina ögon. Du behöver därför inte använda dig av mascara om du inte vill.

Men är det inte svårt att göra det själv hemma? Jag ska ge dig de bästa tipsen för att du ska lyckas med din fransfärgning hemma.

Du kan enkelt färga dina ögonfransar hemma med hjälp av några få produkter. Det kan behövas lite övning då det är rätt pilligt i början, men så länge du har tålamod blir det bra.

När du väl har lärt dig att färga dina egna fransar kommer du både spara pengar och du slipper kladda med mascara och ändå få ett öga som är inramat. De flesta nätbutikerna säljer färg och tillbehör för att färga fransarna hemma.

Färga ögonfransarna hemma – Steg-för-steg guide

färga ögonfransarna själv hemma

Att färga ögonfranasrana hemma behöver inte alls vara svårt och du behöver inte köpa på dig massa produkter. Det enda som krävs är lite tålamod. Men se till att du har tid på dig så du kan pyssla med det i lugn och ro.

Börja med att ta fram allt som du behöver till fransfärgningen.

Det här behöver du för att färga ögonfransarna hemma:

  • Fransfärg
  • Oxidant
  • Appliceringspensel
  • Kopp att blanda i
  • Tops
  • Bomullspads
  • Vaselin
  • Timer/mobil (för tidtagningen)

1. Blanda färgen

Börja med att blanda ihop färgen (cirka 1cm sträng färg) och 10 droppar oxidant. Mängden kan skilja beroende på vilket märke du använder, det står på förpackningen hur du ska blanda.

2. Böj fransarna

Böj dina ögonfransar med en fransböjare. Jag tycker det är lättare att applicera färgen på fransarna då. Självklart är det valfritt.

3. Applicera vaselin på under- och överlock

Innan du lägger på fransfärgen – smörj in över- och underlocken på ögonen med vaselin eller liknande salva.

Var försiktig så det inte kommer på fransarna, färgen kommer inte att fästa då.

Varför du gör det är för att slippa få svarta fläckar av färgen på under- och överlocket. Utan vaselinet kan det torka din snabbt i huden och vara svårt att få bort.

Tips! Applicerar du vaselin med en liten pensel eller tops ska du bara ha vaselin på ena halvan på penseln/topsen så att du inte riskerar att komma åt fransarna med vaselinet.

4. Applicera fransfärg

Nu kan du applicera färgen på dina fransar. Var försiktig så du inte får något i ögat eller på huden. Får du på huden – torka bort det genast, det finns risk att det fastnar annars.

5. Vänta

Låt färgen sitta så länge som det står på förpackningen, jag brukar låta min färg sitta i cirka 10-15 minuter. Beroende på hur mörk färg du vill ha.

Vill du ha en mörk- och intensiv färg har du i färgen längre och tvärtom om du önskar ett svagare och mer naturligt resultat.

6. Torka av färgen!

Torka av färgen från din fransar noga och försiktigt med en fuktig bomullspad. Det kan behövas göras mer än en gång.

Tvättar du av färgen direkt under rinnande vatten så kan du få in färg i ögat och det kan svida lite, men är inte farligt.

När du har torkat bort det mesta av färgen på fransarna kan du tvätta bort resten under kranen.

7. Nu är du klar!

Grattis! Nu har du färgat dina fransar!

är det farligt att färga fransarna
De här två ska blandas ihop, lika delar av båda.

Hur lång tid tar det att färga ögonfransarna?

Det beror på hur intensiv du vill att dina fransar ska ha. Ju längre tid färgen sitter på fransarna ju mörkare – du bör dock inte ha de längre än vad bruksanvisningen säger.

Vill du ha en svagare nyans på fransarna tvättar du bort färgen tidigare.

Det kan vara svårt att veta första gången du färgar fransarna, så jag skulle rekommendera att du börjar med att ha färgen på en kortare tid. Då vet du till nästa gång om du vill ha en intensivare- och mörkare färg eller inte.

Vilken färg ska jag välja på fransfärg?

Den vanligaste färgen att färga ögonfransar med är blå-svart som är en intensiv svart färg och ger en markerad fransrad.

Svart är också en vanlig färg att använda på fransarna om du inte vill ha den där intensiva svarta färgen – utan mer en naturlig fransfärg.

Vissa som är väldig ljusa och har blonda ögon fransar bruka använda mörkbrun frans färg.

Är det farligt att färga ögonfransarna?

Nej det är inte farligt. Det enda är att det kan svida i ögonen om du får färg i dom. Skölj i så fall ögonen direkt.

För att undvika att få färg i ögonen bör du inte ha för mycket färgkräm på din applikations pensel och lägg inte färg för nära fransroten. Det hamnar då lätt i ögonen och de blir irriterade och kan svida.

När du har fransfärg på fransar så försök att inte blinka och röra på ögonen för mycket. Med det menar jag såklart inte att du ska sitta och stirra men rör på ögonen försiktigt.

färga ögonfransarna själv

Hur länge håller ögonfransfärg?

Hur länge en fransfärg håller är olika, på RefectoCils bruksanvisning står det att en fransfärgning håller upp till 6 veckor.

Men hur länge det håller kan variera beroende på fransarnas kvalité. Är det sommar kan det släppa fortare då vi vistas mer i solen och badar mer.

Även vilken rengöring du använder dagligen kan avgöra hur länge färgen kommer att hålla.

Jag skulle säga att man får bättra på färgen allt från 3-5 veckors mellanrum. Har du väldigt ljusa fransar så brukar de flesta färga om fransarna när de växer ut då det blir en kant av utväxt.

Sammanfattning

Att färga sina egna ögonfransar hemma kan du enkelt göra med få verktyg. Det enda du behöver är fransfärg, oxidant, en kopp att blanda i, tops, bomullspads, vaselin och appliceringsverktyg.

I början kan det bara lite svårt och du behöver ha lite tålamod. Men när du lärt dig så kommer du både spara pengar och tid på att göra det själv hemma. Och du kan göra det när du vill.

Att färga sina fransar hemma är inget farligt. Får du färg i ögonen så kan det svida och du ska skölja bort det direkt.

En fransfärg sitter i ungefär 3-6 veckor beroende på fransarnas kvalitet, rengöring och solexponering. Oftast brukar man färga fransarna med 3-5 veckors mellanrum.

Den vanligaste fransfärgen de flesta använder är blåsvart, då får du verkligen svarta fransar och det är det de flesta vill ha. Ju längre du har färgen på fransarna – ju mer intensiv färg får dom.

Lämna en kommentar