Hur vet man vilken foundation färg man ska ha?

Att hitta rätt färg på foundation kan vara lite trixigt. Vissa märken har oändligt många färger i sitt sortiment medan vissa bara har två eller fyra nyanser.

Det är lätt hänt att när du väl hemma ska sminka dig – märker att nyansen är helt fel. Det har hänt de flesta, även mig. Därför är det noga att testa färgen om du har möjlighet.

Foundations finns i flera undertoner som neutral, kall (rosa) och varm (gul och oliv). Genom att kolla på dina blodådror om de ser blåa eller gröna ut så vet du om du har en kall eller varm underton och kan börja därifrån.

Testa foundationen på käklinjen, aldrig på handryggen. Ta också reda på vilken textur du vill ha på din foundation, välj den som passar din hudtyp.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Kicks

Varm eller kall hudton (blodådror)

Enklaste sättet att ta reda på om du är kall eller varm i undertonen är genom att titta på dina blodådror på underarmen.

Är det mer åt det blåa hållet eller ser de mer gröna ut? Eller de kanske ser lite blå och grön ut?

Genom att göra detta test vet du enklare vilka foudantion-färger du ska kika på och kan sålla bort resten.

Foundation brukar oftast ha en bokstav på förpackningen eller färgkartan som är:

  • K eller C (kall underton) dina blodådror ser blåa ut
  • N (neutral underton) svårt att skilja på om blodådrorna är blåa eller gröna
  • W (varm underton) dina blodådror är gröna

Det kan även finnas andra undertoner som är gul, oliv och rosa. Men vanligast är kall, varm och neutral. I dagsläget är det inte många sminkmärken som använder sig av gul, oliv och rosa som en underton.

Vilka smycken och färger på kläder passar du i?

Ett annat sätt att ta reda på vilken underton du ska ha på din foundation är genom att titta på vilka smycken du bär och passar i.

Passar du bäst i silversmycken eller guldsmycken?

Även kläder kan avslöja din underton. Bär du ofta varma/jordiga toner i färgerna på kläderna eller är det mer kalla och pastelliga toner?

  • Silversmycken = kall underton
  • Gulsmycken = varm underton
  • Kläder i pastelliga färger = kall underton
  • Kläder i jordiga färger = varm underton

Passar du i alla dessa färger och smycken – och varierar mellan dessa så har du mest troligt en neutral underton.

rätt foundationfärg som passar dig

Hitta rätt foundation i 3 enkla steg!

Vill du få ett snabbt svar på vilken färg du ska ha på din foundation? Kolla in guiden i länken nedanför!

Foundation färg test

Det största misstaget många gör är att de testar foundation på handryggen. Vår hand är oftast mörkare än ansiktet och därför är det lätt att det blir fel.

Testa tre foundation-färger på din kind nära käklinjen. Välj ut tre nyanser som har din underton. Varför du ska testa nära käklinjen är för att foundationen ska gå ihop bra med halsen för att undvika att du får en kant.

När du har valt ut dina foundation färger så testar du de bredvid varandra på kinden. Den färgen som syns minst är den färgen du ska gå på. En foundation ska gå så nära din egen hudton som möjligt.

Foundation färgguide – Jämför foundation färg

En färgguide är som det låter – en guide så att du lättare ska få en överblick av de olika nyanserna som finns. Oftast finns det färgguider när du ska beställa en foundation på nätet eftersom du inte kan testa den fysiskt i butik.

På vissa färgguider är det bild på människors ansikten så att du lättare kan jämföra dig med deras hudton och på så sätt få ett hum om rätt foundation-nyans.

En foundation färgguide eller färgkarta tycker jag stämmer överens rätt bra med verkligheten, jag har själv använt mig av såna när jag beställt foundation på nätet.

Det gör det lättare att se alla nyanser bredvid varandra – vilket kan göra att du ser på ett ungefär vart din egen hudton ligger.

Kolla in färgguiden över foundations här!

Hur mycket foundation ska man ha?

Det är sällan du behöver mycket foundation, lite foundation kommer du långt med. Det är alltid bättre att börja med lite och bygga upp med mer foundation om du vill ha mer täckning.

Jag brukar klicka ut som små prickar av foundation i hela ansiktet och sedan gå in med en beautyblender och dutta in det i huden.

Annars lägger jag en liten klick på handryggen och doppar min foundationborste i den.

Vad gör jag om jag köpt fel foundationfärg?

Att köpa fel nyans på foundation har hänt alla någon gång. Men det finns lite trix du kan ta till, jag går igenom dom här nedanför.

Köpt för mörk foundation

Har du köpt en för mörk foundation kan du blanda ut den med din dagkräm då blir den inte lika mörk. Dock kommer den inte bli lika täckande.

Du kan också göra det om du vill ha en lättare täckning på din foundation.

Eller så kan du mixa en mörk och en ljus foundation, på så vis kan du nästan skräddarsy din egen foundationfärg. På sommaren kanske du kan använda den som den är eller så minskar du bara på den ljusa foundationen i din mix.

Köpt en för ljus foundation

Även här kan du mixa med en mörkare foundation. Har du en flytande bronzer hemma så kan du mixa i det i din foundation för att få lite mer färg i den.

Tips! Köp alltid en ljus och en mörk foundation i din underton och blanda dom. Det är också ett bra sätt om du har svårt att hitta rätt nyans eller är osäker.

hur mycket foundation ska man ha

Grå hudton

Om du har en grå hudton ska du leta efter en foundation som har en gul underton. En gul underton tar bort det gråa och ger dig en jämnare hudton.

Det kan vara svårt att hitta foundations med en gul underton, de vanligaste som finns är kall, neutral och varm.

Idag erbjuder bara vissa sminkmärken foundations med gul underton, men det blir fler och fler.

Blir rosa av foundation

Tycker du att du ser rosa ut med din foundation så har du troligtvis fel underton på den. Det är viktigt att veta sin underton för att hitta rätt bland alla foundation-nyanser.

Din foundationen kan också oxiderat. Med det menas att den- och dess innehåll reagerar på de oljor som finns i din hud.

Det kan göra så att din foundation ser rosa ut eller att den blir rosa under dagen.

Foundation som oxiderat

För att undvika oxidation av din foundation kan du använda dig av en primer som är silikonbaserad innan du applicerar din foundation.

Eller avsluta med ett puder och en settingspray över din foundation. Båda hjälper till att skapa en barriär mellan din hud och din foundation.

Ha även koll på datummärkningen så att den inte gått ut. Och förvara alltid din foundation väl tillsluten så att den inte kommer i kontakt med för mycket syre. Det är också saker som kan gör att den oxiderar.

Glöm inte bort färgen mellan ansiktet och halsen

Färgen mellan vår hals och ansiktet kan skifta lite då vi oftast har en mörkare ton på halsen än på ansiktet. Det är därför vi testar foundations nära käklinjen när vi letar efter rätt nyans.

Ingen vill ha en kant mellan ansiktet och halsen, därför är det viktigt när du applicerar din foundation även drar ner den lite över halsen – så att det blir en fin övergång mellan hals och ansikte.

Ett tips är att alltid börja i mitten av ansiktet och jobba sig utåt för att undvika den berömda kanten.

Sammanfattning

Börja alltid med att ta reda på vilken hudton du har och välj din foundation efter det. Enklast att ta reda på det är att kolla på underarmen och se om blodådrorna är mer blå eller gröna.

Andra sätt är att titta på vilka smycken och kläder du passar i. Det avslöjar också vilken hudton du har.

Skulle du ändå fått fel nyans så kan du rädda upp det med att antingen blanda i en flytande bronzer eller en mörkare foundation om den du köpte var för ljus för dig.

Om din foundation är för mörk kan du blanda den med en ljusare för att få en mer skräddarsydd nyans.

Applicera alltid din foundation från mitten av ansiktet och jobba dig utåt för att slippa den skarpa kanten mot halsen.

Läs mer: Vilken hudtyp har jag?

Lämna en kommentar