Rouge kräm eller puder? – Vad du ska välja & varför!

Att använda rouge eller blush piggar upp din sminkning och gör så du ser frisk och fräsch ut, en sminkning utan en rouge kan göra att ansiktet ser platt och livlöst ut.

Rouge är en given sminkprodukt att ha i sminkväskan om du frågar mig.

Förut fanns det bara rouge i puder men nu finns det även rouge i krämig konsistens. Men vilket rouge är bäst? Puderrouge eller krämrouge?

En rouge i puder passar bäst om du är fet/oljig i hyn medan rouge som är krämig passar bäst till en torr hy. En pudrig rouge ger en mattare känsla och en krämig rouge ger mer lyster. Båda rougerna är bra på sitt sätt och som med allt annat så är val av rouge en smaksak.

Hur applicerar man en krämrouge?

En krämrouge kan du lägga på två olika sätta. Det ena sättet är att använda ett sminkverktyg, en sminkborste som är rund och med tätare strån passar att använda för att lägga en krämrouge.

En beautyblender funkar också utmärkt att applicera en krämrouge med.

När jag använder krämrouge så applicerar jag den oftast med fingrarna. Jag tycker det blir ett mer naturligt resultat och det är enkelt att bygga upp intensiteten på färgen med fingrarna.

Ta aldrig upp för mycket produkt på en gång med sminkborsten, beautyblender eller med fingrarna. För att få ett så jämt och fint resultat som möjligt bör du applicera rougen flera gånger och bygga upp färgen.

När du applicerar en krämrouge så duttar du in produkten på kinderna där du vill ha den. ”Måla” inte in den.

Hur applicerar man en puderrouge?

Puderrouge applicerar du med en sminkborste. Gärna en borste som är fluffig så du slipper få en markant kant av rougen.

Använder du en sminkborste med korta och täta strån så är risken att du får ett tjockt lager med färg på kinden och att den inte blandas in i huden lika lätt.

Det är för att sminkborsten plockar upp mycket produkt i stråna.

Om du däremot tar en sminkborste som inte är tät utan luftig och med lite längre strån kommer du enklare kunna jobba in rougen på kinderna och bygga upp färgen utan att få en kant.

Puderrouge kan bara appliceras med en sminkborste

Tillskillnad från en krämrouge som du kan applicera med sminkborste, beautyblender och med fingrarna så kan en puderrouge endast appliceras med sminkborste.

När du applicerar en rouge (puder) ska du vara lätt på handen och jobba med din sminkborste i cirklar och tona ut färgen mot hårfästet.

När ska jag använda krämrouge?

En krämrouge passar främst för dig med torr hy. En krämrouge är som det låter en kräm vilket gör att du slipper se fläckig ut vilket kan hända med en puderrouge eftersom det kan lägga sig i de torra partierna i ansiktet.

En krämrouge är inte bara för torrisar den passar för oss andra också. Vill du ha en naturlig sminkning eller är du ute efter mer lyster så är en krämrouge för dig.

Jag använder mig mycket av krämrouge på sommaren för jag tycker att det smälter in bra i huden och jag upplever att den håller bättre under varma dagar.

Krämrouge kan du använda med både en flytande foundation eller en foundation i puder.

Fördelar med en krämrouge:

  • Enkel att applicera
  • Lätt att bygga upp färg med
  • Naturligt resultat med lyster
  • Kan användas med både puder- och flytande foundation

Nackdelar med krämrouge:

  • Kortare hållbarhet än puderrouge

När ska jag använda puderrouge?

Är du fet eller oljig i hyn så ska du satsa på en rouge i puder. På en fet hy kommer en puderrouge att sitta bättre. En krämrouge kan ha en tendens att ”flytta” på sig på en fet hy.

Oftast ger en puderrouge ett mattare resultat än en krämrouge men det finns många puderrouger idag som även ger glow och lyster.

Kollar du på ett rouge i puder och det ser lite glittrigt ut så kommer den rougen ge mer glow än den som bara har en färg.

Fördelar med puderrouge:

  • Lång hållbarhet
  • Går att både få matt och med lyster
  • Kan användas med både puder- och flytande foundation

Nackdelar med puderrouge:

  • Svårare att få jämn tillskillnad från krämrouge
vilken färg på rouge ska jag välja

Vilken färg på rouge ska jag välja?

Börja med att ta reda på om dina pigment är varma eller kalla. Du gör det enklast på samma sätt som när du ska ta reda på vilken färg på foundation du ska ha. Kolla på dina blodådror på armen, går de åt de gröna eller blåa hållet?

Går det åt de gröna hållet så har du varma och gula pigment då ska du välja en rougefärg som går åt det varma hållet. Exempel på varma färger på rouge är korall eller aprikos. Färgerna drar åt det orangea hållet.

Ser dina blodådror mer blåa ut då har du troligtvis kalla pigment och då väljer du en kall rouge. Exempel på kall rouge är när den går mer åt det rosa- och blåa hållet.

Välj aldrig en för mörk färg. En rouge ska bara ge en lätt färg.

Sammanfattning

Både en krämrouge och ett puderrouge passar alla, men förutom att det är en smaksak beror det också på vilken hudtyp du har.

Puderrouge passar främst till en fet/oljig hy medan en krämrouge passar en torr hy. Är du ute efter ett matt resultat så är det puder du ska välja men vill du ha ett mer naturligt och glowigt resultat är det krämrouge som gäller.

En krämrouge är lätt att bygga upp färgen på medan ett puderrouge håller längre. Jag gillar både krämrouge och puderrouge, men de har olika egenskaper.

För att få rätt färg på din rouge – ta reda på vad du har för pigment – om det är kalla eller varma pigment och välj rougefärg efter det. Kolla på dina blodådror på armen om de ser gröna eller blåa ut. Gröna ådror är varm ton, blåa ådror är kall ton.

Lämna en kommentar