Är olivolja bra för huden? – Bra saker att veta

Olivolja har använts som hudvård i över 1000 år tack vare den näringsgivande- och återfuktande effekten den har på våran hud. Kallpressad- och extra virgin olivoljan är en vanlig ingrediens i många ekologiska hudvårdsprodukter.

Du kan använda olivolja på flera olika sätt på din hud vilket jag ska gå igenom i det här inlägget.

Olivolja är bra för din hud speciellt om du har torr eller mogen hy. Fet och oljig hy ska undvika att använda olivolja då det istället kan göra huden sämre och förvärra acne.

Just den kallpressade och extra virgin olivoljan är bra för huden. Det är för att den inte har värmts upp över 27 grader, vilket gör att den behåller sina fina egenskaper och vitaminer som är bra för huden.

Är det bra att ha olivolja i ansiktet?

Ja, olivolja i ansiktet är bra oftast bra. Men att använda olivolja är inte bra för alla.

Har du en fet hy så ska du undvika att använda oljor helt då det kan förvärra ditt hudtillstånd, det kan t.ex. göra din acne värre eller ge dig finnar.

Är du däremot torr i huden eller har en mogen hy så är olivolja toppen. Den kapslar in och behåller fukten i huden. Olivolja innehåller främst vitamin E och omega 9 fettsyror. Gör du egna hemmagjorda ansiktsmasker så kan du alltid tillsätta olivolja för återfuktande egenskaper.

Olivolja kan du också använda som en ansiktsrengöring då den löser upp smuts och smink från huden. Den är perfekt som dubbelrengöring, använd den som det första steget i din ansiktstvätt.

Hur du kan använda olivolja på huden

Att använda olivolja i maten och att äta den vet vi alla är bra för vår kropp, men den funkar också utmärkt att använda på våran hud.

Olivolja går att användas på flera olika sätt på huden, jag tipsar om några här nedanför.

Sminkborttagning med olivolja

Olivolja passar perfekt för att ta bort smink. Massera in den i ansiktet och skölj sedan av den noga med ljummet vatten. Följ upp med din vanliga ansiktstvätt efter.

Oljan löser upp smink och andra orenheter huden drar till sig under dagen. En liten mängd olivolja räcker.

Exfoliera med olivolja

Blanda lite olivolja med socker och du har en helt naturlig exfloliering. Massera försiktigt peelingen i ansiktet och över kroppen.

Den kommer ta bort döda hudceller och göra huden återfuktad. Var noga med att skölja av ordentligt.

Ansiktsmask med olivolja – Bra förr torr hy

I de flesta ansiktsmasker du gör hemma kan du addera olivolja för att få ingredienserna att blandas – samtidigt som du får olivoljans näringsgivande- och återfuktande effekter.

Ansiktsmask för en torr hy:

  • 1 mogen avokado (mosad)
  • 1 msk olivolja

Blanda ingredienserna till en jämn smet och lägg över hela ansiktet. Låt sitta i en halvtimme. Skölj sedan av den med ljummet vatten.

Olivolja mot bristningar

Olivolja är också bra mot bristningar som du kan få på lår och rumpa, eller efter en graviditet när huden inte hinner med att töja sig med en växande mage.

Med regelbunden massage på dina bristningar eller ärr på kroppen kan du få de att blekna med olivolja.

Olivolja innehåller flera vitaminer som är bra mot bristningar.

Olivolja mot rynkor?

Olivolja kan hjälpa dig mot rynkor och uppkomsten av rynkor och fina linjer.

Då olivoljan innehåller olika antioxidanter så skyddar den våran hud från fria radikaler som är en stor orsak till åldrande och att vi får rynkor.

Olivolja som ansiktskräm

Har du en mogen hy eller torr hy så kan du använda olivolja som ansiktskräm.

Du behöver väldigt lite av den, eftersom den är fet så tar det tid innan den sjunker in i huden. Annars kan du ha en droppe i din ansiktskräm om du önskar extra återfuktning.

Olivolja i ansiktet över natten?

Det går bra att sova med olivolja i ansiktet över natten.

Använd bara lite olivolja i ansiktet eftersom det sjunker in långsamt i huden.

Du kan ta en handduk eller en bit papper och klappa in i huden för att få bort överflödig olja så att de inte bir kladdigt på örngottet.

olivolja mot rynkor

Är olivolja i ansiktet dåligt?

Både ja och nej, olivolja är inte för alla. För vissa kan det var dåligt och speciellt för dig med en fet och oljig hy. Olja är tung i konsistensen och har svårt att sjunka in i huden.

Förutom att den innehåller flera bra vitaminer så kan den täppa igen dina porer vilket kan ge dig finnar och acne av att använda olivolja.

Är du allergisk eller känslig mot olivolja så ska du också undvika att ha det på ditt ansikte då du kan riskera att få en allergisk reaktion av den. Testa på ett litet område på huden först, har du inte fått någon reaktion på 48 timmar så är det ok.

Kan man massera med olivolja?

Ja det kan du. Olivolja fungerar utmärkt att massera med, den glider lätt över huden och gör det enkelt att massera. Den återfuktar även huden naturligt.

Vill du att det ska dofta lite så kan du lägg till några droppa eterisk olja.

Undvik att massera med olja på kroppen om du har en fet hy på ryggen, det finns risk att du kan få finnar av det precis som i ansiktet.

Sammanfattning

Att olivolja är bra för kroppen vet vi redan om. Men fungerar även utmärkt för våran hud och speciellt dig med mogen- eller torr hy.

Tack vare flera näringsrika vitaminer som olivolja innehåller så kan reducera rynkor och fina linjer med regelbunden användning. Den kapslar också in fukten i huden och är bra för dig med torr hy.

Fet och oljig hy ska undvika att ha olivolja i ansiktet då det kan förvärra ditt hudtilltånd och göra att du istället får finnar av den.

Du kan använda olivolja som sminkborttagning, ha i en hemmagjord ansiktsmask, massera kroppen eller använda mot bristningar opp kroppen.

De olivoljor du ska använda ska helst vara en kallpressad olja eller extra virging då de innehåller mest vitaminer och fettsyror.

Läs mer: Är kokosolja bra för huden?

Lämna en kommentar