Hur böjer man ögonfransarna? – Steg-för-steg guide

Att böja fransarna med en ögonfransböjare gör att du öppnar upp ditt öga och att du ser piggare och mer vaken ut. Ett superenkelt knep för en piggare look. Men ibland kan det vara så att fransarna lägger sig igen och att böjen inte håller.

Jag har själv raka fransar och har svårt att få fransarna att hålla sig böjda. Jag ska ge dig mina bästa tips på hur du får den perfekta böjen på fransarna och hur du får dom att hålla hela dagen.

Du böjer dina ögonfransar med en ögonfransböjare. Börja längst in på fransroten, håll böjen hellre för länge och lite löst än för kort och hårt, det gör att du undviker slitage på fransarna. Flytta den sedan någon millimeter ut på fransen och böj igen.

Applicera en vattenfast mascara efter du böjt dom, det håller fransarna böjda bättre än en vanlig mascara som inte är vattenfast.

Böj din ögonfransar i 5 steg

Med min steg för steg guide så hoppas jag att du ska få en riktigt fin böj på dina fransar som kommer att hålla hela dagen.

1. Torra fransar

Se till så att du inte har någon kräm eller olja på fransarna, det gör att de blir svårare att böja.

Har du t.ex. fått foundation- eller concealer på fransarna så brukar jag alltid ta en liten borste med fixeringspuder och dutta över fransarna.

Pudret suger upp det oljiga som ligger på fransarna. Puder gör också att din fransar ser fylligare ut sen när du applicerar mascara.

2. Använd värme för att böja dina fransar

För att verkligen få fransböjen att hålla så brukar jag ta en hårblås och blåsa på ögonfransböjaren i några sekunder. Låt den svala lite först så den inte är het när du sätter den mot fransarna.

3. Börja inifrån

Börja med att böja dina fransar från fransroten (akta så du inte nyper dig i ögonlocket). Sedan flyttar du ögonfransböjaren någon millimeter utåt och böjer fransen igen.

Undvik att böja precis på franstoppen det kommer att ge dig en onaturlig böj inåt.

Genom att göra så här kommer dina fransar att hålla sig böjda hela dagen och du får en fin böj istället för en rak böj. En rak böj tappar lätt böjen under dagen.

Tips! Det är lättare att böja fransarna om du tittar neråt när du böjer dom.

4. Undvik slitage på fransarna

För att undvika att du sliter på dina fransar när du böjer dom så är det bättre att du håller böjen längre än att du böjer för hårt och en kort stund. På det sättet sliter du mindre på ögonfransarna.

5. Fixera fransböjen

Så! Nu har du böjda fransar. För att verkligen få fransarna att hålla hela dagen är det bra att applicera någon form av mascara eller en gelmascara som fixerar fransarna.

Av egen erfaren vet jag att det är vattenfast mascara som kommer göra så att fransarna verkligen är böjda hela dagen. En icke vattenfast mascara kan upplevas tung och mer mjuk vilket gör att fransarna kan tappa sin form.

Allt beror såklart på hur dina egna fransar är och uppför sig. Jag har väldigt raka fransar och det är bara vattenfast mascara som funkar för mig. En vattenfast mascara är lite torrare i konsistensen och det finns även vattenfast mascara för volym för att hålla fransarna på plats ännu bättre.

böja ögonfransarna med ögonfransböjare

Hur använder man en ögonfransböjare?

En ögonfransböjare använder du genom att placera dina fransar i ögonfransböjaren. Du håller fransböjare i tummen och pekfingret.

När du har placerat dina fransar i fransböjare klämmer du ihop den med dina fingrar.

Men var försiktig det är lätt att man nyper sig i ögonlocket så kläm inte för hårt eller för snabbt, det kan slita på dina fransar.

Hur böjer man ögonfransar med sked?

Beroende på storleken på dina ögon så kan du använda dig av antingen en tesked eller en matsked. Börja med att värma upp skeden mellan dina fingrar.

Det här är ett enkelt knep att böja sina fransar utan fransböjare.

Så här gör du:

  • Lägg skeden med baksidan mot ögonlocket
  • Lägg kanten på skeden så nära fransroten du kan
  • Ta tummen och tryck/dra till fransarna försiktigt med tummen mot skeden (du ska ha fransarna mellan skedens kant och tummen)

Med hjälp av tummens värme gör det att du får en böj som håller bättre och du kan känna vart på fransen du är så att du inte trycker för hårt eller för nära ditt öga. Kan vara lite svårt i början innan man får in tekniken.

Jag lägger in en video här nedanför hur du böjer fransarna med en sked.

4 vanliga misstag när man böjer ögonfransarna

Det finns misstag många av oss gör eller har gjort när vi böjer våra ögonfransar. Jag går igenom de vanligaste 4 misstagen och varför vi inte ska göra dom.

1. Böjer fransarna med mascara på

Du ska aldrig böja dina fransar när du har mascara på. Böjer du dom med en blöt mascara på så kommer du att få mascara överallt, det blir kladdigt och du kommer inte få någon böj. Böjer du fransarna när mascaran har torkat finns det risk för att dina fransar bryts av.

2. Byter inte silikon kudden i fransböjaren

Silikonkudden som sitter i fransböjaren är till för att skydda dina fransar. Den blir sliten med tiden. Är den sliten kommer den inte kunna skydda dina fransar och i västa fall kan det gör att fransarna går av.

3. Böjer fransarna på ett ställe

Att böja fransarna bara på ett ställe gör att du får som L form på fransarna, alltså ett veck. Det är också anledningen till att böjen inte håller så länge.

4. Använder vanlig mascara

Du använder en vanlig mascara. Det som får dina fransar att hålla en bra böj hela dagen är en vattenfast mascara. En vanlig mascara blir lätt tung och gör så att fransarna tappar böjen lättare.

böja ögonfransarna själv

Är det farligt att böja ögonfransarna?

Nej det är inte farligt att böja dina ögonfransar. Det enda som kan hända om du gör på fel sätt är att du kan slita på dina fransar eller att de går av.

Att de kan gå av är inget kul att vara med om, men de växer ju ut igen. Men det tar tid.

Den största orsaken att de går av är som jag nämnde innan, att man böjer fransarna med mascara på.

Böjda ögonfransar permanent

Du kan göra en lash lift på salong. Det är en permanent ögonfransböjning som gör att dina fransar håller böjen även när du har duschat. En permanent ögonfransböjning håller i ca 6-12 veckor beroende på din franscykel.

När du gör ett lash lift så böjer de fransar med små spolar som passar din franslängd, sedan appliceras en slags permanentfärg. Oftast ingår det även färgning av din fransar i denna behandling.

Får du in medlet i ögat kan det svida men det är inget farligt. Du blir lite röd i ögat bara.

Att göra ett lash lift är ett perfekt alternativ om du vill ha en naturlig look utan att göra en fransförlängning. Det ger dig ett piggt utseende och öppen blick, dessutom får det ögonfransarna att se längre och fylligare ut.

Sammanfattning

Att böja sina fransar med en ögonfransböjare är inte så svårt när du övat några gånger. Det kan var lite trixigt i början bara.

För att få en böj att hålla hela dagen ska du värma din fransböjare innan du börjar böja dina fransar. Böj längst in vid fransroten och flytta sedan fram den några millimeter och böj igen. Undvik att böja toppen på din frans, det kommer ge dig en onaturlig böj.

Du behöver inte använda en ögonböjare för att böja dina fransar. Det går att böja dom även med en tesked eller matsked beroende på din storlek på ögat.

Undvik att böja dina fransar med mascara på, det kan göra så att de bryts av. Byt också silikonkuddarna i din ögonfransböjare då de blir slitna med tiden. De är till för att skydda dina fransar.

Lämna en kommentar