Hur applicerar man foundation? – Steg för steg guide

Att få en jämn och fin bas är något vi alla vill ha, ibland får vi fuska oss till det och använda en foundation. En foundation kan verkligen dölja och jämna ut det mesta som kan uppstå i huden.

Men hur gör man för att applicera en foundation på bästa sätt? Det finns så många olika sminkbortsar som ger olika resultat för hur din foundation kommer att se ut på din hud.

Börja alltid med att applicera din foundation i mitten på ditt ansikte och arbeta dig utåt. Hitta rätt sminkverktyg som ger dig det resultat du vill ha av en foundation. En foundation kan appliceras precis så som du vill med fingrarna, makeupsvamp och sminkborstar i alla dess former.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Kicks

Applicera foundation på bästa sätt – Steg för steg

Det kan vara lite knepigt ibland att få till den perfekta basen med en foundation.

Börja med att välja ut den foundation som uppfyller dina behov och önskningar på det resultat du vill ha, det är också viktigt att den passar för din hudtyp.

Här nedan kommer jag att gå igenom hur du applicerar din foundation på bästa sätt.

1. Grunden

Som med allt annat är det viktigt att du gör ett bra förarbete innan du applicerar din foundation. Med att göra ett bra förarbete menar jag att du har en bra hudvårdsrutin, det kommer göra så att din foundation sitter bra och ser bättre ut.

Ha alltid en återfuktad hud innan du börjar sminka dig. Låt din hudkräm sjunka in ordentligt i huden några minuter innan du börjar med sminket.

Applicera sedan en primer eller setting spray över hela ansiktet, det kommer att släta ut huden och göra dina porer mindre. En primer gör också så att ditt smink fäster bättre. Det finns primers för olika hudtyper, låt primern sjunka in lite innan du fortsätter.

2. Välj rätt sminkverktyg

Välj den sminkborste/sminkverktyg som passar till det resultat du vill ha, är det ett täckande resultat eller ett mer lätt och naturligt resultat du vill ha?

Fingrarna går också utmärkt att använda och är det jag själv använder mest. Det finns inget rätt eller fel.

appliceringsborste foundation

IT Cosmetics Heavenly Luxe Complexion Perfection Brush #7

Mest populära foundationborsten

Applicera foundation med fingrarna

Fördelen med att använda sig av fingrarna är att det går åt mindre foundation och det gör att din foundation smälter in fint i ansiktet eftersom händerna är varma.

Nackdelen är att du blir kladdig om händerna.

Tänk på att alltid tvätta dina händer noga- och gärna sprita dom innan du applicerar foundation med fingrarna i ansiktet.

Applicera foundation med sminkborste

Fördelen med att använda en sminkborste/sminksvamp är att du inte behöver röra ditt ansikte och du slipper bli kladdig.

Nackdelen är att det försvinner mycket foundation in i sminksvampen eller i sminkborsten.

Se alltid till att ha rena sminkborstar/svampar så du inte tillför några bakterier till huden, det kan göra så att du får en dålig hy med finnar och utslag. Se även till att använda en bra foundationborste.

Därför bör du helst tvätta dina sminkborstar efter du använt de till att lägga på foundation.

Lätt täckning

Använder dig av dina fingrar, beauty-blender eller en sminkborste som inte har så täta strån får du ett mer naturligt resultat.

Fullt täckande

Använd dig av sminkborstar som är tätare och har kortare strån, det ger ett mer täckande resultat.

3. Välj rätt mängd foundation

Oftast behöver du mindre foundation än vad du tror. Jag brukar antingen dutta ut små prickar direkt på ansiktet eller lägga en liten klick på ovansidan av handen och doppa sminkborsten där innan jag börjar applicera.

4. Jobba inifrån och ut

När du har valt vilken sminkborste du vill jobba med så börjar du med att applicera din foundation i mitten av ditt ansikte och jobbar dig utåt.

Varför du ska börja i mitten är för att det är de partierna i ansiktet du vill ha mest täckning på.

5. Buffa in – måla inte

Måla aldrig med en foundationborste, det kommer ge dig ett ojämt och fläckigt resultat – buffa/klappa istället in foundation i huden.

Jobba alltid uppifrån och ner med en foundationborste, det kommer göra att dina små ansiktshår blir mindre tydliga.

6. Tona

För att få ett fint och jämt resultat jobbar du med din foundation ut från mitten av ditt ansikte och tonar ut mot öronen, hårfästet och halsen.

Tona alltid din foundation lite ner på halsen för att undvika den klassiska kanten man kan få.

7. Fixera med puder

När du är klar med appliceringen av foundation vill du att den ska sitta där hela dagen. För att få den att sitta på plats och inte smeta ut sig är det bra att använda sig av ett fixeringspuder.

Ta upp lite puder på en fluffig sminkborste och buffa in den i huden eller bara på de ställen där du har en tendens att bli glansig under dagen.

Där man oftast blir glansig är vid T-zonen, T-zonen är panna, näsa och hakpartiet.

8. Undvik att se ”kakig” ut med foundation

För att du ska undvika att se ”kakig” ut kan du använda dig av en fukt-mist eller settingspray över sminket.

Det gör så att det smälter ihop snyggt och in i huden, det kommer också göra så att sminket sitter bättre.

9. Klar!

Nu är du klar med din applicering av foundation och kan fortsätta med resten av sminkningen.

Sammanfattninig

Det finns inget rätt eller fel på hur du applicerar din foundation, det viktigaste är att du har en bra grund att applicera den på och rätt färg- och foundation för din hudtyp.

Så en bra hudvård samt en bra primer är A och O för att få din foundation att se snygg ut.

Applicera din foundation med fingrarna för en naturlig look eller med en sminkborste med tätare strån för en mer täckande look.

Lämna en kommentar